Episoder
-
I detta samtal pratade jag med Magdalena Forsberg som är en av Sveriges absolut populäraste idrottspersoner genom tiderna. Hon är ensam om att vunnit Jerringpriset hela 4 gånger. När jag pratade med henne förstår jag hennes popularitet. En mycket ödmjuk, engagerad, positiv och erfaren person som står med båda fötterna på jorden.
Vi pratar om hennes uppväxt i Ullånger, hennes skifte från längdskidåkning till Skidskytte och vad som drev henne till det, Wolfgang Pichlers betydelse för hennes framgångar, hennes och Tobias Karlssons bok Hitta Motivationen genom livets toppar och dalar, OS 1998 och hur hon hanterade resultaten som inte var i linje med hennes och andras förväntningar, att ha balans i livet för att det ska vara hållbart, hälsosamt och roligt och mycket mer.
När jag förberedde mig inför detta avsnitt slog det mig hur mycket Magdalena varit med om i sitt liv. Dels var hon en mycket duktig längdskidåkare som vid 27-års ålder bytte idrott till Skidskytte där hon fullständigt sopade banan med sina konkurrenter. Hennes resultat är ofattbart bra. Efter karriären har hon hunnit med att vara programledare, expert i svensk- och tysk tv, hon är skogsägare, författare till boken Hitta motivationen: I Livets toppar och dalar, jobbar med sponsorfrågor, föreläser, ambassadör för Cancerfonden, heders doktor vid Mittuniversitetet mm.
Magdalena berättar om en vändning i hennes liv då hon bestämde sig för att börja leva Magdalena 2.0, efter en sommar av stor oro för en tumör i en av njurarna. Som tur var visade det sig att tumören inte elakartad. Det var även det som triggade henne att skriva boken tillsammans med Tobias, tidigare var skeptisk mot att skriva en bok. Boken Hitta Motivationen genom livets toppar och dalar är en mycket bra och inspirerande bok som är uppdelad i 6 st delar (Syfte&Mål, Rörelse/Träning, Kost, Återhämtning, Relationer, Tankar) som de nämner som ett Kinaschack. Om det råder balans mellan dessa delar finns det alla förutsättningar till ett roligt och hållbart liv. Föregångaren till Kinaschack modellen är prestationstriangeln där alla tre delar ska vara lika stor (Träning, kost, återhämtning). Den modellen är mer passande under en elitkarriär där färre omständigheter är med i livet. Boken bygger på Magdalenas och Tobias erfarenheter och reflektioner. Jag rekommenderar varmt att ni läser boken för att få massor av inspiration.
Jag tackar Magdalena för att hon var gäst i Vintersportpodden och delade med sig av sina kloka tankar, erfarenheter och kunskap. Jag vill också önska henne all lycka i framtiden med alla projekt hon är inblandad i.
Foto:saj.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I detta jubileumsavsnitt (2 År) samtalar jag med legenden, den fina människan, förebilden och århundradets idrottare (1900 talet), Ingemar Stenmark. Det är för mig en stor ära att få möjligheten att samtala med Ingemar som har varit en stor del av min uppväxt, en person som funnits med mig i tankarna under min karriär och som fick hela Sverige att stanna när han bemästrade pisterna på 70 och 80 talet.
Ingemar har precis släppt en dokumentär, Sagan Stenmark där många frågor besvarades. Jag försökte dock hitta andra infallsvinklar på samtalet. Ingemar bjöd verkligen på sig själv och pratade om sin uppväxt i Joesjö och Tärnaby, vikten av sina kamrater och förebilder i byn, sin fantastiska karriär, materialutveckling, hur han är som person, varför han inte valde att satsa på fart, klimatets påverkan på snösporten, hans personlighet och mycket mer. Jag frågade också vilken idrott och yrke Ingemar skulle valt om han inte blivit världens bästa Alpina åkare, ni får svaret i avsnittet. Ja, det var ett härligt samtal som jag längtat efter under mina 2 år som poddare. Ingemar var en person som jag verkligen ville ha med då han har betytt så otroligt mycket för mig, den alpina sporten och även idrotten i stort. Hans sätt att vara som person och idrottsman tilltalar mig väldigt mycket.
Vi pratade en del om rekordet på 86 segrar som Michaela Shiffrin är och nosar på. Ingemar ger sin syn på det och hur hon ser på hennes framfart.
Detta avsnitt i Vintersportpodden ska ni verkligen lyssna på, jag är stolt och glad att detta avsnitt har blivit verklighet, dessutom är det Vintersportpoddens två - års jubileum.
Stort tack Ingemar att du ville vara gäst i Vintersportpodden där du på ett mycket bra sätt delgav mig och lyssnarna dina härliga erfarenheter från livet och karriären. Stort lycka till i framtiden.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Manglende episoder?
-
I detta avsnitt samtalar jag med Universitetslektorn i idrottsvetenskap, P-G Fahlström. P-G:s specialistområde är ledarskap, coaching, talangutveckling och utvecklande idrottsmiljöer. För mig är det mycket intressanta områden samt att de dessutom är högaktuella och mycket viktiga ämnen.
Vi pratade en hel del om hur en bra och utvecklande miljö ser ut inom idrotten. Vad ska ledare och föreningar tänka på för att skapa miljöer där man ser individen och skapar förutsättningar för idrottslig- och personlig utveckling? Det tycker jag P-G ger bra svar på samt att vi hade härliga diskussioner kring tidig specialisering samt ensidig träning och vad det kan leda till för idrottaren och idrotten i stort. Långsiktighet och mångsidighet var ord som vi kom tillbaka till och som är en förutsättning för utveckling.
Historiskt har Sverige haft en modell kring idrott som baserat sig på ideellt arbete som grund. Hur fungerar den modellen i idag och i framtiden?
P-G pratar om hur idrotten och dess utövare ser ut idag utifrån fakta vilket är intressant. Hur ska vi få fler att hålla på längre och inse att det skapar förutsättningar för en bättre topp. Behöver det ena utesluta det andra?
Vi pratar om föräldrarnas betydelse och roll vilket alltid är en intressant diskussion.
Vi pratar om vad som är viktigt i en förening för att skapa goda förutsättningar för utveckling av barn och ungdomar och styrelsens roll, utbildning var en sak vi pratade om men så klart många fler saker.
P-G går snart i pension, jag är dock tveksam på om han kan hålla sig borta från idrotten och dess utveckling då han har ett brinnande intresse för idrott och hur den kan utvecklas till det bättre. Jag hoppas P-G fortsätter på något vis och framförallt säkrar att hans kompetens överförs till nya krafter inom idrottsvetenskapen.
Stort lycka till i framtiden P-G och tack för att du var gäst i Vintersportpodden och delade med dig av dina tankar, din kunskap och din erfarenhet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I detta avsnitt pratar jag med den erfarna alpina tränaren Jörgen Nordlund som idag ansvarar för de svenska alpina slalomdamerna i Världscupen. Han har även jobbat inom Norska alpina landslaget, varit tränare på skidgymnasium, startat ett nytt koncept för skidgymnasieverksamhet, drivit träning för ungdomar i egen regi samt varit verksam inom föreningslivet med sina egna barn. Med andra ord är det en alpin tränare som vet vad han pratar om då han med sin breda och långa erfarenhet har sett alla delar av alpin skidåkning.
Vi pratar om tränaryrket i stort och kommer ner på detaljer inom skidåkningen. Han beskriver komplexiteten och berättar hur han och teamet jobbar med åkarnas utveckling. Han beskriver sambandet mellan fysisk träning, mental träning och alpin skidåkning. Alla delar måste vara på plats för att nå toppen och han beskriver det som att gör man inte jobbet inom dessa delar finns inte förutsättningen att bli bäst i världen samtidigt som det inte är en garanti att en åkare blir bäst i världen om de har alla delar på plats.
Med Jörgens erfarenhet var det intressant att prata och jämföra Svensk alpin skidåkning med Norska motsvarigheten. Det är en fråga jag funderar på en hel del och fler med mig. Jag tycker resonemanget var bra och intressant och Jörgen hade en ganska tydlig bild av vad vi behöver göra inom svensk skidåkning för att få fler åkare totalt inom den alpina sporten som håller på längre upp i åldrarna och till sist fler som når elitnivån.
Jörgen brinner för utveckling och alpin skidåkning. Han berättar om det koncept han startade inom skidgymnasieverksamheten. Det konceptet bygger på att eleven har kvar sin bas hos föräldrarna för att fullt ut kunna fokusera på skidåkningen i stället för allt som kan störa runt omkring. Där gör han en liknelse med framgångarna Norge haft med åkare runt omkring Oslo. Han pratar också om vikten att inte ha tidig selektering och utslagning. Viktigt att tänka långsiktigt och se till den långsiktiga utvecklingen.
Vi pratar om strukturen i det Svenska alpina damlandslaget där Jörgen ser en bra bredd med en bra kombination av individer och ålder vilket skapar en bra dynamik. Han berättar om sin syn på att åka fler grenar och Sveriges fartsatsning. Då det i år är VM kommer vi in på hur åkarna laddar upp för VM i februari.
Stort tack Jörgen för att du delade med dig av din kunskap och erfarenhet och lycka till med allt du tar dig för i framtiden. Det var ett mycket givande och trevlig samtal för mig och jag är säker att du som lyssnar kommer tycka detsamma!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I detta avsnitt av Vintersportpodden samtalar jag med längdlandslagets och Åsarna IK:s längdstjärna Jens Burman. Jens är en av de allra bästa Svenska traditionella skidåkare på herrsidan. Han är dessutom mycket framgångsrik Youtuber och Vloggare. I den Vloggen får man följa Jens i hans vardag där det mesta handlar om träning i olika former. Man får även se vad han pysslar med utöver skidåkningen, det är en underhållande och lärorik podd då man får insyn i träning, resor, tävlingsmomentet, skidpreparering och mycket mer.
Jens berättar om sin uppväxt i Rätan och varför han flyttade till Åsarna där han fortfarande är bosatt. Vi pratar om skidskyttarnas upplägg där alla är samlade i Östersund och hur han ser på att i stort sett träna på egen hand i Åsarna. Vi kommer då också in på hans syn på träning i stort men också hur han ser på individuella upplägg vs att stöpa alla i samma form.
Jens berättar om valet att stå över Tour de Ski och hur hans strategi till att hitta tillbaka till formen inför resterande säsong. Vi kom in på VM som han ännu inte är uttagen till, det hade han inte riktigt tänkt på. Följer han planen ser han inget hinder att vara en av Sveriges representanter på Nordiska VM 2023 i Slovenska Planica.
Vi kommer in på om hur Jens skulle hävda sig i långloppsserien med tanke på att han är en mycket uthållig skidåkare. Han berättar att det är som två olika sporter då man bara stakar inom långlopp vilket inte tilltalar Jens. Däremot öppnar Jens upp om att åka långlopp och dessutom vara framgångsrik om Ski Classics införde Skate på programmet.
Det här avsnittet var mycket roligt att spela in då Jens är lättsam att prata med samt att han verkligen bjöd på sig själv och berättade om hans syn på mina frågor.
Stort tack Jens för att du delade med dig av dina erfarenheter och stort lycka till resterande säsong och på VM. Kolla in Jens Vlogg på Youtube, mycket bra. Klicka på länken för att komma till vloggen: jens burman - YouTube
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I detta avsnitt samtalar jag med världens för tillfället bästa långloppsåkare, Emil Persson. Han leder den totala långlopps cupen so far denna säsong och han leder Ski Classics ranking som baseras på de senaste 24 månadernas 12 bästa resultat och som rankar både damer och herrar,
Emil berättar om sin härliga uppväxt och om hans jultraditioner.
Vi kommer sedan in på långlopp och varför han valde det spåret framför traditionell skidåkning. Emil berättar om hans egenskaper och vad han bör utveckla för att bli ännu starkare. Han ger även bra tips till unga lovande men också till motionären som vill bli bättre på stakning. Emil besvarar 6 st snabba frågor som ger er en bra bild av vem han är och vad han tycker om. Emil berättar om sitt träningsupplägg och hur en träningsvecka kan se ut vilket är otroligt imponerande att lyssna till.
Jag är alltid nyfiken att höra hur långloppsåkare tänker under loppet och hur snacket går mellan åkarna.
Han berättar om målen 2022/2023 samt hur han ser på sin karriär 5 år framåt i tiden.
Detta var ett mycket bra avsnitt där Emil verkligen delar med sig av sina erfarenheter, kunskaper och tankar om framtiden.
Stort Tack för din medverkan Emil och lycka till i framtiden.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I detta avsnitt samtalar jag med Värmländskan och alpina stjärnskottet Hanna Aronsson Elfman. Vi pratar om hennes uppväxt i Karlstad och familjens kärlek till den alpina sporten. Hon berättar om varför det blev alpin skidåkning, jag tycker det var härligt att höra att hon verkligen åkte skidor på många olika sätt som barn och ungdom och inte bara mellan käppar. Vi pratade om det skulle kunna vara en anledning till hennes framgångar nu och den härliga teknik hon har. När vi pratade teknik kom vi in på hennes offensiva åkstil och hur hon ser på att tänka säkerhet för att vinna startposition. Hanna är en otroligt ödmjuk och härlig människa som ger ett otroligt intryck på mig.
Hanna berättar om sin utveckling och synen på att det gått så himla bra denna säsong i slalom. Min fundering är varför hennes storslalom gått lite sämre under säsongen. Storslalom är den gren hon tidigare varit mer framgångsrik i tidigare, dessutom JVM Guld mästarinna. Jag var orolig att hon valt att "bara" satsa på slalom och bli en engrens åkare, det bekräftade hon att hon inte ska bli utan fortsätta sin satsning på slalom och storslalom.
Jag tycker det var roligt att hon berättade om hur det fungerar i alpina landslaget och lite bakom kulisserna på en tävling. Hur hon besiktar banan, vad tränarna säger innan start och hur landslagskollegorna stöttar varandra. Vi kommer så klart in på hennes träning och hur hon tänker kring hård fysträning kopplat till prestation i backen, det tycker jag är ett intressant ämne.
Dagen till ära 29/12 fyller dessutom Hanna år vilket är dagen då detta avsnitt publiceras. Jag och Vintersportpodden gratulerar Hanna på 20-års dagen och dessutom önskar henne all lycka i dagens slalomtävling i Österrikiska Semmering.
Stort tack Hanna för att du delade med dig av dina erfarenheter och tankar, mycket trevligt och givande samtal.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I detta avsnitt pratar jag med Hockeytalangen från Skellefteå AIK, Simon Robertsson direkt från uppladdningen inför JVM i Ishockey i Kanadensiska staden Halifax.
Simon berättar om hans uppväxt med en far som är tränare på elitnivå i ishockey. Min fråga var om han inte hade något annat val än att spela ishockey vilket Simon snabbt avvisade. Det fanns inga krav att spela ishockey. Dock berättar han om glädjen till ishockey och hur han och hans far verkligen hade något gemensamt. Han berättar om hur han trots att han spelar på elitnivå i SHL om hans egna träningar på uterinkarna i Skellefteå och hur han packar sin väska med varm choklad. Det kändes verkligen idylliskt.
Vi kommer så klart in på hans karriär och hur hans debut som 16 åring var i SHL och Skellefteå AIK. Han berättar vidare om planerna på NHL ser ut och hur han ser på att vara draftad av St Louis Blues.
Avsnittet handlar en hel del om stundande JVM i Kanada som inleds 26/12. Det var väldigt roligt och intressant att få möjligheten att få samtala med Simon direkt från Halifax i Kanada. Han kunde berätta om laget och hur uppladdningslägret går vilket var roligt att lyssna till.
Simon brinner verkligen för ishockey och trycker på vikten av att ha roligt i laget och på isen samt att tävlingsmomentet mot lagkamraterna på träningarna driver honom och laget framåt.
Intressant avsnitt med Simon som gjorde sin första poddinspelning med Vintersportpodden. Jag är övertygad att det absolut inte är den sista. Jag tror vi kommer få se mycket av Simon Robertsson i framtiden. Lyssna och ta del av Simons tankar om ishockey och så klart ta del av Juniorkronornas uppladdning från insidan.
Tack Simon för att du delade med dig av dina tankar och erfarenheter. Stort lycka till på JVM och i din framtida karriär!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
In this episode I talk to the man who has the ability to make gold out of gravel. He has a huge commitment and great passion for sports in general and biathlon in particular. Today's guest in Vintersportpodden is the living legend Wolfgang Pichler.
We talked about his childhood in Ruhpolding and why he became so interested in biathlon and endurance sports. He talks about his family and his own sports career.
Wolfgang gives a clear picture of his coaching career and how he looks back on it. He talks about what he would do differently today if he had it to do one more time. As you probably know, Wolfgang has a clear leadership style and a clear model that he knows works for success. He talks about how he, together with the biathlon association, has built a good and sustainable organization for the future.
Of course, we are talking about his training philosophy, which he is the only one with and which is rooted in Swedish biathlon. I asked the question if he discussed the training plan with the athletes, he had a good explanation and reasoning about that. He talks about the collaboration with Nils van der Poel and their journey together towards the 2022 Olympics.
Wolfgang talks about the future of Swedish sports and what we need to be competitive as a nation in the future.
An interesting topic for me is how talents should take the step from talent to established world star. Wolfgang could answer that question clearly and without complicating it. He also talk about earley specialization and work out many different sports as young.
We talk about this and much more. This episode was incredibly fun, educational and for me exciting as it was the first episode in English.
You can probably guess what Wolfgang answered the last question, "one success factor for being successful in sports?
Many thanks Wolfgang for sharing your experiences and your great knowledge with me and all the listeners of Vintersportpodden
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I detta avsnitt samtalar jag med Sveriges enda Svensk som kommit upp i 50 mål i NHL under en säsong och som fortfarande innehar rekordet för gjorda poäng under en SHL säsong, Håkan Loob. Håkan är en av få svenskar som vunnit "the big 4" (Stanley Cup, SHL, VM-Guld, OS-Guld). Han har efter karriären varit verksam i ledande positioner under 21 år i Färjestads BK med stora framgångar som förening. Håkan berättar om sina drivkrafter som gjorde honom så framgånsrik.
I detta avsnitt pratar Håkan och jag om var intresset från Hockeyn kom från och hur hans uppväxt med många syskon som dessutom var väldigt duktiga på Hockey. Han berättar om resan från Gotland via Karlskrona till Färjestad och Calgary var och varför han valde att vara trogen sina föreningar. Håkan har gjort val i karriären som förvånat många då han haft många erbjudanden som han valt att tacka nej till i förmån för stabilitet och trygghet. Håkan berättar om sin syn på vikten av kultur i en förening och så klart sin syn på ledarskap i allmänhet och hur en förening bör styras. Med tanke på hans erfarenheter frågade jag om hans syn på SHL upplägget och om han tycker det skulle vara bättre med en annan modell, det hade Håkan en tydlig tanke kring.
Vi kommer in på hans känslor kring att vara uttagen i århundradets femma med andra legender som Börje Salming, Niclas Lidström, Peter Forsberg och Mats Sundin och hur han ser tillbaka på sin framgångsrika karriär. Håkan berättar om hans syn på varför han var så framgångsrik och hans spelstil.
Vi kommer in på varför han aldrig varit i en ledarroll inom Tre kronor och mycket mer.
Otroligt bra avsnitt med en ödmjuk person med enorm erfarenhet från en framgångsrik spelar- och ledarkarriär.
Stort Tack Håkan för din medverkan i Vintersportpodden.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I detta avsnitt pratar jag med alpina stjärnan från Tärnaby. Så klart börjar vi samtalet med att få en bild av Jens som person och vad som drivit honom till de framgångar han hade som alpin skidåkare. Jag var så klart nyfiken på hans syn på varför Tärnaby har levererat så många duktiga åkare vilket han berättade sin syn på.
Jens berättar om helgen i Österrikiska Kitzbühel som vände upp och ner på både livet och karriären. Från en ganska anonym tillvaro till att vara en megakändis som dessutom blev storfavorit till slalomguldet på VM i Åre men också en mycket intressant person för media som bjöd på sig själv. Hör hur Jens berättar hur den tiden var och hur han ser på det så några år efteråt. Efter en massa framgångar kom Jens in i en period med mycket problem och han rasade i rankingen. Han lyckades kämpa sig tillbaka till absoluta världstoppen efter en jobbig tid. Detta berättar Jens om i detta avsnitt.
Det var roligt att lyssna till Jens resa efter karriären där han ganska snabbt kände tomhet och sökte efter vad han skulle göra. Han berättar om den resan och vad han jobbar med idag och han och fruns gemensamma husprojekt vilket har blivit en Youtube succé.
Han berättar om hur han känner för att stå i rampljuset och deltagandet i musikprogrammet Doobidoo.
Lyssna på detta avsnitt redan idag, mycket bra och inspirerande med en person som verkligen bjuder på sig själv och delar med sig av sina erfarenheter.
Stort tack Jens för att du delade med dig av din story och att du var med i Vintersportpodden. Jag önskar dig all lycka i framtiden med affärerna och familjelivet!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I detta avsnitt pratar jag med skidstjärnan Emma Ribom. Vi pratar om hennes uppväxt i Kalix, Norrbotten och hur hon verkligen gillade idrott av alla dess slag. Hon berättar om tiden på skidgymnasiet och att det inte var helt enkelt att flytta hemifrån med allt vad det innebär. Dock fick hon en rejäl uppsving när hon fick börja träna mer på riktigt med professionella tränare. Hon tycker verkligen att tränarna gör ett bra jobb och att de har ett stort ansvar för individerna även utanför skidåkningen.
Vi kommer så klart in på hennes träning och karriär. Hon började säsongen på allra bästa sätt med vinst i Bruksvallarna. Dock fick hon lite känning i en höftböjare som hon berättar om i avsnittet. Vi pratar om hennes utmaningar och hennes målsättningar på kort- resp lång sikt. Hon ger sin syn på landslagets roll och hur hon tycker verksamheten fungerar.
Hon berättar också om hur hon ser på sjukdomar och hur hon hanterar det i vardagen.
Nu väntar VC premiär och Emma ser fram mot säsongen. Mycket roligt samtal där Emma verkligen visar stor ödmjukhet och stor professionalitet. Hon delar verkligen med sig av hennes liv och karriär vilket är intressant och lärorikt att ta del av.
Jag tackar Emma för hennes deltagande i Vintersportpodden och önskar henne all lycka i framtiden.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I detta samtal pratar jag med regissören, inspiratören och föreläsaren Kay Pollak. Jag måste säga att detta samtal var helt otroligt inspirerande och tänkvärt. Jag blev mycket inspirerad att göra förändring i hur jag tänker då det påverkar hur jag känner. Det är inte en enkel resa, det krävs träningen dagligen för att nå dit man vill. Vi pratar om hur man själv äger sina tankar och att många lever i "offerland", dvs att man skyller mycket av sitt liv och misstag på andra. Genom äga sina tankar väljer man glädje. Samtalet utgår till mångt och mycket från Kay´s färska bok "Ett bättre liv" som släpptes oktober 2022. Boken består av 7 stycken delar, den ger dig inspiration att förändra ditt liv, den ger dig verktyg att använda i din förändringsresa samt att den ger dig insikt i orsak - verkan samband. Helt enkelt en mycket bra handbok i din förändringsresa.
Kay berättar om de 8 magiska orden han hörde på en kurs i USA för 35-40 år sedan. "Du är endast påverkad av dina egna tankar". Det var egentligen början på Kays väg till den senaste boken och den resa han gjort.
Kay berättar sin syn på Tacksamhet och vilken betydelse det har för ett bättre liv.
Så klart är varje dag inte perfekt. Även den som under lång tid tränat på detta precis som Kay har dagar och stunder som inte är på topp. Dock handlar det om att ha verktyg och förståelse för hur man ska ta sig tillbaka till "rätt" tankar för att få en skönare vardag och i slutändan ett bättre liv.
Vi pratade också om tankarna bakom succéfilmen - Så som i himmelen. Det är en av de bästa och starkaste filmer jag sett. Han berättar också om hur Gabriellas sång skrevs och hur Kay och hans fru samarbetade med textförfattaren Py Bäckman. Texten i den sången är helt otroligt bra, så vill nog alla leva sitt liv. Nedan ser ni några rader från texten som jag tycker är så fin och som vi pratar om i avsnittet:
Jag vill känna att jag lever
All den tid jag har
Ska jag leva som jag vill
Jag vill känna att jag lever
Veta att jag räcker till
Jag är mycket tacksam för att jag fick denna stund med Kay, dels i samtalet men även de reflektioner jag fått då jag läst de böcker han skrivit. Han har tre böcker totalt.
Detta avsnitt vill jag varmt rekommendera till alla, så snälla dela avsnittet till era nära och kära så alla får ta del av Kay Pollak och hans kloka tankar om hur vi kan få ett bättre och skönare liv.
I avsnittet antog jag en utmaning. Den går ut på att tänka positivt i 21 dagar i rad. När du är i rätt mode har du ett armband på ena handleden. Så fort du säger något negativt får du flytta armbandet till den andra handleden. Om du lyckats ha den på den positiva handleden i 20 dagar och att du den 21 dagen säger något negativt, då flyttar du armbandet och börjar om från dag 1. Jag tror dessvärre att detta kan ta ett tag att nå målet om 21 dagar i rad.
Stort tack Kay för att du delade med dig av dina tankar och erfarenheter. Jag kan inte säga emot dig på en enda punkt, Lycka till med kommande projekt!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I detta avsnitt mötte jag en alpin legend som verkligen vet vad han pratar om, Stig Strand. Stig berättar om hur han växte upp och vad som gjorde han och många av hans kamrater till Världsartister inom den alpina sporten. Det är en fråga som många har ställt sig och funderar på än idag. Stig ger sin syn på vad framgångsfaktorn var och hur det ser ut nu i Tärnaby. Vi pratar om varför det blev alpint och inte en annan idrott, för barnen i Tärnaby men även föräldrarna var backen en samlingspunkt. Det var otroligt roligt att få höra Stigs syn på framgångarna och hur han såg på hans kamraters framgång och deras betydelse för Stigs framgångar. Han berättar också hur Wolfgang Pichlers föräldrar kontaktade honom för ett besök i Tärnaby i syfte att få en förståelse för de framgångar byn haft.
Efter en fin karriär med många fina framgångar avslutade Stig karriären på mitten av 80-talet. Då klev han in som expert tillsammans med kommentator legenden Sven "Plex" Pettersson. Han berättar hur det gick till och hur han lärde sig hur man agerar som expert. Efter 28 framgångsrika år som expert på SVT slutade den framgångssagan lite surt då Stig kände att han inte blev behandlad på ett schyst sätt, detta berättar Stig om i avsnittet. Med 28 år som expert inom alpint har han varit en stor del av det svenska folkets helger genom åren då hans ljuva stämma och klockrena analyser har förgyllt stugorna i samband med alpina världscuptävlingar på dam- och herrsidan.
Stig är också bland annat Vigselförrättare sedan många år tillbaka. Han berättade att han haft den stora äran att viga Ingemar Stenmark och André Pops. Det var roligt att höra Stig berätta om det.
Med all erfarenhet som Stig har berättade han om hur hans syn på ledarskap ser ut och där han berättade om sina bästa tränare och ledare genom åren.
Det var verkligen ett härligt avsnitt med en person som delar med sig av sina tankar och erfarenheter. Jag är mycket tacksam för det och hoppas att ni som lyssnar får en härlig stund tillsammans med mig och Stig.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I detta avsnitt pratar jag med Mona Brorsson som är en viktig pusselbit i det svenska skidskyttelandslaget. Hon har lång erfarenhet med sina 10 år i Världscupen och medaljer i OS, VM och EM samt pallplatser i Världscupen.
Vi pratar om hur Mona växte upp i Värmland och varför det blev skidor och senare skidskytte. Vad är det som lockar med skidskytte och vad är det Mona har som gör henne till en världsåkare. Detta besvarar Mona i detta avsnitt.
Hon ger sin syn på Wolfgang Pichlers egenskaper som ledare och tränare och vad han betytt för Monas karriär från den dag han klev in och verkligen styrde Mona och hennes lagkamraters träning. Bevisligen gav det önskad effekt. Vi pratade också om likheter och skillnader mellan Wolfgang och Johannes Lukas som idag styr landslaget med stor framgång.
Vi kommer in på nerven med skidskytte och oundvikligt in på några klassiska skjutningar Mona varit med om, OS i mixstafett 2018, VM individuellt 2019 där många tror att Mona var mycket nervös. Mona ger sin bild av det samt hur hon jobbar med sina tankar och att hitta nya vägar till att bli en mer stabil skytt.
Mona ger sin syn på träning. Vi pratar om synen på kvantitet vs. kvalitet och vad som driver och motiverar henne att dag efter dag göra jobbet ofta på egen hand. Det blir väldigt många timmar per år som hon har att fundera över saker och ting.
Det är bara dagar kvar till Sverigepremiären i Skidskytte som går av stapeln i Idre. I år är det många internationella lag med och start av den svenska klassikern Vinterstudion. Mona berättar om uppladdningen inför premiären och så klart hur hon ser på säsongen 2022/2023
Vi kommer in på hur Mona ser på framtiden och vad hon vill bli och försörja sig med efter sin skidskytte karriär.
Stort tack Mona för din medverkan i Vintersportpodden och stort lycka till i kommande vinterns tävlingar och livet framåt!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I detta samtal pratar jag med en man med enorm ledarskapserfarenhet. Håkan Svedman har 25 år inom IKEA varav 11 år som VD för Svenska och Danska verksamheten. Jag möter en mycket ödmjuk och jordnära person som visar ett tydligt ledarskap.
Vi pratar om Håkans uppväxt i Uppsala. Han berättar att han inte har en universitetsexamen i bagaget vilket troligtvis präglats hans syn på individens personliga kvalitéer, han menar på att saker kan man lära sig om man har stort intresse och engagemang medans en persons egenskaper är svårare att förändra.
Jag är mycket glad att fått möjligheten att prata ledarskap med Håkan. Han ger sin syn på hur han ser på ledarskap i stort och hur han agerar i konkreta situationer vilket för mig var mycket lärorikt och inspirerande. Vi pratar pratar också om skillnader i ledarskapet mellan näringslivet och idrotten, han ger sin syn på det.
Jag var också nyfiken på hur Håkan ser på hockeyn i stort och vilket ansvar Brynäs har för att sätta ribban för hockeyn i regionen. Håkan ger bra och tydliga svar vilket visar på att han är bra insatt i alla delar av verksamheten. Det visar han även när han berättar att han är med i spelarrekrytering med sportcheferna också. Han ger sin syn på hur viktigt det är att rekrytera rätt person oavsett vilken position inom Brynäs det handlar om. Känner han att det inte är rätt är det bättre att avstå. Då hockey är en show business pratade vi en del om hur Brynäs jobbar för att attrahera publik och få en bra position i samhället, dvs att bygga ett starkt varumärke.
Fantastisk intervju som jag skulle kunnat fortsatt väldigt länge med då Håkan har så mycket erfarenhet och kunskap att dela med sig av. Stort tack för din medverkan Håkan och lycka till på din och er resa mot nya framgångar.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I detta avsnitt samtalade jag med Jörgen Brink som är en av de största skidåkarna genom tiderna. Jörgen har dels vunnit Vasaloppet tre gånger i rad men har också internationella meriter med tre VM medaljer och vinster i Världscupen på sitt idrotts CV. Till detta har han även en femte plats att lägga till sitt CV i Skidskytte. Jörgen berättar inledningsvis hur han såg upp till en annan skidlegend från Delsbo i sin ungdom och som hjälpte honom att välja ut rätt skidor, Thomas Magnusson.
Jörgen och jag hade ett mycket trevligt och givande samtal. Vi pratade om hans uppväxt i Hälsingland där han höll på med många idrotter och där skidor och fotboll var de två största intressena. Sedan kom vi in på hans karriär som har innehållit tre olika skeden. Först traditionell skidåkning där han nådde otroligt fina resultat och var ett bidrag till skidlandslagets framfart på världsscenen. Sedan konverterade han till Skidskytte efter påtryckning från skidskytteledaren Wolfgang Pichler. Han var nära att kvalificera sig till OS i Vancouver 2010, som bäst kom han på femte plats i Världscupen. Sista skedet i Jörgens karriär som skidåkare var långlopp där han blev en av de största och en svensk legendar genom att ta hem Vasaloppet tre år i rad vilket han är en av fyra att ha gjort. Vi pratar en hel del om Vasaloppet där han berättar allt från hur han tänkte under loppen till vilken seger som smakade bäst.
Sedan kom vi in på toppar och dalar i karriären. Jörgen berättar om den djupaste dalen i karriären och vad det har inneburit för honom.
I dag arbetar Jörgen med skidskyttetalanger på Sollefteå skidgymnasium där han själv var elev. Vi diskuterar om hur träningen är upplagd och hur man på bästa sätt skall utvecklas som skidåkare från barn/ungdom till senior. Här har Jörgen stor erfarenhet både som åkare och ledare.
Jörgen berättar om sitt intresse för Skogsbruk och hur han med glädje tar han om sin egen skog i hembygden Delsbo.
Jörgen är en otroligt ödmjuk och trevlig kille som verkligen delar med sig av sina erfarenheter från skidåkningen och livet. Dessutom bjuder han på tips som är värda att ta med sig.
Stort tack för din medverkan i Vintersportpodden och lycka till med allt du tar dig för i livet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I detta avsnitt samtalar jag med 27-åriga Anna Hammar som är den första kvinnliga hockeydomaren i Hockeyallsvenskan. Mycket bra samtal med en otroligt driven tjej som kombinerar sitt civila yrke med grund i utbildningen till Civilingenjör och Svensk elitdomare. Till detta har hon även uppdrag inom Svenska Hockeyförbundet.
Hon berättar om sin uppväxt och anledningen till att hon valde domarspåret. Hon började sin domarkarriär som 11-åring och sedan har det varit en otrolig resa. Trots sin låga ålder har hon en gedigen meritlista både nationellt och internationellt. Vad framtiden har att utvisa återstår att se, jag är helt övertygad att Anna inom kort kommer döma SHL.
Utöver den meritlista hon har som domare delade hon också med sig av sina tankar kring kulturen inom ishockey vilket var mycket bra. Det är verkligen viktigt att jobba med kulturen för att få en bättre och mer utvecklande miljö som lockar fler ishockeyspelare i framtiden.
Anna gav bra tips till unga domare som påbörjat sin resa samt mycket bra tips hur föreningarna bör ta hand om sina unga domare på allra bästa sätt för att skapa en trygg och utvecklande miljö så de unga och nya domarna fortsätter sin resa. Utan domare kan vi inte ha några matcher.
Mycket bra avsnitt som dels ger bra insyn i livet som hockeydomare men också ett avsnitt som gav inspiration då Anna har bra åsikter och sprider stor energi.
Stort tack Anna för din medverkan i Vintersportpodden och lycka till i framtiden med både din civila- och domarkarriär.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I detta avsnitt pratade jag med Kari Palo-oja som är ett av 168 barn som drabbades av neurosedynskandalen. Han berättar varför han är så passionerad av skidåkning.
Vi pratar om vad neuvrosedynskada innebär och hur hans uppväxt var med den funktionsnedsättning han har. Det var gripande när han berättar om mobbing och att han först vid 50-års ålder fick information om att han faktiskt var ett av 186 neurosedynskadade barn. Alla i släkten visste om det utom Kari, detta ger han sin syn på. Han berättar på ett gripande sätt om svårigheterna han hade i uppväxten och den smärta han har dagligen i sin kropp. Tack vare träningen lindrar han smärtan. Att få möjligheten att träffa Kari har varit en ära, han sprudlar av energi och passion trots sin smärta och funktionsnedsättning. Vi pratar just om att många som tar saker för givet skulle ibland behöva lite perspektiv på livet och vara glad för det man har.
Kari berättar om hur han jobbar för att få till bra material i form av sitski och skidor vilket inte heller kommer av sig själv. Kari bevisar att man kan lösa det mesta med vilja och målfokusering.
Vi pratar om vad Kari fokuserar på i träningen och hur Parasporten i Sverige skulle kunna utvecklas. Kari får idag tävla i "vanliga" tävlingar vilket är en utmaning då banorna inte är anpassade efter Sitski och funktions nedsatta.
Stort tack Kari för att du var med i Vintersportpodden och delade med dig av dina erfarenheter och kunskap om neurosedynskandalen. Jag önskar dig all lycka med skidåkningen och livet i stort!
Keep up the good work Kari!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I detta avsnitt samtalar jag med Anna Jönsson Haag so har en lång och gedigen meritlista som skidåkare. Hon har deltagit i 3 VM och 3 OS och knipit 8 medaljer på dem tillsammans.
I avsnittet pratar vi om hennes uppväxt och hur hon fostrades till att bli den hon blev. Hon berättar om familjens kärlek till naturen och hur det präglat henne. Anna berättar också om en dramatisk tid i hennes liv när hon och Emil födde sitt första barn, samtidigt drabbades hennes far av mycket allvarliga händelser som gett henne perspektiv på livet.
Vi pratar om hennes driv och pannben som inte alltid varit bra för henne. Under skidgymnasietiden och senare i karriären drabbades hon av utbrändhet till följd av för hård träning och press på sig själv. Samtalet handlade en hel del av den träning Anna bedrev men framförallt på vad hon lärt sig av det, idag skulle hon rekommendera sig själv och andra att vara snällare mot sig själv.
Vi kommer in på landslagets upplägg idag och hur Anna ser på det samt om hon skulle kunna se sig själv i en roll åt skidlandslaget.
Jag var nyfiken på hennes personlighet som utstrålar glädje, möjligheter och positivism. Hon berättar om sin syn på livet och att hon kallar sig grundlycklig. Trots detta har hon stunder där allt inte är på topp och att hon ibland brusar upp några sekunder över mindre viktiga saker. Hon ger i samma stund sin bild av sociala medier som ibland kan ge en skev bild av verkligheten i vardagen.
Mycket trevligt samtal som gav mig otroligt mycket. Jag rekommenderar alla att lyssna på avsnittet, ni kommer få med er många kloka tankar som ni har användning av i er vardag.
Tack Anna för att du var gäst i Vintersportpodden och stort lycka till i framtiden med de uppdrag du går in i.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Vis mere