NRK P2 – Bok i P2

NRK P2 – Bok i P2

Norway

Bok i P2 er NRK P2s aktuelle bokmagasin med anmeldelser, intervjuer og reportasjer. Bok i P2 sendes lørdag morgen klokken 07.35 med reprise søndag klokken 13.30 (fra 5. februar 2012). Programmene podkastes. Redaksjonen tar gjerne i mot innspill og tilbakemeldinger på bok.i.P2@nrk.no.

Episodes

Fra Asylet (2:2) Samtalen om Sigbjørn Obstfelder 150 fortsetter i Nasjonalbiblioteket  

Diktafon fortsetter samtalen om 150 års jubilanten Sigbjørn Obstfelder fra Nasjonalbiblioteket i Oslo. Vi får også et første dykk i Ingrid Nielsens debutsamling ;Hemmelig, men aldri som en tyv. Ingrid Nielsen deltar i samtalen om Sigbjørn Obstfelder sammen med Marius Wulfsberg og Finn Skårderud. Diktat hun leser fra heter Morfin / Haukeland, sommeren 2010. Programleder i Diktafon er Annelita Meinich

Edvard Munch som vampyr  

En av bokårets mest originale bøker! Samtale med Cille Bierman under Årets bøker sendingen fra Deichman bibliotek i Oslo.

Polareventyr og erotisk besettelse  

Selma Lønning Aarø har skrevet roman om Anna Munch, som tilsynelatende var besatt av Knut Hamsun. Medieviter Espen Ytreberg har skrevet roman om Roald Amundsen. Begge forfattere debuterer i genren historisk roman. Hva har de lært om løgn og virkelighet? Samtale med Cille Bierman fra direktesending på Deichman bibliotek i Oslo.

Åsne Seierstad om "To søstre"  

I direktesending fra Deichman bibliotek oppsummerte vi bokåret 2016. Åsne Seierstads reportasjebok "To søstre" var en av årets viktigste. Den skildrer radikaliseringen av to helt vanlige norsk-somaliske jenter. Hun forteller om boka til Siss Vik.

Kritikerne 01.12.2016  

Seks gode bøker er nominert til P2-prisen: "For øvrig mener jeg at Karthago bør ødelegges" av Kyrre Andreassen, "Havende" av Gunstein Bakke, "Enkle atonale stykker for barn" av Dag Johan Haugerud, "Arv og miljø" av Vigdis Hjorth", "Nei og atter nei" av Nina Lykke og "Du er så lys" av Tore Renberg. Her kan du høre utdrag fra våre anmeldelser av bøkene. Hilsen Leif Ekle, Knut Hoem og Anne Cathrine Straume

Anmeldelse: "Advent" av Gunnar Gunnarsson  

Lars Monsen og andre ekstremvandrere der ute har fått en bibel som passer i tursekken. Vi anmelder nyutgivelsen av "Advent" av Gunnar Gunnarsson fra 1937

Anmeldelse: Litterære julehefter  

Tegneseriene har lenge vært enerådende på juleheftemarkedet. Men nå dukker det stadig opp flere litterære hefter der teksten ikke befinner seg i snakkebobler. De nye juleheftene har funnet en slags balanse mellom det sakrale og det hedonistiske, med et og annet glimt av svartsyn, mener vår anmelder som har lest tre av dem..

Fra Asylet. Nasjonalbiblioteket feirer Sigbjørn Obstfelder 150 år.  

Diktafon gir seg ikke med 150 års jubilanten Sigbjørn Obstfelder. Sist lørdag ble han hyllet av Cecilie Løveid fra Bergen. I dag skal Diktafon til Nasjonalbiblioteket i Oslo, der Obstfelder blir utforsket på forskjellig vis i lys av jubileumsutstillingen ; Sansen for det moderne. Programleder Annelita Meinich introduserer : UT : Vi hørte Marius Wulfsberg, Ingrid Nilsen og Finn Skårderud i samtale om 150 års jubilanten Sigbjørn Obstfelder. Diktafon fortsetter samtalen om Obstfelder fra Nasjonalbiblioteket neste lørdag.

Kritikerne 24.11.2016  

Anne Cathrine Straume er nærmest slått overende av Gunstein Bakkes roman "Havende". Knut Hoem anbefaler Gunnar Gunnarssons lille klassiker "Advent". Ola Hegdal har lest, og likt, den selvbiografiske "Blekk og blod" av Walid al-Kubaisi. Anmeldelser kan også leses på www.nrk.no.

Havende av Gunstein Bakke  

"Blant årets aller beste", sier vår anmelder Anne Cathrine Straume om Gunstein Bakkes roman "Havende". I følge Anne Cathrine Straume setter romanen seg i kroppen og åpner tanken.

Cecilie Løveid leser Sigbjørn Obstfelder i Diktafon  

Sigbjørn Obstfelder ble født i Stavanger den 21. november for 150 år siden. Diktafon har invitert ihuga obstfelder-fan Cecilie Løveid til å lese noen av diktene hans og fortelle om hvordan hun er inspirert av Obstfelder i sin egen diktning. Hun leser også sitt eget dikt Rug, som er direkte koblet til Obstfelders dikt Rugen skjælver. Programleder i Diktafon er Annelita Meinich.

Kritikerne 17.11.2016  

Fortellinger fra Jonny Halberg: - Dette er gjenkjennelig, sier Knut Hoem om "Like foran kirka. Fortellinger 1994 - 2016". Roman fra Tiril Broch Aakre: - Vesentlig, velformulert men nesten for pedagogisk, sier Anne Cathrine Straume om "Fjällräven gul".

Anmeldelse: Jonny Halberg: "Like Nord for kirka. Fortellinger 1994-2016"  

"Bak det steintøffe omslaget skjuler det seg en knippe fortellinger hvor leseren blir hengende og dingle fra toppen av isfjellet i en tynn tråd." Slik beskriver vår anmelder Knut Hoem opplevelsen av lese Jonny Halbergs fortellinger fra bok "Like Nord for kirka. Fortellinger 1994-2016".

Anmeldelse: Atle Grønn: "Sjakken eller livet"  

"Atle Grønn har skrevet en aldeles ypperlig bok som både er en sjakkbiografi og en sjakkens kulturhistorie", ifølge vår bokanmelder Ola Hegdal. Vi anmelder «Sjakken eller livet» av Atle Grønn

Kritikerne 09.11. 2016  

Øyvind Strømmen skildrer et kapittel i norsk historie i sin biografi om Anders Lange. Ingvild Lothe debuterer med diktsamlingen "Hvorfor er jeg så trist når jeg er så søt". Marianne Kaurin har skrevet en hyggelig høytlesingsbok om Iver som forelsker seg i Edvarda, eller "Deres Majestet". Kritikerpanel: Ola Hegdal, Thomas Espevik, Anne Cathrine Straume

Anders Lange-biografi  

Anders Lange, av Øyvind Strømmen. "Fortiden er et fremmed land", skriver Strømmen. Vår anmelder Ola Hegdal mener denne boken er lesverdig, ettersom de mest interessante biografiene ikke er om plettfrie mennesker.

"Slagside" av Heidi Sævareid  

Ifølge Anne Cathrine Straume er dette Sævareids beste!

Shakespeare & co  

"Jeg skapte denne butikken på samme måte som en forfatter skriver en roman, innredet hvert rom som et kapittel, og jeg liker tanken på at folk åpner døren slik de åpner en bok, en bok som fører inn i en magisk fantasiverden" - George Whitman, grunnlegger av butikken Shakespeare and Company i Paris. Audun Vinger har denne som sin favoritt bokhandel, og skal fortelle oss hvorfor når han kommer på besøk.

Nils Chr. Moe-Repstad og Rolf-Erik Nystrøm leser fra Wunderkammer på Oslo Int Poesifestival  

Diktafon kringkaster den første lesningen Brageprisnominerte Nils Christian Moe-Repstad og saxofonist Rolf Erik Nystrøm gjorde av Wunderkammer under Oslo Internasjonale Poesifestival 30. oktober. Til slutt i sendingen et kort intervju med poeten, som Diktafon vil komme tilbake til i et senere program. Wunderkammer er en diktbok på nærmere 750 sider og består av i alt 27 såkalte kataloger. Repstad-Moe har gjort et utvalg bl a fra Den kjærligste katalogen I Skandinavia, fra Den guddommelige no 13, fra Venusbergkatalogen og fra Ni millioner gule hodeskallers katalogen, men han har lagt hovedvekt på den mest selvbiografiske av katalogene; Svalestupkatalogen for viderekommende. Programleder i Diktafon er Annelita Meinich

Kritikerne 03.11.2016  

Hør om da Knut spiste fleinsopp! Knut Hoem snakker innforlivet om Kenneth Moes roman "Det åpenbare", der også fleinsopp spiller en vesentlig rolle. Ola Hegdal har lest avistegneren Roar Hagens "Den norske fortellingen", mens Anne Cathrine Straume har lest Espen Ytrebergs roman "Amundsen".

0:00/0:00
Video player is in betaClose