nykterhetsrörelsen Podcasts
-
En av våra mest kända röster berättar om sin tidiga okända utlandskarriär i Benelux-länderna som inte slutade så bra. Tommy Nilsson berättar också om festandet som bara lämnat minnesluckor och en påtvingad karriär. Hör också varför han började köra åt andra artister, om beefen med Orup och om att ha slutat jaga hits. Inte minst pratar vi om hur han sålde en av sina största låtar till en reklamfilm för analsex, och hur mycket fick han för att göra öl-reklam egentligen? Nykterhetsrörelsen var inte sena med kritik, skulle han idag som nykter alkoholist kunna göra reklam för alkohol? Och hur moraliskt är det att han idag gör reklam för spel? Vi pratar såklart också om Black, Melodifestivalen, om okända pop-projektet med sin fru och son, att bli pappa när man är över 60 och att han tror på utomjordingar och bevisen på att de finns!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Bryggeriernas historia är en av berättelserna om Sveriges industrialisering, urbanisering och demokratisering i utkanten av Europa. Bryggerierna blev välorganiserade i kampen mot nykterhetsrörelsen och sin strävan att undvika jobbig konkurrens.
Politiken formade villkoren för bryggerierna med beskattning, alkoholmonopol, motbok, förbud för starköl och senare liberaliseringar med avskaffande av motbok, starkölets införande och en kort period av mellanöl i vanliga butiker. Till slut gick staten in som majoritetsägare i det största bryggeriet.
I detta avsnitt av podden Historia.nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med Peter Sandberg är filosofie doktor i ekonomisk historia och aktuell med boken Svensk Bryggerihistoria – Öltillverkning under 200 år.
Ölet har en mångtusenårig historia, men öl bryggdes fram till mitten på 1800-talet under hantverksmässiga former.
När allt fler människor på 1800-talet flyttande in till städerna ökade efterfrågan på industriellt bryggt öl. Det svenska traditionella ölet kom vid mitten av 1800-talet att konkurreras ut den bayerska lagerölen, som ofta bryggdes under överinseende av tyska mästare eller svenskar som lärt sig konsten i Bayern. Snart hade det etablerats ”Bayerska bryggerier” överallt i Sverige.
Konkurrensen var stenhård, men genom karteller delades marknaderna upp efter geografiska principer. Nykterhetsrörelsen, som inledningsvis såg ölet som ett bättre alternativt till brännvinet, kom med tiden att formera sig för ett totalförbud av alla slags ”rusdrycker”.
Efter sekelskiftet 1900 när motboken och ett statligt systembolag introducerades fick statsmakten ett starkare grepp om svenskarnas alkoholkonsumtion. Starköl förbjöds ända till 1955 när motboken avskaffades.
När motboken väl avskaffades 1955 kunde bryggarna åter brygga ett ”starköl”. Och ”mellanölet”, som introducerades 1965, innebar en vitamininjektion, men också ännu hårdare konkurrens när de utländska bryggerierna började intressera sig för den svenska marknaden. Den hårdnande konkurrensen följs av uppköp av bryggerier på löpande band. När mellanölet förbjöds 1977 fanns det bara åtta bryggerier kvar i Sverige där det statliga Pripps fullständigt dominerade marknaden.
Lyssna också på Göteborgs briljanta historia och När knallarna gav allmogen smak för konsumtionssamhället.
Bild: Bryggeri vid Hötorget på Norrmalm i Stockholm, 1876. Riksantikvarieämbetet, public domain.
Musik: Happy German Oktoberfest Accordion Polka av Volodymyr Piddubnyk, Storyblocks Audio
Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vi svenskar har nästan alltid haft ett gott öga till alkohol. Men under 1800-talet ville många erbjuda ett alternativ till superiet och kanske i förlängningen förändra hela samhället.
Avsnittet är tidigare publicerat i Allt du velat veta på 5 minuters eget flöde här på Acast, där du också hittar nya avsnitt då och då.
Facebook: https://www.facebook.com/alltduvelatveta/
Instagram: @alltduvelatveta / @frittefritzson
Twitter: @frittefritzson
Produceras av Blandade Budskap AB och presenteras i samarbete med Acast
Become a member at https://plus.acast.com/s/alltduvelatveta.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Åtta personer frös ihjäl och en överlevde. Anarisolyckan 1978 räknas som Sveriges värsta fjällolycka i modern tid.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
Händelsen inträffar i februari 1978 i Anarisfjällen, cirka 10 mil väster om Östersund.
Gruppen som drabbas består av skidåkare från nykterhetsrörelsen: två tjejer i 17-årsåldern samt fyra killar i 30-årsåldern. Även ett annat sällskap, bestående av tre män med lätt packning, fastnar i samma dödligt farliga oväder.
Tragedin blir en stor nyhet i Sverige under flera dagar. Hur kunde det hända? Det mediala trycket blir mycket hårt på Krister, den ende överlevande. Hur länge orkar han?
En dokumentär av: Jimmy Halvarsson och Fredrik Vestberg.
Producent: Jon Jordås.
Ansvarig utgivare: Caroline Lagergren.
År: 2019.
-
Hur gick det till när Sverige nyktrade till efter flera hundra års supande? Och vad har det fått för konsekvenser för vår alkoholpolitik?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.