Amanda Svensson Podcasts
-
Pandemilitteratur, krig och nya ukrainska röster. Från Nobelpris och autofiktion till Augustpriset och frågan om svensk litteratur blivit för tråkig? P1 Kulturs panel guidar till litteraturåret 2022.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
LINA KALMTEG TIPSAR OM TRE BÖCKER:"Fri" av Lea Ypi, roman, övers. Amanda Svensson. Albert Bonniers förlag.
"Paradais" av Fernanda Melchor, roman, övers. Hanna Nordenhök. Tranan.
"Flicka, 1983" av Linn Ullmann, roman, övers. Lars Andersson. Albert Bonniers förlag.
ANNA TULLBERG TIPSAR OM TRE BÖCKER:"Åsnesommar" av Andrea Abreu, roman, övers. Hanna Nordenhök. Nirstedt.
"Vargarna från evighetens skog" av Karl Ove Knausgård, roman, övers. Staffan Söderblom. Norstedts.
"De tysta satelliterna" av Clemens Meyer, novellsamling, övers. Ebba Högström. Ellerströms.
FREDRIK WADSTRÖM TIPSAR OM TRE BÖCKER:"Den längsta av resor" av Oksana Zabuzjko, essä, övers. David Szybek. Norstedts.
"Vargtimmen: berättelsen om de ukrainska flyktingarna" av Valerij Panjusjkin, sakprosa, övers. Ola Wallin. Ersatz.
"Rysslands förlorade seger" av Arkadij Babtjenko, sakprosa, övers. Ola Wallin. Ersatz.
VIVECA BLADH TIPSAR OM TRE BARN- OCH UNGDOMSBÖCKER:"Vi ska ju bara cykla förbi" av Ellen Strömberg. Rabén & Sjögren.
"Bettan" av Marie Norin och Elisabet Ericsson, illustratör. Alfabeta förlag.
"Bästa friends forever" av Ellen Karlsson och Karin Cyrén, illustratör. Natur & Kultur.
FLER TITLAR SOM NÄMNDES:"Kairos" av Jenny Erpenbeck (övers. Ulrika Wallenström, Albert Bonniers förlag), "Min är hämnden" av Marie NDiaye (övers. Ragna Essén, Natur & Kultur), "Barfotakvinnan" av Scholastique Mukasonga (övers. Maria Björkman, Tranan), "Bekännelser" av Domenico Starnone (övers. Helena Monti, Bazar), "Under Ukrainas öppna himmel", poesiantologi, redaktörer Mikael Nydahl och Kholod Saghir (Ariel förlag), ”Februari 33” av Uwe Wittstock (övers. Jens Christian Brandt, Nirstedt), ”Bröd och mjölk” av Karolina Ramqvist (Norstedts), ”Natten” av Sara Gordan (Albert Bonniers förlag), ”Ixelles” av Johannes Anyuru (Norstedts), ”Röda sirener” av Victoria Belim (övers. Inger Johansson, Brombergs förlag), ”Detaljerna” av Ia Genberg (Weylers förlag).
ESSÄ: ANNIE ERNAUX MÖRKARE SIDANär Annie Ernaux tilldelades Nobelpriset i litteratur pratades det mycket om hennes uppväxt- och tidsskildringar. Men skribenten och diplomaten Ulla Gudmundson hittar i dagens essä från OBS en annan sida av författarskapet i romanen "Sinnenas tid" och i den dagbok som på ett råare och mörkare sätt beskriver samma kärleksaffär.
Programledare: Saman Bakhtiari
Producent: Felicia Frithiof -
Hör våra litteraturexperter om vart vindarna blåser inför tillkännagivandet av Nobelpriset i litteratur 2022.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Blir det ungerska Péter Nádas eller franska Annie Ernaux? Eller Jamaica Kincaid eller Jenny Erpenbeck? Hör vilka kandidater Lina Kalmteg, litteraturredaktör, och Marie Lundström, programledare för Lundströms bokradio hoppas respektive tror kommer att få årets Nobelpris i litteratur.
"THE STRANGLERS ÖVERLEVDE FÖR ATT VI BRÖT MED PUNKEN"
Som ett av få band från det sena 70-talets brittiska punkvåg har The Stranglers fortsatt spela genom decennierna. I veckan gör de tre stopp i Sverige på sin pågående turné. Att de blev bandet som överlevde punken handlar ironiskt nog om att de blev utfrysta från scenen och blev tvungna att hitta en egen väg. Det berättar basisten Jean Jaques Burnel.
ESSÄ: ATT VARA MÄNNISKA ÄR ATT VARA TVETYDIG
Tvetydigheten står inte särskilt högt i kurs i dag. Men att uttrycka sig diffust, tvetydigt och prövande är nödvändigt för att vidga förståelsen av den mänskliga existensen, säger Amanda Svensson i dagens essä.
Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh Larsson -
I detta vårt 26:e avsnitt avhandlar vi äntligen boken som har givit namn åt podden, Agnes Cecilia - en sällsam historia av Maria Gripe. Vi får också ett oväntat dödsbesked i ”direktsändning” och för allmänbildande samtal om anarkismen i allmänhet och Emma Goldman i synnerhet. Sist men inte minst stöter vi dessutom på en moralisk apa i litteraturen. Missa inte det!
Läslista:Maria Gripe - Agnes Cecilia: en sällsam historia
Amanda Svensson - Ett system så magnifikt att det bländar
Malin Lindroth - Rolf
Hans Peterson - Dagen när allting hände
Malin Aline Palmgren, Lovisa Sköld - Maria får panik
Emma Goldman - Anarkistiska minnen
-
Andras uppmärksamhet är en viktig näringskälla under vinterns hårda levnadsförhållanden. Så lyder den allmänna rekommendationen nummer 3 från Folkhälsomyndigheten i romanen Välkommen till den här världen:. Biblioteket riktar uppmärksamhet mot bokens författare Amanda Svensson. Hon berättar om att bo i Malmö och längta till Köpenhamn, om dj-drömmar och om att regissera bilden av sitt eget liv.
Vi påminner också om den polske nobelpristagaren Czesaw Miosz. Bördig från Litauen, vuxen i Warszawa, diplomat i Washington och Paris, exil i Berkeley, och till sist repatrierad till Kraków, Polen. Och överallt en oavlåtligt och oersättligt nyfiken och livsbejakande poet.Redaktör: Anna Tullberg