Donia Saleh Podcasts
-
När Cynthia målar försvinner tid och rum. Mats vet aldrig vad som ska komma ur hans penna, den är som en direktlänk till hans inre liv. För Nicki är kreativiteten livsviktig för att bearbeta sorg.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ända sedan antiken har man pratat om det galna geniet. På senare tid har sambandet mellan kreativitet och psykiska diagnoser bekräftats av svenska forskare.
Men för att bli maximalt kreativ behöver man hitta en jämvikt mellan det sjuka och friska. Förutom att tänka fritt och oväntat, så behöver vi ett driv och en förmåga att planera, strukturera och genomföra.
I Kropp & Själ undersöker vi vad kreativitet är.
Gäster i studion är bland andra Simon Kyaga, psykiater och kreativitetsforskare och David Bäckström, neurolog som skrivit boken ”Fantasi och Donia Saleh, författare.
Programledare är Stina Näslund.
Producent Shang Imam.
Programmet sänds direkt.
Lyssna gärna på vårt program "Jakten på fantasin". Efter en hjärnoperation förlorade vår programledare Stina Näslund sin fantasi. Nu har hon bestämt sig för att hitta den igen. Klicka här för att lyssna!
-
Banbrytande bröt Natalie Barney mot sin fars förväntningar, och levde ut sitt lesbiska och litterära liv. Från den amerikanska mellanvästern, drog hon till Paris och startade stadens hetaste salong.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
“Jag skapade inte en salong, en salong skapades runt mig”. Det har författaren Natalie Barney sagt. Men sanningen är att hon nästan varje fredag i över 60 år öppnade upp sitt hem på Rue Jacob nummer 20 i Paris, för möten mellan vitt skilda människor. För med sin salong ville hon slå en brygga över länder, språk, sexuell läggning och generationer. Nästan alla var välkomna till Natalie Barneys salong. Allt som krävdes var lite vett och etikett, sen spelade det ingen roll vem du var, vad du tyckte eller vem du låg med. Denna demokratiska mix av människor var – i början av 1900-talet – mycket ovanlig.
Hennes smeknamn blev 'l’Amazone', Amazonen, eftersom hon älskade att rida och såg ståtligt atletisk ut i sin ridmundering. Natalie Barney älskade också att presentera folk för varandra, och sniffade hon till sig en litterär talang så gjorde hon sitt yttersta för hitta ett förlag, en översättare eller för den delen en mecenat åt vederbörande. För författare som inte var födda med pengar, var vid den här tiden just en mecenat essentiell. Men idag är det annorlunda, vi träffar författaren Donia Saleh och pratar om de samtida sätten att ha råd att ägna sig åt ett författarskap. Och om dagens litterära rum.
Redan som barn visste Natalie Barney att hon var lesbisk. Född 1876, i en välbärgad familj i amerikanska Dayton, Ohio, var det dock långt från en självklarhet att hon skulle få leva det liv hon ville. Men Natalie Barney vägrade vika sig för tidens normer. Som 24-åring publicerade hon dikter inspirerade av Sapfo, något som gjorde hennes pappa rasande. Han köpte upp så många böcker han kunde, och brände dem. Men ett par år senare avled han och efterlämnade en förmögenhet som möjliggjorde hennes drömmar – att flytta till Paris och leva som hon ville. Att öppet leva ut sin sexualitet var långt ifrån något alla lesbiska kvinnor vid tiden kunde göra. Men ett sätt att ändå subtilt kommunicera sin läggning, var att klä sig i vissa plagg och attribut. Tex en klackring på lillfingret var under 1920-talet en lesbisk kod, berättar kostymören, stylisten och konstnären Hanna Kisch, som vi diskuterar den lesbiska stilen med.
Natalie Barney avled 96 år gammal, 1972, för 50 år sen. Under en period föll hennes värv något i glömska. Men på senare år har hon återigen börjat uppmärksammas, och hennes minne är också förevigat i den moderna konsthistorien. Hon är nämligen en av de 39 inflytelserika kvinnor som har tilldelats en plats i konstnären Judy Chicagos ikoniska installation The Dinner Party som visades första gången 1979. The Dinner Party anses idag vara ett banbrytande feministiskt konstverk och finns idag på The Brooklyn Museum i New York. En av dem som har varit där och tittat är konstvetaren Linda Fagerström, som vi ringer upp.
Veckans gäst är Katarina Bonnevier, arkitekt, konstnär och forskare.
-
Storbråk mellan DN och SR, ockuperad ö i Kroatien, konstbiennal i Kosovo, SVT-dokumentär om Ahmadu Jah, och ny tv-serie om Gilberto Gil.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kristofer Andersson och Donia Saleh pratar om kulturveckan som gått.
-
Turkiets jakt på kulturpersonligheter, Channel Orange fyller 10 år, Delia Owens mörka förflutna i zambisk antitjuvjakts-milis, skilsmässodokumentär på SVT, och: behövs gaybarer?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I denna veckas sommarupplaga av Klubben tar sig Kristofer Andersson och Donia Saleh an veckans kulturnyheter och delar med sig av sina tips på läsning och tittning i sommar.
-
Ny unisex-folkdräkt, förfalskade Basquiat-målningar, sommarpratare, nya mediestödet, boktips, och ska barn sjunga om mord på skolavslutningar?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Nanna Hallberg och Donia Saleh går igenom veckans kulturnyheter. Viktiga frågor besvaras som: Vilka böcker ska man läsa i sommar? Hur tar man reda på om en tavla är förfalskad? Och är det bara stockholmare som bryr sig om mode på ett äckligt sätt?
-
Galasäsong med Kakan och Ebba, nya attacker mot Astrid, HBTQ-rörelsens nya ledare Disney, och finns ondska? Nanna söker svar hos landets minst kontroversiella experter.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Donia Saleh tar första maj i akt och tittar på film om arbete - men ifrågasätter om film är rätt medium för att gestalta monotona arbetsuppgifter. Nanna Hallberg försöker ta reda på om ondskan existerar, och kontaktar Ann Heberlein och Tobias Hübinette. Kristofer undrar varför Disney hamnat i bräschen för HBTQ-rörelsen i Florida.
Det har också varit galasäsong och Kakan Hermansson, Ebba Busch och Kim Kardashian har alla varit i blåsväder. Dessutom: Ytterligare påhopp mot nationalklenoden Astrid Lindgren - denna gång från öster.
-
Klubbens nya röst, författaren Donia Saleh, tittar på "Folkets tjänare" på SVT och undrar varför instruktioner ingår. Dessutom: Nuda Paper, ljudboken, The man of street och Elon Musk i Berlin.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Donia Saleh söker svar på frågan om SVT:s pekpinnar i en 30 år gammal anekdot, om när en ABF-gubbe avbröt en Slavoj Zizek-föreläsning på ett amerikanskt universitet.
Kristofer Andersson nystar i den komplicerade debatten kring författaren The man of street, som för hundra år sedan skrev en bok som ingen läste. Nu ges boken ut igen - men landets litterära giganter är inte överens om hur bortglömd boken var.
Dessutom: Elon Musk blir portad på Berghain och Kristofer sågar ljudböcker (igen). Nanna sågar Frida Vegas text i Expressen om den egna tidskriften Nuda Paper, och frågar sig: varför inte bara säga att man gillar att tjäna pengar?
-
Nytt avsnitt ute nu! Den här gången lyckas vi klämma in inte mindre än åtta böcker, varav tre har med Korea och Japan att göra. Det blir också poesi och funderingar kring deckargenren. Dessutom en samtidsroman. Missa inte att vi i slutet av avsnittet gör en framtidsspaning som faktiskt har slagit in! Avsnittet finns där poddar finns.
Läslista
Adrienne Rich - Atlas över en invecklad värld. Dikter 1988-1991
Ursula Andkjær Olsen - Utgående farkost
Oyinkan Braithwaite - Min syster seriemördaren
Donia Saleh - Ya Leila
Min Jin Lee - Pachinko
Kyung-Sook Shin - Ta hand om min mor
Shiori Ito - Blackbox
Maria Lang - Se döden på dig väntar