Mette Frederiksen Podcasts
-
Efter tolv år tillsammans har det blivit dags för Louise Epstein och Thomas Nordegen att skiljas åt som radiopar. I dagens sändning berättar de varför, och om avskedsprogrammet som kommer i januari.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
– Det har varit en enorm glädje att göra radioprogram tillsammans med Thomas Nordegren och alla fantastiska kollegor och det är därför jag har fortsatt i tolv år! Men det är bättre att sluta innan det börjar gå utför och därför är det dags just nu. Jag har aldrig arbetat så länge med samma radioprogram och jag vet inte riktigt hur jag kommer att klara mig utan direktsändningar tillsammans med Thomas Nordegren. Samtidigt är det roligt att jag fått förtroendet att utveckla en helt ny och ännu hemlig Sveriges Radio-podd säger Louise Epstein.
Thomas hade gärna fortsatt några år till men medger att allting måste ha ett slut.
– Jag gillar de oförutsägbara direktsändningarna med Louise. Mina amerikanska journalistförebilder som Wolf Blitzer och Andrea Mitchell är mycket äldre än jag, arbetar hårt och kommer förmodligen att dö med stövlarna på. Samtidigt måste ju allting ha ett slut och det ska det bli spännande att få fördjupa sig lite mer. Jag har några ljud- och bokprojekt som jag vill hinna med. Min mamma Gunvor, 94, kommer nog att sakna programmet mest eftersom hon alltid lyssnar och ofta tycker jag är för barnslig och vulgär, säger Thomas Nordegren.
Med en förlängd livesändning inför publik från Berwaldhallen säger de farväl den 25:e januari tillsammans med Sveriges Radios symfoniorkester och gäster på scenen. Programmet kommer att sändas i P1 kl 15.04-16.45. Biljetter går att köpa på berwaldhallen.se och överskottet från biljettintäkterna går till Radiohjälpen.
Dagen efter, den 26 januari, sänds ett urval av årens samlade höjdpunkter där Louise och Thomas reflekterar över vad som egentligen hände och hur det kändes.
Också i dagens program:
För lite mer än en månad sedan var det folketingsval i Danmark och det har varit ovanligt svårt att bilda regering - i dag tangeras rekordet från 1975 på 35 dagar. Vad beror det på att Mette Frederiksen inte har lyckats hitta en lösning? Gäst: Samuel Larsson, Sveriges Radios korrespondent i Danmark.
Ibland händer det att en person med ett normaltrevligt yttre lyckas attrahera supersnygga partners. Pete Davidson, amerikansk komiker, har dejtat flera av USA:s mest eftertraktade kvinnor - till exempel Kim Kardashian och Ariana Grande. Hur ser hans framgångsrecept ut? Gäst: Margret Atladottir.
Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Amanda Rydman -
Carl-Oskar Bohlin är nytt statsråd med ansvar för civilt försvar - en ministerportfölj som varit försvunnen i många år. Hur vill han bygga upp det nedrustade civilförsvaret?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det danska valresultatet
Vi är tillbaka från den stormiga valnatten i Köpenhamn. Det blev som i Sverige fast tvärtom: det röda laget vann knappt över det blå laget efter en sen vändning i röstsammanräkningen. I dag ska drottning Margrethe ge Mette Frederiksen i uppdrag att efterträda sig själv som statsminister. Sveriges Radios korrespondent Samuel Larsson uppdaterar oss om det senaste.Musikteater: Alltid vara vi
Vi får också besök av skådespelarna Oscar Töringe och Louise Peterhoff, huvudrollsinnehavarna i föreställningen Alltid vara vi som bygger på Sveriges mest omskrivna musikaliska kärlekshistoria - och efterföljande skillsmässoskivor - av Veronica Maggio och Oscar Linnros.Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Marie Liljedahl -
Blockpolitiken kan brytas upp och hela kartan ritas om när Danmark nu går till val. Hör om frågorna som dominerar, vilka som gör upp om makten och om heta namnet som plötsligt föll bort.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Statsminister Mette Frederiksen ser ut att kanske kunna sitta kvar när Danmark går till val den 1 november. Men hennes parti Socialdemokratiet saknar egen majoritet att döma av opinionsmätningarna och det ser ut att kunna bli rejält komplicerat att bilda en ny regering efter valet. En starkt utmanare är den tidigare statsministern Lars Løkke Rasmussen. Han har gjort sensationell comeback med sitt nya mittenparti Moderaterne och kan komma att bli en kungamakare som får en avgörande roll i regeringsbildningen. Eller kan Lars Løkke Rasmussen rentav bli statsminister en tredje gång? Så sent som i september var även Søren Pape Poulsen en het statsministerkandidat, men skandaler och uttalanden gjorde att han senare rasade i opinionen.
Därför balanserar Dansk Folkeparti på spärrenInvandringsfrågan har legat långt ner på dagordningen under valrörelsen.
– Det är inte längre en issue i Danmark. I stort sett alla är överens om en stram migrationspolitik, säger Kristina Olsson, Politikens korrespondent i Sverige.
Dansk Folkeparti har i det närmaste imploderat i opinionen. Andra uppstickare har dykt upp i Dansk folkepartis tomrum. Men i Danmark idag är det svårt att hitta näring via en invandringsdebatt. Istället är det sjukvården som varit den dominerande frågan.
Avsnittet spelades in på förmiddagen den 28 oktober.
Medverkande: Samuel Larsson, Danmarkskorrespondent. Kristina Olsson, Politikens korrespondent i Sverige.
Programledare: Claes Aronsson
Producent: Therese Rosenvinge
Tekniker: Maria Stillberg -
Efter den djupa splittringen under pandemin har det nordiska äktenskapet återhämtat sig. Hör om hur Nato, säkerheten i Östersjön och energikrisen återigen fått kärleken att spira.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Gränserna stängdes och det nordiska samarbetet kollapsade under coronapandemin. Splittringen blev en påminnelse om att grannsämjan inte kan tas för given. Men idag är spelplanen en annan och nytändningen i den nordiska relationen är ett faktum. Rysslands storskaliga invasion av Ukraina och det nya säkerhetspolitiska läget har på nytt fört de nordiska länderna närmre varandra. Men frågan vad som händer om energikrisen förvärras ytterligare. Hör även om Finlands försäkran om gå hand i hand med Sverige genom Nato-processen. Hur starkt är löftet i ljuset av Turkiets president Erdogans försök att så split mellan Sverige och Finland?
Minkslakten hann ifatt Mette Frederiksen – nyval utlystMinkskandalen ledde till allvarlig kritik mot den danska regeringen och statsminister Mette Frederiksen. Nu har hon utlyst nyval som hålls den första november. Hör om hur spelplanen ser ut och vad som krävs för ett maktskifte.
Medverkande: Samuel Larsson, Danmarkskorrespondent. Carina Holmberg, korrespondent i Finland och Norge. Johan Strang, biträdande professor vid Centrum för Nordenstudier vid Helsingfors universitet.
Programledare: Claes Aronsson
Producent: Therese Rosenvinge
Tekniker: Fabian Begnert -
När isarna smälter blir Arktis högintressant för världens stormakter. Vilken väg ska Grönland då välja? Den forna kolonisatören Danmark eller någon av stormakterna som vill öka sitt inflytande? Programmet sändes första gången den 2 juli 2022.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
När Donald Trump 2019 gick ut och sa att han ville köpa Grönland var det många som avfärdade det som ett skämt. Danmarks statsminister, Mette Frederiksen, menade att idén var absurd. Men faktum är att det inte är första gången USA har försökt köpa ön. USA är heller inte den enda makten som visat större intresse för Arktis. Både Putins Ryssland och Kina är intresserade av Arktis när isarna smälter och vilket öppnar upp både för nya transportleder och ny utvinning av naturtillgångar.
Så hur ska Grönland förhålla sig till att vara en geopoltisk aktör? Ska man luta sig mot sin forna kolonisatör Danmark eller söka stöd hos andra makter?
Grönlands förhållande till Danmark och historia som koloni är ständigt närvarande. Hans Egede som står staty som den första kolonisatören är kontroversiell och minner om en annan tid när Danmark bestämde allt. Idag har man självstyre, men är fortfarande inte självständigt utan en del av det danska kungariket. Utrikespolitiken står Danmark för och Grönland har blivit en spelplan där både USA och Kina vill ha inflytande.
Men vilken väg ska Grönland välja och vilken väg kan man välja när världens stormakter både hotar och uppvaktar Arktis?
Programledare: David Rasmusson
[email protected]Reporter: Samuel Larsson
[email protected]Tekniker: Brady Juvier
Producent: Simon Moser
[email protected]