ESS Podcasts
-
Det är den dyraste forskningsanläggningen någonsin på svensk mark, där strålar av neutroner ska skapas för att hjälpa forskare att se rakt in i alla tänkbara material, ibland ända ner på atomnivå.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I detta andra program om neutronkällan ESS i Lund hör vi om hur det går till, och får fascinerande exempel på vilka bilder partiklarna kan frammana.
Vi hör också hur ansvariga här bemöter kritiken om bristande insyn i hur våra och andra länders skattepengar används i detta sameuropeiska mastodontbygge, som visar sig kosta mycket mer än vad som angavs när Sverige 2007 erbjöd sig att var värdland för anläggningen, och då den väntades stå färdig 2018. Nu ser vi på plats hur mycket som ännu återstår att bygga innan forskningen kan börja här, tidigast om ett par år.Medverkande: Sindra Petersson Årsköld, Vetenskaplig rådgivare ESS; Julia Öberg, presschef ESS; Monika Hartl, gruppledare för provhantering och användarlaboratoriet, ESS.
Reporter
Björn Gunér
[email protected]
Producent
Peter Normark
[email protected] -
Den mest påkostade forskningsanläggningen någonsin på svensk mark, ESS, blir ytterligare fördyrad och försenad på grund av pandemin. Men nu är det dags att börja provköra en första del.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi besöker det vetenskapliga jättebygget i utkanten av Lund där 13 länder samarbetar för att skapa världens kraftfullaste så kallade neutronkälla. Det har liknats vid ett supermikroskop, som ska ge forskare möjlighet att undersöka alla tänkbara material, från mänskliga celler på atomnivå, till motorer i rörelse. Förhoppningen är att det ska kunna leda till bättre läkemedel och behandlingar, effektivare batterier och energiteknik, och mycket annat.
Men det är hundratusentals komponenter som ska sättas ihop bara i den 537 meter långa protonacceleratorn där partiklarna börjar sin bana, och de ska komma från medlemsländer som varit i lockdown på grund av pandemin. Nu i oktober är det ändå dags att börja provköra en första liten del av acceleratorn.
Hör om utmaningarna och förhoppningarna i denna första del av två om ESS, European Spallation Source.Medverkande: Mats Lindroos, chef för acceleratordivisionen ESS; Julia Öberg, presschef ESS.
Reporter: Björn Gunér
[email protected]Producent: Peter Normark
[email protected]