Julia Juhlin KarlssonTekniker Podcasts
-
Stjärnkirurgen Paolo Macchiarini transplanterade konstgjorda luftstrupar på tre patienter som senare dog. Tilltaget som Karolinska institutet hoppades skulle leda till ett Nobelpris blev en villkorlig dom för Macchiarini. Själv har han hela tiden nekat till brott. Hör historien som ledde oss hit.
I slutet 2010 rekryterades kirurgen Paolo Macchiarini som gästprofessor till Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset. 2011 och 2012 transplanterade han syntetiska luftstrupar på tre patienter – som senare dog. Macchiarinis arbete stoppades när det stod klart vad som hänt.
– Man kan säga att det slog ner som en bomb på Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset. Tiden efter det präglades av att nyckelpersoner avgick. Man diskuterade vad som egentligen hade hänt och hur han hade rekryterats, säger Ekots medicinreporter Anna Larsson.
“Karolinska hoppades på Nobelpris”Att ersätta organ utan att en donator behövs kallas regenerativ medicin och enligt Ekots medicinreporter Anna Larsson hade Karolinska institutet höga förhoppningar på kirurgen Paolo Macchiarinis arbete.
– Man vill gärna behålla sitt goda rykte internationellt och kröna det med ett Nobelpris, säger Anna Larsson.
Med ljud från SVT:s Dokument inifrån.
Medverkande: Anna Larsson, medicinreporter på Ekot.
Programledare: Marcus Nilsson
Producent: Julia Juhlin Karlsson
Tekniker: Ludvig Widman
-
Rättegången mellan Hollywoodstjärnorna Johnny Depp och Amber Heard har knappast undgått någon. Hör om fallet där internet valt sida långt innan domen fallit.
Den 1 juni föll domen där Amber Heard döms förtal. Hon ska betala 15 miljoner dollar till exmaken. Samtidigt finner juryn att Depp i vissa delar förtalat Heard och hon tilldöms 2 miljoner dollar i skadestånd.
Det här avsnittet spelades in innan domen föll.
Skådespelaren Johnny Depp har stämt sin före detta fru Amber Heard för förtal efter en krönika hon skrev i The Washington Post 2018.Rättegången har direktsänts i tv – och i sociala medier rullar lösryckta klipp. Hör om vad vi vet om fallet – och vår fascination av kändisars privatliv.
Johnny Depp och Amber Heard började dejta i början av 2010-talet och gifte sig 2015. Skilsmässan gick igenom 2017.
Om Johnny DeppÅlder: 58
Känd från: Johnny Depp slog igenom 1984 i “Terror på Elm Street” och har sedan dess spelat i mängder av namnkunniga filmer. Bland annat “Edward Scissorhands”, “Fear and Loathing in Las Vegas” och “Pirates of the Caribbean”-filmerna.
Om Amber HeardÅlder: 36
Känd från: Amber Heard har bland annat spelat i “Aquaman” och “The Danish Girl”.
Med ljud från Court TV, Studio Ett, CNN, Tiktok.
Medverkande: Catherine Fulgencio, journalist på P3 Nyheter och Mats Trondman, professor i kultursociologi vid Linnéuniversitetet.
Reporter: Marina Nilsson Malmström och Susanna Hållbus
Programledare: Marcus Nilsson
Producent: Julia Juhlin Karlsson
Tekniker: Josef Reinhold, Stina Fagerberg och Brady Juvier
-
Drottning Elizabeth föddes långt ned i tronföljden nu har hon suttit på tronen i rekordlånga 70 år. Hör om omständigheterna som gjorde henne till Storbritanniens regent och om händelserna som skakat det brittiska kungahuset.
Storbritanniens och Samväldets drottning Elizabeth firar 70 år på tronen.
Om drottning Elizabeth IIDrottning Elizabeth föddes 1926 och fyllde 96 år 21 april 2022.
Tillträdde som drottning som 25-åring när hennes pappa kung Georg VI dog 1952. Kröningen ägde rum i juni året därpå.
Elizabeth II är drottning över Storbritannien och överhuvud i Samväldet. Enligt Nationalencyklopedin omfattar det mer än en tredjedel av jordens landyta och 2,4 miljarder människor (räknat 2020).
Gifte sig med Philip Mountbatten 1947. Prins Philip gick bort 2021, några veckor innan sin 100-årsdag.
Drottning Elizabeth har fyra barn: tronföljaren prins Charles född 1948, prinsessan Anne född 1950, prins Andrew född 1960 och prins Edward född 1964.
Under drottningens 70 år som regent har flera händelser skakat det brittiska kungahuset – hör mer i avsnittet.
Med ljud från BBC och CBS.
Medverkande: Maria Eksedler, Sveriges Radios tidigare korrespondent i Storbritannien.
Programledare: Marcus Nilsson
Producent: Julia Juhlin Karlsson
Tekniker: Stina Fagerberg och Jacob Gustavsson
-
Under våren har flera fall av den ovanliga sjukdomen apkoppor rapporterats i Europa och i slutet av maj bekräftade Folkhälsomyndigheten ett svenskt fall. Hör vad vi vet om det ovanliga viruset.
Apkoppor upptäcktes hos apor 1958. Det första fallet hos människa upptäcktes först 1970.
Apkoppsviruset är besläktat med de virus som orsakar den utrotade sjukdomen smittkoppor – men det är mindre farligt och är inte alls lika dödligt.
– Det är viktigt att inse att det vi ser nu är något helt annat än covid-19-utbrottet, säger Ulrika Björkstén, vetenskapskommentator på Sveriges Radio.
Hör mer i avsnittet om hur viruset smittar, symptom och om de avgörande skillnaderna mellan apkoppor och covid-19.
Med ljud från: P4 Stockholm, TV4 Nyheterna
Medverkande: Ulrika Björkstén, Sveriges Radios vetenskapskommentator
Reporter: Susanna Hållbus
Programledare: Marcus Nilsson
Producent: Julia Juhlin Karlsson
Tekniker: Josef Reinhold och Jesper Timan
-
Historien om flickan som försvann från ett hotellrum i Portugal fick ett enormt genomslag världen över och blev en följetong i de brittiska tabloiderna. 15 år senare har Madeleine McCann fortfarande inte hittats. Hör om teorierna och polisens kamp mot klockan när preskriptionstiden är på väg att rinna ut.
Kvällen den tredje maj 2007 lämnar brittiska läkaren Kate McCann bordet på en tapasrestaurang på Algarvekusten i Portugal. Hon ska se till sina tre barn som sover på familjens hotellrum – men där gör hon en fasansfull upptäckt. Äldsta dottern, den snart fyraåriga Madeleine, ligger inte kvar i sin säng.
– Det är en förälders värsta mardröm, ett barn som bara är försvunnet, säger Maria Eksedler, som vid Madeleine McCanns försvinnande var Sveriges Radios korrespondent i London.
Madeleine McCann hittades aldrigSökpådraget efter Madeleine McCann saknade motstycke i modern tid och människor världen över följde mediernas bevakning. 15 år senare är det fortfarande oklart vad som hänt – hör vad vi vet om försvinnandet och om polisens teorier.
Med ljud från Medierna i P1 från 25 augusti 2007 och nyhetssändningar i P3 Nyheter, BBC och Sky News.
Medverkande: Maria Eksedler, Sveriges Radios tidigare korrespondent i Storbritannien.
Programledare: Marcus Nilsson
Producent: Julia Juhlin Karlsson
Tekniker: Jesper Timan och Joar Jonsson
-
Vladimir Putins propaganda vittnar om en dröm om det storryska riket och nu jobbar hans spinndoktorer med att skriva om historien så att det framstår som att Ukraina hela tiden varit ryskt.
I början av april dyker en artikel upp i flödet för många ryssar. Det är den statliga nyhetsbyrån RIA som publicerar artikeln med titeln “Vad bör Ryssland göra med Ukraina”, skriven av filosofen och spinndoktorn Timofej Segejtsev.
Timofej Sergejtsev är Putins spinndoktorI artikeln skriver Sergejtsev att Ukraina styrs av en nazistisk ledning – och att en majoritet av befolkningen är nazistisk.
– Det här är saker som säkert har tänkts tidigare, men inte uttalas. Men nu är tiden inne, säger Johanna Melén, Sveriges Radios Rysslandskorrespondent.
I sitt tal inför invasionen säger Rysslands president Putin att Ukraina egentligen är ryskt territorium som getts bort av misstag, utan att konsultera den ryska befolkningen. Kristian Gerner, professor emeritus i historia, känner igen mönstret i tankarna.
– Det är mycket likt stortyska riket, som Hitler drömde om, säger professor Kristian Gerner.
Med arkivljud från SR och SVT.
Medverkande: Historikern Kristian Gerner, professor emeritus vid Lunds universitet och Johanna Melén, Sveriges Radios Rysslandskorrespondent.
Reporter/manus/klippning: Marina Nilsson Malmström
Programledare/manus: Marcus Nilsson
Producent. Julia Juhlin Karlsson
Tekniker: Christer Tjernell och Ludvig Widman