Joakim Persson Podcasts
-
Så mår statsminister Kristerssons samarbete vid denna låtsas-milstolpe.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Högerextremisten Rasmus Paludans koranbränning väckte ilska hos Turkiets president Recep Tayyip Erdogan som blockerade Sveriges väg in i Nato ännu mer. Hur tänker statsminister Kristersson navigera i denna storm, och kan det rentav bli så att Natomedlemskapet glider honom ur händerna?
Samtidigt firar regeringen 100 dagar vid makten – en politisk hittepådag som blivit allt mer populär att uppmärksamma. Fredrik Furtenbach och Elisabeth Marmorstein förklarar dagens ursprung och redogör för regeringens främsta motgångar och medgångar hittills.
Hen är störst på TwitterDet politiska spelet djupdyker också i Twitters fantastiska värld. Med hjälp av färska siffror kan vi berätta vem som är störst på svenska politiktwitter och vilken tweet som hade sönder internet 2022.
Medverkande: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot och Elisabeth Marmorstein, inrikespolitisk kommentator på SVT.
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Joakim Persson
-
I Godmorgon världen dessutom krönika av Ulrika Knutson och kåseri av Helena von Zweigbergk, satir med Public Service och Panelen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Cherson är befriatMänniskor dansade på gatan och den ukrainska flaggan vajar i Cherson. Ryska armén har dragit sig tillbaka över floden Dnipro, under kaotiska former har det rapporterats. I Ryssland är stämningen deppig och människor är rädda. Samtal med korrespondent Maria Persson Löfgren som precis varit i Moskva och TV4s korrespondent Jona Källgren, som befinner sig på plats i Cherson, om vad denna befrielse betyder för den vidare utvecklingen.
Spioner mitt ibland ossTvå bröder har åtalats för grovt spioneri. Under mer än tio år har den ena av de jobbat på olika svenska myndigheter, däribland Säpo. Det kan vara en av Sveriges största spionskandaler som är på väg att rullas upp. Hur vanligt är det med spioneri av dessa mått? Samtal med Michael Jonsson, forskningsledare på FOI, som har europeisk institutionell spioneri som specialitet.
Alexandria på väg att gå underKlimattoppmötet COP 27 pågår i egyptiska Sharm el Sheik. Den egyptiska kuststaden Alexandria är ett prominent exempel för hur klimatförändringarna kan drabba en modern storstad. Vi hör också Ekot klimatreporter Annika Digréus på plats i Egypten.
Timme 1:
Cherson befriat
Det moderna beredskapslagret
Spioner, spioner
Sången som samlar protesterna i Iran
Krönika av Ulrika Knutson
Panelen med Helle Klein, Susanna Popova och Patrik Kronqvist
Timme 2:
Ekots USA-kommentator Ginna Lindberg om konsekvenserna av mellanårsvalet
Kultur som glädjespridare i Baltimore
Satir med Public Service
Ekots klimatreporter Annika Digréus om vad som händer på COP 27 till veckan
Alexandria går under
Sven-Bertil Taubes sista projekt
Kåseri av Helena von Zweigbergk
Producent: Luise Steinberger, Nina Benner och Katarina von Arndt
Programledare: Katarina von Arndt
Tekniker: Joakim Persson
-
Med valet bara två dagar bort blickar vi bortom valdagen - för det är ju veckan efter valet som det blir spännande på riktigt.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I samband med att resultaten trillar in under valkvällen kommer frågan om vad som händer sedan att bli allt mer aktuell. DPS tar dig i handen och lotsar dig igenom de kringelkrokar som finns under veckan EFTER valet.
En amerikansk fuskdebatt i SverigeEn del politiker har vädrat idéer om valfusk och annat olustigt som kan orsaka oro i den demokratiska magsäcken. Varifrån kommer dessa anklagelser och finns det någon som helst fog för dem?
Medverkande: Fredrik Furtenbach och Tomas Ramberg, inrikespolitiska kommentatorer på Ekot.
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Joakim Persson
-
Ryska soldater plundrar Ukraina på allt från spannmål och stål till leksaker och tvättmaskiner. Hör hur den ryska invasionen har utvecklats till en stöldturné av både råvaror och personliga ägodelar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I spåren av den ryska invasionen av Ukraina har det skett en omfattande plundring. Ryska soldater har till exempel tagit människors privata ägodelar som digitalkameror, tvättmaskiner och leksaker för barn. En kvinna som flytt från Ukraina tyckte sig känna igen sina egna saker när hon såg en bild av en rysk stridsvagn där soldaterna lastat på varor ovanpå stridsvagnen. På stridsvagnen som åkte genom hennes kvarter låg bland annat en ny vattenkokare och lakan med Disneymotiv. Journalister har också avslöjat listor på vilka ryska soldater som skickat iväg stöldgods från postkontor i Ukraina till sina hemstäder i olika delar av Ryssland.
Plundring av spannmål och stålEfter att Ryssland tog över stålverket Azovstal efter hårda strider i Mariupol, så har skeppslaster med stål förts från hamnen där till Ryssland. Dessutom har delar av Ukrainas enorma spannmålsskörd fraktats till Ryssland, något ukrainska politiker anser är exempel på systematisk stöld. Under den period som ryska styrkor ockuperade området runt kärnkraftverket i Tjernobyl så fördes även datorer och annan teknisk utrustning iväg från den zon där marken ännu är kontaminerad av radioaktivt avfall efter Tjernobylolyckan. Hör varför plundringen sker och vad den har för funktion i kriget.
Medverkande: Lubna El-Shanti, korrespondent på plats i Ukraina, Maria Persson Löfgren, Rysslandskorrespondent och Jakob Hedenskog, Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet
Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Katja Magnusson
Tekniker: Joakim Persson
-
I Godmorgon världen denna vecka även om hur Putin motiverar kriget för ryssarna, om hotade klimataktivister i Colombia och så kultursamtal om Amber Heard- och Johnny Depp-rättegången - vad får den för konsekvenser här i Sverige? Panelen, Public Service och krönika av Ulrika Knutson.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Skolskjutningen i UvaldeIdag söndag besöker USA:s president Joe Biden Uvalde i Texas där 19 barn och två lärare mördades på en skola i tisdags. Polisen har de senaste dagarna medgett att de borde ha ingripit tidigare för att försöka stoppa mannen som i nära en timme kunde barrikadera sig med barnen inne i ett klassrum. Och i Uvalde, en liten stad där många känner varandra, är chocken och sorgen förstås enorm. Vår korrespondent Cecilia Khavar var på plats under veckan.
Modernt broderi som konstFörr i tiden har broderi använts för att göra utsmyckningar och uppbyggliga religiösa uppmaningar. På senare år har allt fler kvinnor omvärderat broderandet och uttrycker sig på nya sätt. Mest känd är antagligen Britta Marakatt-Labba, som broderar samiskt vardagsliv och historia. Just nu är hon aktuell på Venedigbiennalen där nio av hennes verk ställs ut.
Heard mot Depp - vad får rättegången för konsekvenser i Sverige?Vi ägnar oss också åt rättegången i USA som lockat en enorm TV-publik globalt. Samtalet om rättegången, inte minst i sociala medier, har varit mycket intensivt. Delar av det går väl faktiskt inte ens att kalla ett samtal utan kanske mer aggressivitet i språklig dräkt.
Det handlar i all fall om skådespelarna Johnny Depp och Amber Heard som har stämt varandra på stora belopp. En tvist som i grund och botten handlar om misstänkt våld i deras relation.
Hör veckans kulturpanel samtala om betydelsen av rättegången här i Sverige.
Mer i programmet:
Timme 1:
Skolskjutningen i Uvalde
Så motiverar Putin kriget för ryssarna
Klimataktivister hotas till livet i Colombia
Broderiet som konst - på ett nytt sätt
Krönika av Ulrika Knutson
Panelen
Timme 2:
Partiernas pengar - så viktiga är de för valutgången
Stundande parlamentsval i Frankrike
Satir med Public Service
Mångfaldsuniversumet Star wars
Kulturpanel: Heard mot Depp - hur påverkar rättegången Sverige?
Kåseri av Helena von Zweigbergk
Programledare: Jesper Lindau
Producent: Katarina von Arndt
Tekniker: Joakim Persson
-
Iran har hotat att verkställa dödsstraffet mot den svenske forskaren Ahmadreza Djalali inom kort. Hör varför länder i Mellanöstern utför de flesta av världens avrättningar, näst efter Kina.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den svenske forskaren Ahmadreza Djalali fängslades i Iran 2016 och har dömts till döden anklagad för spioneri. Tidigare har den iranska nyhetsbyrån Isna uppgett att Iran haft för avsikt att avrätta honom senast den 21 maj, men det datumet kan nu komma att ändras uppger källor på Irans utrikesdepartement. Djalali har hållits fängslad i det ökända Evin-fängelset och hans avrättning har skjutits upp flera gånger tidigare.
Ahmadreza Djalali tros ha torteratsEnligt flera vittnesmål har Djalali utsatts för tortyr och hans hälsa har förvärrats under tiden i fångenskap. Samtidigt som Iran hotar att avrätta forskaren har det pågått en rättegång i Sverige mot en högt uppsatt iranier som anklagas för krigsbrott och för att ha legat bakom massavrättningar i Iran år 1988. Enligt nyhetsbyrån Reuters kan hotet om att avrätta Djalali vara en metod från Iran för att sätta press på Sverige, något Iran förnekat. Enligt officiella iranska uttalanden är Djalalis dödsstraff fastlagt och kommer att verkställas.
De länder i Mellanöstern där flest avrättasOm Kina undantas så står några länder i Mellanöstern för närmare 90 procent av alla avrättningar i världen, enligt rapporter från till exempel människorättsorganisationen Amnesty. Iran, Egypten, Irak och Saudiarabien är de länder i området som avrättar flest. I mars 2022 avrättade Saudiarabien 81 personer i en av de största massavrättningarna de senaste åren. I Mellanöstern har också ickestatliga aktörer som terrorgruppen IS genomfört avrättningar och spridit filmer av dödandet i propagandasyfte. IS har avrättat journalister som amerikanske James Foley men också koptiska kristna gästarbetare från Egypten och syriska soldater. Hör våra korrespondenter Johan Mathias Sommarström som kände den avrättade amerikanska journalisten och Cecilia Uddén som varit i byn som de kristna gästarbetarna kom ifrån.
P1:s Mellanösternpodd om varför Mellanöstern fortsätter att använda sig av avrättningar trots att allt fler länder i världen överger dödsstraffet.
Medverkande: Cecilia Uddén och Johan Mathias Sommarström, Mellanösternkorrespondenter, Kavoos Akhtari reporter på Ekot
Programledare: Olle Wiberg
Introduktion: Johar Bendjelloul
Producent: Katja Magnusson
Tekniker: Joakim Persson
-
Iran har hotat att verkställa dödsstraffet mot den svenske forskaren Ahmadreza Djalali inom kort. Hör varför länder i Mellanöstern utför de flesta av världens avrättningar, näst efter Kina. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Den svenske forskaren Ahmadreza Djalali fängslades i Iran 2016 och har dömts till döden anklagad för spioneri. Tidigare har den iranska nyhetsbyrån Isna uppgett att Iran haft för avsikt att avrätta honom senast den 21 maj, men det datumet kan nu komma att ändras uppger källor på Irans utrikesdepartement. Djalali har hållits fängslad i det ökända Evin-fängelset och hans avrättning har skjutits upp flera gånger tidigare.Ahmadreza Djalali tros ha torteratsEnligt flera vittnesmål har Djalali utsatts för tortyr och hans hälsa har förvärrats under tiden i fångenskap. Samtidigt som Iran hotar att avrätta forskaren har det pågått en rättegång i Sverige mot en högt uppsatt iranier som anklagas för krigsbrott och för att ha legat bakom massavrättningar i Iran år 1988. Enligt nyhetsbyrån Reuters kan hotet om att avrätta Djalali vara en metod från Iran för att sätta press på Sverige, något Iran förnekat. Enligt officiella iranska uttalanden är Djalalis dödsstraff fastlagt och kommer att verkställas.De länder i Mellanöstern där flest avrättasOm Kina undantas så står några länder i Mellanöstern för närmare 90 procent av alla avrättningar i världen, enligt rapporter från till exempel människorättsorganisationen Amnesty. Iran, Egypten, Irak och Saudiarabien är de länder i området som avrättar flest. I mars 2022 avrättade Saudiarabien 81 personer i en av de största massavrättningarna de senaste åren. I Mellanöstern har också ickestatliga aktörer som terrorgruppen IS genomfört avrättningar och spridit filmer av dödandet i propagandasyfte. IS har avrättat journalister som amerikanske James Foley men också koptiska kristna gästarbetare från Egypten och syriska soldater. Hör våra korrespondenter Johan Mathias Sommarström som kände den avrättade amerikanska journalisten och Cecilia Uddén som varit i byn som de kristna gästarbetarna kom ifrån.P1:s Mellanösternpodd om varför Mellanöstern fortsätter att använda sig av avrättningar trots att allt fler länder i världen överger dödsstraffet.Medverkande: Cecilia Uddén och Johan Mathias Sommarström, Mellanösternkorrespondenter, Kavoos Akhtari reporter på EkotProgramledare: Olle WibergIntroduktion: Johar BendjelloulProducent: Katja MagnussonTekniker: Joakim Persson
-
Veckans gäst är ingen mindre än en av sveriges vassaste tränare, Joakim Persson från Varbergs BoIS. Vi får oss en härlig pratstund och får ställa alla de där frågorna som man så gärna vill ställa till en tränare i Allsvenskan. Hur är er dialog med domarna? Hur är det att vara en liten klubb mot de större rutinerade klubbarna? Stämmer det Jonas Colting kritiserade Elfsborg för några år sedan att fotbollsspelare inte tränar tillräckligt mycket? Detta och mycket mer får vi svar på.
Vi analyserar också veckans kupong i Miljongängets hörna samt snackar fotbollsplag som kommer åka ur samt komma upp.
Hör gärna av dig om du har någon ris eller ros att ge. Eller om du bara vill snacka lite skit. Då når du oss lättas genom meddelande på Instagram eller Twitter.
Om Podden
Stryket är podden där vi försöker skapa förutsättningar att få 13 rätt på Stryktipset. Stryket har sin historia i podden Resan för oss som inte förstår där frågan var om man som två noviser på fotboll få 13 rätt på Stryktipset?Mål för säsongen är att sätta 13 rätt på Stryktipset med en utdelning på över 100.000:-. Systemet byggs av Peter och Fredrik och heter "Stryket-podden" och hittas under andelarna hos Dagens bästa spel. Till ombudet.
-
Dagen efter att hon utsågs till generaldirektör för Folkhälsomyndigheten kom coronakommissionens svidande kritik kring pandemihanteringen. Karin Tegmark Wisell svarar för första gången på kritiken.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: Mikael Sjödell
Kommentar: Daniel Öhman, granskande reporter på Ekot
Producent: Maja Lagercrantz
Tekniker: Joakim Persson -
Kanske är Joakim Persson årets tränare igen? Han är på väg att ordna nytt allsvenskt kontrakt för Varbergs Bois för andra säsongen i rad. Detta efter att ha tagit upp klubben i allsvenskan. Trots mycket begränsade resurser.
När jag intervjuade Persson i februari 2020 talade han om sitt sätt att jobba som tränare, om att fynda på spelarmarknaden, om vilken fotboll han vill spela, om att etablera klubben på elitnivå och om förebilden Jürgen Klopp.
Dessutom pratade Persson om vad han lärt under tränarkarriären i mindre klubbar, om att svensk fotboll också är korrupt, om vad frispråkigheten kostat honom, om den fostrande tiden i Malmö FF, om panikångesten i Blåvitt och om varför han och Marcus Lantz garvade åt landslagsuttagningarna.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
För första gången fick vi digitala Almedalstal, först ut var Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar och därefter KD:s Ebba Busch. Nostalgi och landsbygd förenade årets första talare.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Katarina Helmerson, politisk reporter på Ekot och Jenny Madestam, statsvetare vid Försvarshögskolan.
Programledare: Katarina von Arndt
Producent: Lena Bejerot
Tekniker: Joakim Persson
-
M-ledaren får sondera och Löfven tar till hot. Ska allt avgöras av en enda C-ledamot?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Tomas Ramberg, inrikespolitisk kommentator på Ekot.
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Joakim Persson
-
I detta avsnitt pratar vi med de två hockeyagenterna Joakim Persson och Peter Nilsson som ger sin syn på verksamheten och ger oss en närmare insyn i hur deras arbete ser ut.
Podden sponsras av Athletic Work.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I detta avsnitt så har vi gästen Joakim Persson med oss!Joakim har diagnosen ADHD och kommer prata om inflytandet den hade på honom under hans skolgång, hur den gjorda att han kände sig annorlunda på grund av sin bristande impulskontroll.
Vi pratar även om några relationssvårigheter han har gått igenom då han berättar om ett känsligt minne av en dag då han hade hamnat I bråk med sin dåvarande partner.Joakim tar också upp en bra strategi för självacceptans och berättar om andra fördelar han har fått av att arbeta med sin ADHD.
In och lyssna på Joakims berättelse!Framförallt kom ihåg att din diagnos inte endast är din svaghet.
Tack till dig som lyssnar!