Sebastian Ahlander Podcasts
-
Hur värvas en spion och vilka är de typiska varningstecknen? Hur blev Karl XIV Johan den svenska neutralitetens fader? Hur ska Formel 1-sporten bli klimat-neutral till 2030 och vad händer med tjusningen?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hur vet jag att den nya supertrevliga kompisen inte arbetar för främmande makt? På senare tid har både den militära underrättelsetjänsten MUST och SÄPO uppmanat allmänheten till vaksamhet. Tony Ingesson, fil dr och universitetslektor på Lunds universitet med inriktning på underrättelseanalys, förklarade hur det fungerar, vilka motiven är och pekar på typiska varningstecken.
Sveriges 200-åriga neutralitetspolitik kan vara historia snart och därför uppmärksammar vi idag dess upphovsman, Karl XIV Johan. Dag Sebastian Ahlander, diplomat som skrivit flera böcker om den här tiden, berättar hur det kom sig att en fransk militär blev kung i Sverige, och varför det ledde till svensk alliansfrihet.
Formel 1 lockar allt fler tittare och en förklaring till det är dokumentärserien "Drive to survive". Kanske lite överraskande så har Formel 1-sporten fattat beslut om att bli klimat-neutral till 2030. Vad betyder det för alla som älskar supersnabba bilar, avgaser och dramatik? Vi frågar Anna Andersson, motorjournalist.
Valet närmar sig, och som vanligt finns det gott om valkompasser som osäkra väljare kan ta hjälp av. Men hur stor nytta gör en valkompass? Skulle en sådan kunna bli bättre på att fatta beslut än den mänskliga hjärnan? Johan Martinsson, docent i statsvetenskap och föreståndare för SOM-institutet vid Göteborgs universitet reder ut.
Runt om i världen använder man sig allt mer av VAR, Video Assistant Referee, under fotbollsmatcher. Behöver vi ett videogranskningssystem i allsvenskan? Hur skulle det påverka sporten? Daniel och Louise bollar för och emot med Richard Henriksson, fotbollskommentator på Sveriges Radio.Programledare: Louise Epstein, Thomas Nordegren, Daniel Alling
Producent: Amanda Rydman -
Hur funkar det när man tar trippelstudenten i Helsingborg? Hur följer man upp världens bästa politiska reklam? Och hur kommer man i Marilyn Monroes klänning?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ett eventuellt medlemskap i Nato närmar sig med stormsteg, och Sveriges ansökan kan komma att behandlas i expressfart - kanske så snabbt som på två veckor, om man får tro den norska tidningen Verldens Gang. Vår grävande programledare Thomas har tagit reda på hur processen kommer att gå till i detalj. Sveriges 200-åriga neutralitetspolitik kan alltså vara historia redan till midsommar, och därför uppmärksammar vi idag dess upphovsman, Karl XIV Johan. Dag Sebastian Ahlander, diplomat som skrivit flera böcker om den här tiden, berättar hur det kom sig att en fransk militär blev kung i Sverige, och varför det ledde till svensk alliansfrihet.
Stefan Löfvens valfilm med varmkorv utsågs till världens bästa politiska reklamfilm 2018. Hur följer man upp en sådan succé? Socialdemokraternas nya reklamfilm inför valet inleds med att Magdalena Andersson står i en simhall och minns sin ungdomstid som tävlingssimmare, ackompanjerad av ett intensivt pianoklink. Kanske lite väl mycket pianoklink.
Den årliga Met-galan arrangeras till förmån för konstmuseet The Metropolitan Museum of Art i New York. Den är känd för gästernas kreativa klädval, och i år gjorde Kim Kardashian allt för att överträffa sig själv. Hon bantade ner sig sju kilo för att kunna komma i Marilyn Monroes legendariska klänning från president Kennedys födelsedagsfirande. Klänningen har 6000 kristaller som sytts på för hand, och var dyr redan när den var ny. Men när den senast såldes på auktion 2016 kostade den 4,8 miljoner dollar. Louise drömmer sig tillbaka till sin ungdoms pusselmönstrade byxor, men skulle inte hårdbanta för att komma i dem.
Och i Helsingborg förbarmar man sig över de senaste två årens förfördelade pandemistudenter, och bjuder dem på årets studentfest. Vi frågar oss hur många glada ungdomar staden tål. Christian Olsson, verksamhetschef gymnasieskolan inom Helsingborgs stads skolor, berättar om årets festligheter.
Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Amanda Rydman -
Brevet alla pratar om från Rysslands utrikesminister börjar oerhört hövligt. Är det kutym i diplomatvärlden? Men resten av innehållet, hur barsk får man egentligen vara som diplomat?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
"Dear Ann Linde"När Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov skrev brev till Ann Linde inledde han med orden Dear Ann Linde, Kära Ann Linde. Berättar själva hälsningsfrasen något om Rysslands intentioner? Och vad säger det diplomatiska protokollet om hur utrikesministrar kan inleda brev till varandra? Finns det alternativ till Dear, Chèr och Kära om länderna är mycket närstående eller om relationen är riktigt dålig? Vi reder ut allting med Dag Sebastian Ahlander, tidigare svensk diplomat.
Hur fungerar Melodifestivalens nya röstningsregler?På lördag inleds Melodifestivalen och vi kommer att fördjupa oss i röstningsreglerna som har förändrats en hel del sedan förra året. Vad beror det egentligen på att publiken ges möjlighet att rösta två gånger? Och är det en fördel eller nackdel att det kommer bli möjligt att veta i vilka åldersgrupper som en artist är mest populär? Det vet Carolina Norén, melodifestivalexpert på Sveriges Radio.
Och så får vi besök av den holländska blockflöjtsstjärnan Lucie Horsch som spelar live och berättar om vad det var som gjorde att hon föll för just blockflöjten.
Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Amanda Rydman