Ryssland Podcasts

 • Så hände det till slut, Xi talade i telefon med Zelenskyj. Hör om hur ländernas relation bakåt i tiden skapar dilemman för Kina. Samt om Ukrainas strategier för att hålla Kina-dörren öppen.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Det kan vara årets mest upphaussade telefonsamtal – den första kontakten mellan Kinas och Ukrainas ledare sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Xi Jinping och Volodomyr Zelenskyj talade i nästan en timme förra onsdagen och samtalet har av Zelenskyj beskrivits som ”meningsfullt” och ”rationellt”. Vi analyserar vad som sades, betydelsen av samtalet och omvärldens reaktioner. Hör vidare om handeln och utbytet mellan Ukraina och Kina och hur den tidigare ganska tajta relationen kan påverka utvecklingen nu.

  Ukrainas strategier för att hålla liv i relationen till Kina

  Lubna El-Shanti berättar om hur folk i Ukraina sett på Kinas agerande hittills under det ryska invasionskriget samt vad ukrainska bedömare ser för tänkbara utfall när det kommer till Kina. Uppenbart är att Ukraina och Zelenskyj adresserar Kina med mycket respekt och att Ukraina nu ser det som viktigt att hålla liv i en dialog med stormakten i öster. Mycket handlar det förstås om att stävja vad som vore ett ukrainskt skräckscenario – att Xi tippar över helt mot Ryssland och börjar stötta Putin med vapen.

  Medverkande: Björn Djurberg, Kinakorrespondent. Hanna Sahlberg, Kinakommentator. Lubna El-Shanti, Ukrainakorrespondent.
  Programledare: Axel Kronholm
  Producent: Therese Rosenvinge
  Tekniker: Jakob Lalér

 • Vid 1800-talets mitt förändrades fokus för många västerländska stater. Napoleonkrigen var över och en relativ fred rådde i Europa. För Storbritannien och för USA var dock förutsättningarna väldigt annorlunda från tidigare. USA var sedan slutet på 1700-talet en självständig stat och hade under 1800-talets början expanderat västerut och snart lagt under sig hela den nordamerikanska kontinenten. Storbritannien hade som en konsekvens av Napoleonkrigen klivit fram som den dominerande sjömakten och i processen tagit besittning av ett antal viktiga sydostasiatiska kolonier.


  För att vidare expandera och för att konsolidera denna nya situation hamnade nu Kina och Japan i blickfånget. Britterna ville utöka importen av kinesiska varor, och USA ville från sin västkust etablera förbindelser med både Kina och Japan för att själva utmana den brittiska handelshegemonin. Valfisket runt japanska sjön var ytterligare en faktor. Problemet var bara att både Kina och Japan, som sedan urminnes tider fört sin egen agenda och agerat under helt andra geopolitiska förutsättningar, var helt ointresserade av att utveckla samarbete med de stora imperierna. Storbritannien, USA, Ryssland och Frankrike blev visade dörren, och hänvisades till ett fåtal hamnar med begränsat utbud. I längden skulle det visa sig ödesdigert.


  Dessa förutsättningar, å ena sidan västerländska imperiesträvanden, å andra sidan kinesisk och japansk isolationism är grunden för de två konflikter som detta nymixade avsnitt av Militärhistoriepodden handlar om.


  I slutändan skulle västerländsk teknologi i kombination med skrupelfri smuggling, handelskrig, utpressning och direkta militära aktioner, visa att västerländska imperier var fullkomligt överlägsna. Både Kina och Japan fick se sig själva förnedrade inför brittisk och amerikansk list och vapenskrammel. I Kinas fall skulle högmodet kosta dem stor blodspillan, och för japans del blev konsekvensen förnedrande intrång och inhemskt politiskt tumult.


  Kina och Japan är dock två helt olika typer av stater, och skulle hantera mötet med de västerländska imperierna på olika sätt. Emedan den ena kollapsade under trycket, skulle den andra vända ut och in på sig själv för att själv snart kliva fram som en betydande militärstat med imperiedrömmar. För händelserna under 1900-talet blev dessa utvecklingslinjer, med rötter i europeiska kolonialsträvanden, helt avgörande.


  Bild: Det 98:e fotregementet vid attacken mot Chin-Kiang-Foo (Zhenjiang), den 21 juli 1842, som påverkade Manchu-regeringens nederlag. Akvarell av militärillustratören Richard Simkin (1840–1926). Wikipedia, public domain.


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Omvärldens bild av kriget i Ukraina påverkas av satir och humor. Hör om hånfullhet som leder till sympati.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Putin hånas

  Något som man kanske inte egentligen förknippar med krig är humor. Men faktum är att humor är en ganska viktig ingrediens i detta informationskrig, framför allt på den ukrainska sidan.

  Pelle Nilsson på FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut har skrivit en rapport om vilken tyngd skämt och satir har i kommunikationen kring kriget i Ukraina. Han berättar hur humor används för att skapa stöd både i omvärlden och i Ukraina och om vilka andra känslor som spelar roll i kommunikationen mellan ukrainare och med omvärlden.

  Lubna el Shanti, korrespondent i Ukraina ger sin bild av hur denna humor landar i de ukrainska hemmen och hur Ukrainas kommunikationsstrategi har formats.

  Hör om den propaganda och desinformation som sprids i Ryssland och vilken information som egentligen förmedlas till president Putin. Maria Persson Löfgren, Rysslandskorrespondent berättar om vilken bild Ryssland vill ge av kriget.

  Vi beger oss även till ett land där många har en annan uppfattning om kriget i Ukraina jämfört med oss här i Sverige – nämligen Tyskland. Hör vår korrespondent Daniel Alling om hur känslor och skam kring skeenden under andra världskriget påverkar bilden av kriget i Ukraina.

  Programledare: Kajsa Boglind

  Producent: Catarina Spåre Gustafsson

  Tekniker: Joachim Persson

 • Lise Tamm är åklagare på Internationella brottsmålsdomstolen i Haag som har utfärdat en arresteringsorder på Rysslands president Vladimir Putin. I P4 Extra Gästen berättar hon om detta, men också om skillnaden mellan svenskt och franskt samtalskutym, och regeringens förslag för att minska gängkriminaliteten.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

 • Medan EU skärper tonen mot Kina anklagas Frankrikes president Emmanuel Macron för att gå Pekings ärenden. Hör om hur Europas våndor över sina potentiellt farliga förbindelser med Kina.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Det stormar rejält i Europa runt Emmanuel Macrons relation till Kina, efter en resa till Peking. Med tanke på kriget i Ukraina och Kinas relation till Ryssland borde Macron aldrig ens ha åkt, menar kritikerna. Det blev inte heller bättre av Macrons uttalanden om Taiwan, där han säger att Europa inte ska trassla in sig i kriser som inte är Europas – och inte heller bara följa USA. Hör om varför sådana utspel får Europa att se rött, och hur Frankrike uppfattas i en tid då EU försöker riskminimera i sitt förhållande till Kina. Hör också om vikten av presenter – och hur man överträffar en gåva i form av en levande häst.

  Slut på tennisbojkott mot Kina

  Damernas professionella tennistour, WTA, har avstått från att tävla i Kina sedan 2021, efter att spelaren Peng Shuai vittnat om sexuella trakasserier från en högt uppsatt kinesisk politiker. Men nu är bojkotten avslutad – hör om varför det bara var en tidsfråga.

  Medverkande: Björn Djurberg, Kinakorrespondent. Hanna Sahlberg, Kinakommentator. Marie Nilsson Boij, Sydeuropakorrespondent.
  Programledare: Axel Kronholm
  Producent: Anna Roxvall
  Tekniker: Tor Sigvardson

 • Boktokarna har som vanligt läst massor sedan senast! I månadens avsnitt pratar vi i huvudsak om följande böcker: Blodmåne (Jo Nesbö), To Kill a Mockingbird (Harper Lee), Havsörnens skrik (Karin Smirnoff), The Man Who Died Twice (Richard Osman), He Who Fights Monsters 3 (Shirtaloon), Commandant of Auschwitz: The Autobiography of Rudolf Höss (Rudolf Höss), The Assassination of Reinhard Heydrich (Callum Macdonald), The Children Act (Ian McEwan), bok 11-12 i Hamiltonserien (Jan Guillou), Light from Uncommon Stars (Ryka Aoki), Fienden: Sveriges relation till Ryssland från vikingatiden till idag (Dick Harrison), och Born to Run: A Hidden Tribe, Superathletes, and the Greatest Race the World Has Never Seen (Christopher McDougall).

  (1:14:15) I Boktokigas månatliga bokklubb tar vi oss an fadern till True Crime-genren, nämligen In Cold Blod av Truman Capote. En mycket välskriven bok som passar perfekt för den som gillar att läsa om vidriga mord och personer som begår sådana handlingar. Vill du diskutera boken med oss? ⁠⁠Gå då med i vår eftersnacksgrupp på Facebook! ⁠⁠

  Till nästa månad är det Anton som väljer bok, vilket förstås innebär att det blir fantasy på dagordningen. Vi kommer att läsa Pawn of Prophecy av David Eddings. Pawn of Prophecy är den första delen i serien "The Belgariad", som är en mycket hyllad fantasyserie.

  Följ oss på Goodreads! ⁠⁠Antons profil på Goodreads⁠⁠, ⁠⁠Sebastians profil på Goodreads⁠⁠ och ⁠⁠Mattias profil på Goodreads⁠⁠. Våra andra poddar hittar ni i vårt ⁠⁠länkträd⁠⁠!

 • Rysslands president Vladimir Putin menar att vi lever i en historisk tid där världspolitikens spelplan håller på att ritas om. Till Rysslands fördel.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022 så talar allt fler världsledare om en ny världsordning: USA:s president Joe Biden, Kinas president Xi Jinping och Rysslands Vladimir Putin.

  Men skillnaden i vilken typ av värld de vill se är stor. Putin drömmer om det som kallas en multipolär världsordning, där stormakter kan styra över sina intressesfärer.

  – Vad vi ser här är ju att det finns ju tydliga maktanspråk bakom hos de personer som framför idéer om en multipolär värld, säger Martin Kragh, seniorforskare på Utrikespolitiska Institutet och expert på Ryssland.

  En sådan värld skulle kunna innebära att mindre länder, som Sverige, får mindre att säga till om – både politiskt och militärt.

  – Vi är en småstat och vi är beroende av att länder och stormakter respekterar den internationella rättsordningen för att hela vår säkerhet baseras ju på det, säger Martin Kragh.

  Ryssland skapar nya kontakter

  Rysslands anseende har rasat i väst, EU och USA har utfärdat sanktioner, och allt detta gör så att landet försöker skaffa nya partners i andra delar av världen.

  Rysslands och Kinas relation är viktig, men båda länderna riktar också sina blickar mot Afrika.

  Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov har besökt afrikanska länder flera gånger för att stärka banden till kontinenten.

  – Bland annat så handlar det om att visa för både den ryska befolkningen, och resten av världen, att man inte är isolerad som väst försöker påstå, säger Anna Ida Rock, forskare och projektledare på Totalförsvarets forskningsinstitut FOI.

  Medverkande:

  Martin Kragh, seniorforskare på Utrikespolitiska Institutet.

  Katarina Engberg, senior rådgivare, Svenska institutet för Europapolitiska studier (SIEPS).

  Hanna Sahlberg, Sveriges Radios Kinakommentator. 

  Anna Ida Rock, forskare, Totalförsvarets forskningsinstitut FOI.

  Programledare: Bo Torbjörn Ek och Sara Sundberg

  Reporter: Jimmy Halvarsson

  Producent: Karin Hållsten

  Tekniker: Mats Jonsson

  Ljud från: Sveriges Radio, SVT, Reuters, The Telegraph, Forbes, TV4 Nyheterna, Voice Of America

 • Idén om en unikt rysk nation avskild från och moraliskt överlägsen västerlandet formulerades av ryska filosofer i början av 1800-talet. När bolsjevikernas tog makten 1917 cementerade tanken på Ryssland som en avvikare i världen.


  Men den ryska särarten har en lång historia. När de ryska härskarna valde ortodox kristendom framför katolicismen avskildes Ryssland från en europeiska idétraditionen, där latinet knöt an till antikens idéarv och band samman de lärda i Västeuropa med varandra.


  I detta avsnitt av podden Historia.nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med Bengt Jangfeldt, docent i slaviska språk, författare som bland annat har skrivit boken Vi och dom - Om Ryssland som idé.


  När vi hör den ryska presidenten Vladimir Putin uttala sig med hat och förakt om Europa blir vi förvånade, men Putin knyter an till en flera hundra år gammal tradition där Västeuropa beskrivits som dekadent och krämaraktigt utan den ryska nationens djup och moraliska överlägsenhet. Den ryska historien har ända sedan Peter den stores tid på 1700-talet präglats av pendelrörelser mot och från Europa.


  Redan 1836 formulerade den första ryska filosofen Pjotr Tjaadajev att Ryssland var en nation som stod utanför den universella historiska gemenskapen.


  Bild: Religiös procession i Kurskprovinsen av Ilija Repin (1880–1883; Tretjakov Galleri, Moskva), Wikipedia, Public domain.


  Musik: Tchaikovsky Dance Of The Sugar Plum Fairy med Craig Austin, Worldwide Public Domain, Storyblock audio.


  Lyssna också på Sovjetunionens sammanbrott.


  Klippare: Emanuel Lehtonen

  Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I slutet av februari 2022 hade konstnären och keramikern Elisabet Svensson just inlett arbetet inför en utställning på Karlshamns konsthall, när Ryssland inledde sitt fullskaliga anfall på Ukraina. För henne, och kollegan Lotten Pålsson, föll alla dittillsvarande planer ihop. När utställningen så småningom öppnade var det med en helt annan samling verk: mycket svart, och mycket skört.

  Om den processen, och om sitt arbete i stort, berättar Elisabet Svensson i detta samtal med Susanne Skog.

  Elisabet Svensson fick Blekinge-Stay-at-Home-Art-Residency som en del av Konst i Blekinges arbete med att stödja konstnärerna under pandemin.

 • EFTER TIO ÅR I SKUGGAN. David får ett första hej och berättar lite om En öl & whiskymässa i Göteborg. Pernod Ricard stöder aktivt Rysslands krig i Ukraina och svenska branschen och konsumenterna säger ifrån. Men hur goda kålsupare är Diaego …? Veckans Whiskyperson är Frank McHardy, framförallt känd från Springbank, men även Tamnavulin, Bushmills och Bruichladdich – bland andra. Missa sedan inte storfilmen med David och Dustin Hoffman: Grain Man.David och Daniel på Springbank whisky schoolI form av En tvåa daily, bara ljud:https://www.entreawhisky.se/154https://www.entreawhisky.se/156https://www.entreawhisky.se/158https://www.entreawhisky.se/160https://www.entreawhisky.se/162Ljud och bild:https://whiskyweekly.se/springbank-whisky-school-dag-0-james-bonds-ringklocka/1129/https://whiskyweekly.se/springbank-whisky-school-forsta-dagen-svett-och-malt/1139/https://whiskyweekly.se/promillerekord-pa-springbank-whisky-school-andra-dagen/1170/https://whiskyweekly.se/forsta-klassens-fyllhundar-pa-springbank/1177/https://whiskyweekly.se/fem-dagar-av-whisky-pa-springbank-distillery/1190/Vad var det i glaset?Mathias körde med Penderyn Legend:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/58634/penderyn-legendDavid hade denna förvisso goda men rejält överhypade Springbank 10 PX sherry wood:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/215605/springbank-10-year-oldJeroen hade denna Cotswolds:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/180217/cotswolds-2014David mindes rätt med Berry Bros & Rudd och Cotswolds:https://www.thespiritsbusiness.com/2023/04/berry-bros-buys-stake-in-cotswolds-distillery/Pernod Ricards beslut att återuppta exporten till RysslandDet finns ju hur många länkar som helst att ta fram här men se till exempel:https://sverigesradio.se/artikel/expert-outcry-over-absolut-resuming-exports-to-russia-will-not-affect-the-brandhttps://www.independent.ie/business/irish/jameson-owner-pernod-ricard-resumes-russia-sales-42413658.htmlhttps://www.ja.se/artikel/2232581/absolut--nej-tack.htmlhttps://www.food-supply.se/article/view/1023877/innekrogarslutarserveraabsolutvodkaefterrysslandsbeskedhttps://www.aftonbladet.se/nyheter/a/5By2Mm/restauranger-slutar-salja-absolut-vodkahttps://www.dn.se/ekonomi/kunder-rasar-mot-absolut-vodka-uppmanar-till-bojkott/https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/3EoQxL/politiker-uppmanar-till-bojkott-av-absolut-vodkahttps://spiritsnews.se/absolut-aterupptar-exporten-till-ryssland/Diageos destilleri i Kinahttps://www.diageo.com/en/news-and-media/stories/2021/diageo-invests-us75-million-to-build-our-first-malt-whisky-distillery-in-chinahttps://www.luxepackaginginsight.com/article/diageo-goes-local-with-first-ever-whisky-distillery-in-china.60147https://www.reuters.com/business/retail-consumer/diageo-build-75-mln-distillery-make-its-first-chinese-single-malt-whisky-2021-11-02/En öl- och whiskymässa i Göteborghttps://olochwhiskymassa.se/Här har ni alla utställarna:https://olochwhiskymassa.se/hem/utstallare/Veckans whiskypersonlighet, som INTE äger Springbank distillery: Frank McHardy!Läs mer här:https://www.maltermagasin.se/frank-mchardy-57-ar-i-whiskyns-tjanst/http://www.whisky-news.com/En/reports/Frank_Mchardy.htmlhttps://whiskymag.com/story/franks-wild-years-frank-mchardyhttp://www.whiskytower.se/frank-mchardy-whiskylegendenHär når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhiskyBli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960

 • Veckans program handlar om den ukrainske författaren och rockstjärnan Serhij Zjadan, aktuell på svenska med den hyllade romanen "Internatet". Fredrik Wadström möter Zjadan på plats i Ukraina.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Serhij Zjadans hyllade roman ”Internatet”, som nu kommer i svensk översättning av Sofia Uggla, gavs ut på ukrainska 2017. Den utspelar sig i en småstad i östra Ukraina, som blir allt mer indraget i det krig som pågått där sedan 2014. Huvudpersonen Pasja är en lärare som lite yrvaket blir vittne till en allt mer desperat situation. Idag är det många som läser Zjadans roman som en skildring av Rysslands storskaliga invasion, som inleddes 2022.

  Zjadan är ett av de riktigt stora namnen i den ukrainska litteraturen. Han har gett ut fem romaner, ett par novellsamlingar, och runt femton diktsamlingar, och är ett affischnamn för den ukrainska kulturen och identiteten – och ukrainskan som språk.

  Han är född och uppvuxen i Donbass-regionen i östra Ukraina och har sedan årtionden staden Charkiv som sin hemvist. Charkiv är Ukrainas näst största stad och har varit under ständig beskjutning från Ryssland sedan den 24 februari 2022.

  Serhij Zjadan är även rockstjärna. När Fredrik Wadström träffar honom i Ukraina är Zjadan på turné genom landet med sitt sexmannaband Hundarna. Med kort varsel annonseras nya konserter ut nästan dag för dag. Det urbana musik- och klubblivet pågår i ett land med utegångsförbud om nätterna och flyglarmen som ljuder när som helst på dygnet i krigets Ukraina.

  Skriv till oss! [email protected]
  Reporter: Fredrik Wadström
  Uppläsare: Ulph Nyström
  Programledare: Marie Lundström
  Producent: Andreas Magnell

 • En 21-årig man misstänks ha läckt topphemlig information från USA:s försvarshögkvarter Pentagon. Uppgifterna är graverande och drabbar Ukraina.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Efter flera dagars intensiv jakt kan amerikanska myndigheter till slut gripa Jack Teixeira – en anställd i flygvapnet. Han misstänks ha läckt hemligstämplad information på en chatapp för gamers, och anklagas nu för brott som går under spionerilagarna i USA.

  – Det finns en status i att ha insiderinformation så det förvånar mig inte, säger David Lindahl på Totalförsvarets forskningsinstitut.

  Avslöjar uppgifter om Ukrainas försvar

  Dokumenten uppges innehålla information som kan spela Ryssland i händerna gällande deras krig mot Ukraina. Bland annat står det att ammunitionen till Ukrainas viktigaste luftvärnssystem riskerar att ta slut inom kort.

  – Det är ju uppseendeväckande att en person så pass långt ut i det militära systemet i USA kan ha tillgång till så mycket hemlig och känslig information, säger Jan Hallenberg på Utrikespolitiska institutet.

  Medverkande:

  Jan Hallenberg, senior forskningsrådgivare, Utrikespolitiska institutet

  David Lindahl, cybersäkerhetsexpert, Totalförsvarets forskningsinstitut FOI.

  Effie Karabuda, tech- och spelreporter på P3.

  Programledare: Bo Torbjörn Ek och Sara Sundberg

  Producent: Karin Hållsten

  Ljud från: Sveriges Radio och CNN.

 • Efter Rysslands storskaliga invasion av Ukraina 24 februari 2022 flydde Dakh Daughters till Frankrike där medlemmarna nu har sin bas.

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Kulturredaktionens Fredrik Wadström har besökt Teater Dakh i Kyjiv sedan vårvintern 2014 och träffat Dakh Daughters regelbundet genom åren. Nu möts de i Oslo för att sammanfatta vad medlemmarna varit med om genom revolution, framgångsrika turnéer och ryskt anfallskrig mot hemlandet.

  ESSÄ: GE MIG DITT ORD

  Eden leder inte till lustgården. Bedrägeriet lurar alltid på andra sidan löftet. Michael Azar funderar över den edsvurna kulturens hopp och förtvivlan.

  Programledare: Lisa Wall
  Producent: Eskil Krogh Larsson

 • MÅNADENS DIKTARE (APRIL) ÖVERSÄTTNING: Lars Gustaf Andersson UPPLÄSNING: Robert Fux

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022 började dikter ur Ilya Kaminskys andra diktsamling ”De dövas republik” cirkulera flitigt. Det var dikter om krig, våld och motstånd som tycktes tala direkt om dagens situation. Boken, som utgavs i original 2019 och kom på svenska 2021, berättar om en ockuperad stad, där hela befolkningen väljer att sluta höra sedan en döv pojke skjutits till döds av soldaterna. Som i ett drama möter vi ett antal personer som drabbas av förtrycket men vägrar ge upp.

  Ilya Kaminsky föddes 1977 i Odessa i Ukraina, i dåvarande Sovjetunionen. Vid fyra års ålder förlorade han hörseln, vilket han själv uppger som en förklaring till rikedomen av bilder i hans poesi. Hans familj var judisk och flyttade från Ukraina till USA 1993 på grund av antisemitiska trakasserier. Den mycket uppmärksammade debuten ”Dansa i Odessa” från 2004 (i svensk översättning 2023) skildrar såväl barndomsstaden som exilen och anknyter till ryskspråkiga poeter som Joseph Brodsky och Marina Tsvetajeva. Kaminsky är också verksam som översättare och har 2023 tillsammans med kollegan Carolyn Forché publicerat en antologi med ukrainsk poesi, ”In the Hour of War”.

  DIKT: ”Envoi” av Ilya Kaminsky

  DIKTSAMLING: Dansa i Odessa (Rámus, 2023)

  MUSIK: Harald Haugaard: Morgen

  EXEKUTÖR: Harald Haugaard, fiol

 • MÅNADENS DIKTARE (APRIL) ÖVERSÄTTNING: Lars Gustaf Andersson UPPLÄSNING: Robert Fux

  Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  Efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022 började dikter ur Ilya Kaminskys andra diktsamling ”De dövas republik” cirkulera flitigt. Det var dikter om krig, våld och motstånd som tycktes tala direkt om dagens situation. Boken, som utgavs i original 2019 och kom på svenska 2021, berättar om en ockuperad stad, där hela befolkningen väljer att sluta höra sedan en döv pojke skjutits till döds av soldaterna. Som i ett drama möter vi ett antal personer som drabbas av förtrycket men vägrar ge upp.

  Ilya Kaminsky föddes 1977 i Odessa i Ukraina, i dåvarande Sovjetunionen. Vid fyra års ålder förlorade han hörseln, vilket han själv uppger som en förklaring till rikedomen av bilder i hans poesi. Hans familj var judisk och flyttade från Ukraina till USA 1993 på grund av antisemitiska trakasserier. Den mycket uppmärksammade debuten ”Dansa i Odessa” från 2004 (i svensk översättning 2023) skildrar såväl barndomsstaden som exilen och anknyter till ryskspråkiga poeter som Joseph Brodsky och Marina Tsvetajeva. Kaminsky är också verksam som översättare och har 2023 tillsammans med kollegan Carolyn Forché publicerat en antologi med ukrainsk poesi, ”In the Hour of War”.

  DIKT: ”Författarens bön” av Ilya Kaminsky

  DIKTSAMLING: Dansa i Odessa (Rámus, 2023)

  MUSIK: Johannes Brahms: Feldeinsamkeit

  EXEKUTÖR: Zuill Beiley, cello och Awadagin Pratt, piano