Magasin 3 Podcasts
-
Han är finansmannen som tycker kapitalägare bär ansvar för samhällsutvecklingen. Robert Weil har tack vare sin omvärldsanalys alltid legat steget före, men nu är han rädd för framtiden. Varför?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Sveriges Radios Söndagsintervjun möter du personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form – intervjun.
Programledare är Martin Wicklin.
Producent: Ulrika Stenström.
Kontakt: [email protected]
Om Robert WeilHan är född 1948 och barn till föräldrar som flydde till Sverige under andra världskriget. Inspirerad av sin farfar, som en gång var chef på Deutsche bank i München, började han analysera svenska företag på börsen redan i tonåren och startade 1969 investmentbolaget Weil Invest, senare Proventus. Det var börsnoterat 1982-95 innan Robert Weil köpte ut bolaget.
Proventus nuvarande affärsrörelse, som bland annat arbetar aktivt med donationer och kulturstöd, har till exempel investerat i Magasin 3, Judiska teatern, stiftelsen Culture without borders, Berättarministeriets skrivarverkstäder och Accelerator - där konst, vetenskap och samhällsfrågor möts - på Stockholms universitet.
-
Jean-Michel Basquiat betraktas som en av de mest inflytelserika under det sena 1900-talet. Hans konst är idag hett eftertraktad, inte minst i modevärlden.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Jean-Michel Basquiat var en av de starkast strålande stjärnorna vars lyskraft många trodde skulle hålla för en lång karriär. Men så blev det inte, han avled bara 27 år gammal. Men har efter sin död fortsatt vara högaktuell både inom konsten och modet. Märken som Off-White, YSL och Coach har använt konstnären i specialdesignade modekollektioner. Och nu senast har juvelerarfirman Tiffany skapat en reklamkampanj där Beyonce och Jay-Z poserar med Basquiats verk. Det har väckt irritation.
I veckans program går vi på konstmingel. Vi pratar också med Alexis Adler som delade lägenhet med Jean-Michel Basquiat i slutet av 1970-talet. Och så träffar vi konstnären Jenny Palén Ejestes, som precis som Basquiat började sin bana med att måla graffiti.
Veckans gäst är David Neuman, medgrundare till Magasin 3 och i långa perioder sedan 1970-talet bosatt i New York.
-
Lång dags färd mot natt var dramatikern Eugene O`Neills gåva till sin hustru Carlotta på deras tolfte bröllopsdag. "Ett skådespel om om gammal sorg, skrivet med blod" kanske inte är den roligaste av presenter, men pjäsen om en familj, hans egen - söndersliten av morfin, alkohol, skuld och kärlek knockade publiken vid sitt uruppförande 1956 på Dramaten.Jenny Teleman har talat med Anita Björk som satt i publiken och med regissören som försökt gestalta om den, läst boken, lyssnat på radioversionen, allt för att få veta. Vad är det med Lång dags färd mot natt som suger och drar?
Allting sker bara en gång. Vi lever våra liv som skådespelare som går upp på scen utan att ha repeterat sin roll. Är det tungt eller lätt att bära? Varför slutar de flesta av oss att drömma att vi flyger när vi blir vuxna eller medelålders? Varför är Tom Friedmans verk Up in the air som visas på Magasin 3 i Stockholm feel-good konst? Varför är kängurun lättare än en ängel? Finns det leviterande munkar?Lars Hermansson undersöker lättheten i våra liv med hjälp av konst, zenbuddism, litteratur och barn.