Min pappa Podcasts
-
Ester föddes i Zimbabwe, där hennes familj arbetade med bistånd. Nu reser hon tillbaka för att söka sina rötter och försöka förstå varför det var just där hennes pappa insåg att han var kvinna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
2010 kom författaren Ester Roxbergs pappa ut som kvinna och 2014 skrev Ester boken Min pappa Ann-Christine, som i år blivit filmen Min pappa Marianne.
Idag, som småbarnsförälder, funderar Ester mycket på sin egen barndom. Hon har fått veta att det var när hennes föräldrar väntade henne, i Zimbabwe, som hennes pappa för första gången släppte fram tankarna på sin verkliga identitet. Han tog upp saken med mamma, men lade sedan locket på i nästan 30 år. Trans var i det närmaste okänt på 80-talet.
Ester har inga egna minnen av Zimbabwe men har alltid fått höra att åren där var familjens lyckligaste. Nu reser hon tillbaka till sin födelseby i landet där HBTQ är förbjudet. Ingen där vet att den älskade prästen Åke idag är Ann-Christine. Varför var det just i Zimbabwe som pappa för första gången släppte fram tankarna på sitt rätta jag?
Programmet gjordes 2020.
Av: Ester Roxberg
Research: Ida Sundberg
Producent: Lotta Malmstedt
Slutmix: Jan Waldenmark -
Gunnel gästar Blommar det och berättar om sin far som var plantskolist och en maffig trädgårdsmänniska. Gunnel utkommer i dagarna med sin nya bok Min pappa var en trädgårdens mästare : en del av 1900-talets svenska trädgårdshistoria och om detta och mycket annat talar vi. Blommar det? javisst, t.ex snödroppar. Trevlig lyssning!!!
-
Dagens gäst är skådespelaren och regissören Mårten. Det blir snack om skoltiden, löpning där han sprungit maratonlopp. Sen blir det givetvis film snack! Han har bland annat medverkat i En gång i Phuket, Cockpit, Beckfilmerna, och nu senaste gjorde han filmen Min pappa Marianne som blev en riktigt succé!
-
En av våra mest framstående skådespelare med hemvist på Dramaten och även regissör. Om musiken genom vilken jag upplevt rus av glädje och mörkaste förtvivlan.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Hur kan man veta vem man är?Hur påverkar orden oss och vad är ett hem, det är frågor som skådespelaren Lena Endre ställer i sitt Sommarprogram.
Vi får möta några av Lenas vänner som hon haft genom livet. De är poeter allihop – i text och i musik och ibland i vänskap. Nästan alla är döda, så hon har inte känt så många av dom heller.
Lena Endre berättar om miraklet som hände när hon skulle uppträda tillsammans med Tomas Tranströmer, i Leksands kyrka. Vi får höra om civilisationen som hon mötte i södra Mali, och så ställer hon frågan vart tog den allmänna solidariteten vägen?
Dikter i programmet: Södergran ”JAG”, Tranströmers långa: ”ROMANSKA BÅGAR”, Bruno K Öijer ”VARSEL”, Kristina Lugn (den långa) ur Dikter 1972-2003, T S Elliot ”DE FYRA KVARTETTERNA 1”, T S Elliot ”Klippan”, Stagnelius ”VÄN! I FÖRÖDELSENS STUND”, Gunnar Ekelöf ”DEDIKATION”.
Om Lena EndreSkådespelare, 65 år. Född i Härnösand, bosatt i Stockholm. Tidigare Sommarvärd 1995 och 2007.
En av våra mest framstående skådespelare med hemvist på Dramaten och även regissör. Under våren aktuell i filmen Min pappa Marianne, i klimatthrillern Tunn is i TV4 och som regissör för Boys and Girls vid Nye Teater i Oslo. Föreställningen hade premiär i slutet av maj med endast 50 personer i salongen på grund av coronapandemin.
Slog igenom 1987 i SVT-serien Varuhuset. Har medverkat i en rad filmer, bland annat tio Wallanderfilmer. Tilldelats många priser. Blev Guldbaggebelönad för sina roller i filmerna Jerusalem och Trolösa.
Hade hedersuppdraget att ringa in nyåret 2020 med Ring, klocka ring på Skansen. Är ambassadör för Greenpeace.Jag tror att mitt Sommarprat kommer inspireras av den musik som följt mig genom livet, genom vilken jag upplevt rus av glädje och mörkaste förtvivlan. Kanske även den poesi som märkt mig. Och så livet däremellan.
Producent: Mustafa Can
-
Prisbelönt skådespelare som slog igenom stort som Nina Löwander i succéserien "Vår tid är nu".
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Det stora finns i det lillaSkådespelerskan Hedda Stiernstedts Sommar börjar i pappans ateljé där den nio år gamla Hedda ska få sitt porträtt målat. Men det är varken pappan eller porträttet som är viktigt här. Det är den ärvda tröja som Hedda har på sig. Det bästa med tröjan är att hennes bästis Anna är dödligt avundsjuk på den.
Anna är den bästa person Hedda vet, med en fantasi som är magisk. Och som nioåring strider Hedda hårt för att vara Annas bästa vän. Hon hamnar till och med i slagsmål på skolgården. Anna målar upp drömvärldar som Hedda och hon sedan bygger och de försvinner bort till hemliga platser i timmar, evigheter.
Men så går det en sommar och att leka har blivit förbjudet. Nu är det smink, rosa magtröjor och Spice Girls som gäller och plötsligt får Anna inte längre plats i Heddas strävan att bli någon annan.
Hedda Stiernstedts Sommar är en berättelse som rör sig från skolgårdens intriger till nattklubbar i Paris, Australiens öken och auditions i Los Angeles. Det handlar om jakten på identitet, om hur det stora finns i det lilla och om att totalt gå upp i förälskelsen. Men framförallt är det en berättelse om vänskap. Och om vad som händer när den tar slut.
Om Hedda StiernstedtSkådespelare, 32 år. Född och bosatt i Stockholm. Debuterar som Sommarvärd.
Aktuell som Doris i den kommande nyversionen av filmen Se upp för Jönssonligan och med huvudrollen Hanna i filmen Min pappa Marianne med premiär i våras.
Har tidigare medverkat i en rad andra filmer och tv-serier, men slog igenom stort som Nina Löwander i succéserien Vår tid är nu. För rolltolkningen tilldelades hon Kristallen som Årets bästa kvinnliga skådespelare i en tv-produktion. SVT-succén
återkommer i en specialsäsong i jul.
Blev utsedd till Årets bäst klädda kvinna på Elle-galan i år.I mitt Sommar reflekterar jag över små och stora händelser i livet och musiken som ackompanjerat dem. Jag rymmer från polisen i Australien, festar med en präst i Paris och samlar vattenflaskor i L.A. Det handlar om snedsteg och identitet, men mest av allt handlar det om vänskap.
Producent: Axel Winqvist