Anders Podcasts

 • När Anders Högström valde sanningen förändrades allt

  Anders föddes 1975 i örlogsstaden Karlskrona. Efter en misslyckad skolgång gled han allt djupare in i den högerextrema rörelsen. 1994 startade han och blev ledare för NSF Nationalsocialistisk Front, efterkrigstidens största nazistiska organisation i Sverige.

  Anders historia är också svensk 90-talshistoria. En ekonomisk kris plågade landet, samtidigt som nazister marscherade på våra gator. Våld och mord täckte löpsedlarna.

  Högström lämnade 1999 den nazistiska rörelsen och blev en ikon för den antirasistiska rörelsen med tal i ett kokande Globen tillsammans med Artister mot nazister. Anders fick också hederspris på Gaygalan. Vid hans sida stod Palmepristagaren Björn Fries.

  Efter några år återföll han i kriminalitet. En vardag med steroider och droger förde honom allt djupare i destruktivitet som nådde sin kulmen vintern 2009. Då blev han huvudmisstänkt för en av världens mest uppmärksammade Stölder.

  Våren 2010 hämtas han av polskt militärflyg på Arlanda och placeras i det ökända fängelset Montelupich i Krakow. Där fick han tid att begrunda sitt kriminella liv, byggt på lögner och svek. Återkommen till Sverige startar den svåra vägen mot förlåtelse.

 • Med detta avsnitt inleder vi advent och en serie samtal om kristen mystik. Och vem är bättre att bjuda in för att öppna upp samtalet än brodern med de många epiteten - den romersk-katolska kardinalen Anders Arborelius. Pga av teknikstrul eller för att Tobias inte är upptagen i rom.katolska kyrkan, vem vet, så fick samtalet bli mellan Kristoffer och Anders. Spela in ett ljudmeddelande nedan med vad ni önskar att vi tar upp om kristen mystik i kommande avsnitt!

  Med önskan om en god advent.... och kom ihåg: Gud blev en hemlös flykting!

  --- Send in a voice message: https://anchor.fm/daligliturgi/message
 • Anders Glenmark blir som en storebror för 18 åringen från Nynäshamn som 1978 ska spela in sin första skiva. Anders och Eva Dahlgren får en speciell relation.

  Dom kommer att arbeta tillsammans i närmare fjorton år och med Evas åtta första album. Evas succéalbum ”En blekt blondins hjärta” blir det sista dom gör tillsammans.

 • Snickarmästarens 17-åriga dotter Lena Cajsa Bohman dras inför Södra förstadens kämnarsrätt år 1747 av fadern Anders för olydnad mot föräldrarna. I rätten berättar Lena Cajsa snart detaljerat hur hon legat med en rad män i Stockholms övre skikt som kopplerskan Lovisa von Plat arrangerat.


  Rättsfallet blir ett titthål in i hur sexhandeln fungerade i Stockholm i mitten av 1700-talet. En tid när sex utanför äktenskapet var olagligt, men inte prostitution i sig. Rättsfallet utvecklar sig till en historia om makt, begär och girighet, om hemliga nätverk och köpslående på utvärdshus, jungfruburar och horbaler.


  I den nymixade reprisen av avsnitt 95 av podden Historia Nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med Rebecka Lennartsson, som är docent i etnologi och verksam som forskningschef vid Stadsmuseet i Stockholm. Hon är aktuell med boken Mamsell Bohmans fall. Nattlöperskor i 1700-talets Stockholm.


  Rättegångsprotokollen berättar om kvinnors villkor i en tid då all utomäktenskaplig sexualitet var förbjuden och ordet prostitution inte användes.


  Foto: Samuel Svensson


  Bild: Akvarell av Carl Jakob Mörk, Creative Commons.

  Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I avsnitt 95 har vi intagit ett off-season mode, det blir högt och lågt bland diverse som händer. Anders hyser agg mot bandyn och Ted har helt tröttnat på all smygreklam som görs, allt i sann gubbgnälls anda, Viktor har fullt upp med att hålla skutan på rätt köl..

  Välkomna in till oss!

  Anders, Viktor & Ted

 • Lilian Gustafsson ger sig ut och letar efter sin 16-åriga son Anders som firat nyår i skinnskallelokalen. Hon kliver bokstavligt talat in på brottsplatsen där hennes egen son ligger mördad. Under första halvåret 1995 sker ytterligare två våldsdåd där skinnskallar är inblandade och det alla frågar sig är: Hur länge ska skinnskalleprojektet få fortsätta?


  Vill du stödja Third Ear studios journalistik och få exklusiv tillgång till alla våra program såsom Spår, Skuggland, Uppgång och Fall - bli prenumerant på thirdearstudio.com. Du väljer själv vilken poddspelare du vill lyssna i.


  Become a member at https://plus.acast.com/s/skuggland.


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Anders följer VM på ett sätt han aldrig gjort förut. Johan berättar varför varje fotbollsberättare fortfarande bör sörja Colombias flopp 1994.
  Dessutom: Missar med konsekvenser, avslöjade trollkarlstrick, Duncan Edwards, domarmord, Tommy Salos tjeckiska vän, söndagsförmiddagar med P4, talande tystnad efter Unibetgranskning och Ian Holloways personliga möten med nyförvärvens fruar.

 • I vår poddserie om hälsosam ekonomi berättar Nordeas sparekonom, Anders Stenkrona, om hur du gör för att undvika dyra lån.
  Se till att följa din budget så du kan undvika att ta dyra konsumtionslån. Om du köper någonting på kredit, se då till att du betalar av lånet i snabbare takt än det du köpt minskar i värde.
  Har du flera olika konsumtionslån, samla dem i ett privatlån och få på så sätt ner räntan.
  I kommande avsnitt går Anders igenom hur du tar kontroll över din ekonomi: skaffa trygghetsbuffert, se över pensionen och fortsätt månadsspara.


  Ansvarsfriskrivning:
  Innehållet i denna podcast har oavsett källa gjorts i god tro. Informationen är, enligt Nordeas bedömning, korrekt vid den tidpunkt då podcasten publicerades men kan ändras utan förvarning. Podcastens innehåll har sammanställts av Nordea och ger endast allmän information. Innehållet ska inte betraktas som personlig rekommendation om vissa finansiella instrument eller strategier och innehåller alltså inte några individuellt anpassade investeringsråd. Individen måste själv avgöra en placerings lämplighet utifrån den egna ekonomin, sin skattesituation och de egna placeringsmålen och individen står själv för förlustrisken. Innan individen fattar beslut baserat på någon information i denna podcast rekommenderar vi att hon eller han kontaktar en finansiell rådgivare.
  Observera att en fonds historiska avkastning inte är en garanti för framtida avkastning. Värdet på dina fondandelar kan både öka och minska till följd av marknadens utveckling och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.
  Fullständig information om Nordeas fonder finner du i fondernas faktablad och informationsbroschyrer. Faktablad, informationsbroschyrer, samt hel- och halvårsrapporter finns på nordea.se/fondinfo samt på Nordeas bankkontor.

 • Varje litterärt verk uttrycker sin egen sanning, men för den som använder sitt eget eller andras liv uppstår alltid dilemman. Lars Hermansson rapporterar från båda sidor av faktafiktionens linjer.

  ESSÄ: Detta är en text där skribenten reflekterar över ett ämne eller ett verk. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.Hur mycket kan en dokumentärfilmare mixtra med verkligheten utan att det blir fiktion? Att ibland iscensätta situationer för att få fram den större bilden, en djupare sanning, och allt vad det kan heta, är, tror jag, accepterat av de flesta i branschen, fast kanske inte av den stora publiken. Detsamma gäller antagligen så kallad autofiktion och vittneslitteratur, alltså böcker som utger sig för att ha självbiografisk grund. De flesta inser nog att författaren skarvar här och var, kanske lägger till eller drar ifrån någon detalj för att göra berättelsen bättre, men inte att hen framställer som fakta sådant som inte är fakta.Jag har själv gjort mig skyldig till sådana brott. I den autofiktiva reseessän Gå till gå hittar jag till exempel på en historia om att den radioutrustning berättarjaget har med på vandringen blir stulen av en person som vill spela in sin döda mammas röst. När jag bekände det för en läsare, tillika bekant, blev han besviken, nästan arg. Han tyckte att texten utstrålade en tyst överenskommelse om att det som stod där hade hänt. Det hade han helt rätt i. Och det var därför jag bestämde mig för att ljuga, för att jag visste att jag hade stor chans att bli trodd, även med den mest osannolika skröna, och för att boken som helhet behövde en digression just där, gärna en fantastisk sådan. Och en författare har ju att ytterst vara lojal med boken, texten, dess litterära värde. Anders, som läsaren hette, blev besviken, men boken blev bättre.Som journalist har man ett annat uppdrag. Där bör man ytterst vara lojal med den verklighet man skildrar. Form och estetik är av underordnad betydelse. Fabricerande av fakta är inte okej, inte heller att låta folk säga sådant de inte har sagt, inte ens om syftet är lovvärt. Det kallas pressetik. Dokumentärmakare och författare av självbiografiskt färgad prosa och poesi menar ofta att de befinner sig i en position mellan den skönlitterära författaren och journalisten. Att de har dubbla lojaliteter, å ena sidan in mot verket, dess formella egenskaper och konstnärliga värde, å andra sidan ut mot den skildrade verkligheten, levande eller nyligen döda personer, skeenden som bevisligen inträffat eller inte. Att vara mer lojal med verkets formella egenskaper, utan att antyda det för läsaren kan leda till missförstånd och felläsningar. Att fabricera eller undanhålla fakta för att stärka sitt case i en autofiktiv berättelse kan såra verkliga personer som ingår i berättelsen.Jag har själv varit med om det. I en självbiografiskt hållen roman antyds att jag under en tid ska ha finansierat en tynande tillvaro som frilansande författare och skribent med en släktings pengar. En antydan som bidrar till att öka empatin med bokens huvudperson, författaren, på bekostnad av den som i boken ska föreställa mig. Författaren kan förstås minnas att det var så, men minnet är ofta bedrägligt, och somliga minnen är också offentliga handlingar. Eftersom det jag säger här inte är skönlitteratur har jag alltså kollat med Skatteverket, och inte bara gått på min känsla av att jag under de år boken skildrar drog in pengar så det räckte. Problemet är förstås att andra läsare som känner till bakgrunden och kan identifiera vem som är vem i boken, knappast gör en sådan faktakoll. Och det är nog tur för romanens skull. Det rör sig nämligen om en berättelse som uttrycker och närs av klasshat, det måste finnas ett vi och ett dom, och i den uppdelningen hamnade jag bland dom. Det svider förstås, men jag tror att boken som helhet tjänade på det, ett klasshat i en skönlitterär text får inte bli alltför ljummet.Ett annat exempel på en autofiktiv berättelse som har etiska problem med sina dubbla lojaliteter är Kristian Lundbergs bok Yarden. Den handlar om en författare som av oklara skäl hamnat på ekonomiskt obestånd och tvingas ta jobb på en omlastningsplats för nya bilar i Malmö hamn. Ingen läsare kan tro att Yarden är en påhittad plats, eller att jaget i boken inte ska föreställa författaren Kristian Lundberg. Även här finns en strukturell uppdelning i ett vi och ett dom som bygger på klass. Lundberg framställer den yrkesverksamhet han blivit tvungen att lämna, och som också råkar vara min, det vill säga författarens och den frilansande skribentens, som välbetald och fri från godtycklig maktutövning. Så är det förstås inte, det vet alla som är i branschen, vilket Lundberg hade varit i över ett decennium när boken publicerades. Men berättelsen behöver den här motsättningen för att bli effektiv. Det hårda slitet på Yarden måste ställas mot enkel tillvaro framför laptoppen.En annan förenkling av tillvaron Yarden lider av, och som man måste vara i branschen för att känna till rör anledningen till att berättaren inte längre jobbar i litteraturvärlden. Lundberg miste sina uppdrag som litteraturkritiker på Expressen och Helsingborgs Dagblad eftersom han sågat en bok som ännu inte kommit ut. Det är förstås lite lustigt, men pressetiskt minst sagt tvivelaktigt. Alla i branschen visste också att Lundberg vid den här tiden var innehavare av ett åtråvärt, livslångt arbetsstipendium från Sveriges Författarfond på närmare 170 000 kr per år, också det är en offentlig handling som går att kontrollera. Han hade alltså själv försatt sig i publicistisk karantän, men var delvis försörjd av Sveriges Författarfond. Omständigheter som Lundberg förstås måste tiga om i boken. Inget vidare starkt case annars, en autofiktiv hjälte bör helst, till skillnad från den fiktive, vara i någon mån behjärtansvärd.Dokumentära och semidokumentära böcker och filmer tycks alltså ibland tvungna att småljuga för den större sanningens skull. Och den större sanningen är alltid ett påstående om världen bortom de enskilda exemplen, om strukturerna, de dolda sambanden. Det finns en konflikt här, som kanske är olöslig, mellan mikro- och makro. Det är svårt att behålla nyanserna i det lilla när de stora skeendena ska skildras. Svårt att få de olika perspektiven att stämma. Det enda man kan göra som upphovsperson är att försöka, att oupphörligt ställa sig frågor som: måste jag offra denna detalj för helheten, är jag i god tro när jag påstår detta, kan jag se x och y i ögonen när boken kommit ut?I det ständigt växande bruset från allt fler medier, sociala och traditionella, tycks idag bara den personliga erfarenheten, den så kallat starka berättelsen, kunna nå ut. Fiktionen, i synnerhet den litterära, sitter trångt. Men frågan är om inte denna glupande hunger efter verklighet också hänger samman just med det uppluckrade förhållandet till fakta. Alla vet ju numera att sanningen är perspektivisk och alltså beroende av vilken vinkel vi väljer. Alla vet också att man kan ljuga med fakta, om de sätts samman med ont uppsåt. Om det är så, borde man ju också kunna tala sant med hjälp av smålögner, om de sätts samman med gott uppsåt. Säkert, men vägen till helvetet är som bekant stensatt med goda föresatser.Lars Hermansson, författare och kritiker

 • I poddens 6:e avsnitt träffar vi Bengt-Göran Wikström som lagat Gävlebornas ryggar i decennier,  som hunnit med mer i sitt liv än de allra flesta, och som är väldigt engagerad i att förbättra Gävles Näringslivsklimat. 
  Entreprenörer formas redan i förskolan? Anders ringer upp verksamhetsutvecklare Nina Larsson på Gävle Kommun och tar reda på mer. 
  Årets scoop presenteras av Linnea, när Gävle korats till VÄRLDENS bästa företagarstad. 
  Och självklart skiljs Anders & Linnea åt med nya utmaningar att bemästra.   

 • I veckans avsnitt försöker inte mindre än fyra av redaktionsmedlemmarna dela på podcasttiden. Ludde vill hävda att Marvel Snap är GOTY, Anders har kanske spelat sitt värsta Fifa-spel hittills, Niklas kämpar mot förkylningssymptom och Siri har helt glömt när hon poddat senast. Dessutom har alla gett sig in på den senaste heta potatisen som är God of War Ragnarrök. 

 • Johan berättar om några minnesvärda The Office-veckor i Luton. Anders vill se förbundets ordförandekandidater göra upp i en debatt – kanske i ÖSK Ungdoms fräscha klubbstuga. Dessutom: Förutsägbart tränarpussel, Yohan Kebab, Drillos stationära dator, Reinfeldt med i matchen, Piers Morgan & Ronaldo, vetelängdsmöten i Rimbo, två dokumentärtips, pampar med trista dubbelnamn och cliffhangern från Danmark som tycks kunna existera hur länge som helst.

 • Det blir samrecensioner av Tom Kings Human Target och Reckless: Follow me Down. Anders bjuder även på recension av Garth Ennis Batman Reptilian och Mike Mignolas (!) 20-årsjubilerande The Amazing Screw-On Head Freddie berättar om The Men Who Created Gundam av Hadeki Ohwada. Medverkande: Anders Lundgren, Freddie Kaplan, Anton Bjurvald

 • Musikproducenten Anders Bagge och manusförfattaren Fredrik Sandberg. Tillsammans är de aktuella med föreställningen Stay Busy - en personlig föreställning om ADHD. De berättar om hur idén till föreställningen väcktes och om dess upplägg och syfte. Anders berättar även om hur han upplever och hanterar vardagen med ADHD, full fart utlovas!

  Med målet i sikte är en podd från Iris Sverige AB.
  www.iris.se

 • Episode 93 is in the books, and we present none other than the 2017 USDGC winner Mr Nate Sexton!

  Join us as we talk to Nate about everything related to Disc golf and we get Nates story about why the running it podcast ended.

  Thanks again Nate for being a part of our podcast!
  We hope that all of you find this episode interesting.

  Anders, Viktor And Ted