Norge Podcasts
-
Efter nedslag i Sverige, Norge och Island styr folkmusikveteranerna Groupa nu sitt projekt "Kind of folk" söder ut på den fjärde volymen i serien har de angjort den iberiska halvön och gräver i spansk och portugisisk folkmusik.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Groupa tar en paus i repetitionerna inför kommande turné och gästar dagens P1 Kultur.
BATACLAN-DÅDET SKILDRAS I TVÅ NYA FILMERTerrordåden i Paris 13 november 2015 innebar ett stort trauma. Åtta år senare kommer nu två filmer som skildrar händelserna där 130 personer miste livet – och vad det nationella såret inneburit. Samtal med Felicia Frithiof, filmkritiker som tidigare arbetat för Sveriges Radio i Paris.
MÖT DE SOM UTSER ÅRETS ROMANPRISTAGARENästa vecka utses årets mottagare av Sveriges radios romanpris – och vem som vinner avgörs av fyra bokcirklar. I dag hälsar vi på hos bokcirkeln IBB, Inte bara Biggles – en grupp på fem män som bor i Visby på Gotland.
ESSÄ: VI HAR MYCKET ATT TACKA KONSTTJUVARNA FÖREn återkommande diskussion i vår tid handlar om återlämnande av stulna konstföremål. Men kan det också vara så att vissa konststölder räddade konsten? Den frågan ställer Thomas Steinfeld, författare och professor i kulturvetenskap i dagens OBS-essä.
Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh Larsson -
Samtheman om sin låt om Norge och hans flickvän!!! GHAAAAA EXSPOE!!!! Wieee lyssna genast!!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
(00:00) Start och snack om smeknamn, Norge, boller, fartkameror, harrytur, Smakverkstan i Bromma, chiliöl
(20:04) Dagens innehållsförteckning
(21:15) Redfall får bara 30 fps vid release på Xbox och Denuvo på PC
(35:55) Zelda Tears of the Kingdoms nya trailer imponerar
(41:13) Nintendo i Europa måste reparera trasiga joycons
(43:06) Xbox Elite 2-kontroller får Minecraft Legends-färgade versioner
(43:39) Resident Evil 4 Remake har infört mikrotransaktioner
(49:42) Final Fantasy 16 visades upp på Sonys State of Play
(58:29) Tillägg och borttag på PlayStation Plus Extra och Premium
(1:10:49) Super Mario-filmen slår rekord
(1:13:38) Suicide Squad: Kill the Justice League är försenat till 2024
(1:16:00) Company of Heroes 3 kommer till PlayStation och Xbox i maj
(1:17:05) Dreams kommer att sluta uppdateras efter september i år
(1:20:17) Veckans tekniknyhet: Hackerverktyget Flipper Zero bannas från Amazon
(1:26:41) Veckans spel: Minecraft Legends, Horizon Forbidden West: Burning Shores, Advance Wars 1+2 Re-Boot Camp, Dead Island 2
(1:40:35) Vi har börjat småspela lite Path of Exile, Saint's Row och Brotato Premium
Vi som gör podcasten om tv-spel, videospel, datorspel och allt som har med Xbox, PlayStation, Nintendo och PC att göra heter Andreas och Henrik.
Mer information finns att läsa på vår hemsida https://www.gejmapod.se och vi går att följa på vår Twitter https://twitter.com/GejmaPod.
-
Äntligen kommer ett avsnitt om variablerna med gäst Mar Gjelstad. Mar är en Mental Projektor med 2/4 profilen som har undersökt variablerna grundligt. Emelie och Mar lärde känna varandra genom Human Design i Norge och eftersom Mar är norsk har vi spelat in dagens avsnitt på svenska och engelska så att ni som inte förstår norska ska kunna hänga med.
Om du vill ha en variabel-reading med Mar (eller en vanlig reading kan du kontakta hen via instagram: @genius.to.freak
Följ gärna Emelie för mer information om Human Design: @emelie_humandesignsverige
-
Andrés & Karl Oskar samtalar om Andrés resa till ett Houellebecq-seminarium i Norge, nordiska kulturskillnader och hur vår samtid sällan tillåter allvaret.
This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit stoopendaalsundfelt.substack.com/subscribe -
I denna "episode" av Flödet träffar Lotta Davidson-Bask och Klara Önnerfält för första gången i skolbibliotekspoddshistorien en internationell gäst: Ingrid Svennevig Hagen, skolbiblioteksproffs från Oslo i Norge. Ingrid berättar om arbetet på Elvebakken videregående skole i synnerhet och om skolbiblioteksverksamhet i vårt nordiska grannland i allmänhet. Vi får en mycket trevlig pratstund där vi bland annat får lära oss vad en "Forundringspakke" är.
-
Den så kallat borgerliga regeringen fortsätter med helt vanlig socialdemokratisk politik. Nu tänker de motverka medborgarnas "ofrivilliga ensamhet" med hjälp av en "treårig gemenskapssatsning" för 300 miljoner. Och 100 miljoner på SFI-undervisning till Ukrainare, det innebär att staten beslutat att de inte ska återvända. Samtidigt som Ukraina håller på att avfolkas på invånare i barnafödande ålder.
Sveriges ende skattefinansierade rasforskare Tobias Hübinette har glatt twittrat siffror på hur folkutbytet i Sverige fortskrider. När siffrorna fått folk att sätta kaffet vrångstrupen förflyttas diskussionen från sakfrågan till huruvida det ligger en "konspiration" bakom eller ej.
Militär makt förutsätter produktionskapacitet och tillgång till energi. I Norge kan man inte producera ammunition till Ukraina eftersom ett datacenter för TikTok redan intecknat den nödvändiga elenergin. Hur har EU tänkt förverkliga sina ambitioner om att bli en militärmakt samtidigt som man lägger ner industrier och energiproduktion?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Katoliker firade påsk förra helgen och den ortodoxa påsken firas denna helg. Påsken är den största högtiden under det kristna kyrkoåret och firas till minne av att Jesus led, dog och uppstod för att alla som tror på honom skulle bli förlåtna för sina synder och få evigt liv. Hur påsken firas varierar från land till land och vissa länder har väldigt intressanta påsktraditioner. Lyssna på Dessi och Ajla och hör hur påsken firas i Polen, Norge, Papua Nya Guinea och några till länder. Mycket nöje! :)
-
LG har varit på äventyr i Norge! Stort reportage och intervjuer med norsk världslöpare bland mycket annat! Välkomna!
-
Hur jobbar andra länder jobbar mot gängkriminalitet följ med till Italien som vunnit viktiga segrar mot maffian, och El Salvador som halverat antalet mord genom att ta till hårda tag.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
P4 Världens programserie fortsätter om hur andra länder tacklar gängkriminaliteten, som är ett växande problem i Sverige. I början av året inledde Stockholmspolisen en särskild händelse för att få stopp på en våldspiral som började runt jul. Våldsspiralen har fortsatt med med otäcka skjutningar och sprängningar mot lägenheter och radhusområden - i flera fall där det bor människor som inte har något med gängen att göra. Våldet är inte bara ett Stockholmsfenomen eller storstadsfenomen utan något som sprider skräck från Norrland till Skåne.
Så jobbar andra länder mot gängkriminalitetGängkriminaliteten är utbredd över hela världen och polis och myndigheter hanterar våldet på olika sätt. Hör tidigare Sydeuropakorrespondenten Margareta Svensson om hur den moderna maffian motarbetas i Italien och hur ''babygängen'' breder ut sig.
Tyskland jämförs ofta med Sverige där rapporter visar att antalet skjutningar minskar i Tyskland samtidigt som de ökar i Sverige. Men samtidigt sker ett stort antal knivdåd i Tyskland. Tysklandskorresponent Daniel Alling berättar om den tyska våldsspiralen.
I El Salvador har det höga antalet mord halverats genom hårda metoder som också lett till att oskyldiga döms till långa fängelsestraff. Konflikts programledare Lotten Collin har besökt landet där 12-åringar kan dömas till 20-års fängelse.
I vårt grannland Norge finns en oro för att den svenska gängkriminaliteten tar sig över gränsen. Samtidigt har en svensk modell där utsatta områden pekas ut kopierats för att hantera de norska gängen. Hör vår utrikesreporter Trygve Ulriksén Skogseth om den norska rädslan för att gå i Sveriges fotspår när det gäller gängkriminalitetens utbredning.
-
Priset på mat har ökat rekordmycket i Sverige, hur gör andra länder för att hålla priserna nere? Följ med P4 världen till Norge, Frankrike och Zimbabwe där prisutvecklingen skiljer sig från den svenska.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
På bara ett år har matpriserna ökat med 20% i Sverige vilket är den största ökningen sedan 50-talet. Mycket beror på kriget i Ukraina och de höga elpriserna vilket gör att prisökningarna påverkar många länder. Men om vi jämför den svenska utvecklingen med våra grannländer så är det ändå skillnad. De svenska priserna har ökat mest i Norden. I P4 Världen ska vi ta en titt på vad ett par andra länder har gjort för att hålla priserna nere.
I Norge pågår ett priskrig mellan matbutikerna där handlarna pressas att hålla priserna nere för att locka kunder. Vår Norgekorrespondent Carina Holmberg berättar hur den norska Kiwi-effekten som ser ut att påverka den norska inflationen.
Pristak i FrankrikeFör att lindra prisökningarna för franska matkunder så har matkedjor ingått en överenskommelse med regeringen om att sänka priset till vad man kallar lägsta möjliga nivå på ett antal varor fram till i sommar. Hör frilansjournalist Johan Tollgerdt berätta om den franska frustrationen över höjda priser och att vakter allt oftare kollar kunders väskor så att matvaror inte stjäls.
I Zimbabwe slås det matprisrekord. Där har matpriserna stigit med 285% vilket gör det omöjligt för många att handla mat. Afrikakorrespondent Richard Myrenberg förklarar varför maten har blivit så dyr och hur fattiga människor kämpar för att klara sig.
I takt med att maten blir dyrare, speciellt grönsaker och frukt, så finns det en risk att näringshalten på våra tallrikar minskar. Dietist Sofia Antonsson ger tips om hur vi kan äta billigt utan att tumma på näringen.
-
Marknadens fredagsprogram är här! Idag pratar vi om spelbranschen, rättare sagt gaming- och igaming-bolagen. I studion: Daniel Somos, privatinvestarere med fokus på spel samt Rickard Linder från den nya hedgefonden Alinea Capital som har sina rötter i Norge.
Programledare: Helene Rothstein
Ljudtekniker: Kristofer Krook
Podden ges ut av Monopol Media. Ansvarig utgivare är Jacob Bursell.
-
Marknadens fredagsprogram är här! Idag pratar vi om spelbranschen, rättare sagt gaming- och igaming-bolagen. I studion: Daniel Somos, privatinvestarere med fokus på spel samt Rickard Linder från den nya hedgefonden Alinea Capital som har sina rötter i Norge.
Programledare: Helene Rothstein
Ljudtekniker: Kristofer Krook
Podden ges ut av Monopol Media. Ansvarig utgivare är Jacob Bursell.
-
I denne episoden snakkes det om hva konservatoriet er i dag, hvorfor klassisk musikk er konservatoriets eldste byggestein, hvordan de «hellige skriftene» kan utfordres og hva som gjøres i dag for å skape mer kunstnerisk frihet i høyere musikkutdanning.
Konservatoriumspodden er en podkast-serie for alle som er interessert i høyere musikkutdanning. Podkasten ledes og produseres av musikkforskerne Tanja Orning og Veronica Ski-Berg på bestilling fra CEMPE ved Norges musikkhøgskole. Gjest i denne episoden er Henning Kraggerud.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Daha fazla göster