Caroline Podcasts
-
Lillelördags 📺 tv-spin-off fortsätter att flyga över masterna och in i vår irriterade radar. Varför backar vi August livsglädje när Caroline reglerar energi? Varför stannar någon hemma från sin egna bröllopsresa och vem är seriens stora ”pappaämne”? Blir det PORNHUB nästa för Ida och Arvid och när ska en av GVFÖ psykologer sätta ner prinsessan på ärten-klacken rätt in…sura anlete? Jakten på det perfekta paret går vidare! Och ni törstar med!
Bli medlem i Lillelördag klubben och få ta del av specialpoddar och ofiltrerade analyser! https://plus.acast.com/s/lillelordag.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Reklam för Klarna. Idag intervjuar vi Evelina Galli som är teknik- och konsumentexpert på PriceRunner om hur man shoppar smart och medvetet på nätet. Vi pratar om allt från, om huruvida det lönar sig att handla på BlackWeek, om hållbarhet, vilka produkter det lönar sig med prisbevakning på och mycket mer.
Några av guldkornen:
▸ Ett smart tips är att försöka göra en lista under året som man fyller på, sedan kan man sätta prisbevakning på sakerna om det inte är något man behöver akut.
▸ November är faktiskt den billigaste månaden att handla och det lönar sig ofta att handla under BlackFriday, BlackWeek, CyberMonday, Singles Day eller motsvarande.
▸ Det är relativt ovanligt med fejkreor även om det får mycket uppmärksamhet varje år i media.
▸ De kategorier som ofta lönar sig bäst att prisbevaka är större saker som man kan ha i flera år, t.ex. TV, hörlurar och eller just nu (april 2023) grillar.
▸ Där kan det skilja många hundralappar på samma modell.
▸ Ett tips om man ska köpa någon dyrare pryl som kom upp i forumet var att köpa den billiga varianten av prylen och om man sedan använder den mycket, så kan man köpa en dyrare. Då vet man att man kommer använda den och har erfarenhet. Eventuellt kan man ju också hyra och prova den i en period.
▸ Det fungerar idag väl med cirkulärekonomi och hyra ut prylar t.ex. via Hygglo som vi använder ganska frekvent. Det kommer även fler och fler tjänster som erbjuder liknande. T.ex. såg jag siffror på att en genomsnittlig borrhammare används 12 minuter under sin livstid.
▸ Man pratar mycket om transporters miljöpåverkan, vilken inte är att förringa, men i de flesta produkters totala livscykel så är det en ganska liten del.
▸ Många e-handelsföretag pressar leveranstiderna då de vet att vi är mindre benägna att returnera varan om vi får dagen efter.
▸ En önskan från e-handlare är att försöka hålla koll på sin storlek, så att man inte beställer flera storlekar där andra sedan behöver returneras. Returer är ett stort problem, både miljömässigt och ekonomiskt.
▸ Ett annat klassiskt tips är ju att sätta upp det man önskar köpa just nu på en lapp och sedan vänta 2 – 14 dagar. Om man fortfarande därefter önskar det så kan man överväga det. Då har det liksom återkommit.
Vi pratade även lite om hur man kan tänka kring Apple/PC och olika teknikgenerationer. Samt hur man ibland kan önska sig det senaste (som när jag köpte en Weber-grill) men när man väl har den så är man ju okej med att inte ha den senaste versionen i flera år (tittar ju inte på nya grillar just nu).
Sedan ville Evelina tipsa om att PriceRunner och prisjämförelser kan göras direkt i Klarna-appen. Man kan även sätta olika filter och bevakning på specifikationer.
Vi hoppas att du gillar veckans avsnitt!
Jan, Caroline och Evelina
Innhållsförteckning
00:00:00 Dagens avsnitt
00:02:29 Välkommen Evelina Galli
00:04:35 Hur shoppar man medvetet?
00:06:21 Vilken är årets billigaste månad?
00:06:54 Fungerar Blackweek och liknande reor?
00:09:42 Hur tänker du kring olika generationer av prylar?
00:12:31 Apple eller Android? Mac eller PC?
00:16:41 Köp billigaste först och sen den dyrare
00:18:18 Vilka tre produktkategorier lönar det sig prisjämföra?
00:20:10 Hur skiljer man på högt pris och inflation?
00:24:33 E-handlarna driver på snabba leveranser
00:28:22 Hur gynnar man lokala handlare?
00:31:36 Hur ska man tänka kring produkters IT-säkerhet?
00:37:55 Folk handlar inte mindre, men annorlunda nu
00:40:57 Vad söker folk på vs vad köper folk?
00:48:07 Nytt eller begagnat?
00:56:56 Hur kan man handla smartare med Pricerunner?
01:06:13 Vilket är sämsta shoppingrådet?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Den gångna helgen firade En varg söker sin pod tio år med två utsålda föreställningar på Scalateatern i Stockholm. Det märks. Frågor som ställs: Var Tidningen Kvartal på plats för ett gräv? Vad har hänt med Livs röst? Tog Caroline tjack i logen? Vilken är vårens jacka? Med mera.
-
Veckans podd gästas av inga mindre än Menstrosan.se by Carielle. I avsnittet berättar Caroline och Marielle, kvinnorna bakom Menstrosan.se, hur de tillsammans tagit fram en trosa som både är snygg och funktionell, men framför allt - ska ge dig en lyxig känsla även när du har mens. Vi pratar om anledningen till varför de startade företaget, de utmaningar som finns i branschen och vilka produkter som de önskar kunna producera framöver. Deras vision är solklar, lyxiga menstrosor för alla kvinnor, en helt ny menskänsla helt enkelt!
Om du uppskattar den här typen av avsnitt, gilla och dela podcasten med dina vänner. För att få mer information kring gäster och kommande episoder, följ mig gärna på instagram @strongbytuva.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Reklam för Norban. I dagens avsnitt delar Per Hedemark, med 20 års erfarenhet från mäklarbranschen, med sig av sina bästa tips kring att sälja och köpa bostad, anlita en mäklare, renovera och mycket mer.
Vi fokuserar på tips, råd och saker att tänka på som du inte hittar på en vanlig mäklares hemsida. Så häng med på både lite ointuitiva och lite roliga tips som t.ex. att när du ska välja mäklare, gå på en av mäklarens andra visningar för att få en känsla av hur hen är på jobbet. Är det en person som är professionell, trevlig, har kommandot på visningen och som du skulle vara stolt över visade din bostad.
Det viktigaste tipset för att få bäst betalt vid försäljningen av sin bostad enligt Per, var:
▸ Skapa dig ett gott förhandlingsläge
Det handlar om allt från att inte behöva stressa genom försäljningsprocessen, ge mäklaren tid att bearbeta sina kontakter, registrera sin bostad på pre-market, ha dokumentation i ordning, helst redan försöka ha ett bud innan visningen till att välja en mäklare som vågar ställa krav och har kommandot och leder processen.
Vi pratar även även om tips som man kanske inte tänker på spontant:
▸ Innan en renovering - ta gärna en second opinion från en mäklare
▸ Stretcha gärna budgeten och köp det lite bättre objektet - i uppgång tenderar det gå mer upp och i nedgång tenderar det hålla värdet bättre.
▸ Att i en nedåtgående marknad tenderar de första buden vara de bästa.
Avslutningsvis vill jag puffa för Norbans app och pre-market-lösning. Jag gillar saker som är asymmetriskt rätt, dvs. att det finns en stor uppsida men en begränsad nedsida. I deras app kan man lägga upp sin bostad utan kostnad och utan några förbindelser på en pre-market för att se om det finns intresse för den, som man kan välja att agera på om och när tiden kommer. Sök på "Norban" i din app-butik.
Vi hoppas att du gillar avsnittet!
Jan, Caroline och Per
PS. Norban har även lovat svara på eventuella frågor i forumet, så passa på och utnyttja den möjligheten om du önskar.
Länkar
▸ Norban
▸ Forumet
Norban appen
▸ Apple
▸ Android
Innehållsförteckning
00:00:00 Introduktion
00:03:45 Presentation till Norban
00:07:41 Hur får jag bäst betalt?
00:08:55 Hur du kan påverka din försäljning
00:12:40 När får du mest betalt för en bostad?
00:17:32 40% av svenskarna kan tänka sig sälja sin bostad
00:21:01 Sociala medier har en stor påverkan
00:24:50 Fungerar homestyling?
00:27:05 Svårt räkna hem en köksrenovering
00:30:34 Stretcha budgeten om möjligt när du köper
00:33:51 Trend mot mer ekonomiska boenden
00:38:09 Vanliga misstag vid försäljning
00:41:10 I nedåtgående marknad tenderar de första buden vara de bästa
00:44:04 Hur ska man tänka när det kommer skambud?
00:49:52 FOMO-effekten hos köpare är stark när någon väl lagt bud
00:52:26 Mäklaren ska tillvara ta bådas intresse men vara partisk kring högsta pris
01:02:10 Provision och olika incitament är överskattat och dåligt
01:05:53 Det är inte provisionsincitament som leder till ett bra jobb
01:11:50 Stressa inte med försäljningen
01:15:00 Vad får jag för pengarna?
01:17:44 Tänk på det här när du väljer mäklare
01:21:02 Du vill ha en modig mäklare som tar kommando
01:24:13 En mänsklig mäklare
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Varför finns det få kvinnliga baskettränare och vad innebär det att vara baskettränare?
Låt oss presentera dagens gäst, hon är född och uppvuxen i Umeå, men familjen flyttade till Stockholm vid 9 års ålder. Hon testade många sporter men när basketen kom in i bilden så har det bara handlat om basket. Efter ett år som spelare i Svenska BasketLigan Dam med Fryshuset kom hon dock till insikt, att det var coachandet som skulle bli hennes engagemang i basket. Caroline Muzito-Bagenda anslöt till Umeå BSKT inför säsongen 2016 vid åldern 26 år med redan 11 års erfarenhet som baskettränare. Hon har redan arbetat med landslag och blev historisk 2018 som första kvinnliga huvudtränaren i herrligan. Idag är Caroline föräldraledig och längtar till att vara coach snart igen.
Här nedan ser du höjdpunkterna i samtalet:
2.36 - Första idrottsminnet
7.30 - Börja med basket som 14-åring
11.20 - Talang för basket
14.35 - Vägen till tränarrollen
25.00 - Vilka tränarroller finns?
26.30 - Kvinnliga och manliga tränare
30.25 - 2018, historisk huvudtränare
36.35 - Årets ledare Umeå
38.05 - Skillnaden mellan män kontra damer och pojkar kontra flickor
44.10 - Kan det komma fler kvinnor som tränare?
52.00 - Lyssnarfrågor
Kontaktinfo Caroline
Melj | Instagram
Samarbetspartner: Sportidealisten, jobbplattformen bara för idrottsvärlden, hitta jobb, rekrytera smart eller få hjälp av ett virtuellt idrottskansli
Vill du följa med bakom kulisserna?
Vill du även se mer bakom kulisserna och mer om våra gäster så kan du hitta allt detta på Instagram, vi finns på @sportviewspodcast.
Har du feedback eller vill tipsa oss om gäster så kan du höra av dig via Instagram eller maila oss på [email protected]
Vi kommer släppa ett avsnitt varje måndag från det att du hör detta, så prenumerera så att du inte missar något. Och är du på gott humör får du gärna lämna ett betyg, det hjälper oss att nå ut till fler.
Podden finns där poddar finns, sök på Sport Views Podcast.
Connecta med oss!
Jakob - LinkedIn | Twitter | Instagram
Filip - LinkedIn | Instagram | WWW
Logga: Markus Wikenstål (www.markuswikenstal.se)
Vi säger så! Ses i nästa avsnitt!
-
Citaten "jag har mina pengar i en indexfond" och "jag skulle inte rekommendera min egen fond" vore inte märkvärdiga om de inte kom från professionella aktiva förvaltare och analytiker i finansbranschen.
I dagens avsnitt intervjuar vi de två brittiska professorerna Crawford Spence från Kings College i London och Yuval Millo från Warwicks universitet. De berättar om sin studie från i början av året (2023) där de intervjuade 69 fondförvaltare och analytiker från London, New York och Chicago. Djupintervjuerna gav en inblick i finansbranschen som man annars inte riktigt får.
Det som stack ut för mig var att många förvaltare resonerade kring aktiv vs passiv-debatten (dvs. kan man slå index eller inte?) utan att de ens blev tillfrågade om frågan. Vissa uppvisade till och med en viss kognitiv dissonans där de å ena sidan arbetade med aktiv förvaltning, men placerade signa egna pengar passivt i indexfonder.
På sätt och vis är ju inte resultaten i studien förvånande. Som professorerna själva säger - många av de här resultaten är kända från andra branscher. Vi är människor. Människor fattar inte rationella beslut i alla situationer. Vi lägger vikt vid saker som vi enkelt förstår även om de inte alltid är relevanta. Vi är relationsorienterade som gillar människor som är som vi själva och så vidare.
Det leder till att även i finansbranschen gör man konstiga saker. Vissa till och med uttryckte att de inte gillade sitt jobb, men stannar kvar för att det är bra betalt, för att man har en viss livsstil och för att man är rädd för förändring. Man vet rationellt att nyckeln till framgång är att sticka ut, att avvika från att vara indexnära men det kommer med en social risk som inte riktigt vågar ta. Som analytiker blir man kompis med företagsledningen på bolagen man analyserar och så vidare.
Jag gillade verkligen det som professorerna sa att man behöver se även finansmarknaden som en social konstruktion, bestående av aktörer som är irrationella, gör så gott de kan och fattar så fort de hinner.
Samtidigt behöver vi utomstående vara lite mer kritiska och inte köpa de historier som berättas från finansbranschen. Vi behöver ifrågasätta deras argument kring hållbarhet (som professorerna sågar), price discovery och att deras tid kommer i ett tuffare marknandsklimat.
Jag och Caroline hoppas att du får glädje av avsnittet, för på sätt och vis ger de en inblick som man sällan får. Samtidigt bekräftar det mycket av det som vi sagt under många år, som småsparare har vi bäst sannolikhet att få en bra avkastning genom att investera passivt, långsiktigt, regelbundet i bred och billig indexfond eller fondrobot.
Många hälsningar,
Jan och Caroline
Diskussion i forumet:
https://rikatillsammans.se/forum/t/52089
Innehållsförteckning
====
00:00:00 Introduktion
00:07:55 Starkt stöd från forskningen för småsparare att lägga sina pengar i indexfonder
00:11:28 Samma logik bakom drömmen om lottovinsten som övertro på den egna förmågan
00:16:50 Aktiva förvaltare säger att de inte skulle investera i sin egen fond
00:24:30 En del fondförvaltare kände hat mot sitt jobb men stannade kvar år efter år
00:30:27 Aktiva förvaltare tycker att de har viktiga funktioner i finansmarknaden
00:34:20 Ingen substans i att fondförvaltarnas argument att de räddar planeten
00:40:27 Professorerna behövde hitta på ett nytt uttryck
00:43:54 Den akademiska studien blev ett biktbås för de aktiva förvaltarna
00:48:01 Finansvärlden måste förstås som ett socialt sammanhang
01:02:15 Inga nya sätt att slå marknaden ens med den nya tekniken
01:10:09 Vad skulle du säga om dina barn ville bli aktiva fondförvaltare?
01:17:27 Småspararna presterar ännu sämre än aktiva förvaltare
01:21:10 Professorernas boktips
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Detta är en fortsättning och kanske en fördjupning men Nicklas och Caroline Hägglund som vi träffade sommaren 2020 i avsnitt 10. De berättade då om hur det fanns ett skav som inte läkte och det höll på att sluta med att de skulle gå skilda vägar.
I detta avsnitt berättar de mer om vad för hjälp de fick och hur de lyckades lappa ihop sin relation.
Caroline och Nichlas inspirerar oss verkligen till att hitta vårt inifrån och ut perspektiv. Att hitta och göra vår inre resa. Att bygga vår relation med Gud, och hur det i sin tur helar relationen till varandra. De berättar hur de till en början sökte hjälp som inte fungerade för dem, där fokuset kanske låg mer på en religös agenda. Men därför trycker de båda på hur viktigt det är att hitta någon som kan möta dig där du är och gå med dig i din takt.
Är du troende är detta verkligen ett viktigt och inspirerande avsnitt om hur relationen med Gud förändrar relationen till varandra.
I detta avsnittet är även Lovisa och lilla Ines med. Så ni får ha överseende med lite gulliga bebis ljud här och där.
-
I veckans avsnitt möter jag journalisten och författaren Caroline Engvall för ett samtal om hur vi kan prata med barn och unga om riskerna för sexualbrott på nätet. Vilken resa behöver vi vuxna göra för att klara av att ha dessa förebyggande samtal med de unga runt oss - oavsett om vi själva är föräldrar eller på andra sätt är viktiga personer för unga i vår närhet?
Caroline är kanske mest känd för sin storsäljande verklighetsbaserade roman 14 år till salu och har under åren som författare givit ut totalt 23 böcker där flertalet belyser ungas utsatthet på nätet.
Caroline har drivit, och driver, en mängd olika brottsförebyggande projekt mot sexualbrott där ett av dom är ”Safe selfie academy” som är ett förebyggande utbildningsprogram som ger barn och ungdomar insikter och kunskap för att kunna undvika att hamna i utsatthet på nätet.
I dagens samtal dyker vi in i frågor som i allra högsta grad rör oss vuxna:
Hur kan vi prata om samtycke med våra barn och unga? Vad behöver vi som vuxna veta om riskerna för sexualbrott för att kunna stötta våra barn och unga? Vilken resa behöver vi har gjort i oss själva för att klara av att ens lyfta dessa samtal?Uppskattade du det här samtalet? Dela gärna en recension i appen där du lyssnar eller dela det här avsnittet på din story och tagga mig! Tack för att du hjälper mig att göra mig arbete möjligt!
Kontakta Caroline Engvall: http://www.carolineengvall.se/
Vill du joina vårt Facebook community och möta fler lyssnare till den här podden? https://www.facebook.com/groups/mofjrdcommunity
Boka coaching: https://www.mofjrd.com
Anmäl dig till aktuella kurser med Going Deeper: https://www.goingdeeper.se
Signa upp på inspirationsbrev för fler inspirerande perpektiv: https://mofjrd.com/inspirationsbrev
Mer om Madeleine Mofjärd: https://www.mofjrd.com
Madeleine på Instagram: https://www.instagram.com/mofjrd
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Caroline är golfproffset som drabbades av cancer och var tvungen att amputera benet. Hur tog Caroline farväl av sitt ben och hur viktigt var lyssnandet på den egna intuitionen i processen? Vad är intuition och var kommer den ifrån? Hur kan Carolines guldfråga vara till nytta för dig i förändring?
-
I dagens avsnitt pratar vi om studielivet på Åland! Henna ju faktiskt till Åland för att studera och stannade sen kvar. Caroline hör till inventarierna på Ålands yrkesgymnasium med tre av deras utbildningar i bagaget. Men det funkar även ypperligt att studera på distans från Åland!
-
Tillbaka efter ett olidligt långt uppehåll är EU-foripodden. I det här avsnittet tar vi oss an Erasmus, som inte bara är EU:s program för utbildning utan även en backronym. Caroline går igenom lite om programmet. Helena och Caroline delar också egna erfarenheter från Erasmus. I avsnittet får vi även höra EU-kommissionen säga att Erasmus ska komma för djur.
Deltagande: Caroline Klamer, Helena Landelius, Björn Bergström och Marco Roman Loi -
Caroline har läst Thomas Bernhard och tänkt på Lars Norén, Soho House, James Joyce och samtidens ovilja att bryta mot reglerna. Likt alla andra har Liv inte kunnat undgå prins Harrys memoarer vilket fått henne att fundera över syskonskaror, tystnadskultur och kungahusets existens.
-
Säsongsstart!
Åren har gått och nu är Caroline Almkvist tillbaka som gäst där vi får svar på frågan, vad hände sen?
Sist Caroline var med som gäst hade hon haft en succésäsong med bland annat SM-silver på marathon. Men det gick inte som hon hade tänkt efter det utan istället blev det skada på skada och massa problem. Lägg därtill en pandemi som gjorde att hon fick hålla sig isolerad i sin lägenhet. Trots alla motgångar är det en sprudlande Caroline som är med som gäst i ett rykande färskt avsnitt. Vad har hon lärt sig under dessa år och hur ser hon på den tiden idag? Det och mycket annat får du svar på i detta samtal. -
En spindel dyker upp i Carolines badrum och vännerna inte lyckas få fatt på den. Det får Caroline att sälja lägenheten. Nu inser hon att spindelfobin gått för långt och ska möta sin värsta rädsla.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Av: Blenda Setterwall Klingert.
Producent: Gustav Asplund.
Slutmix: Astrid Ankarcrona.
Verkligheten görs av produktionsbolaget Filt. - Daha fazla göster