Alexandra Sannemalm Podcasts
-
Mariette Lindstein jobbar hos scientologerna i Los Angeles i 20 år. En dag bestämmer hon sig för att riskera allt och fly.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Mariette går med i Scientologikyrkan i slutet av 1970-talets Sverige. Hon lockas av visioner om en jämställd värld utan kriminalitet och psykisk ohälsa. 1984 är hon på väg till scientologernas högkvarter i Los Angeles öken. Efter två dagars intensiva intervjuer blir hon en av få som ska få jobba i kyrkans absoluta toppskikt. Hon känner sig utvald.
Flyr efter 20 årHon har sin treåriga son med sig. Men på kontoret får hon veta att hon bara kommer få träffa honom på helgerna. Hon övertygar sig om att det är för sonens bästa.
Åren på basen går men så plötsligt händer det något. För varje dag som går känner Mariette mer och mer att hon är i ett fängelse. Men att fly från scientologernas internationella högkvarter innebär stora risker.
Reporter: Alexandra Sannemalm
Producent: Mikael Cohen
Slutmix: Johanna Carell
En P1 Dokumentär från 2021. -
En 59-årig man dör efter ett skott i huvudet. Men det finns två versioner av vad som hänt: gärningsmannens och polisens. I veckan kom domen i hovrätten.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Stockholm, den 16 september 2021.
Två personer från ett städföretag rensar skräp i Karlbergskanalen. En av dom drar upp en vit plastpåse som är ovanligt tung.
Påsen visar sig innehålla en mänsklig kroppsdel. Det här fyndet blir starten på en polisutredning som kommer uppmärksammas av flera olika anledningar.
Gärningsmannen är en tidigare sverigedemokratisk lokalpolitiker i Nyköping, och sent i utredningen kommer han själv med en version av vad som hänt. Enligt honom sköt han oavsiktligt sin tidigare vän och kollega i huvudet, och styckade därefter kroppen, som spreds på olika platser i Stockholmsområdet.
Men polis och åklagare menar att han hade uppsåt att mörda sin tidigare vän, och att det ska betraktas som ett mord.
I måndags, den 19 september 2022, fastställde hovrätten tingsrättens dom. Mannen döms till 16 års fängelse för mord, grovt vapenbrott och brott mot griftefriden.
Medverkande:
*Calle, vittne
*Ulf Höglund, utredningsledare på polisen
*Yasemin Özkan, handläggare på polisen
*Louise Gunvén, försvarsadvokat
*Anders Nilsson, vapenanalytiker på NFC
*Ingela Hessius, advokat
*Lars Dirke, hovrättslagman
Programledare:
Linus Lindahl
Pernilla Wadebäck
Producent: Filip Bohm
Reportrar: Alexandra Sannemalm & Jennifer Ahlbom
Ljudtekniker: Fredrik Nilsson
Kontakt: [email protected]
Tipstelefon & Signal: 0734-61 29 15
-
Det tog fyra och ett halvt år från Klaras anmälan till att domen mot hennes ex-pojkvän om grov fridskränkning vann laga kraft. Vi har tidigare kallat henne för "Linnea". Nu berättar hon om hur den långa rättsprocessen påverkat henne.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Under förra året anmäldes 26 102 fall av brott i parrelationer. Hur stort mörkertalet är vet ingen, men troligt är att det är stort.
Brott som handlar om våld i nära relationer är ett prioriterat arbete - ändå finns exempel på där det tar mycket lång tid från att anmälan sker till dess att dom avkunnas.
I lagens namn återvänder nu till ett fall som vi följt genom åren och som visat hur långa de här väntetiderna kan bli. "Linnea", som vi har kallat henne, misshandlades, släpades i håret, sparkades och fruktade för sitt liv.
Totalt tog det fyra och ett halvt år från att hon anmälde sin expojkvän till att domen mot honom vann laga kraft. Straffet skärptes i hovrätten till fängelse i sex månader för grov kvinnofridskränkning.
Nu väljer Klara, som "Linnea" egentligen heter, att berätta om hur tiden har varit. Hon vill inte gömma sig längre.
I avsnittet hör du bland annat justitieminister Morgan Johansson få frågan om hur det kan ta såhär lång tid att få upprättelse.
Programledare: Martin Wicklin.
Reporter: Alexandra Sannemalm.
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist.
Producent: Linus Lindahl. -
Daniella började livet på andra sidan av lagen tidigt. Hon växte upp i en kriminell miljö och drogerna kom in i hennes liv. Under flera år var hon tillsammans med en ledare inom ett kriminellt nätverk och hon blev själv en del av brottsligheten. Sedan jag var ganska liten har jag varit en del av det där. Det har liksom varit ganska normalt för mig, berättar Daniella för I lagens namn.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I slutet av maj släppte polisens nationella operativa avdelning - NOA en rapport som handlar om kvinnors roll och delaktighet i kriminella miljöer. Där framkom att polisen och andra myndigheter ofta utgått från att kvinnor är offer - och därför har man missat att kvinnor faktiskt är mer delaktiga i grov brottslighet än vad man först trott.
– Det vi i första hand har kommit fram till är att det finns en klar uppfattning om att kvinnor har ett aktivt deltagande i kriminella miljöer. De utgör såväl möjliggörare som ledande aktörer i vissa delar, säger rapportförfattaren Anna Ekström vid Utvecklingscentrum Väst och fortsätter:
– De gömmer, förvarar och transporterar vapen exempelvis.
I lagens namn har träffat Daniella. För några år sedan var hon tillsammans med en ledare för ett kriminellt nätverk och var själv en del av nätverkets verksamhet.
– Jag fick en strategisk roll, att planera saker. Jag har märkt i den här världen att kvinnorna får ofta den här rollen, säger hon till I lagens namn.
I dag lever Daniella ett helt annat liv i en ny stad. Hör hennes berättelse om tiden i i nätverket.
*Daniella heter egentligen någonting annat och hennes röst har bytts ut.
Programledare: Martin Wicklin.
Reporter: Alexandra Sannemalm.
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist.
Producent: Linus Lindahl. -
I skuggan av gängkriminaliteten växer heroinmarknaden i Sverige. Det säger poliser från Stockholm, Göteborg och Malmö som I lagens namn har pratat med. Trots det läggs få resurser inom polisen på att få stopp på ökningen. Vi ser att det kommer nya säljare hela tiden, säger narkotikaspanaren Martin till I lagens namn.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I lagens namn har under flera veckors tid träffat poliser, Tullverket och heroinister för att få en inblick i hur heroinförsäljningen ser ut i dag, varifrån heroinet kommer, och vad som görs för att stoppa ökningen.
Enligt polisen i Stockholm, Göteborg och Malmö har heroinförsäljningen ökat efter pandemin. Detta eftersom priserna på drogen sjunkit. Men samtidigt som drogen blivit lättare att få tag på har polisen ont om resurser för att jobba mot heroinmarknaden.
– Idag är polisen piskad att jobba mot specifika ändamål. Det som är mest känt för allmänheten är väl skjutningar och gängkriminella. Även om de som håller på med heroinet är gängkriminella så skjuter de inte ihjäl varandra, så vi har inte haft utrymme att jobba på detta sätt igen. Det blir lite som en fristad för dem, säger Martin som är narkotikaspanare vid Norrmalmspolisen i Stockholm.
Mellan sommaren 2018 och årsskiftet 2020-2021 gjorde polisen och Tullverket riktade operationer mot heroinsmuggling och försäljning. Under den här tiden gjorde både polisen och tullen gjorde stora heroinbeslag.
Insatserna, i kombination med en global coronapandemi och stängda landsgränser, gjorde att det under en period blev svårt att få tag på heroin i Sverige. Enligt Tullverket kunde ett gram, som idag kostar runt 500 kronor då kosta upp till 4 000 kronor."Julia" har ett fast jobb och fästman. Väldigt få vet om att hon är beroende av heroin sedan tre år tillbaka. Ett beroende som kostar henne 15-45 000 kronor i månaden.
– Jag sköter mig som vilken Svensson som helst med enda skillnaden att jag brukar heroin, säger "Julia" som egentligen heter någonting annat.
Hör henne, Markus som tidigare tagit heroin, narkotikaspanaren Martin och flera andra om heroinsituationen i dag.
Programledare: Martin Wicklin.
Reporter: Alexandra Sannemalm.
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist.
Producent: Linus Lindahl. -
Simones pojkvän döms till fängelse efter att han nästan misshandlat henne till döds. För Simone betyder det en ny och tillfällig frihet. Om fem år kan han vara ute igen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I tio år lever Simone i ett förhållande där våldet och övergreppen bara blir värre. När hon är 25 år gammal är det så illa att Simone nästan dör.
Pojkvännen döms till fängelse. För Simone öppnas ett nytt liv. Hon är äntligen sin egen igen, fri att göra det hon vill. Men åren av misshandel och övergrepp har satt sina spår. Simone gör allt hon kan för att försöka läka och hitta tillbaka till sig själv.Om fem år kan ex-pojkvännen komma ut ur fängelset. Och Simone är livrädd för att han ska hitta henne.
Vi har bytt ut huvudpersonens namn. Simone heter egentligen något annat.
Programmet gjordes 2021.
2022 tilldelades reporter Alexandra Sannemalm Stockholms Radiobiografs pris Ljudvågen för dokumentären, med motiveringen:
Ljudvågen 2022 tilldelas en berättelse som är omöjlig att lämnas oberörd av. Avskalat, utan att värja för det svåra och detaljerade, tillåts lyssnaren komma oerhört nära en annan människas erfarenheter. Utan sensationslystnad eller överdramatisering får vi en inblick i hur det kan vara att leva i en relation med brutalt och rått våld. Den här dokumentären visar att det lågmälda berättandet kan bli det starkaste i bruset, något vi vill lyfta fram i dagens ljudlandskap.
Reporter: Alexandra Sannemalm
Producent: Håkan Engström
Slutmix: Fredrik von der Pahlen -
Awira och Karim lämnade det kriminella gänget. Men livet på flykt får snart en oväntad vändning. Nu tvingas Awira leva en lögn - med nytt namn och personnummer.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi återvänder till Awira som vi berättat om i ett tidigare avsnitt. Då berättade hon om sitt liv i det kriminella nätverket - om hur hon träffade Karim, blev kär och blev en gangsterbitchfru.
Awira och Karim lämnade tillsammans det kriminella livet, men kort därefter misshandlar han henne och Awira placeras i skyddat boende. När domen mot Karim kommer tvingas hon återigen byta stad. Hon får ett nytt namn. En ny identitet.
*Awira och Karim heter egentligen någonting annat. Vi har låtit en skådespelare läsa in Awiras citat.Programledare:
Evalisa Wallin
Viktor Ahldén
Medverkande:
Susanne Gosenius, samordnare för brottsoffer- och personsäkerhetssektionen region Syd
Maria Jonsson, Alla kvinnors hus
Fredrik, säkerhetsexpert
Johanna, säkerhetsbedömare
Producent: Viktor Papini och Alexandra Sannemalm
Reporter: Linnéa HjortstamLjudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: [email protected]
Tipstelefon & Signal: 0734-61 29 15
-
18 november 2003 flyger Försvarsmaktens helikopter Helge 99 ut på en rutinövning. Åtta minuter efter start kraschar den i havet. Bara en av sju i besättningen överlever i den värsta militära olyckan på 35 år.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
19-åriga Jacob De Vries vaknar upp i vattnet. Hans senaste minne är att han sitter i helikoptern på väg ut mot en övning. Nu täcks vattenytan av flygbränsle och runt om honom ligger det vrakdelar från helikoptern han precis satt i.
150 meter bort ligger räddningsbåten Märta Collin som skulle öva mot helikoptern. Ombord finns sjöräddarna Christer Karlsson och Mikael Johansson.“Vi tror ju inte att det är sant förrän vi tänder strålkastaren på Märta Collin och bara ser massa vrakrester framför oss.”
Larmsamtalen i dokumentären är citerade från Kalla fakta-dokumentären “Räddare i nöd”.
Medverkande:
Jacob De Vries, överlevande.
Christer Karlsson, tidigare Sjöräddningssällskapet.
Mikael Johansson, tidigare frivillig sjöräddare.
Gun-Britt Waerneman, änka till Mikael Waerneman.
Linn Waerneman, dotter till Mikael Waerneman.
Lars Bertil Rystrand, tidigare navigatör.
Monika Lindén, tidigare flygledare på Säve-basen.En dokumentär av: Alexandra Sannemalm.
Producent: Lars Truedson / Tredje Statsmakten Media.
Exekutiv producent: Jon Jordås.
År: 2019.