NRK P2 – Bok i P2

NRK P2 – Bok i P2

Norway

Bok i P2 er NRK P2s aktuelle bokmagasin med anmeldelser, intervjuer og reportasjer. Bok i P2 sendes lørdag morgen klokken 07.35 med reprise søndag klokken 13.30 (fra 5. februar 2012). Programmene podkastes. Redaksjonen tar gjerne i mot innspill og tilbakemeldinger på bok.i.P2@nrk.no.

Episodes

Endre Rusets gjendiktning av Inger Christensens verk; Det, fra 1969.  

Den danske modernisten Inger Christensens gjennombruddsverk ; Det, fra 1969, er nylig gjendiktet til norsk av Endre Ruset. Sammen med litteraturviter Silje Harr Svare, som har skrevet etterordet i boken, er Ruset gjest i Diktafon. Han leser fra gjendiktningen og forteller om sitt m√łte med den nobelprisnominerte danske dikteren. Programleder i Diktafon er Annelita Meinich

Kritikerne 20.10.2016  

Anne Cathrine Straume, Knut Hoem og Anne Cathrine Straume snakker om "Liten kokebok" av Agnar Lirhus, "Enkle atonale stykker for barn" av Dag Johan Haugerud og "En fremmed ved mitt bord" av Ivo de Figueiredo.

Anmeldelse: "Angiveren" av Terje Holtet Larsen  

Terje Holtet Larsen bruker to gretne, gamle gubber til å kritisere banaliseringen av samtiden. "Angiveren" heter boka, og det er både skarpt, snobbete og morsomt, ifølge vår kritiker.

Nobelprisen i litteratur til Bob Dylan!  

Bob Dylan får årets nobelpris i litteratur for å ha skapt nye poetiske uttrykk innen den store amerikanske sangtradisjonen. Her er Kulturhusets umiddelbare dekning: Programleder Kristian Bendiksen har med seg kollega Siss Vik, forfatter og redaktør Gabriel Vosgraff Moro, professor i Allmenn litteraturvitenskap ved Universitetet i Bergen som nå kommer med bok om Bob Dylan, Gisle Selnes og kritikerne Leif Ekle og Anne Cathrine Straume.

Hvem kan få Nobels litteraturpris i morgen?  

Nobelprisen i litteratur skal deles ut i morgen. Vi tillater oss å spekulere, gjette og diskutere oss gjennom de mest aktuelle kandidatene. Til dette har vi litteraturkritikerne Anne Cathrine Straume, Leif Ekle og Knut Hoem med oss.

Bergen Ungdomsteater av Pedro Carmona Alvarez  

Bergen ungdomsteater er en ambisiøs og lesverdig oppfølger fra Pedro Carmona Alvárez, men ikke bare vellykket. Anmeldelse ved Leif Ekle.

Fosses nynorske Kafka  

Jon Fosse oversetter noen av Franz Kafkas fortellinger med et fett smil gjennom nynorske tårer. Han bør ikke stoppe her, mener Knut Hoem.

Monika Isakstuen og Agnar Lirhus  

Umoderne følelser, sier Sissel Gran, dem er det viktig å få fram. Og skjønnlitteraturen er et perfekt sted for å snakke om de tingene vi synes det er vanskelig å si under fullt navn i debattspaltene. Monika Isakstuen skriver i sin nye roman "Vær snill med dyrene" om ei mor som har datteren annenhver uke, og som føler det som noe nærmest naturstridig å være borte fra barnet sitt. I Agnar Lirhus' seneste roman "Liten kokebok", møter vi den andre parten: Faren. Han har døtrene annenhver uke, og det såre i denne knallharde fordelingen kommer fram i beskrivelsene.

Torild Wardenær om Forløp og andre dikt (2:2)  i Diktafon  

I det andre av to program snakker Torild Wardenær om diktene i sin siste samling, Forløp, I forrige program leste hun store deler av den. Vi får høre at Wardenær ser på seg selv som en politisk dikter, og hun forteller om hvordan hun er inspirert av forskjellige sider av virkeligheten når hun dikter. Hun roper varsko om klimaendringer, er opptatt av menneskelivets videreutvikling, av tid, av død. Alle de store livsgåtene. Hun leser også dikt fra Passord : Kairos (2013) og Mens higgsbosonet gnager (2011) Programleder i Diktafon er Annelita Meinich

Kritikerne 06.10.2016  

Anne Cathrine Straume, Thomas Espevik og Leif Ekle snakker om Gro Dahles diktsamling "Søster", Monica Isakstuens roman "Vær snill mot dyrene" og Elena Ferrantes "Det tapte barnet" - fjerde bind i Napoli-kvartetten.

Forvandlinga og andre forteljinger  

Vi drar til Statens æresbolig for fortjente kunstnere – bedre kjent som Grotten – for å snakke med Jon Fosse. Den siste tiden har han nemlig stjålet av sin dyrebare skrivetid til å oversette fem av Franz Kafkas fortellinger til nynorsk.

Elena Ferrante: "Historia om det tapte barnet"  

Historia om det tapte barnet er den siste boka i Elena Ferrantes Napoli-kvartett. Samtidig som at boken slippes diskuteres det nå om forfatteren som står bak pseudonymet er avslørt. Er "den moderne litteraturens største mysterium" nå løst? Og hvorfor opprører dette så mange? Og hva er viktigst nå? Boka eller avsløringen? Vår litteraturkritiker Leif Ekle, litteraturhistoriker Janneke Øverland og språkforsker og oversetter Siri Nergård diskuterer.

Ny bok om Marie Grubbes fantastiske liv  

Marie Grubbe sin omvendte klassereise, som har inspirert både Ludvig Holberg og H.C. Andersen, fortsetter å fascinere. Lone Hørslevs Dyrets år blir nå utgitt på norsk, og vi skal få et innblikk i hennes dramatiske liv i Norge og i Danmark på 1600-tallet. Anne Munk skrev om denne boka da den var Ukas Bok i Klassekampen, og Øystein Rian er historiker med spesialområde dansketiden. Disse skal gi oss et inntrykk av Marie Grubbes liv

Torild Wardenær med Forløp (1:2)  i Diktafon/NRK Bok  

Stavangerdikteren Torild Wardenær er ute med sin tiende diktsamling i år. Den heter Forløp og "handler" om hva som skjer i de 40 ukene fra en eggcelle blir befruktet til et fullbårent foster blir født. Og ikke bare hva som skjer inne i livmoren. Også samtidige hendelser i verden utenfor blir vevd inn i diktene og gir overraskende poetiske bilderl. Året er 1951. Samme år som Wardenær ble født! Dette er det første av to program Diktafon sender om Torild Wardenærs forfatterskap. I dette første leser hun store deler av teksten! Programleder i Diktafon er Annelita Meinich

Kritikerne 29.09.2016  

Anne Cathrine Straume, Knut Hoem og Leif Ekle snakker om bøker av Kim Leine, Selma Lønning Aarø og Kyrre Andreassen. Vi er også innom debatten om virkelighetslitteratur og Vigdis Hjorths roman "Arv og miljø"

Anmeldelse: "Elskere" av Mattis Øybø  

Mattis Øybøs fjerde roman, Elskere, handler om utroskap, og den unge bank- og finansmannen Mikkel og hans dobbeltliv. Men den beskriver også sorg, slik den kan arte seg fra ulike ståsted. Leif Ekle anmelder

Anmeldelse: "De Søvnløse" av Kim Leine  

I Kim Leines nye roman, De Søvnløse, befinner vi oss i år 2025 i Tasiilag i Grønland. Det er sommer, solen går aldri ned, og innbyggerne famler søvnløst rundt i lyset mens krigen raser nede i Europa. Knut Hoem anmelder

Edouard Louis om Toni Morrison  

Det franske stjerneskuddet Edouard Louis holdt forelesning om sin favorittforfatter Toni Morrison da han var i Oslo. Hva har en ung, hvit, homofil, fransk mann til felles med en eldre, svart, heterofil svart amerikansk kvinne, lurte reporter Siss Vik på. Det ble en samtale om vold, klasse, språk og om hvorfor ordet "overdrivelse" er en rød klut for Edouard Louis. Her er den på engelsk, uklippet.

Lars Haga Raavand med Vannsikt i Diktafon  

Lars Haga Raavand er ute med sin tredje diktsamling med tittelen Vannsikt . Forbannet være kjernefamilien, står det på baksideteksten. Tre søstre, tvillingene H og H og lillesøsteren O, blir mer og mer knyttet sammen etter at foreldrene blir skilt, og inngår til slutt i formelen H2O. De blir rett og slett vann! Av denne historien trekker poeten uformulerbare sannheter som han sammenlikner med glassmaneter som flyter fra sin form når du holder dem i hånden! Svupp. Programleder i Diktafon er Annelita Meinich

Kritikerne 22.09.2016  

Skriver Tore Renberg realisme? Hans nye roman "Du er så lys" gjør Knut Hoem skremt. Leif Ekle berømmer Cathrine Evelid for god realisme i "Drømmer fra Texaco". Anne Cathrine Straume beklager at Hisham Matars bok er så altfor realistisk. I "Hjemkomsten" skriver Matar om sin egen jakt etter faren som forsvant for 25 år siden i Gadaffis fengsler. Boken er oversatt av Toril Hanssen.

0:00/0:00
Video player is in betaClose