Episoder

  • Om skolexperimentet och rekord-såpan Vänner & Fiender som är den svenska tv-serie som spelat in flest avsnitt, över 700! Den ljuvliga duon Louise Edlind (Marianne) och Anna von Rosen (Gudrun) berättar om sin kritik hur serien såg ut, statusskillnaden mellan såpoperorna, om att produktionen också var en tv-utbildning och skola, vem som var den största stjärnan och om Hollyhammar där serien spelades in - mångmiljonsatsningen som slutade i fiasko. Hör de också prata om att hamna i östermalmsdam och bitch-facket, kanalbytet från TV3 till Kanal 5, om känsliga scener som de sagt nej till eller mått dåligt av. Och vad sa Annas bonuspappa Ingmar Bergman om hennes medverkan i serien? Medverkar gör också Mojje som med bandet Together spelade in signaturmelodin till serien som blev en stor hit, men blev bandet lurade?

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Allram Eest har medverkat i många tv-produktioner. Han sågs första gången 2002 i sin egen talkshow "Allra mest tecknat" i SVT. Sen fick han också medverka i Melodifestivalen, Söndagsöppet och Allsång på Skansen. År 2004 fick Allram sin egen julkalender i SVT, Allrams Höjdarpaket där han och Tjet varje dag visade ett avsnitt av TV-serien Höjdarna och öppnade dagens lucka. I sina program har han berättat om alla möjliga historier han gjort: som att ha vunnit ett antal Nobelpris, grundat SVT och skapat världen, men vad stämmer av allt det där? Plötsligt försvann han från tv-rutan, var tog han vägen, vad hände sen? Från ca 5 min in i avsnittet medverkar även dockskaparen Petter Lennstrand (med mindre distat ljud).

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Manglende episoder?

    Klik her for at forny feed.

  • Han är en av Sveriges mest älskade professorer som under decennier vårdat sitt varumärke i tv. Vi pratar om tv som folkbildningsplattform, om programserien som lades ner efter att ha överösts av anmälningar till Granskningsnämnden och samarbetet med Jan Guillou om tv-deckare som Anna Holt. Hör också om hur han hamnar på Efterlyst efter stenhårda löneförhandlingar med Jan Stenbeck och Hasse Aro, varför han lämnar TV3 för SVT, hans starkaste minnen från Veckans Brott, hans inställning till Dumpen, hans generande relation till tv-publiken och hans mångmiljon-imperium och planerna att lansera ett eget snus. Dessutom; hans hårda kritik mot SVT och jämförelsen med Nordkorea, om "gråkoftan", om övergången till TV4 som skämmer bort honom med gåvor, utskällningen till Camilla Kvartoft, kängan till polisen och hans kaxiga svar om varför han tackar nej till På Spåret. Du hör också om misslyckade Hollywood-satsningen, vad driver honom när han ju inte behöver jobba och hur det är att vara så rik att man kan be folk fara åt helvete.

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Allt om Alla Mot Alla! De spelar in 128 program om året och det är många som avslutar sin tv-kväll med denna quiz-underhållning. Vad tycker han om På Spåret, vad innebär hans producent-roll, hur castas deltagare, hur mycket får de tävlande betalt och vem skriver alla underfundiga fråge-texter? Hör också om cynismen kring Janne Josefssons medverkan, hur mycket betyder Filip & Fredrik för programmet, tittarsiffror, jobba alkoholpåverkad, rekordlånga finalinspelningen på Globen och om drömmen att sälja formatet till USA. Vi hann också prata lite om eventuell beröringsskräck mellan Erik & Mackan och Filip & Fredrik, Fördomspodden och om att miljonerna rullar in.

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Voxpop, Melodifestivalen, Combo, Säpop, Jukebox, Junior-Jeopardy och inte minst Lilla Melodifestivalen! Josefine Sundström har gjort väldigt mycket tv men nu avslöjar vi något som få vet om, hennes första håriga tv-jobb inför miljonpublik! Josefin berättar också om besvikelsen efter det svaga resultatet som artist i Melodifestivalen 1999, om hur hon nobbade ett jobb på Sommarlov, hur hon hamnade på Voxpop, hennes första intervju med en världsberömt boyband och hennes minnen från SVT Växjö. Hör också om när hon fick leda Melodifestivalen 2001 om hur hon lämnar SVT för TV4, om det bortglömda musikprogrammet Combo som hon gjorde i många år. Dessutom får vi veta mer om den utskällda floppen "Säpop", om utseendefixeringen i tv-branschen, om författarskapet som också lett henne till tv, fusket i "Hela Kändissverige Bakar", om hon saknar programledarjobb i tv idag och om att ha en räv bakom örat.

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Från reporter till VD för Sveriges största tv-kanal. Men mönstret att bli chef och leda kom ganska tidigt, men vad kvalificerade honom? Han avslöjar också vilka medie-toppjobb han tackat nej till. Hör Jan Scherman berätta om tiden på SVT i Norrköping där kungen hette Ragnar Dahlberg, om att gilla bråk och livliga konflikter, vurmen för dansband, relationen till Bert Karlsson och om mordhoten för att han visade Lokets avtackning istället för TV4 Nyheterna. Hör också om hoten från Göran Persson, den frostiga relationen till kungahuset, kritiken mot public service-ledningarna och om varför han drömmer mardrömmar om Claes Elfsberg.

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • En tv-legendar vars första produktion var en ungdomsserie om två 12 åringar och en schäfervalp som jagar bovar längs Vindelälven. Staffan Ling rörde sig senare i sin karriär mot underhållningen och kom att bli en av våra mest profilerade programledare. Hör om hans intresse för internationell tv, om hans beef med Kay Pollak, om att göra tv i en annan tid, samarbetet med hans parhäst Bengt Andersson som visar sig var en väldigt känslig typ och inte minst om kultrollen i Sällskapsresan 2 - Snowroller. När drack han en vargtass senast? Han berättar också om tittarsuccén Femettan, varför han sa upp sig från SVT och gick till TV4, kontakten med Martin Timell, Stadskampen och om frugans undringar när Staffan kommer hem med Carola Häggkvists läppstift på sig. Och vad gillar han Wahlgrens? (Staffans granne bilar lite i väggen mellan 8-23 minuter i detta avsnitt men det tar vi inget extra för.)

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Om reprisapparaten och tittarsuccén Landet Runt och programmets utökade uppdrag, likheten med Bianca Ingrosso, om långsam tv och tv-hus runt om Sverige och världen. Hör också om de lokala nyheterna har för mycket tv-tid att fylla, handskrivna diss-mail, redaktionens arbetsmiljöproblem, fylleminnen från Kristallen-galan, det stela samtalet med VD, pilotprojekt som aldrig blev av och hur god granne är Henrik egentligen när han sätter sin mest rebelliska sida till? Vi frågar oss också hur det egentligen går för nya Saltkråkan.

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Han har gjort det mesta! Programlett Melodifestivalen, sänt några av de största sport-tv-programmen, gjort bred fredagsunderhållning, haft sin egenbetitlade talkshow. Trots all offentlighet gillar han inte att vara känd. Hör om starten på "7 till 9" och om hans obefintliga kontakt med före detta kollega Kattis Ahlström, om hans pappa Kurt som ledde in Claes på tv och radio-banan, hans okända roll i Rederiet, sura minerna när han värvades från SVT till TV4 och om hur han plötsligt valde att gå från de stora studiorna till lokal-tv. Han berättar också om sin fascination för Jarl Alfredius, hur han undersökt sport-tv då och nu, vem gör egentligen snyggast sport-tv idag? Dessutom hör du om hans vistelse på Stenbecks "Heartbreak Hotel", att leda Mello 2002 samtidigt som han var ankare på TV3, chefsjobbet han inte fick och inte minst hans omtalade namnbyte.

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Vi summerar tv-året 2023 på vårt sätt och vi lämnar bakom oss ett år där det hänt väldigt mycket i svensk tv. Är "Bäst I Test" bara dåliga midsommarlekar, kan "24 Karat" göra comeback, hur länge kommer Sveriges nya allsångsledare vara lojal med programmet, hur bra är Färöarnas nyhetsprogram, saknades det ett spritbord i Mark Levengoods "Sista Ordet" och hur viktigt är ens eftermäle? Dessutom pratar vi med en prisvinnande doldis i branschen och återupplivar ett tv-pris!

    I panalen: Fredrik Johnsson, Johan Bengtsson och Simon Karlsson. Programledare: Fredrik Ralstrand.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Kungen fyller 50 år på tronen. Prins Daniel fyllde 50 år. Drottning Silvia fyller 80 år. Det har funnits anledning att mediebevaka kungahuset just i år.

    Förutom Året med kungafamiljen som år efter år följer de kungliga så har vi fått dokumentärer som Kungen & jag, Tronen, Kungen med två ansikten, Kungens innersta krets och den stora bevakningen av kungens 50 år på tronen. Inte minst fick vi se födelsedagsporträtt på Prins Daniel och Drottning Silvia. Men hur bevakas kungahuset, vem får träffa kungen och vad har hovet för krav på det som sänds?

    Gäster: Karin af Klintberg som gjort kungens enda djupintervju som blev både bio och tv-program, Sara Bull som är producent för SVT:s långkörare "Året med kungafamiljen" och Johan T Lindwall som bevakat kungafamiljen i decennier.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • En tradition i TV och radio sedan 2008. Projektledarna Simon och Karl-Johan från SR och SVT gästar och berättar hur bra de är på att samarbeta mellan radio och tv, hur mycket det kostar och vem som betalar mest, hur ett Musikhjälpen-år ser ut och om hur de är rustade säkerhetsmässigt för stora åsiktsyttringar eller demonstrationer i en orolig tid. Blir det verkligen bra med radio i tv, vem är den hemliga "röda rutan" och hur väljer de stad, tema och programledare? Hör dessutom om kulturkrockar och begreppsförvirringar mellan radio och tv-medarbetare, om varför de älskar att svälta sina programledare, vilka otippade drömprogramledare de har och givetvis om årets stora skandal: Filip Dikmen-gate, projektledarna svarar om petningen och hur bemöter de hans vassa kritik mot produktionen?

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Finbesök när högsta chefen för världens största underhållningsprogram i tv gästar. Svenska tv-producenten Martin Österdahl är den som är högst ansvarig för Eurovision Song Contest på EBU i Geneve. Vi pratade om varför Kina inte får sända Eurovision, om rimligheten i att programmet är över 4 timmar långt och Martins hemliga familjekoppling till ESC. Hör också om hans egna musikaliska bakgrund, om krismöten när han jobbade med Melodifestivalen, om de tuffa åren som ny i Geneve, krigen i Europa, tv-bolagens pengakris och om hur han vill lösa den stora ekonomiska börda det vinnande landet får som ska arrangera tävlingen kommande år. Ska man få tävla i Eurovision om man inte har råd att vinna? Vi pratade också om fusk och om avknoppningar som American Song Contest kan skada Eurovisions varumärke.

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Det som inte syns i bild, finns inte. Det här handlar om en liten men - för vissa - viktig reform. Många tv-fotografer upplever att deras viktiga del, en kugge i rapporteringen från fältet och i tv-produktionen negligeras. I decennier har fokuset legat på stjärnan i bild: reportern, korrespondenten. Tills nu. Hör fotografen Emil Larsson som har jobbat i 80 länder, senaste åren i Ukraina och som fått stora journalistpriset och vunnits årets bild. Samt Maria Ilstedt som är chef över nyhetsfotograferna på SVT. Vad är skillnaden mellan att vara en kameraman och en fotograf?

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Stefan Brag är mannen som under en och samma tv-produktion hade tre jobb samtidigt: studioman, ljudtekniker, speaker, eller var det ännu fler? Och fick han också tredubbla löner? Hör om åren med "Jeopardy!" och de över 2500 avsnitt han var med och spelade in, de flesta med legenden Magnus Härenstam. Hur var deras relation, hör om resorna till amerikanska "Jeopardy!" och varför han inte är speaker på nya säsongerna på Kanal 5. Vi pratar också om jobbet om ljudtekniker; är mygga eller head mic att föredra, kan man känna man sig bortglömd i en stor produktion och varför ville man inte komma för sent till en Äntligen Hemma-inspelning?

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • En av de hårdast arbetande programledarna på SVT, aktuell med rekordmånga titlar. Hon fortsätter också som programledare på Sveriges Radio samtidigt. Hör om det stora programmen hon tackat nej till och vilka program skulle hon kunna tänka sig leda och hur lojal är hon mot SVT? Vi pratar om snuskiga skämt, om hon ska vara julvärd i år, varför hon inte vill göra Melodifestivalen igen, om hur aktuell hon är att leda Eurovision från Malmö 2024, om barn som tagit sig in i hennes lägenhet, att bli tagen som pedofil, Musikhjälpen, fördelarna att vara känd och om kritiken mot hennes jobb under Mello i år, hur bra är hon på att ta kritik? Du får också veta vilket hennes drömprogram att leda är och inte minst: varför har hon gått ur facket?

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Allt om den prisbelönta kärleks-realityn från SVT! Jag har träffat William som varit både fotograf, redaktör och som nu axlar rollen som producent för programmet. Vi pratar om hur inspelningarna går till, vilken veto-rätt har paren på det som sänds, hur han håller isär sin roll som producent och engagerad vän till paren, hur castingprocessen går till och varför den gjorts om och hur de lyckas med att spegla hela Sverige. Jag undrar också hur cyniska de är i matchningarna, hur viktig är jämställdheten, varför det pratas så lite om sex och inte minst om kritiken mot programmet. Sen har jag också besökt Arvid och Ida: carbonara-paret! hur gick det egentligen till när den rikskända scenen spelades in, vilken är Arvids okända koppling till programmet, vilka reaktioner har de fått från tittare och varför har Arvid sagt upp sig? Hur ser deras liv ut framåt och hur mycket äter de carbonara idag som småbarnsföräldrar?

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Den sanna berättelsen om tv-nyheternas svarta får. 1995 startade TV3 Direkt som kom att bli synonym med kanalen och som skulle generera och polarisera åsikter om vad ett nyhetsprogram ska välja för nyheter och ha för tilltal. Hör hur Rapport-ankaret Fredrik Skillemar tog sina första stapplande steg som programledare, Claes Åkeson om att komma in från sporten för att leda nyheter, TV4:s Henrik Alsterdal tog chans att göra så mycket han bara kunde som ung och hungrig. Inte minst hör du TV3-ankaret Fredrik Birging berätta om sin tid på redaktionen och om hur alla tillslut fick sparken. Vilket avtryck gjorde dom och hur var det att jobba på TV3 Direkt?

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Den kaxige sportjournalisten om vad som hände när han blev petad från TV4 Sporten efter att varit kanalen trogen i över 20 år. Hör om hans frustration över att fortfarande inte fått veta varför han fick gå och vad han lärde sig av det som käftsmällen. Vi pratar också om Muren, att sticka ut, om svin i branschen, klädintresset, fåfängan och om hur det var att göra tv-dokumentären om sin fru Hannah. Han avslöjar att han just nu skriver på sin första roman, att han INTE är speciellt sportintresserad och så undrar jag om han vill göra sport-tv igen.

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Ett avsnitt med en av svensk tv:s största humor-succéer! 3,6 miljoner svenskar bänkade sig för att se sista avsnittet av "Macken" 1986. Sedan dess har karaktärerna och sketcherna fått evigt liv. Jag har träffat Roy och Roger och pratat om hur serien kom till, ryktena om flopp innan premiären, orättvisan i gänget, de olika versionerna av signaturmelodin och om låten som skickades in till Melodifestivalen men ratades. Men de avslöjar också om att de fått låtar till Mello presenterade för sig i nutid (av stora låtskrivare) men då är det dom som har nobbat, vad tycker det egentligen om Melodifestivalen, tävlingen som de också parodierat? Hör också om varför de aldrig spelat in sina program på SVT Göteborg, varför blev det just en vit Opel, vilka är deras favoritscener och hur ofta blir de påminda om Macken idag? Vi snackar också om hur de tackade nej till att göra SVT:s julkalender och mängder med kommersiella samarbeten och om låten från filmen om Macken som spelas på både bröllop och begravningar. Och hur ser de på mackar idag?

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.