Episodios
-
Maria-Pia Hope, vd/managing partner på Advokatfirman Vinge, är utsedd till Årets Chef 2022.
Här berättar hon om vad som har varit viktigast för att ta sitt ledarskap vidare och vad som har utvecklat henne som chef. Vilka saker vill hon lyfta fram – som hjälpt henne att bli Sveriges bästa chef?
Lyssna också på hela intervjun med Maria-Pia Hope i Chef Dilemma, där hon intervjuas av Cissi Elwin.
-
Att vara chef för advokater brukar liknas med att valla katter. En svår uppgift. Men Maria-Pia Hope, vd/managing partner på Advokatfirman Vinge, har lyckats så bra att hon har utsetts till Årets Chef 2022.
Hon började som vd på Vinge 2012, mitt i en mycket allvarlig kris. Media rapporterade om skandaler med felaktig skatteplanering och insiderhandel. Nyckelmedarbetare slutade. Många trodde att Vinge var uträknade.
Maria-Pia Hope berättar om åtgärderna som vände Vinge, som idag är en av Nordens ledande advokatbyråer och har ökat lönsamheten med 250 procent sedan hon tog över som vd.
”Det är lättare att leda när det bara finns en väg – framåt och uppåt”, konstaterar hon.
En viktig del i framgångsreceptet är ökad mångfald. Vinge har ökat andelen kvinnliga delägare rejält och den senast anställda får alltid en plats i ledningsgruppen.
Maria-Pia Hope berättar också om sin bakgrund, styrkor och svagheter i sitt ledarskap och hur hon har planerat sin karriär.
Cissi Elwin ställer henne inför flera olika dilemman. Vad gör hon när en flirtig manlig delägare börjar kretsa kring ett par av firmans unga kvinnliga jurister? Hur avgör hon vem som ska få en prestigeklient som alla slåss om? Och hur hanterar hon en medarbetare som är på väg att bränna ut sig?
-
¿Faltan episodios?
-
Vad är viktigt att försäkra sig om innan man satsar på en affärside?
Investeraren och entreprenören Gunilla von Platen har gjort en lång rad erfarenheter kring både affärsidéer och människorna bakom dem. Här delar hon med sig av hur hon tänker, innan hon lägger in pengar och egen energi i en entreprenörsidé. Följ med in i hennes investerarhjärna!
Lyssna på hela intervjun med Gunilla von Platen i Chef Dilemma, där hon intervjuas av Cissi Elwin.
-
Entreprenören, investeraren och filantropen Gunilla von Platen berättar om sina extremt optimerade dagar och ett huvud som en popcornkastrull när hon ska sova.
Hon är nu också programledare i nya The Apprentice Sverige på TV4. Där Donald Trump i den amerikanska versionen bekymmerslöst strösslade med: "You´re fired", avskyr Gunilla von Platen att säga upp personer. Men hon demonstrerar hur hon själv gör – genom att säga upp Cissi Elwin som intervjuare i podden.
Hon berättar om sexism och rasism hon själv mött i företagsvärlden.
”Jag vet inte hur många gånger jag har suttit i fosterställning och bara gråtit och tänkt att jag ger upp.”Med tiden har Gunilla von Platen lärt sig att ge lite aviga och udda entreprenörer extra tid – för att det lönar sig.
Cissi Elwin ställer henne inför olika dilemman. Hur hanterar hon en entreprenör som hon investerat i som visar sig ha kriminella vänner? Eller en affärsidé som är lysande för klimatet, men inte ger snabb vinst?
-
Hur ser man till att medarbetare – och du själv som chef – kan fortsätta brinna för det de gör, men utan att bli utbrända eller gå in i väggen?
Helya Riazat är rektor på Järvaskolan i Kista utanför Stockholm. Här är helhjärtat engagerad personal en viktig förklaring till att 80-90 procent av de 240 högstadieeleverna går ut nian med gymnasiebehörighet, jämfört med knappt hälften som är vanligt i andra socioekonomiskt utmanade områden.Under de sex år som skolan funnits så har ingen i personalen varit långtidssjukskriven. Så hur stöttar man varandra på Järvaskolan?
Lyssna på hela intervjun med Helya Riazat i Chef Dilemma, där hon intervjuas av Cissi Elwin.
-
Helya Riazat är rektorn som har skapat en skola med plats för ungas gränslösa drömmar – i ett resurssvagt område med återkommande skjutningar.
I Chef Dilemma berättar hon om värderingarna, ledarskapet, jobbvardagen och metoden bakom Järvaskolans succéresultat där 9 av 10 elever går ut högstadiet med gymnasiebehörighet.
"Att vara lösningsorienterad präglar hela verksamheten", berättar hon.
Varje elev får besök hemma av rektor och kurator. "Att skapa förtroende i början minskar arbetsbördan i längden."
Cissi Elwin ställer henne inför några olika dilemman. Hur hanterar hon en förälder som vill förhandla upp sin sons betyg? Och HUR kort får en elevs kjol egentligen vara?
-
Linda H Staaf är chef för underrättelseenheten vid polisens nationella operativa avdelning, Noa, där hon leder polisens arbete med att kartlägga den grova organiserade brottsligheten.
Hon har sagt att det har varit tufft att ta sig fram som kvinna i en mansdominerad miljö som polisen. Här delar hon med sig av ett knep som hon tar till när något inte känns okej eller om hon märker att hon blir utsatt för härskartekniker.
Lyssna på hela intervjun med Linda H Staaf i Chef Dilemma, där hon intervjuas av Cissi Elwin.
-
Linda H Staaf är chefen med en nyckelroll i kampen mot gängkriminalitet och skjutningar. Utifrån det hon ser – hur tar samhället bäst itu med problemen? "Det är inte fel att ställa krav. Att ställa krav är att bry sig", konstaterar hon.
Hon är chef för polisens underrättelseverksamhet NOA sedan 2015 och ledde den svenska delen av arbetet med Encrochat och Anon i den FBI-ledda operationen Trojan Shield, där 155 gängkriminella greps.
Den gången fick vi veta, men för det mesta får Linda H Staaf och hennes medarbetare nöja sig med internt beröm för sitt hemliga arbete. Hur leder, kommunicerar och motiverar hon som chef i en så känslig verksamhet?Dessutom berättar Linda H Staaf om sina erfarenheter av att som kvinna ta sig till toppen i en mansdominerad miljö.
Som chef arbetar hon mot utanförskap på arbetsplatsen: ”Utan det brister lojaliteten och det uppstår negativa tankar och dålig arbetsmiljö".
Linda H Staaf beskriver sig som introvert. "I perioder får jag kämpa för att inte stänga dörren till mitt rum."
Cissi Elwin ställer henne inför några olika dilemman. Hur mycket delar hon med sig av till en nära vän efter en skitdag på jobbet? Hur hanterar hon en hotfull situation när hon inte är i tjänst?
-
PostNord har nära 30 000 anställda och en nästan 400 år lång historia. Här ska koncernchef Annemarie Gardshol digitalisera, klimatanpassa och förändra verksamheten – i hög takt.
Vilka råd vill hon skicka med till andra förändringschefer som behöver driva på utveckling och digitalisering, kanske också i lite trögrörliga verksamheter?Lyssna på hela intervjun med Annemarie Gardshol i Chef Dilemma, där hon intervjuas av Cissi Elwin.
-
Modig eller galen? Vännernas reaktioner var blandade när Annemarie Gardshol tog toppjobbet på PostNord. Den svensk-danska postjätten med 28 000 anställda var i en djup kris, både lönsamhets- och förtroendemässigt, när hon blev Sverigechef 2018 och sedan koncernchef 2019.
”Jag möttes av en enorm revanschlystnad i organisationen, ett riktigt jädrar anamma. Det var där jag hämtade min kraft”.
Annemarie Gardshol berättar om arbetet med att vända bolaget, bland annat med en ledarskapsmodell formad som en diamant och genom att sätta medarbetarna främst.
Sju år som managementkonsult på McKinsey har format henne, men hon har förändrats – från extremt uppgiftsorienterad till att lägga fokus på människorna och kulturen.
Hon berättar om jobbet med att digitalisera ett bolag med en nära 400 år lång historia och hur hon gör för att lära känna de 250 högsta cheferna i PostNord.
Dessutom delar hon med sig av dilemmat att sitta på två chefsstolar samtidigt och tipsar om hur hon vänder en riktig skitdag.Cissi Elwin ställer henne inför några olika dilemman. Vad gör hon när ett extrainsatt kvällsmöte krockar med ett viktigt födelsedagsfirande? Eller när hundälskaren Annemarie Gardshol konfronteras med en råbarkad husse utan koll på hunddressyr?
-
På Max arbetar man mycket med mångfald. Bland annat med att göra det möjligt för funktionsnedsatta och personer som står långt från arbetsmarknaden att jobba på den svenska hamburgerkedjan.
Vilka tre råd vill Max vd Richard Bergfors skicka med till chefer som vill bli bättre på mångfald? Hör hans tips!
Lyssna på hela intervjun med Richard Bergfors i Chef Dilemma, där han intervjuas av Cissi Elwin.
-
Max är Europas äldsta hamburgerkedja och ett svenskt familjeimperium som sätter amerikanska snabbmatsjättar på plats. ”Vi kan både ta snabbare och mer långsiktiga beslut. Vi har ingen börskurs att förhålla oss till och tar beslut mer från hjärtat”, förklarar Max Burgers vd Richard Bergfors framgången och berättar om sitt största ledarskapsdilemma just nu.
Han är vd sedan 20 år, ibland med känslan att vara "fast i ett ekorrhjul". Föräldrarna är aktiva i bolaget, liksom hans båda bröder. Vilka är fördelarna och nackdelarna med att leda i ett sammansvetsat familjeföretag?
Richard Bergfors berättar om den allvarliga olyckan som drabbade familjen och hur den har påverkat honom och bolagets inriktning.
Dessutom ger han inblickar i hur Max arbetar med digitalisering, mångfald och hållbarhet och hur expansionsplanerna ser ut framåt.
Cissi Elwin ställer honom inför flera chefsdilemman. Hur övertygar han en ung chef som fått ett erbjudande från en konkurrent att stanna kvar? Och vad gör han om familjen blir tvungen att stanna på ett McDonalds på sin bilresa?
-
Lars Strannegård, rektor på Handelshögskolan i Stockholm, menar bestämt att chefer behöver mer konst, teater, musik och litteratur för att bli riktigt bra ledare.
Så vilka tre riktigt bra kulturupplevelser kan han rekommendera för just chefer? Hör hans tips!Lyssna på hela intervjun med Lars Strannegård i Chef Dilemma, där han intervjuas av Cissi Elwin.
-
Lars Strannegård är rektor för Handelshögskolan i Stockholm där en lång rad näringslivstoppar och framgångsrika ledare har fått sin utbildning. Ändå är Handels inte en elitskola, menar han.
Han går hårt åt det nuvarande betygssystemet och berättar om sin egen period med urusla skolbetyg.
Lars Strannegård ser brister i den egna verksamheten.
”Vi är bland de sämsta i Sverige på att rekrytera från icke studievana miljöer", konstaterar han och och berättar vad skolan gör för att försöka få mer mångfald.Handelshögskolan i Stockholm har 1600 elever och är rankad som Nordens främsta handelshögskola. När framtidens chefer formas här får de med sig fyra grundvärden för ett ledarskap som ska klara extremt snabb förändring. ”Att vara empatisk är helt centralt.”
Att få långsiktighet i en verksamhet som till största delen finansieras med donationer är ett dilemma som ofta får Lars Strannegård att ligga sömnlös.
Han kan också, trots att han är professor i ledarskap, stöta på problem som chef för alla de supersmarta och välartikulerade akademiker "som kan se beslut från rektor som ett första inlägg på ett seminarium".Cissi Elwin ställer honom inför en rad knepiga chefsdilemman:
Hur hanterar han en student som har fuskat sig in på skolan? Eller en klimatprotest i skolans lokaler som involverar både elever, råolja och megafoner? Och vad säger han till en viktig finansiär som ber om en utbildningsplats till sitt barnbarn? -
Ett dilemma just nu för Cilla Benkö, vd för Sveriges Radio (SR), är de nya hybridarbetssätten. Det finns nya förväntningar på att kunna dela arbetstiden mellan jobbet och hemmet.
”Chefer känner ett tryck från medarbetarna. Men vi får inte fastna i lösningar som blir bra för en enskild individ. Vi måste tänka på företaget.”Som vd för Sveriges Radio sedan 2012 och chef för 2000 medarbetare på 50 platser i landet har hon hanterat en rad kriser. Nu senast har det handlat om rasismanklagelser internt och kritik mot en reporter som var vän med den person som granskats, som klassats som en säkerhetsrisk av Säpo.
Hur gör hon för att hålla huvudet kallt när det stormar?Cilla Benkö blev Årets Chef 2017. Vad gör henne till en bra ledare och vad har hon fått kämpa med?
”Jag har en snabb hjärna”, säger hon och förklarar hur hon lärt sig att inte alltid rusa på, utan hitta ett ledarskap där också andra får plats.Cissi Elwin ställer henne inför flera knepiga dilemman: en medarbetare som vägrar covid-vaccin och en annan som trampar snett i sociala medier. Hur tar hon itu med en chef som skäller ut sina medarbetare inför andra och vilket lunchgäng väljer hon: chefskollegorna eller de nya vikarierna?
-
Kriminalvården är hårt pressad. På Kumlaanstalten, där över 500 av Sveriges farligaste brottslingar avtjänar sina straff, är det kraftig överbeläggning och trängsel. Riskerna ökar för irritation och våld. Vad har anstaltschefen Jacques Mwepu för råd till chefer med medarbetare som kan utsättas för våld och risker i sitt jobb?
-
När polisen och rättssystemet är framgångsrika i sitt arbete ökar trycket på den svenska kriminalvården.
Jacques Mwepu är anstaltschef på högsäkerhetsanstalten Kumla, som är Sveriges största. Nu finns här mer än 500 intagna, grovt kriminella personer.
Här jobbar också över 500 anställda. Överbeläggning gör tillvaron inne på Kumlaanstalten mer riskfylld och svårjobbad.
”Vi får mer och mer svårt att ha kontroll över våra avdelningar. Intagna jobbar med otillåten påverkan på väldigt hög nivå. Våra medarbetare utsätts för trakasserier. Intagna ger sig på varandra, på ett sätt som vi inte har sett tidigare.”
Nya tuffare förutsättningar försvårar vård och att öppna för en väg mot ett annat liv än det kriminella.
”Intagna som vill jobba med förändringar ges inte den möjligheten. Det där bekymrar mig.”
Hur tänker Kumlaanstaltens chef kring hårdare straff? Och vilka lösningar ser han på gängkriminalitet och en mer effektiv svensk kriminalvård?
Jacques Mwepu berättar också om varför han tvingades fly från Kongo-Kinshasa och om han mött rasism.
Cissi Elwin ställer honom inför ett par knepiga chefsdilemma. Hur hanterar han en medarbetare som har blivit rädd för att göra sitt jobb och hur argumenterar han för att få loss mer resurser till verksamheten?
-
Astra Zeneca har varit extremt uppmärksammat under pandemin.
Hur har Katarina Ageborg, vd för Astra Zeneca i Sverige, förhållit sig till all turbulens kring företagets vaccin? Vad kan hon ge för råd till chefer som behöver leda en verksamhet som samtidigt är väldigt kritiserad?
-
Hur är det att leda medarbetare på ett bolag som hamnar mitt i en mediestorm? Det vet Katarina Ageborg, Sverige-vd på Astra Zeneca.
”Det är minst sagt jobbigt, för att man vill ju känna sig stolt 24/7 över sitt företag."Läkemedelsjätten, med över 70 000 medarbetare globalt och över 7000 i Sverige, har både kramats och kritiserats under den minst sagt turbulenta vaccin-resan.
Katarina Ageborg berättar om upplevelserna av den första tidens hjältestatus när vaccinet togs fram, och hur det sedan vände med biverkningsrapporter och försenade EU-leveranser.
Hur håller man modet och motivationen uppe hos medarbetare då?Utöver jobbet som Sverige-vd sitter Katarina Ageborg med i koncernledningen som global hållbarhetschef och Chief Compliance Officer. Så utöver att ratta den svenska verksamheten ska hon vässa miljömål, hålla rent för korruption och försöka se till att fattiga i Afrika och Asien får tillgång till hälsovård.
Hur prioriterar hon i allt det?Programledare Cissi Elwin ställer henne också inför flera knepiga chefsdilemman. Hur hanterar hon en ohälsosam medarbetare, mansplaining i ett möte och en lysande, men otrevlig, forskare som inte fungerar i sitt team?
- Mostrar más