NRK P2 – Bok i P2

NRK P2 – Bok i P2

Norway

Bok i P2 er NRK P2s aktuelle bokmagasin med anmeldelser, intervjuer og reportasjer. Bok i P2 sendes lørdag morgen klokken 07.35 med reprise søndag klokken 13.30 (fra 5. februar 2012). Programmene podkastes. Redaksjonen tar gjerne i mot innspill og tilbakemeldinger på bok.i.P2@nrk.no.

Episodes

Anmeldelse av "Fri vilje" av Helga Hjorth  

Helga Hjorth bruker skjønnlitteraturen som våpen i kamp for familiens ære. Hennes roman "Fri vilje" er et motsvar til søsteren Vigdis Hjorths roman "Arv og miljø", som Helga Hjorth leser strengt biografisk. Anmelder Anne Cathrine Straume sier Helga Hjorth er i sin fulle rett til å utgi en roman, men mener boken reduserer skjønnlitteraturen. Programleder er Otto Haug.

Nils-Øivind Haagensen med Spredning og Kanskje det hjelper i Diktafon  

INN : Kanskje det hjelper, heter den store, tjukke boka der Nils-Øivind Haagensen har samlet Dikt fra 1998-2010. Den ligger på bordet mellom dikteren og programleder Annelita Meinich og skal etter hvert åpnes. Men først skal vi høre fra Haagensens siste diktsamling. Spredning, som kom i 2014 og som ikke er med i samle-utgaven : UT : Nils-Øivind Haagensen leste dikt fra Spredning og Kanskje det hjelper. Programleder i Diktafon var Annelita Meinich. (Lørdag Programmet kan du høre om igjen her i P2 i morgen kveld, og podkaset finner du på nrk.no)

Jeg var et barn. Anna Rydstedt gjendiktet av Marte Huke i Diktafon (2:2)  

INN : Anna Rydstedt heter en av de store originalene i svensk etterkrigslyrikk. Hun er lite kjent i Norge, men den økende interessen for diktene hennes i Sverige, ser ut til å ha hatt smitteeffekt på vårt land. Nylig kom samlingen Jeg var et barn, fra 1970 i norsk gjendiktning. Diktafon sender i dag andre del av møtet med gjendikter Marte Huke. Programleder er Annelita Meinich : UT : I dette andre av to program leste Marte Huke fra sin gjendiktning av Anna Rydstedts bok Jeg var et barn, som kom ut i Sverige i 1970. Programleder i Diktafon var Annelita Meinich

Marte Huke har gjendiktet Anna Rydstedts Jeg var et barn (1970)  

INN : Anna Rydstedt heter en av de store originalene i svensk etterkrigslyrikk. Hun er lite kjent i Norge, men den økende interessen for diktene hennes i Sverige, ser ut til å ha hatt smitteeffekt på vårt land. Nylig kom samlingen Jeg var et barn, fra 1970 i norsk gjendiktning. Gjendikter Marte Huke er gjest i Diktafon i to program fremover. Programleder er Annelita Meinich UT : Marte Huke leste fra gjendiktningen av Anna Rydstedts bok Jeg var et barn, som kom ut i Sverige i 1970 og som altså nå foreligger på norsk. Neste lørdag følger vi opp med flere dikt av Anna Rydstedt. Programleder i Diktafon er Annelita Meinich

Ulrik Farestad med Sangen og katastrofen i Diktafon (2:2)  

INN : I Diktafon kommer nå del 2 av møtet med poeten Ulrik Farestad som var gjest med boka Sangen og katastrofen sist lørdag. I dag er også billedkunstneren Christopher Rådlund i studio sammen med programleder Annelita Meinich. UT : Poeten Ulrik Farestad og billedkunstneren Christopher Rådlund var gjester i dagens Diktafon. Programleder var Annelita Meinich

Kritikerne 21.06.2017  

Knut Hoem, Leif Ekle og Anne Cathrine Straume snakker om Luther-litteratru og Luther-jubileum, Adelheid Seyfarths roman "Den hvite elgen" og Richard Fords memoir "Mellom dem".

Kritikerne 15.06.2017  

Thomas Espevik og Leif Ekle samtaler om Lars Finborud Mørchs nye roman "Ozenfant, Ozenfant".

Kritikerne 08.06.2017  

Vi diskuterer de seks nominerte bøkene til Man Booker International Prize: Roy Jacobsens "The Unseen", Mathias Enards "Compass", David Grossmans "A Horse Walks Into a Bar", Dorthe Nors' "Mirror, Shoulder, Signal" , Amos Oz' "Judas" og Samantha Schweblins "Fever Dream". Panelet i dag: Knut Hoem, Leif Ekle, Anne Cathrine Straume

Catharina Gripenberg (FI) med Handbok att bära till en dräkt i Diktafon  

INN : Finlandssvenske Catharina Gripenberg ble kåret til Årets dikter i Sveriges Radio i fjor. Hun leste fra sin siste bok : Handbok att bära til en dräkt under Nordisk poesifestival på Hamar i mars, der Diktafon traff henne. I dag er hun gjest hos programleder Annelita Meinich i Diktafon.

Kritikerne 18.05.2017  

Cuba og norsk landsbygd, Fortid og nåtid. Knut Hoem og Anne Cathrine Straume diskuterer romanene "Hakk i plata. 33 revolusjoner" av Canek Sánchez Guevara og "Det gode vi ikkje gjer" av Ragnhild Kolden.

Kritikerne11052017  

Knut Hoem, Leif Ekle og Thomas Espevik snakker om "Identitet" av Thure Erik Lund, "Trans-Sovjet ekspress" av Kjartan Fløgstad og "Eg slepper deg utan at du velsignar meg" av Eskil Skjeldal.

Ulrik Farestad med Sangen og katastrofen i Diktafon (1:2)  

INN : Ulrik Farestad heter poeten du skal bli kjent med i Diktafon i dag. Han har med både Støv, stjerner, piksler og Sangen og katastrofen. Programleder er Annelita Meinich. UT : Diktafon vil altså følge opp med flere dikt av Ulrik Farestad her i P2 og på podkast. Programleder var Annelita Meinich

Dette er et stille sted, heter det når poeten Niels Fredrik Dahl fyller 60  

INN : Dette er et stille sted, heter det når poeten Niels Fredrik Dahl fyller 60. Han har jubileumsboka med til Diktafon og programleder Annelita Meinich : UT : Niels Fredrik Dahl leste fra diktutvalget : Dette er et stille sted. Programleder i Diktafon var Annelita Meinich.

Dikt for barn av Ruth Lillegraven og Torgeir Rebolledo Pedersen  

INN : I Barnebok-uken velger Diktafon å trekke fram to av barnediktbøkene som kom i fjor : Torgeir Rebolledo Pedersens Dikt og udikt om likt og ulikt og Ruth Lillegravens Eg er eg er eg er . Lest i lys av klassikerne Inger Hagerup og André Bjerke. Programleder er Annelita Meinich : UT : Torgeir Rebolledo Pedersen leste fra Dikt og udikt om likt og ulikt og Ruth Lillegraven fra Eg er eg er eg er. Programleder i Diktafon var Annelita Meinich.

Kritikerne 27.04.2017  

Disse tre nye, norske billedbøkene er vidt forskjellige, men er alle gode, mener Knut Hoem. En ny roman fra Bjørn Ingvaldsen om barnemishandling er sterk kost, og vi diskuterer om det blir for sterkt. Leif Ekle har lest bestselgerforfatteren Rick Riordan, og synes det er underholdende, men ikke på Harry Potter-nivå.

Sorgensoveralt. Valérie Rouzeau gjendiktet av Kjersti Annesdatter Skomsvold i Diktafon  

INN : I Diktafon skal vi høre hvordan fransk sorgarbeid blir gjendiktet til norsk. Programleder er Annelita Meinich UT : Vi hørte Kjersti Annesdatter Skomsvold lese fra sin gjendiktning av franske Valerie Rouzeaus bok : Sorgensoveralt. Programleder var Annelita Meinich

Kritikerne 20.04.2017  

Teorier om glemsel, Marine Le Pen og historier fra et asylmottak i Jølster står på dagsorden hos Kritikerne i dag. Leif Ekle, Knut Hoem og Anne Cathrine Straume diskuterer. Les anmeldelser på www.nrk.no.

Ann Jäderlund tolket av Steinar Opstad. Fra Nordisk Kritikersalong på Hamar (2:2)  

Diktafons andre sending fra Nordisk poesifestival på Hamar i begynnelsen av mars. Vi sender fra Kritikersalongen i Hamar Teater der svenske Ann Jäderlunds bok : djupa kärlek ingen, blir tolket av Steinar Opstad. Programleder i Diktafon er Annelita Meinich

Påskekrim! Studio 2 anbefaler  

Krimanmelder Ola Hegdal snakker om upålitelige fortellere, Nordic noir og eurokrim. Han anbefaler tre prisvinnende bøker: Torkil Damhaugs "Den femte årstid" (Rivertonprisen) er en ambisiøs, litterær krim. Franske Michel Bussis "Etter styrten" (Gullkulen for beste oversatte krim) blander krim og kjærlighet i kjølvannet av en flystyrt. Ane Riels "Harpiks" (Glassnøkkelen) er en dyster dansk fortelling som likevel blir lyrisk og vakker. Les flere anmeldelser på www.nrk.no.

Vi minnes og anbefaler Paula Fox  

Hun var mormor til Courtney Love, var bortadoptert og adopterte selv bort sitt første barn. Vi minnes forfatterskapet og det mangfoldige livet til forfatteren Paula Fox, en av de mest spennende amerikanske stemmene de siste 50 årene. Oversetter Tove Bakke og litteraturkritiker Anne Cathrine Straume snakker med Studio2s Kristian Bendiksen og Otto Haug.

0:00/0:00
Video player is in betaClose