Moderaternas Podcasts
-
Ett fullmatat fredagsavsnitt om allt från Paludan och gangstervåld, till folkomröstning i Sölvesborg och nya, sjuka drömmar från WEF. Dessutom tar vi ett extra grepp kring den totalitära HBTQ-rörelsen och deras offer.
Rasmus Paludan ska bränna Koranen utanför turkiska ambassaden. Kan vi räkna med nytt kaos? Och helt ärligt, det stora problemet med Paludan är inte hans koranbrännande.Gangstervåldet fortsätter och polismästare Carin Götblad står i Sveriges Television och svamlar om socioekonomi och att de inte vet varför det är som det är.Louise Erixon och Sverigedemokraterna vill ha folkomröstning i Sölvesborg efter Kith Mårtensson och Moderaternas svek mot väljarna.Klipp från World Economic Forum talar om möjligheterna att "skriva om livets kod" med mRNA-vacciner, och nya glasögon som ska "sudda bort" sådant vi inte vill se. Vi får helt enkelt att tala om gudskomplex för andra gången den här veckan.Vi tar ett grepp kring ett antal nyheter ur HBTQ-rörelsen. Allt från killar i peruk som inte får gå på tjejgym till ishockeyspelare som ska tvingas underkasta sig rörelsen. Till slut avrundar vi med en mörk historia från Georgia där kända HBTQ-aktivister adopterade barn för att våldta och sälja dem; en historia som påminner oss om att det finns verkliga offer bakom alla "knäppa nyheter".Detta är inte hela avsnittet. För att höra hela avsnittet behöver du bli stödprenumerant på https://www.svegot.se/support. Detta avsnitt finns sedan på https://www.svegot.se/2023/01/20/tar-galenskaperna-nagonsin-slut/
Become a supporter of this podcast: https://www.spreaker.com/podcast/dagens-svegot--4339034/support. -
Ett fullmatat fredagsavsnitt om allt från Paludan och gangstervåld, till folkomröstning i Sölvesborg och nya, sjuka drömmar från WEF. Dessutom tar vi ett extra grepp kring den totalitära HBTQ-rörelsen och deras offer.Rasmus Paludan ska bränna Koranen utanför turkiska ambassaden. Kan vi räkna med nytt kaos? Och helt ärligt, det stora problemet med Paludan är inte hans koranbrännande.Gangstervåldet fortsätter och polismästare Carin Götblad står i Sveriges Television och svamlar om socioekonomi och att de inte vet varför det är som det är.Louise Erixon och Sverigedemokraterna vill ha folkomröstning i Sölvesborg efter Kith Mårtensson och Moderaternas svek mot väljarna.Klipp från World Economic Forum talar om möjligheterna att "skriva om livets kod" med mRNA-vacciner, och nya glasögon som ska "sudda bort" sådant vi inte vill se. Vi får helt enkelt att tala om gudskomplex för andra gången den här veckan.Vi tar ett grepp kring ett antal nyheter ur HBTQ-rörelsen. Allt från killar i peruk som inte får gå på tjejgym till ishockeyspelare som ska tvingas underkasta sig rörelsen. Till slut avrundar vi med en mörk historia från Georgia där kända HBTQ-aktivister adopterade barn för att våldta och sälja dem; en historia som påminner oss om att det finns verkliga offer bakom alla "knäppa nyheter".Detta är inte hela avsnittet. För att höra hela avsnittet behöver du bli stödprenumerant på https://www.svegot.se/support. Detta avsnitt finns sedan på https://www.svegot.se/2023/01/20/tar-galenskaperna-nagonsin-slut/
-
För snart en månad sedan meddelade Moderaternas Niklas Borg och Socialdemokraternas Kristina Edlund att de ska styra Linköping tillsammans. I dagens poddavsnitt, som är lite längre än vanligt, ger de besked om den kommande budgeten och det politiska program som ska genomsyra kommunens arbete de kommande åren. Vi frågar också ut det nya styret och …
Fortsätt läsa "44. Hör beskeden från Linköpings nya maktduo • Vad händer med LHC:s hyra – Tinnis badsjö – Bostadsbyggandet?"
-
Han kallades den ständige tvåan. Nu är han vald till Sveriges statsminister. Hör om Ulf Kristerssons långa politiska karriär och vägen till makten.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson började sin karriär inom politiken på 1980-talet. Hör om vägen från moderat skolungdom i Eskilstuna till statsministerposten 2022, genom blodiga ordförandestrider, valrörelser, debatter och helomvändningen om Sverigedemokraterna.
Medverkande: Tomas Ramberg, inrikespolitisk kommentator
Programledare: Marcus Nilsson
Reporter: Måns Antman Debels
Efterbearbetning: Marina Nilsson Malmström
Producent: Anna Liderot Ivarsson och Susanna HållbusKällor: Sveriges Radio, Sveriges Television, Aftonbladet, BBC och Margaret Thatchers Speech to the US joint session of congress 1985.
Det här är en podd från Ekot. Ansvarig utgivare: Klas Wolf Watz.
-
Moderaternas tidigare partisekreterare Ulrica Schenström tror att Tidöavtalet kommer stöta på patrull när jurister ska omvandla visionerna till lagförslag. Hör samtal i P1-morgon.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
De fyra samarbetspartierna till höger har enats om en rad politiska frågor i Tidöavtalet.
Hör samtal med Ulrica Schenström, vd liberala och gröna tankesmedjan Fores och tidigare statssekreterare hos dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt, och Per Gudmundson, borgerlig debattör och tidigare presschef hos Kristdemokraterna.
Programledare: Hélène Benno
Sändes i P1-morgon 17 oktober
-
Ulf Kristersson fick två dagar till på sig att bilda regering, men frågan är om han hinner gå i mål innan klockan tickat klart.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson fortsätter att försöka bilda regering, även om allt är "i princip helt klart". I morgon fredag är det dags att träffa talmannen igen.
Bristen på förtroende mellan SD och andra partier har satt käppar i hjulet. Samtidigt går Johan Pehrson ut med att Liberalerna inte kan lova M-ledaren stöd i en statsministeromröstning.
Fredrik Furtenbach har själv ställt frågan till Ulf Kristersson om vilka som ska sitta i regeringen och fick minst sagt ett snårigt svar.
Sveriges reaktioner på IranHändelserna i Iran har fått stort genomslag i svenska medier och inrikespolitiken. På måndag presenterar utrikesminister Ann Linde och EU nya sanktioner. Kommer Sveriges balansgång i Iranfrågan att förändras med den nya regeringen?
Medverkande:
Fredrik Furtenbach och Tomas Ramberg, inrikespolitiska kommentatorer Ekot.
Johan-Mathias Sommarström, Mellanösternkorrespondent
Programledare: Parisa Höglund
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Joar Jonsson
-
Det är bara detaljer som har hindrat oss från att få en ny regering idag enligt Ulf Kristersson. Men i detaljerna gömmer sig djävulen, heter det ju...
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har begärt två dagar extra för att förhandla färdigt om regeringsbildningen. "Vi är i mål, det är bara detaljer kvar", säger Kristersson. Om han kommer överens med Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna inom 48 timmar så kan Ulf Kristersson bli Sveriges nye statsminister i början av nästa vecka. Men vad är det för detaljer som ställer till det?
Vi tar också ta upp ett annat val där utgången är oviss, nämligen valet till den amerikanska senaten. Delstaten Georgia kan fälla avgörandet, och där kämpar två pastorer en jämn kamp om senatorsplatsen. Nu har det uppdagats att den republikanska kandidaten, som kampanjar för ett totalt abortförbud, själv uppmanat sin flickvän att göra abort, och dessutom betalat för ingreppet. Kan detta förskjuta majoriteten i senaten i Washington? Och varför är abortfrågan så viktig i amerikansk politik? Det frågar vi filosofen och författare Roland Poirier Martinsson.
Det ska också handla om vad som hände med alkolåsen på personbilar. Många ville ju att de skulle bli obligatoriska, men vad har hänt? Karin Svensson Smith (MP) är före detta riksdagsledamot och utredare för alkolåsutredningen. Hon gästar programmet och berättar om turerna kring alkolåsen.
-Jag kände verkligen att det här är rätt, säger Karin Svensson Smith. Det ska inte gå att starta fordonet när man är berusad.
I USA ökar antalet döda i trafiken på grund av alkoholpåverkade förare, och nu vill amerikanska trafiksäkerhetsverket införa obligatoriskt alkolås på alla nytillverkade bilar. Ska det vara så omöjligt att hålla sig nykter bakom ratten? Och finns det ingen annan teknik som skulle kunna göra samma nytta? Lars Olov Sjöström, trafiksäkerhetschef på Motorförarnas helnykterhetsförbund, ger sina synpunkter.
- Hade vi alkolås i alla bilar, då skulle en fjärdedel av dödsolyckorna försvinna på en gång, säger han.
Och så ska vi prata om kung Charles III kröning. Datumet är spikat, och det spekuleras i om den kommer att bli lite kortare och mindre svulstig än drottning Elizabeths kröning, som han genomled som barn 1953. Men vilka av alla krångliga ceremonier är det i så fall som ska bort?
Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Ulrika Lindqvist -
I avsnitt 32 får ni lyssna till kommunstyrelsens ordförande i Skövde Katarina Jonsson.
Hör hennes fängslande berättelse om hur hon gick från utdömd sjukpensionär till att besluta sig för att jobba med politik och vilja skapa förändring i samhället. Tystnadskultur, oroligheterna i demokratin, hot, nya skaraborgsetableringar och mycket mer! -
Det svenska valet dominerar veckans avsnitt av Ålandstidningens Ledarpodd. Daniel Dahlén och Jonas Bladh gästas av Socialdemokraternas ordförande Camilla Gunell och Moderaternas ordförande Wille Valve som ger sin syn på den svenska valrörelsen och siar om vem som får en partikamrat som statsminister efter valet.
-
Vem vinner valduellen ikväll? Vilka historiska blunders kan avgöra? Dessutom: Kottar att elda med, indisk pilgrimsmusik och exklusiv liveopera.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det är fyra dagar kvar till valet och det kan bli veckans TV-dueller som avgör vem som blir Sveriges regeringschef; statsminister Magdalena Andersson eller Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
Vi ser tillbaka på tidigare avgörande valdueller, och diskuterar vilka strategierna är inför kvällens envig. Vilka florettstötar kan bli dödsstötar? Hur framstår man som en skön person? Vi frågar Gunilla Margaretha Almström Persson, universitetslektor i svenska och retorik, Stockholms Universitet, som bl.a. har studerat hur politiker pratar i teve.
Om partiledarna i den svenska valrörelsen ser slitna ut så är deras jobb ingenting mot hur tufft det är att vara toppolitiker i Indien. Där har idag Rahul Gandhi inlett en vandring på 357 mil i syfte att ena landet. Dessutom hör ni den officiella pilgrimslåten.
Vi bjuder också på en av världens mest berömda operaarior. Direkt från Folkoperans slutrepetitioner av Bellinis opera kommer Norma själv, spelad av sopranen Kajsa Lindberg, och sjunger Jenny Linds paradnummer Casta Diva. Pianisten Samuel Skönberg ackompanjerar.
Och så har vi kollat vem av partiledarna som följer vem på Instagram.
Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Amanda Rydman -
"Mitt allra första jobb det var i en fotoaffär, och det fick jag därför jag sprang ändå där varje dag" berättar Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I programpunkten Verket som värker får lyssnarna berätta om ett konstnärligt verk som betytt mycket för dem rent personligt.
Inför valet har vi vänt oss till partiledare: Vilket verk betyder något alldeles särskilt för dig?
Först ut, Moderaternas Ulf Kristersson som valt ett fotografiskt verk av Elisabeth Ohlson (tidigare Elisabeth Ohlson Wallin) föreställande fotbollstränaren och tidigare förbundskaptenen för svenska damlandslaget, Pia Sundhage.
Reporter: Tove Lindell.
-
Biståndsminister Matilda Ernkrans möter Moderaternas Margareta Cederfelt. Medverkar gör även Martin Nihlgård från organisationen IM. Lyssna på senaste avsnittet av Global Podd!
Nu återstår bara några dagar till det svenska valet - hur kommer utgången att påverka biståndspolitiken i framtiden?
Ska vi ställa hårdare krav på mottagarländer som inte tar avstånd från Ryssland, eller som förtrycker sina egna medborgare? Ska dagens modell finnas kvar där svenska kommuner som tar hand om flyktingar blir de stora biståndsmottagarna? Behövs det hårdare styrning av Sida och de organisationer som hanterar skattebetalarnas pengar – och hur hanterar vi bäst de globala kriserna?
Detta avsnitt av Global Podd är en inspelning av Global Bars biståndsdebatt den 25/8 - alltjämt lika aktuellt som när debatten arrangerades.
Medverkande:
Margareta Cederfelt (m). Riksdagsledamot, ledamot av utrikesutskottet och vice ordförande i OSSE-delegationen.
Matilda Ernkrans (s). Biståndsminister sedan december 2021, tidigare bland annat minister för högre utbildning och forskning.
Martin Nihlgård. Generalsekreterare för organisationen IM.Programledare: David Isaksson.
-
Tycker Moderaternas Ulf Kristersson att hans sida av politiken är ett bättre gäng än gamla Alliansen? Varför vill han absolut inte uttala sig om opinionsmätningar? Och vad borde egentligen sändas i SVT och SR om Kristersson får bestämma? I SvD Utfrågningen intervjuar Erik Nilsson och Inger Arenander de åtta partiledarna inför valet den 11 september.
-
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson om hur trygghetskameror ska förebygga dödsskjutningar och om regeringssamarbete med Sverigedemoraterna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Dessutom förklarar partiledaren förklarar varför han är positiv till surrogatmödrarskap och svarar på lyssnarnas frågor inför valet den 11 september 2022.
Titti Schultz intervjuer med partiledarna finns även i P4 Extra – Gästen.
Sveriges radios samlade valbevakning hittar du på sverigesradio.se/val-2022.
-
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson berättar om hans syn på SD har förändrats, 30 år som gift och hur man hanterar sitt barns första tonårsfylla. Plus massa politik såklart.
- Show more