Patrik Svensson Podcasts
-
I årets första reguljära och fullspäckade avsnitt pratar vi om bl.a. följande böcker: Korthuset: En Domares berättelse om kickarna och spelet bakom världsfotbollen (Jonas Eriksson), Parable of the Talents (Octavia E. Butler), Den lodande människan: havet, djupet och nyfikenheten (Patrik Svensson), The Thursday Murder Club (Richard Osman), Gösta Berlings saga (Selma Lagerlöf), bok 1-4 i Hamiltonserien (Jan Guillou), Spare (Prince Harry), Killers of the Flower Moon: The Osage Murders and the Birth of FBI (David Grann), The King of Content: Sumner Redstones Battle for Viacom, CBS and Everlasting Control of his Media Empire (Hagey Keach), The Big Short: Inside the Doomsday Machine (Michael Lewis), Moneyball: The Art of Winning an Unfair Game (Michael Lewis) och Babel, Or the Necessity of Violence: An Arcane History of the Oxford Translators' Revolution (R.F Kuang).
(1:11:17) I boktokigas bokklubb avhandlar vi slutligen månadens bok, dvs. Kindred av Octavia E. Butler. Vill ni diskutera boken med oss? Gå då med i vår eftersnacksgrupp på Facebook!
Till nästa månad kommer vi läsa Tomorrow, and Tomorrow and Tomorrow av Gabrielle Zevin
Följ oss på Goodreads! Antons profil på Goodreads, Sebastians profil på Goodreads och Mattias profil på Goodreads. Våra andra poddar hittar ni i vårt länkträd!
-
P1 Kultur guidar dig genom ett år då pandemirestriktionerna äntligen lättade på landets scener, men där publiken hade svårt att hitta tillbaka. Vilka var de stora höjdpunkterna?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Och vad utmärker teateråret 2022? Vilka överraskningar och genombrott har vi sett? P1 Kulturs panel av teaterkritiker, Kristina Lindquist och Loretto Villalobos, blickar tillbaka och korar sina favoriter.
KRISTINA LINDQUISTS TRE BÄSTA UPPLEVELSER:”Kung Mor” av Jenny Tunedal och Christina Ouzounidis på Teater Galeasen, i regi av Christina Ouzounidis.
”(Macbeth)” av Jens Ohlin och Hannes Meidal (fritt efter William Shakespeare) på Dramaten, i regi av Jens Ohlin.
”Borkmania” av Henrik Ibsen/Alejandro Leiva Wenger på Malmö stadsteater, i regi av Stefan Pucher.
LORETTO VILLALOBOS TRE BÄSTA UPPLEVELSER:"Strandad" av Karin Rehnqvist på Kungl. Operan.
"The tale of the great computing machine" av Carl och Åsa Unander-Scharin på Reaktorhallen, KTH.
"Ålevangeliet" av Patrik Svensson och Emmy Lindström på Folkoperan m.fl.
SUZANNE OSTEN OM NORÉN: JAG LÄRDE UPP HONOM SOM REGISSÖRRegissören Suzanne Osten lärde känna Lars Norén redan 1981, när han var ny i teatervärlden. Nu arbetar hon med Lars Noréns texter igen – när hon sätter upp hans sista efterlämnade pjäs "Temps mort" på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Vår reporter Björn Jansson träffade henne under repetitionerna.
ESSÄ: OM VAD SOM HÄNDER VID STRANDKANTEN"Mina älskade stränder äts upp av mänsklig dumhet", säger journalisten och författaren Eva-Lotta Hultén om ett myllrande och fascinerande havsliv och en skrämmande utveckling, i dagens essä från OBS.
Programledare: Lisa Wall
Producent: Felicia Frithiof -
Efter att ha erövrat världen med den både nationellt och internationellt prisbelönade debuten "Ålevangeliet" fortsätter Patrik Svensson att briljera i essäistikens konst. I "Den lodande människan" ger han sig ut på ännu djupare vatten och berättar om vår relation till havet genom årtusendena. Han samtalar med Erik Jersenius om människans nyfikenhet och om det väldiga havets eviga mystik.
-
Essäböcker hittar man på vitt skilda avdelningar i bibliotekets hyllor. Anledningen är att de ofta handlar om många olika saker. En essä är ett försök att resonera kring och utveckla en personlig tankegång kring ett ämne. Gärna med någon vetenskaplig förankring. Michel de Montaigne brukar anges som essäns upphovsman. Han levde på 1500-talet och skrev personliga betraktelser om en rad olika ämnen. En rad olika ämnen avhandlas också i det här avsnittet - allt från konstnärer i utanförskap till snöns och vardagsföremålens historia.
Böcker som nämns: Michel de Montaigne: Essayer, 3 band (2012)
Peter Englund: Tystnadens historia (2021)
Bengt af Klintberg: Kuttrasju (1998)
Mats Ekdahl: Snöns historia (2019)
Anders Cullhed: Tidens guld (2017)
Olivia Laing: Den ensamma staden (2017) och Märkligt väder (2021)
Patrik Svensson: Den lodande människan (2022)
--- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/ofiktion/message -
Mikael Wiehe och författarna Johanna Nilsson och Patrik Svensson i en gudstjänst från Bokmässan i Göteborg.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Samtal och textläsning finns nu som PODD på SRplay och där poddar finns!
Mikael Wiehe har valt att avsluta sin allra sista konsertturné med sitt framträdande här.
Författarna Patrik Svensson och Johanna Nilsson samtalar kring och läser ur sina nya böcker ”Den lodande människan” respektive ”Ängeln på Rival” med kyrkoherde Lars Björksell som leder gudstjänsten.
Vi hör även kören Kärlekör från Kärlekens kyrka i Halmstad under ledning av Stefan Ljungberg.I centrum står den fantastiska blågröna planet som vi bebor och hur vi människor hanterar vårt ansvar för den och för varandra.
Patrik Svensson skriver om havets skönhet och skörhet, Johanna Nilsson skriver om människoöden i klimatkrisens tid och Mikael Wiehe sjunger om de smältande isarna.Klimatkrisen påverkar oss alla, från det lokala perspektivet till det globala. Den är vår tids ödesfråga och att snabbt vända utvecklingen är en grundförutsättning för många arters överlevnad – inte minst vår egen.
”Vi upptäcker något, vi erövrar det och vi förgör det. Är det alltid så? Är det så människan är förutbestämd att förhålla sig till världen?”
Medverkande:
ur Den lodande människan av Patrik SvenssonLars Björksell, gudtjänst- och samtalsledare, vanligen kyrkoherde i Halmstads församling
Johanna Nilsson läser ur sin roman Ängeln på Rival
Patrik Svensson läser ur sin essäsamling Den lodande människan
Förbön Lena Jaremo och Julia Westerberg
Mikael Wiehe, framför: Vi sjunger för varann, En sång till modet och På livets hav ackompanjerad av Anders Pettersson, gitarr och Christer Karlsson, klaviaturKärlekören med: Stefan Ljungberg, körledare
Kaisa Ljungberg, Carl Hallqvist, Emma Wendland, Erika Rennie, Gabriele "Gabi" Ermlich, Hanna Simonsson, Ingela Jönsson, Jenneke Rodenburg, Julia Westerberg, Lena Jaremo och Sofia Javenek
Kompband: Dan-Åke Wälivaara, elbas, Mikael "Micke" Ek, trummor och Tomas Larsson, gitarrProducent Neta Norrmo
Tekniker Thor Andersson och Hedvig Olsson
för Sveriges Radio Göteborg
[email protected] -
Den här gången handlar samtalet om Patrik Svenssons bok Ålevangeliet (2019), en innehållsrik bok om den sägenomspunna ålen som gäckar forskarna. Därifrån är inte steget långt till berättelsen Fiskafänget (1932) av Fritiof Nilsson Piraten och jakten på hornålen. Sigrid Frediksson och Margareta Lilja-Svensson har läst, fascinerats och förundrats.
-
Som fan läser Bibeln - en annorlunda bokcirkel med Thella Johnson och Lollo Collmar. Gäst: Patrik Svensson, författare till boken Ålevangeliet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
DEL 1. Premiär!
*Varför heter boken Ålevangeliet? Författaren Patrik Svensson läser Paulus 1:a brev till församlingen i Korinth och blir ännu mer ateist.
*Allt är materia! Thomas Kazen, professor i bibelvetenskap och pastor, tycker att Paulus tänker som en stoiker när han ska förklara Jesus uppståndelse för de första kristna.
*Stackars Judas! Lollo upprörs av det fastlåsta, förutbestämda dramat. Måste det finnas en person i världen som det är helt kört för?
Bibelstycken: 1 Korinthierbrevet, Matteus 27
Filmcitat ur På heder och Samvete (A Few Good Men)
Musikcitat i avsnittet:
Rolling Stones - You Can't Always Get What You Want
Kanye West - Jesus Walks
Madonna - Like A Prayer
Prince - God (Love Theme From Purple Rain)
Folkoperan - ur Ålevangeliet
Bob Dylan - ur The Bootleg Series Vol 4: Bob Dylan Live 1966, The "Royal Albert Hall" ConcertMedverkande i avsnittet:
Patrik Svensson, författare till boken Ålevangeliet
Thomas Kazen, professor i bibelvetenskap vid Enskilda Högskolan Stockholm, pastor i EqumeniakyrkanProgramledare: Thella Johnson
Bisittare: Lollo Collmar
Ljudtekniker: Monica Bergmark, Heinz Wennin -
C# 9 och .NET 5 har ju varit med ett tag nu men många är fortfarande fundersamma på vad som gäller, vi pratar med C# experten, MVP:n och Cake grundaren Patrik Svensson som hjälper oss att reda ut begreppen!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Journalist och författare som debuterade med Augustprisade Ålevangeliet. Om havet, varför jag fascineras av det, om evolutionen och varför vi har sex.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Patrik Svensson om havetJournalisten och författaren Patrik Svenssons sommarprogram handlar om havet och om varför han själv som inbiten landkrabba är så fascinerad av havet. Och så berättar han om varför vi egentligen har sex.
Hans program kretsar kring havet, ännu är 80 procent av haven outforskade.
-Det är en så väldig del av jorden som vi ännu inte har kartlagt, inte observerat, inte beskrivit och inte heller fullt ut förstått, säger han. Havet påminner oss om vår ofullkomlighet. Om vår litenhet.
I sitt Sommar berättar han också om de stora upptäckarna som seglade jorden runt, hur man hittar på havet, om havets tideräkning och om varför sjögräset och fiskarna utvecklade den sexuella reproduktionen. Och om den lilla varelsen som så vitt vi vet uppfann det moderna sexet.
Om Patrik SvenssonJournalist, författare, 47 år. Född i Kvidinge, bosatt i Malmö. Debuterar som Sommarvärd.
Debuterade förra året med Ålevangeliet som fick Augustpriset som bästa fackbok och som är såld till mer än 30 länder.
Boken handlar om ålens vetenskapliga historia men är också en självbiografi om hans relation till sin pappa. Barndomens minnen av ålafiske med pappan blandas med berättelser om alla som försökt att förstå ålens gåtfulla liv. Bland många andra försökte Sigmund Freud begripa hur den fortplantade sig.
Arbetar som kulturjournalist. Har slutat äta ål.Jag ska prata om havet, om hur djupt det är, hur man hittar på det och om vad det egentligen betyder att ge sig ut på öppet hav. Jag tänker berätta om Magellan och musslan Ming, ställa frågor kring evolutionen och varför vi egentligen har sex, samt prata lite om varför jag själv som inbiten landkrabba är så väldigt fascinerad av havet.
Producent: Karin Arbsjö
-
Den var Stora Vänliga Jätten i verkliga livet: nio meter lång och kunde känna empati. Men bara 27 år efter upptäckten är Stellers sjöko borta för alltid. Det började med ett skeppsbrott.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I femte avsnittet i serien Borta för alltid medverkar Patrik Svensson, författaren till Augustpriset-belönade Ålevangeliet, där han tar upp Stellers sjöko som skräckexempel på hur det kan gå när ett så anmärkningsvärt djur försvinner. Tom Arnbom, naturvårdsexpert på Världsnaturfonden, berättar också om vilket stort djur i havet som står näst på tur i denna obehagliga tävling som stavas utrotning – en liten val vars historia har kopplingar till mexikanska maffian.