Suzanne Osten Podcasts
-
Suzanne Osten har jobbat som regissör, dramatiker, författare och teaterchef. Genom sitt engagemang och arbete har hon blivit en viktig inspirationskälla för många.
På 70-talet skrev hon tillsammans med Margareta Garpe de klassiska sångerna “Vi måste höja våra röster för att höras” och “Ååå tjejer”.
Suzanne har skrivit och regisserat föreställningar både för vuxna och barn. 1975 startade hon Unga Klara som hon även var konstnärlig ledare för.
Suzanne har även jobbat med film. Hon långfilmsdebuterade 1982 med filmen Mamma och har därefter gjort ett flertal prisade och uppskattade filmer.
Suzanne Osten jobbar fortfarande och den senaste föreställningen som hon regisserade var Temps Mort av Lars Noren som går på Stockholms stadsteater nu. För podden berättar hon även om sin barndom och vad som påverkade henne så att hon blev den hon är idag. Det blev ett djupt, kärleksfullt och mycket intressant samtal.
Podcasten Under körsbärsträdet
Inspelat den 16 januari 2023 i Stockholm.
www.poddsamtal.seHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
P1 Kultur guidar dig genom ett år då pandemirestriktionerna äntligen lättade på landets scener, men där publiken hade svårt att hitta tillbaka. Vilka var de stora höjdpunkterna?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Och vad utmärker teateråret 2022? Vilka överraskningar och genombrott har vi sett? P1 Kulturs panel av teaterkritiker, Kristina Lindquist och Loretto Villalobos, blickar tillbaka och korar sina favoriter.
KRISTINA LINDQUISTS TRE BÄSTA UPPLEVELSER:”Kung Mor” av Jenny Tunedal och Christina Ouzounidis på Teater Galeasen, i regi av Christina Ouzounidis.
”(Macbeth)” av Jens Ohlin och Hannes Meidal (fritt efter William Shakespeare) på Dramaten, i regi av Jens Ohlin.
”Borkmania” av Henrik Ibsen/Alejandro Leiva Wenger på Malmö stadsteater, i regi av Stefan Pucher.
LORETTO VILLALOBOS TRE BÄSTA UPPLEVELSER:"Strandad" av Karin Rehnqvist på Kungl. Operan.
"The tale of the great computing machine" av Carl och Åsa Unander-Scharin på Reaktorhallen, KTH.
"Ålevangeliet" av Patrik Svensson och Emmy Lindström på Folkoperan m.fl.
SUZANNE OSTEN OM NORÉN: JAG LÄRDE UPP HONOM SOM REGISSÖRRegissören Suzanne Osten lärde känna Lars Norén redan 1981, när han var ny i teatervärlden. Nu arbetar hon med Lars Noréns texter igen – när hon sätter upp hans sista efterlämnade pjäs "Temps mort" på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Vår reporter Björn Jansson träffade henne under repetitionerna.
ESSÄ: OM VAD SOM HÄNDER VID STRANDKANTEN"Mina älskade stränder äts upp av mänsklig dumhet", säger journalisten och författaren Eva-Lotta Hultén om ett myllrande och fascinerande havsliv och en skrämmande utveckling, i dagens essä från OBS.
Programledare: Lisa Wall
Producent: Felicia Frithiof -
Dessutom i Godmorgon världen krönika av Nina Solomin, kåseri av Lotta Eriksson, panelen och Public Service.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Timme 1:
* Vad händer bakom valkulisserna i Ryssland?
* Så lyckades de tyska socialdemokraterna vända valvindarna
* Unga afghaner flyr till grannlandet Tadzjikistan
* Så doftar trygghet - om parfymerad offentlighet
* Krönika av Nina Solomin
* Panelen
Timme 2:
* Valet i Kanada och premiärminister Trudeaus uppgång och - fall?
* Public Service - säsongspremiär!
* Suzanne Osten gör ny pjäs på Unga klara - hur mycket klarar barn att se?
* Utbildning utomhus - ökat intresse under pandemin
* Vad blir kvar efter pandemin - Emma Frans funderar
* Kåseri av Lotta Eriksson
-
Från början begrep regissören Suzanne Osten ingenting när hon började intressera sig för Leonora Carringtons konst och texter nu tänker hon på henne varje dag.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Leonora Carrington, (1917–2011) författare och konstnär. Hon var surrealist och rörde sig tidigt i surrealistkretsar. Innan hon fyllde 20 lämnade hon sin familj, levde en tid med konstnären Max Ernst, men flydde till Mexiko under kriget och där blev hon kvar resten av sitt liv. Leonora Carrington – en feministisk surrealistikon – var en uppskattad och känd konstnär i Mexiko, men föll i glömska. I dag är en intresset och uppmärksamheten för hennes konst och böcker mycket stort och hon räknas som en av de stora inom surrealismen.
Suzanne Osten är film- och teaterregissör. Hon är ledande för utvecklingen av barn- och ungdomsteater och grundade Unga Klara 1975 som blev utsedd 2018 till nationell scen för barn och unga. Suzanne Osten långfilmsdebuterade med "Mamma" 1982 och har bl a gjort filmerna "Skyddsängeln" och "Bröderna Mozart". Teateruppsättningarna är många och kända, några av de senaste är "Falla ur tiden och "Furstinnan av Amalfi" på Dramaten. 2013 regisserade hon "Häst, häst, häst" om Leonora Carrington och året efter "Lammungarnas fest" av Leonora Carrington.
I programmet medverkar också Anna Watz, docent i litteraturvetenskap på Linköpings universitet, och Mats Arvidsson, konstkritiker och mångårig medarbetare på Sveriges radio.
Programledare: Gunnar Bolin
Producent: Maria Götselius -
Gunnar Edander är kompositör. Han har gjort musik till över 100 teaterföreställningar främst på Stockholms Stadsteater men har även gjort musik till många filmer.
Det är även han som komponerade musiken till flera av våra mest kända kvinnosånger från 70-talet t ex Ååååh tjejer, Vi är många och Vi måste höja våra röster.
I intervjun berättar Gunnar Edander om bakgrunden till skivan Sånger för kvinnor samt om föreställningen Jösses flickor. Han berättar även om när han och Suzanne Osten startade upp Unga Klara och varifrån de fick namnet.
Foto: Marcus Boldemann
Avsnittet är gjort av Frippe Nilsson & Annika Jegbert.
Inspelat 26 februari 2021 i Gunnars lägenhet på Södermalm i Stockholm.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Skådespelare, regissör, författare, aktuell med debutromanen Sörjen som blev. Om hur det är att vara barn till ett krigsbarn och om varför ridån aldrig går ner för teatern.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Flykten. En livsform med ett alldeles eget språk.I sitt Sommar pratar Anna Takanen om sitt ursprung, om att vara barn till ett krigsbarn från Finland.
- Min pappa är ett av de 70-80 000 barn som skickas till Sverige från Finland under kriget. Han fick fosterföräldrar och nytt efternamn, men han ristade namnet Takanen med en synål på fönsterrutan i köket, i fall hans riktiga mamma och bror kom från Finland för att leta efter honom.
Anna reflekterar även över alla de många miljoner barn som idag tvingas fly undan svält, krig och förföljelse.
Anna Takanen pratar om drevet mot Benny Fredriksson, som då var VD för Kulturhuset Stadsteatern.
- Förtal kan få allvarliga konsekvenser och till och med ödelägga en människas liv.
Om Anna TakanenSkådespelare, regissör, författare, 51 år. Född i Kungsbacka, uppväxt i Falkenberg, bosatt i Stockholm. Tidigare Sommarvärd 2006.
Aktuell med debutromanen Sörjen som blev om hur det är att växa upp som barn till ett krigsbarn från Finland. Är nu flitigt efterfrågad för att tala om ämnet. Utsågs förra året till Årets Sverigefinne.
Rosades senast för rollen som Barbro Alving i pjäsen Bang. Har regisserat ett stort antal pjäser, bland annat Fosterlandet och medverkat i filmer och tv-serier.
Började teaterbanan med Suzanne Osten på Unga Klara. Var i nio år konstnärlig ledare och vice vd på Göteborgs Stadsteater och därefter teaterchef på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm i fem år. Har under sina 30 år på teatrarna haft fokus på att öka jämställdheten inom scenkonsten. Tycker om skärgården och att resa.Jag kommer att prata om hur det är att vara barn till ett krigsbarn, och om hur ett ensamt barn anländer till en tågstation i ett främmande land utan att kunna språket. Men också om varför ridån aldrig går ner för teatern och om mina förebilder.
Producent: Mustafa Can
-
Hur mycket får en regissör ändra i en pjästext? Hur ser en arbetsdag ut? Måste man gilla att bestämma? Och har teatern alltid haft regissörer? Scenpodden fördjupar sig i ämnet regi och hinner beta av alltifrån repetitionstider till hur man som scenisk chef förhåller sig till sina skådespelare och ibland nattsvarta pjäsämnen.
Gäst i studion är Suzanne Osten, en av Sveriges mest framstående regissörer, dramatiker och författare. I samtalet delar hon med sig av praktiska och existentiella erfarenheter från ett snart femtioårigt yrkesliv, och berättar litet extra om höstens hyllade uppsättning ”Falla ur tiden” på Dramaten liksom det aktuella radiodramat ”64 minuter med Rebecka”, efter manus av Ingmar Bergman.
Scenpodden leds av Rebecca Forsberg, regissör och konstnärlig ledare för RATS Teater, tillsammans med Karin Helander, teaterprofessor vid Stockholms universitet.
Podden produceras av RATS Teater och Humanistiska fakulteten vid Stockholms universitet. Projektledare: Magnus Bremmer. Inspelningstekniker: Henrik Nordgren. -
Premiär! En ny podd av kritiker om scenkonst. Med Cecilia Djurberg och Loretto Villalobos. Ljudtekniker: Emil Lörelius, Ljudteknikerpoolen
I första avsnittet nämner vi följande verk och uppsättningar:
Den kaukasiska kritcirkeln av Bertolt Brecht
Min mamma är en drake av Thomas Lindahl och Irena Kraus efter en bok av Pija Lindenbaum på Kungliga Operan
Loranga, Masarin och Dartanjang av Barbro Lindgren i regi av Sally Palmquist Procopé, Orionteatern
Suzanne Osten: Medeas barn av Per Lysander och Flickan mamman och soporna dramatiserad av Erik Uddenberg på Unga Klara, filmen Flickan mamman och demonerna
Medea av Euripides, bearbetning & regi: Viktor Tjerneld, Uppsala stadsteater
Medea av Daniel Börtz Regi Stefan Larsson, Kungliga operan
Medea – it’s a classic av Nadja Hjorton på Mdt Sthlm, musik av Britta Persson
Borders av Tilde Björfors, Cirkus Cirkör/Malmö Stadsteater
Mamman av Åsa Lindholm efter Maxim Gorkij, regi och dockor: Erik Holmström, Teater Tribunalen, musik av Dror Feiler
Dinosauria av Nils Poletti på Turteatern
Inneboende av Anders Carlsson, Institutet
Äldreomsorgen i Övre Kågedalen av Nikanor Teratologen, bearbetning och regi Nils Poletti, Turteatern
Conte d’Amour av Anders Carlsson, regi Markus Öhrn, Institutet/Nya Rampen
Winterreise av Elfriede Jelinek, regi Christina Ouzounidis på Teater Galeasen och i regi av Melanie Mederlind på Helsingborgs stadsteater
Kejsaren av Portugallien av Selma Lagerlöf, regi och dramatisering, Josefin Ankarberg Moment Teater -
"1974 trodde jag att jag kunde bestämma vad publiken skulle tycka och tänka och känna och förstå. Sedan lärde jag mig av bebisarna" I över fyrtio år ledde Suzanne Osten ensemblen Unga Klara i Stockholm, ständigt riktad direkt till ynglet. Till bebisarna, barnen och de unga. Men också till de så kallade vuxna och deras klibbiga trådar till barnet och barndomen. Den som vi alla på något vis överlevt.
”Du kan vara en get eller en sten eller en kvinna eller en man eller en påfågel eller en varg. För barn är inte det här det minsta konstigt. Ta emot en barnpublik med skägg och säg, hej jag är elva år – de bara: jaha.”Möt Suzanne Osten. En av Sveriges genom tiderna största regissörer som ser den konstnärliga förvandligen på scen som nycklen till det mesta och som dessutom skapat en rad vildsinta filmer och skrivit flera böcker och aldrig slutat fråga och fråga en och samma sak. ”Vad är normalt? "Alla var väldigt rädda för den här frågan. För alla misstänker att det finns nån annan som vet vad det är..."Ett Kulturreportage av Susanne Skog som besökte Suzanne Osten i Annas garderob, en föreställning som då spelades på Göteborgs stadsteater.Från december 2014 -
"1974 trodde jag att jag kunde bestämma vad publiken skulle tycka och tänka och känna och förstå. Sedan lärde jag mig av bebisarna" I över fyrtio år ledde Suzanne Osten ensemblen Unga Klara i Stockholm, ständigt riktad direkt till ynglet. Till bebisarna, barnen och de unga. Men också till de så kallade vuxna och deras klibbiga trådar till barnet och barndomen. Den som vi alla på något vis överlevt.
”Du kan vara en get eller en sten eller en kvinna eller en man eller en påfågel eller en varg. För barn är inte det här det minsta konstigt. Ta emot en barnpublik med skägg och säg, hej jag är elva år – de bara: jaha.”Möt Suzanne Osten. En av Sveriges genom tiderna största regissörer som ser den konstnärliga förvandligen på scen som nycklen till det mesta och som dessutom skapat en rad vildsinta filmer och skrivit flera böcker och aldrig slutat fråga och fråga en och samma sak. ”Vad är normalt? "Alla var väldigt rädda för den här frågan. För alla misstänker att det finns nån annan som vet vad det är..."Ett Kulturreportage av Susanne Skog som besökt Suzanne Osten i Annas garderob, en föreställning som spelas just nu på Göteborgs stadsteater. -
Det svåra hundrafyrtioåttonde avsnittet med dramatikern Suzanne Osten. Vi pratade om en ryggoperation, ”Tala! Det är så mörkt”, antidepp, Nalle Puhs kompis Tigger, att tro på konsten, respektlösheten mot moder natur, att fylla 70 och vara omgiven av sin familj, This American Life, feminismen, hur det var att växa upp med en psyksjuk mor, Apple som religion, hur viktig barndomen är i skrivandet, vad Osten är för namn och givetvis en hel del om var man går på clownkurs.Avsnittet presenteras av mobro.co/varvetRedaktör och redigering: Lovisa Ohlson.Distribution: Acast. (För Android här! Och i App store här!)Musik: Vi måste höja våra röster - från föreställningen Tjejsnack.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
K1 Det mörka rummet. Frilansjournalisten och doktorn i konstärlig gestaltning Per Zetterfalk möter Suzanne Osten, Ernst Billgren och Marie Louise Ekman och samtalar om skapandet av konst. Hur vet en konstnär att han eller hon är på rätt väg? Var går gränsen mellan intuition, avsikt och slump? I Det mörka rummet berättar Zetterfalk om sin forskningsväg mot den färdiga avhandlingen om konstnärligt skapande.
Vad innebär det att skapa konst? Det mörka rummet handlar om de ytterst svåråtkomliga konstnärliga vägvalen mellan intuition, avsikt, slump, tradition och de olika ramverk som institutioner av skilda slag – alltifrån teatrar till film-, TV- och radiohus – utgör.Ernst Billgren säger i programmet: "Så mycket i valet och väljandet och hur man känner och tycker - är automatik. Så många jobbar med den biten i konsten, åsikterna, de drillar sina åsikter till de är j-ligt korrekta. Jag undrar vad som finns där bakom? Vilka andra egenskaper kan konst ha? Eller är det bara en stor isdansshow och så ska folk hålla upp siffror?"Per Zetterfalk arbetar i spänningsfältet mellan konst, forskning och media. I fjol disputerade han som Dramatiska Institutets förste doktorand inom ett nytt fält mellan konst och vetenskap.Eller som Suzanne Osten säger i programmet: "Finns det överhuvudtaget ett tredje område mellan konst och forskning? Det finns en ängslan, en otrolig ängslan... kanske för att det här är ett nytt område."Syftet var att spegla vägen från ambition till verk och fånga det unika. Resultatet blev en avhandling om konstnärlig gestaltning, Inter esse, och en film om Lars Noréns skapande, Kall.Inter esse är latin och betyder ”mellan det som är”. Att söka detta är lite som att jaga sin egen skugga. Man är i det man jagar.Det mörka rummet är Per Zetterfalks radiodebut. Medverkar gör Ernst Billgren, Marie-Louise Ekman och Suzanne Osten.Se vidare