Maria Söderberg Podcasts

  • Denna vecka gästas vi av Maria Söderberg, utbildningsansvarig på Pension.

    Marias bubbliga personlighet lyser igenom i podden och det är ingen nyhet att glad och hjälpsam är två ord som beskriver henne väl. Men låt er icke luras, Maria sitter också på en målmedvetenhet och ihärdighet av rang. I dagens avsnitt så pratar Maria om att ha snällhet som styrka och att det inte bör förväxlas med svaghet, utan en styrka.

    Vi får följa med i Marias barndom, full med lek och fantasifulla äventyr, men också hårt arbetande föräldrar som lagt grunden för den arbetsmoral som hon själv besitter.

    Vi pratar också om Utbildning Liv och arbetet som ligger bakom det många av oss ser resultatet av på bl.a. Learnster. Maria låter oss också ta del av de planer som finns framåt.

    Och avslutningsvis, är Maria en fena på att backa med släp eller är det plattan i mattan som gäller? Och visst är vi fler som blir nyfikna på vilka historier som Johan Lindqvist skulle kunna bjuda på i ett poddavsnitt? Det och mycket mer får ni veta i veckans podd!

  • Fältreportern vaknar upp i tält på en fjälltopp i Arjeplogsfjällen. Och vi möter villakvarterets igelkottar och får tips på hur vi kan underlätta livet för dem. Programledare är Karin Gyllenklev.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Vi firar in midsommaren med midnattssol och en tältande fältreporter - på en fjälltopp! Thomas Öberg finns denna midsommardagsmorgon på Stiephaltjåhkkås topp i Arjeplogsfjällen. Här är utsikten vidsträckt åt alla håll. I söder ligger sjön Sädvvájávrre och i den syns bäcken Silbajåhkå rinna in. Vid bäckinloppet fanns på 1600-talet ett smältverk som förädlade silvermalmen från Nasafjäll. Då var skogen till stor del kalhyggen eftersom mycket ved krävdes till hyttan.

    På dagens fjälltopp räknar vi med att hitta många kalkälskande växter som fjällsippa och fjällglim. I programmet medverkar skribenten och fjällentusiasten Maria Söderberg samt Åsa Lindgren, arkeolog vid Norrbottens museum.

    Och så till ett mycket populärt däggdjur - igelkotten. Ett uråldrigt djur som numera återfinns på rödlistan som nära hotad. Men vad kan vi göra för att hjälpa igelkottarna? Marie Dacke, professor i zoologi vid Lunds universitet, delar med sig av sina tips och tar oss med på en igelkottsafari i villaområdet där hon bor.

    Robotgräsklippare lyfts fram som ett hot mot igelkottar idag, men hur stor skada kan de göra? Vi ringer upp igelkottsforskaren Sophie Lund Rasmussen, vid Aalborgs universitet i Danmark, som tittat närmare på just detta.

    Vi frågar också en expert vad det kan vara som Søren Arildsbo på Nordfyn i Danmark hittade på stranden. Det såg mest ut som ett misslyckat konstverk av lera, torkat och vitt med små hål i.

    I veckans kråkvinkel söker sig Lisa Henkow till den perfekta skuggan.

    Programledare är Karin Gyllenklev.