Johan Rockström Podcasts
-
FNs klimatmöte COP27 är över - ett slutdokument signerades till slut på övertid - men vad blev egentligen resultatet? Och utsläppen, vad kan vi förvänta oss efter klimatmötet i Egypten? Och var det egentligen på G20-mötet som det mest intressanta hände? Är det läge att förändra klimatmötena helt? Ja det föreslår Johan Rockström.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Politikernas nederlag, kan det få andra att agera för att nå Parisavtalets mål till 2030? Till exempel har både näringslivets och civilsamhällets närvaro växt på klimatmötena. Greta Thunbergs organisation "Fridays for future" var på plats i Sharm el-Sheikh men inga svenska representanter. Andreas Magnusson, svenska Fridays for future, medverkar.
Medverkande:
Richard Myrenberg, afrikakorrespondent, Sveriges radio, Johan Rockström, klimatforskare och chef för Potsdaminstitutet i Tyskland, Andreas Magnusson, Fridays for Future, Mathias Fridahl, forskare i klimatpolitik vid Linköpings universitet, Åsa Persson, forskningschef vid Stockholm environment institute, Marie-Louise Kristola, klimatkorrespondent, Sveriges Radio, Ia Anstoot, Nuclear for climate.
Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Niklas Zachrisson
Producent: Anders Wennersten
-
Klimatmålet att bromsa temperaturökningen vid 1.5 grader ter sig alltmer avlägset. I nuvarande utsläppstakt går det snarare mot tre eller fyra grader.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hur kommer en sådan värld att se ut?
När inträffar egentligen de olika så kallade tröskelpunkterna som startar oåterkalleliga dominoeffekter vilka i sin tur bara påskyndar utvecklingen med allt svårare väderkatastrofer, smältande isar och tinande tundra som läcker metangas. Samtidigt kan effekterna av exempelvis förändrade växtzoner också bli positiva.
Klotets reporter Lasse Edfast söker svar på hur växter och djur kan påverkas av en tre grader varmare värld. Kommer det gå att odla kaffe som tidigare? Innebär en uppvärmning på 3-4 grader inte bara slutet för fjällsippan utan även för den mänskliga civilisationen så som vi känner den..?
Medverkande: Melissa Maxter, hållbarhetsstrateg i Laholms kommun, Anousch Muradya, beredskapshandläggare på länsstyrelsen i Halland, Johannes Stripple, docent i statsvetenskap, Lennart Wikström, lantbrukare, Johan Rockström, klimatforskare och chef för Potsdaminstitutet i Tyskland, Tomas Roslin, professor vid Institutionen för ekologi vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, Alexandra Nicoleris, bitr. lektor Lunds universitet,Reporter: Lasse Edfast
Programledare Niklas Zachrisson
Producent: Anders Wennersten -
När började vi behandla inredning som mode? Som något som ska bytas ut, uppdateras och förändras med säsongerna? Vem har ens råd med det? Och vilka effekter får det på vår planet?
För att prata hållbar inredning vände jag mig till Emma Olbers, hon formger både möbler och sjukhus, och allt möjligt där emellan. Hon är också en av Sveriges mest prisbelönta designers på senare år, och hyllad av den samlade inredningspressen.
Det blev ett samtal om yta och djup, om problemlösning och hantverksskicklighet och lite om hur du borde inreda ditt hem just nu för på ett tidlöst, hållbart sätt.
Bokrekommendationer:
Jorden : vår planets historia och framtid - Johan Rockström, Owen Gaffney.
A frame for life - llse Crawford.
Solution - Anders Lendager, Esben Pedersen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit www.vadvivet.se/subscribe -
Nio processer styr tillståndet på vår planet – och alla är överansträngda. För att säkerställa färskvatten, klimatet och den biologiska mångfalden för framtida generationer behövs kunskap. Jorden – vår planets historia och framtid är en forskningsexposé som i sig utgör en omvälvande resa. Boken är skriven tillsammans med Owen Gaffney och ligger till grund för dokumentären Breaking Boundaries – The Science of Our Planet. Johan Rockström i samtal med KG Hammar, teolog och tidigare ärkebiskop.
Medarrangör Natur & Kultur
-
I Godmorgon världen denna vecka även om drottning Elisabeth 70 år på tronen, om vem som drar nytta av politiska storevent som Järvaveckan och om #Swedengate. Panelen, Public Service och krönika av Göran Rosenberg.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Klimatmötet är över - vilka åtgärder behövs och hur tar vi beslut?FNs stora klimatmöte med dignitärer från hela världen är avslutad i Stockholm. Ambitionen att nå klimatmål har bekräftats, läget är akut. Men vad mer exakt behöver vi göra nu? Samtal med Johan Rockström, chef för Potsdam Institute for Climate Impact Research och reportage om vilka faktorer som driver privatpersoners beslut att investera exempelvis i solpaneler.
Kärlek i hästhagen – betäckning är en stor industriDe flesta föl tillkommer genom inseminering. Den fria kärleken frodas sällan i hästhagar - även om det fortfarande förekommer. Vår reporter har besökt en seminstation och en gård, med fri hästförökning.
Swedengate – vad kan kulturkrockar leda till?Halva världen har de senaste veckorna diskuterat var barn i Sverige äter sin middag. Vad beror det på att sederna är så olika, och är olikheterna anledning att bråka? Kulturpanelsamtal med kulturjournalisten Jack Werner, matskribenten Lotta Lundgren och författaren Zara Kjellner.I
Innehåll i veckans program:
Timme 1
Samtal om nödvändiga klimatåtgärder med korrespondent Marie-Louise Kristola och Johan Rockström
Vilka faktorer påverkar miljöbeslut?
Röster om drottning Elisabeth 70 år på tronen
Kärlek i hästhagen
Krönika av Göran Rosenberg
Panelen
Timme 2
Vem gynnas av stora politikevents som Järvaveckan?
Public Service
Vilka vapen behöver Ukraina?
Ukrainare som försvinner i ryska händer
Swedengate – är det värt att bråka om kultur?
Krönika av Pamela Jaskoviak
Programledare: Pia Fridén
Producent: Luise Steinberger
Tekniker: Heinz Wennin -
För att möta klimathotet pågår i norra Norrland ett omfattande omställningsarbete på en rad fronter. Stål ska framställas utan koldioxidutsläpp. Elbilbatterier ska produceras i storskaliga fabriker.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Därtill kommer infrastrukturprojekt där allt sammantaget beräknas kunna behöva en inflytt på 100 000 människor i och med de framväxande industrierna. Det handlar såväl om ingenjörer och fabriksanställda som om lärare, frisörer och en rad servicearbeten.
Vi möter bland andra Chana Svensson som flyttat från USA till Luleå för att värva folk till regionen genom en digital arbetsförmedling med Markus Gustafsson.
Sverker Sörlin varnar för den snabba utvecklingenMiljöhistorikern Sverker Sörlin höjer ett varningens finger för hur fort utvecklingen nu går:
– Ska man lyckas med omställningen kan inte folk sticka efter några år. Det kommer ju behövas 10 000-tals människor under lång tid, säger Sverker Sörlin.
Medverkande: Chana Svensson, driver kommersiell arbetsförmedling tillsammans med Markus Gustafsson, Peter Larsson, regeringens samordnare för samhällsomställning i norr, Sverker Sörlin, professor i miljöhistoria och ledamot i klimatpolitiska rådet, Johan Rockström, professor i jordsystemvetenskap.
Reporter och programledare: Niklas Zachrisson
Producent: Anders Wennersten
-
Johan Rockström är professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet och professor i jordsystemforskning vid universitetet i Potsdam samt chef för Potsdaminstitutet för klimatforskning.
Nyligen gav han ut boken Jorden - vår planets historia och framtid tillsammans med kollegan Owen Gaffney. Där beskriver de vår planets fascinerande historia - från den anhopning av gaser och partiklar som kretsade kring solen och som gjorde livet möjligt på vår planet, till honom sapiens angrepp på detta liv och denna planet.
Enligt Johan Rockström är det nu bara åtta år kvar av det årtionde som enligt honom är avgörande för vilken framtid vi går till mötes. Utsläppen av växthusgaser måste halveras till 2030, vilket innebär utsläppsminskningar på 7 procent per år.
– Vi har inte börjat ännu och det finns alldeles för lite som pekar på att vi kommer att klara det. Ord går ännu inte till handling och det gör mig djupt oroad, säger Rockström.
Om du vill stötta arbetet med att göra Klimatpodden så är du välkommen att sätta in en valfri summa på Klimatpoddens swishkonto: 123 396 2974. -
Han är forskaren som i 20 år tålmodigt försökt få omvärlden att förstå innebörden av livets korridor. Att hålla medeltemperaturen på planeten så långt som möjligt under 2 grader. Att förstå vad som skadar vårt klimat men också hur vi ska lösa det hela.Hans tonläge har dock skiftat till en djup frustration.Fossilfria bränslen är inte längre bara en klimatfråga utan också en fredsfråga. Olja, kol och naturgas är en källa till väpnade konflikter.Att öka oberoendet av fossila bränslen blir alltmer central. Ett faktum som blivit tydligt när delar av Europa befinner sig i krig.”Jag förstår inte hur människor kan bli upprörda över att bränslepriserna går upp. Var har ni varit i 20 år? Vi måste alla vara med och betala priset för övergången till andra energislag.”Men hur ska världen lyckas nå målen när en stormakt startar krig som i sig också påverkar utsläppen?”Ryssland har alltid varit passiva i klimatfrågan. Ledningen har till och med tyckt att lite uppvärmning skadar inte då det blir lättare att odla spannmål i Sibirien, men efter de stora bränderna 2011 i landet så tror jag en väckarklocka har ringt. ”Den återstående budgeten vi har kvar av utsläpp för att ha någon chans överhuvudtaget att hålla oss borta från katastrofala klimatförändringar är konsumerad om åtta år. Även om människor har den insikten så görs fortfarande för lite och en del är det redan försent för. Nu gäller det att öka farten och att lära sig att anpassa livet efter en förändrad värld.”I valet mellan global uppvärmning och kärnkraft väljer jag alla gånger kärnkraften i en övergång.”På Nyårsafton 2050, fyller Johan Rockström 85 år. Hör hans tankar om vilken värld vi lever i då. Bara i Hjärntillskott med Lydia.
-
Följ vår tids viktigaste klimat- och miljöfrågor i Sveriges Radios klimatpodd. Fördjupande reportage och intervjuer om vår planets framtid.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det är en ödesmättad beskrivning som FN:s klimatpanel IPCC i sin senaste rapport ger av vår värld: Människan förstör sakta men säkert sin enda plats i universum – och vårt hopp ligger till naturens motståndskraft.
Klotet har valt ut fem viktiga punkter ur rapporten:
Konsekvenserna för oss och vår planet har blivit mer omfattande och allvarligare.
Människor i alla regioner i hela världen drabbas redan idag, men i olika grad.
Effekterna blir värre ju mer temperaturen höjs och ekosystem är redan i dag på gränsen för vad de klarar av.
Att skydda och återställa ekosystem och natur i stor skala, mellan 30 och 50 procent av jordens natur, är enligt IPCC en av de viktigaste åtgärderna för att både mildra klimatförändringarna och att anpassa oss till dem.
Ett positivt besked: Anpassning räddar liv. Men fönstret håller på att stängas innan människan hinner säkra en beboelig planet och hållbar framtid.
Diskussion med Johan Rockström, Marie-Louise Kristola och Emily Boyd: Ekosystem nära gränsen för vad de klarar avMedverkande: Johan Rockström, Marie-Louise Kristola, Emily Boyd, Erik Glaas, Merja Willman, Sofie Storbjörk
Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Niklas Zachrisson
Reportrar: Anna-Karin Ivarsson och Daniel Värjö
Producent: Anders Wennersten
-
Veckans laguppställning i Lantzkampen består av följande stjärnor: Emil Persson & Fredrik Wikingsson som möter Hanna Fahl & Björn Wiman! Programmet bjuder på en helt ny och aldrig tidigare testad rond: Psalm eller Politik? Detta för att nyheterna denna vecka har präglats av ord som påminner om psalmer!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Emil Persson & Fredrik Wikingsson mot Hanna Fahl & Björn WimanDe som tävlar i Lantzkampen denna vecka är alltså Alla mot alla-stjärnorna i form av producent Emil Persson och programledaren Fredrik Wikingsson! De möter DN-stjärnorna Hanna Fahl & Björn Wiman!
Räkna med LantzkampenDet bjuds på religiöst glosförhör, den underbara ronden Vad säger hen ejenklijen och allt avslutas med Räkna med Lantzkampen!
Lantzkampen i P1 är en frågesport om veckans nyheter
Vem läckte Liberalernas mass-sms? Vad betyder Asymmetrisk relation? Och vad säger egentligen Johan Rockström i Morgonpasset? Allt detta och mycket mycket mer i Lantzkampen i P1!Så går det till: Två lag, med två personer i varje, tävlar om vem som mest hängivet har följt med i veckans nyhetsrapportering.
Programledare är som alltid Annika Lantz och vår ständiga domare Sara Lövestam!
-
En professor som blivit en fixstjärna för miljö- och klimatrörelsen med sina medryckande, men dystopiska berättelser om jordens tillstånd. Finns det någon risk med att bli en alltför stor profil?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Sveriges Radios Söndagsintervjun får du möta personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form – intervjun.
Programledare är Martin Wicklin.
Producent: Hannah Engberg.
Kontakt: [email protected]
Om Johan RockströmProfessor i miljövetenskap vid Stockholms universitet och professor i jordsystemforskning vid universitetet i Potsdam samt chef för Potsdaminstitutet för klimatforskning. Han har hållit fyra TED-föredrag om tillståndet på vår planet och är ofta en av talarna vid World Economic Forum.
Johan Rockström är 55 år, född i Finspång, uppvuxen i Sao Paolo och Karlskrona och bor idag i Berlin.
-
Svenska kycklingen har rödlistats i Världsnaturfondens köttguide och branschen reagerade med skarp kritik. Båda sidor lutar sig mot egen forskning om hur djuren mår, men vem ska man tro på?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Dessutom säger miljöprofessorn Johan Rockström sitt om det avslutade Klimatmötet och blickar framåt. Nu finns möjligheten att kontrollera ländernas nationella utsläppsplaner varje år. Och nettonollmålen för koldioxidutsläpp som stora industriländer kommit med kan ändå tolkas som att vi är på rätt väg.
Och covidsmittan i Europa oroar – nu tas covidtestningen upp i Sverige igen och vaccinationsbevis ska införas. Frågan är hur julen blir i år.
I programmet hörs: Sara Heyman, Sveriges radios globala hälsokorrespondent, och Gustaf Klarin, Björn Gunér och Niklas Zachrisson från Sveriges radios vetenskapsredaktion.
Producent
Peter Normark
[email protected] -
I Glasgow nämns för första gången fossila bränslen i beslutsdokumentet på ett klimatmöte. Men det kommer inte att få ned utsläppen ett dugg, säger professor Johan Rockström.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Klimatmötet är över, och beskrivs som framgångsrikt ur diplomatisk synpunkt - men ändå verkar vi missa målet att begränsa jordens uppvärmning till 1,5 grader. Så hur ser vi till att temperaturen inte ökar mer? Är det ens praktiskt möjligt, med tanke på att utrymmet för att släppa ut mer koldioxid, för att klara 1,5-gradersmålet, är slut om åtta år?
Vi pratar med klimatforskaren och debattören Johan Rockström om vad som väntar nu.
Senare i programmet: Hur ska elen räcka i framtidens elektrifierade samhälle, och hur ska den nå dit där den behövs? Alla i kvarteret kanske inte kan ladda sin framtida elbil samtidigt. Filip Ekberg i Partille har en app som hjälper honom att ladda när det är få andra som behöver el och när det är så billigt som möjligt.
Programledare: Niklas Zachrisson
Producent: Mona Hambraeus och Daniel Värjö
Reporter: Lasse Edfast
-
Professorn och klimatforskaren Johan Rockström gästar Framgångspodden för att dela med sig av sin gedigna kunskap om krisen vi står inför. Han är idag verksam vid ett av Europas mest framstående centrum för klimatforskning, Potsdam Institute for Climate Impact Research, där han leder ett forskarlag på över 400 personer.Vi pratar om vad det är som krävs för att lösa klimatkrisen, varför vi inte enbart ska fokusera på koldioxidutsläpp utan också de 15 system som håller jordens klimat i schack. Dessutom pratar vi om vilken framtid vi går till mötes om vi inte börjar samarbeta globalt, vid vilket år vi inte längre har kontroll och varför vi ändå sitter på den vinnande berättelsen. Tusen tack för att du lyssnar!Besök Framgångsakademin: www.framgangsakademin.seBeställ "Mitt Framgångsår": https://bit.ly/3jGuZyJAlexander Pärleros Instagram: www.instagram.com/alexanderparleros Bästa tipsen från avsnittet i Nyhetsbrevet: www.framgangspodden.seI betalt samarbete med Convendum: https://convendum.se/sv/I betalt samarbete med Swedbank: www.swedbank.se/foretagstips
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Professorn och klimatforskaren Johan Rockström gästar Framgångspodden för att dela med sig av sin gedigna kunskap om krisen vi står inför. Han är idag verksam vid ett av Europas mest framstående centrum för klimatforskning, Potsdam Institute for Climate Impact Research, där han leder ett forskarlag på över 400 personer.Vi pratar om vad det är som krävs för att lösa klimatkrisen, varför vi inte enbart ska fokusera på koldioxidutsläpp utan också de 15 system som håller jordens klimat i schack. Dessutom pratar vi om vilken framtid vi går till mötes om vi inte börjar samarbeta globalt, vid vilket år vi inte längre har kontroll och varför vi ändå sitter på den vinnande berättelsen. Tusen tack för att du lyssnar!Besök Framgångsakademin: www.framgangsakademin.seBeställ "Mitt Framgångsår": https://bit.ly/3jGuZyJAlexander Pärleros Instagram: www.instagram.com/alexanderparleros Bästa tipsen från avsnittet i Nyhetsbrevet: www.framgangspodden.seI betalt samarbete med Convendum: https://convendum.se/sv/I betalt samarbete med Swedbank: www.swedbank.se/foretagstips
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Show more