Delphi Podcasts

  • www.nextory.se/detektiven

    Detektiven är en true crime & allt som är spooky podcast, gjord av mig, Isabelle Österholm. Varje vecka släpps nya avsnitt om sanna kriminalfall men även kortare historier om stalkers, hemsökta objekt/platser runt om jorden, myter samt berättelser som kan få dig att behöva titta en extra gång över axeln!

    Kontakta mig via:

    [email protected]

    Vill du ha mer av Detektiven? Kika då in på mina andra sociala medier

    Instagram: @detektivenpodd

    Tiktok: Detektivenpodd

    Youtube: Belle Linnea (podden finns där i videoformat)

  • Häng med när vi möter Rebecka Thörn, partner/advokat på Delphi, som har mångårig erfarenhet från att utreda visselblåsarärenden. I december 2021 trädde en ny visselblåsarlag i kraft. Lagen ställer bl.a. krav på att verksamheter med minst 50 anställda måste införa ett visselblåsarsystem. In och lyssna!

  • Messiah och John har varit i London på Chappelles senaste föreställning, vad har egentligen hänt sedan hans utskällda Netflix-show The Closer? Och varför är den så utskälld? Vår egna privatspanare John tar oss även genom det fruktansvärt skrämmande snapchatmordet i Delphi.

  • Vi har länge ansett oss ensamma om att kunna skilja på ont och gott. Men i fablerna står djuren för moralen - som förblir sig ganska lik genom millennierna, noterar Ola Wikander i denna essä.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    ESSÄ: Detta är en text där skribenten reflekterar över ett ämne eller ett verk. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

    Jag växte upp med Fablernas värld, det klassiska nederländska barnprogrammet, som länge sändes i SVT. Den kloke Ugglan, den gnällige men renhjärtade Päntti varg, den sturska och beskäftiga Fröken Stork: alla gjorde de ett outplånligt intryck. Jag kan ännu citera dem (med dialekter och allt) när de lärde ut sina fyndiga poänger till generationer. År 2018 kom en ny datoranimerad version av tv-serien som hade premiär redan 1968, men dess rötter går betydligt längre tillbaka än så.

    Ett av de största och viktigaste bidragen till världens fabelhistoria är den klassiska indiska samlingen Pañcatantra, som skrevs ner ett par hundra år före Kristus men som kom på svenska först 2019, översatt från sanskrit av Rolf Jonsson. Det är en av de där texterna som vandrat mellan språk och kulturer utan att förändras särskilt mycket. Först genom genom översättningar till medelpersiska, syriska, arabiska och nypersiska, men även 1600-talets berömde franske fabelförfattare, Jean de La Fontaine, nämner den uttryckligen.

    Pañcatantras samlar berättelser om kloka, dumma och fyndiga djur, som på olika sätt illustrerar mänskliga egenskaper och svagheter,

    Redan i de tidigare berättelserna i Pañcatantra lär vi oss att inte blanda oss i ämnen där vi inte har något att göra – genom ett drastiskt exempel med en apa som låter sin pung dingla ned i en öppning i ett bygge samtidigt som han vill dra loss en träbit eller kil som han tycker stör det estetiska intrycket – samtidigt som just denna kil håller öppningen, ja … öppen. Som texten torrt uttrycker den kastrerande poängen: ”Vad som hände när kilen kom lös, det begriper du utan att jag behöver berätta det för dig.”

    Mindre smärtsam är lärdomen vi får från schakalen som hittar en stor trumma med två skinn. Han utgår från att den är fylld av munsbitar eftersom det låter när vinden blåser på den. Han angriper trumman aggressivt, men den innehåller alls ingenting. Poängen då är, precis som idag, att det är tomma tunnor och trummor som skramlar mest.

    Att Pañcatantras berättelser syftar på mänskliga dygder och svagheter är uppenbart, och görs närmast övertydligt i berättelsen om ett krig mellan kråkor och ugglor. Här talas om svårigheterna med att ta hand om de svaga i gruppen, som puckelryggar, blinda och rörelsehindrade, mitt i en krigssituation, kanske inte helt tillämpligt på kråkor. Kråkkonungen diskuterar intensivt strategi med sina ministrar. På ett sätt är det omvänd variant av den genom religionshistorien så vanliga tendensen att projicera mänskliga byråkratier upp i den gudomliga världen: här projiceras den på kråkor.

    Det är inte en bock, det är en människa!

    En helt annan textsamling som ligger mycket nära mitt hjärta är Frigivelseeposet, ett verk som ursprungligen författades på det mycket utdöda antika främreorientaliska språket hurritiska, men faktiskt finns bevarat i en tvåspråkig upplaga, med ena halvan av kilskriftstavlan på hurritiska och andra med översättning till hettitiska, det äldsta bevarade indoeuropeiska språket. Textens större universum handlar om gudar som besöker varandra och storpolitiska kontroverser – och frigivandet av fångar (därav titeln), men eposet har också med något mera udda: en samling djurfabler som illustrerar moraliska lärdomar. En av dem handlar om en råbock som tröttnar på det berg där han en gång brukade beta och istället i fåfäng jakt efter nymodigheter flyttar till ett annat berg. Eller, om man skall följa textens uttryckssätt: berget (som är personifierat) driver bort bocken från sin kropp. Bocken börjar beta på det nya berget, växer sig tjockt och fett och börjar skrika okvädningsord och förbannelser över det ursprungliga berget. Berget blir då ”sjukt i sitt hjärta” och genmäler bittert att jägarna borde ha ihjäl bocken.

    Den hurritiska texten gör avsikten tydlig: nāli mannubor, manni taršuvanni – ”det är inte en bock, det är en människa!”. Texten förklarar att den verkliga referenten är en människa som lämnar sin stad, flyttar till en annan och börjar bete sig illa mot den stad där han var född och boren. Den ursprungliga stadens gudar kommer, säger den moraliserande kommentaren, för alltid att hålla honom för förbannad.

    En moraliserande fabel av till synes mycket klassiskt snitt; genrens popularitet visas redan i det faktum att texten är tvåspråkig: den här textsamlingen ville hettiterna bevara även för dem som inte kunde en stavelse hurritiska. Och populariteten avtog inte: jag har själv i min forskning studerat hur just denna liknelse om det välgödda men trolösa betesdjuret sedan hamnade i Gamla testamentet, i 5 Mosebok kapitel 32, där en  liknande bild används för att beskriva det israelitiska folket i relation till Jahve. Om man tittar på originaltexterna kan man till och med se ett direkt stilistiskt lån mellan den äldre hurritiska versionen och den hebreiska. Kort sagt: liknelsen om det feta betesdjuret som förbannar sitt gamla fina berg och kommer på kant med sin gudomlige beskyddare har varit i diverse säckar innan den kom i påse.

    Man kan notera hur både den hurritisk-hettitiska texten och Pañcatantra tydligt ställer sig inom genren ”moralisk lärdom”. Den senare, indiska, är en variant på  nītiśāstra, en ”text om gott beteende”, och den främreorientaliska visar tydligt att god medborgaretik står i centrum (man skall inte svika sin fädernesstad, sina nedärvda gudar etc.). I sådana berättelser blir djuren till tydliga symboler.

    Lagom är bäst, som det heter på ren svenska.

    Och hur är det då med den Fablernas värld i och vilken jag själv växte upp? Ugglan står utan tvekan för klokskap, Myran för nit och övernitiskhet (som när hon hävdar att hon skall ”piska all världens mattor”), Drulle Sköldpadda för saktmod, den fartgalne och inbilske Moss Hare för obändigt övermod och Bröderna Bäver för noggrant arbete (de bygger till och med vattenledningar och ”drullemobiler”). Fröken Stork blir symbolen för hysterisk, självisk monarkism när hon får ”drottningspader” och utnämner sig till ”Drottning Fröken den Första Stork av Skogen”, men sedan blir hon också en nobel förgångsgestalt när hon är den enda som klarar av att ta hand om invigandet av den nya Ljugarstugan. Päntti Varg är anti, sur och självisk, men visar sig också vara en utstött ”Varg i Veum” – som han själv uttrycker det: ”Veum var bra tills de drog in bussen”. Och han blir en utmärkt speleman som trakterar både munspel och dragspel.

    Kort sagt: de olika djuren visar, precis som i Pañcatantra och Frigivelseeposet, hur varje dygd också har sin motsats. Noggrann ackuratess kan vändas om i hysterisk övernitiskhet. Av ledarskap kan självisk egocentricitet komma. Och av utanförskap och missunnsamhet kan det å andra sidan bli en poet och speleman.

    Mêden agan – intet i övermått – som det skal ha stått skrivet vid ingången till Oraklet i Delphi. Och lagom är bäst, som det heter på ren svenska. Denna dygdeetikens smala väg uppmuntrar oss fablerna att vandra. Och då måste ju djuren väl också vara människor?

    Ja, det är just var de är. I Fablernas värld.

    Simma Lugnt.

    Litteratur

    Pañcatantra. Översättare: Rolf Jonsson. h:ström - Text & Kultur, 2020.

    Ola Wikander

  • Hur är man en bra chef? Fredrik bestämde sig för att hitta sitt eget svar och sen jobba efter det.

    Fredrik Lövgren är försäljningschef för Länsförsäkringar Västerbotten. För sju år sen hamnade han i ett vägskäl i sin yrkesroll. Skulle han fortsätta i chefsrollen eller inte? Han behövde utrymme att stanna upp och fundera på vad han ville med sin roll. Efter ett samtal med sin chef fick han mandat att jobba vidare på ett lite annorlunda sätt.

    Ville fokusera på syftet Fredrik ville fokusera mer på varför han och medarbetarna infann sig på jobbet varje dag och hur det långsiktiga syftet skulle uppnås. Med rätt mandat i ryggen tog han hjälp av HR, chefskollegor och sin egen chef samt en extern stödperson, för att skapa och förtydliga sin egen ledarskapsfilosofi.

    Sedan 2016, i fem år nu alltså, har han jobbat enligt den filosofin. Det viktigaste för Fredrik och hans medarbetare är att ta hand om kunderna på bästa vis och på det sättet få verksamheten att växa.

    Verkar för engagemang Att verka för engagemang är betydelsefullt för Fredrik. Det handlar inte minst om att bygga relationerna på jobbet, se till att möta varje individ och ställa frågor om vad hon eller han vill i sin roll.

    Tema stress och välmående Hur ska man hinna med allt man vill, då? Det är en fråga många ställer sig idag. Fredrik tog initiativ till att han och hans medarbetare skulle jobba med vissa frågor i perioder, frågor som ökat välmående och minskad stress. Han skapade grupper för att diskutera hur var och en kan minska stressen i arbetslivet. De läste Anders Hansens bok Skärmhjärnan och reflekterade kring innehållet i den. Alla fick också i uppgift att fundera på frågorna utifrån sitt personliga perspektiv: hur man undviker digital splittring och skapar förutsättningar för fokus.

    Genom dialog väcktes insikter i gruppen och man kunde skapa en samsyn kring hur de gemensamt kunde sänka stressen och verka för hållbarhet på arbetsplatsen.

    Våga visa sårbarhet Fredrik betonar hur värdefullt det är att skapa en god kultur där var och en kan och vågar visa sårbarhet då och då. I en säljkultur som han jobbar i, där prestationen alltid går att mäta i pengar och jämföra sinsemellan, är det desto viktigare.

    - Alla är duktiga på något, säger han, och det ska synliggöras.

    Samtalen måste pågå hela tiden För att hitta ett arbetsklimat som gynnar hållbara prestationer är det helt nödvändigt att prata om hur man vill ha det.

    - Det behöver man i stort sett göra varje dag, säger Fredrik, det är ett arbete och ett livslångt lärande som pågår hela tiden.

    Vår samarbetspartner Twitch Healths kund, advokatfirman Delphi, ville göra något speciellt tillsammans med alla medarbetare under pandemin. Med hjälp av Twitchs app och digitala koncept Wellbeing 2.0. har de lanserat en satsning på hela hälsan: både fysiskt, mentalt och socialt. Att ta del av andras beteenden, framgångar och motgångar utifrån varje individs egna mål, allt ifrån att lyckas ta en extra promenad till att ta hand om sin återhämtning, upplevdes som peppande och hittills har man aktiverat 80% av medarbetarna med satstningen. Delphis HR-chef Karin Elliot Olsson säger att det har varit fantastiskt för deras hälsoutveckling. Här ser du en film där hon berättar mer.

    Vår samarbetspartner Motivation.se - Sveriges ledarskapssajt - har självklart en mängd artiklar om ledarskap och den här veckan har vi valt en artikel om att hantera motsatser och paradoxer: Vägen du ännu inte gått.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Medverkande denna gång är: Fredrik, Jesper och Mattias.

    Välmatat är bara förnamnet i detta säsongsavslutande avsnitt! Nyheterna står som spön i backen med allt från Nintendo Switch OLED Model, Robocop spel, State of Play genomgång, Assassin´s Creed uppdatering och Ghost of Tsushima Director´s Cut info! Att gänget även har lirat allt från Need for Speed Hot Pursuit Remastered, It Takes Two, Returnal, Little Nightmares II, Out of Line och Monster Hunter Stories 2: Wings of Ruin gör det ännu mer fylligt... ja, vi slänger även med intryck av Marvel´s senaste rulle; Black Widow. Detta och mycket mer i säsongens sista avsnitt!

    Obs! Tar vi semester? Nja, det kommer komma specialavsnitt sommaren igenom - först ut ett psuedo-Game of the Year på det mest spekulativa sättet någonsin - nästa vecka när det så kallade "Oraklet i Delphi!" kommer ut! Så fortsätt lyssna!

    Ordinarie podcast tar ledigt, och är tillbaka i slutet av Augusti! Puss och kram!

    Hoppa gärna med i vår Discord, där vi har omröstningar på olika ämnen och diskussioner om allt nördigt. Låter det intressant, ja tryck här i så fall.

  • I dagens avsnitt pratar vi om influencer marketing på LinkedIn. Influencers kan ge en stor spridning och bidra till större synlighet. På Instagram är det väldigt vanligt och det finns också en knapp för annonsmärkning men det finns inte på LinkedIn.

    Att jobba med influencers är inget nytt utan det är ett samarbete med en person som har en följarskara som du vill nå.

    I dag pratar man även om nano och micro-influencers så en person behöver inte ha ett jättestort nätverk.

    Det vanligaste är ett betalt samarbete och att det tydligt framgår att det är ett betalt samarbete.

    Advokat Agnes från Delphi gästade en av Lindas livesändningar och hon betonade att det måste framgå tydligt.

    Att ha ett tydligt mätbart mål och att hitta rätt influncer. Framgången är att samarbeta och lär känna varandra.

    Det gäller att mäta rätt saker, vad har vi bestämt, hur ska ersättningen se ut. Vilken influencer har genererat mest och hur vet du om en person inte har nått upp till dina förväntningar.

    Fördjupa dig:

    https://smartbizz.se/5-tips-pa-hur-du-lyckas-med-influencer-marketing/

    https://youtu.be/P1ORPzc-dV0

    https://www.digitaldoughnut.com/articles/2020/october-2020/how-to-use-linkedin-for-b2b-influencer-marketing

    Verktyget Buzzsumo: https://buzzsumo.com/

    Här hittar du LinkedInpodden:

    Börja prenumerera på podden redan nu:

    Spotify

    Podcaster

    Följ LinkedInpodden i sociala medier

    Facebookgruppen

    Instagram

    Youtube

    Följ gärna Linda Björck och Tomas Tränkner på LinkedIn samt prenumerera på nyhetsbrevet.

    Vill du sponsra oss?
Ta kontakt med Linda eller Tomas!

    Ge oss feedback!

    Vad ska vi prata om framöver?
Kommentera här nedanför och om du gillade avsnittet, ge oss en kort rekommendation!

  • I dagens avsnitt pratar vi om influencer marketing på LinkedIn. Influencers kan ge en stor spridning och bidra till större synlighet. På Instagram är det väldigt vanligt och det finns också en knapp för annonsmärkning men det finns inte på LinkedIn.

    Att jobba med influencers är inget nytt utan det är ett samarbete med en person som har en följarskara som du vill nå.

    I dag pratar man även om nano och micro-influencers så en person behöver inte ha ett jättestort nätverk.

    Det vanligaste är ett betalt samarbete och att det tydligt framgår att det är ett betalt samarbete.

    Advokat Agnes från Delphi gästade en av Lindas livesändningar och hon betonade att det måste framgå tydligt.

    Att ha ett tydligt mätbart mål och att hitta rätt influncer. Framgången är att samarbeta och lär känna varandra.

    Det gäller att mäta rätt saker, vad har vi bestämt, hur ska ersättningen se ut. Vilken influencer har genererat mest och hur vet du om en person inte har nått upp till dina förväntningar.

    Fördjupa dig:

    https://smartbizz.se/5-tips-pa-hur-du-lyckas-med-influencer-marketing/

    https://youtu.be/P1ORPzc-dV0

    https://www.digitaldoughnut.com/articles/2020/october-2020/how-to-use-linkedin-for-b2b-influencer-marketing

    Verktyget Buzzsumo: https://buzzsumo.com/

    Här hittar du LinkedInpodden:

    Börja prenumerera på podden redan nu:

    Spotify

    Podcaster

    Följ LinkedInpodden i sociala medier

    Facebookgruppen

    Instagram

    Youtube

    Följ gärna Linda Björck och Tomas Tränkner på LinkedIn samt prenumerera på nyhetsbrevet.

    Vill du sponsra oss?
Ta kontakt med Linda eller Tomas!

    Ge oss feedback!

    Vad ska vi prata om framöver?
Kommentera här nedanför och om du gillade avsnittet, ge oss en kort rekommendation!

  • Veckans deltagare från Norrland är Joakim, Viktor, David, Sofia och Olov.

    Denna vecka pratar Norrland om gånger då genrefiktion faktiskt slagit in och blivit verklighet, men som vanligt verkar gruppen mer intresserad av fiktionssex, bland annat virtuellt och vampyr.

    Tyvärr visar det sig att precis när ordet kvark nämns i diskussionen så skapas ett temporalt maskhål och återigen ur led blir tiden, eller så har Joakim precis avslöjat sig som Oraklet i Delphi.

    Tack till Sofia för veckans titel!

    Tack till Krister Hessling för introjingel och Folkuniversitetet för att vi får göra Poddcasten till en studiecirkel.

    Tips som nämndes i podden:

    Augmented Reality-kortfilm: HYPER-REALITY - https://www.youtube.com/watch?v=YJg02ivYzSs

    Roman där hela universum är skyldiga oss pengar: Rob Reid "Year Zero: A Novel" - https://www.amazon.com/Year-Zero-Novel-Rob-Reid/dp/0345534417/ref=cm_cr_arp_d_product_top?ie=UTF8