: s Podcasts
-
Halva säsongen har spelats. SSK:s sportchef Emil Georgsson gästar podden för en summering.
Detaljerna bakom värvningen av Aaron Luchuk – och hjälpen från SHL-backen Michael Kapla.Fler forwards är trots det aktuella in.Har Georgsson lagt bud på någon för att avsiktligt trissa upp priset för en konkurrent? På en direkt fråga avslöjas den dagliga kontakten med en back: "Jag har budat lite grann". Så skapades SSK:s nya identitet – men det är tydligt vad Georgsson vill förbättra till framtida säsonger. Hur kan SSK på sikt bli en favorit till att nå SHL? SSK:s plats i budgetligan. De tunga kontrakten som påverkar lagbygget nästa säsong. Visionerna för framtiden – ett möte med ett föredöme i SHL har inspirerat. -
2001 invaderade USA, med hjälp av sina NATO-allierade, Afghanistan med syfte att störta Talibanregimen som styrt landet sedan 1996. Sammantaget var kriget i Afghanistan mycket kort, men ockupationen desto längre.
Operation Enduring Freedom var en direkt konsekvens av attackerna mot New Yorks Twin Towers i september 2001. Men konflikten mellan de islamistiska terrororganisationerna i Afghanistan och USA hade pågått under hela 1990-talet.
I dagens avsnitt av Militärhistoriepodden pratar idéhistorikern Peter Bennesved och professorn i historia Martin Hårdstedt om invasionen av Afghanistan 2001, även kallad ”Operation Enduring Freedom”.
Mindre än en månad efter Osama Bin Ladens attacker mot New York påbörjade USA sin invasion. Den 7:e oktober sattes bombningarna igång. Lika snabbt var invasionen över. Den 13:e november gick USA och deras allierade in i Kabul och fällde den sittande regeringen, och i december kunde man konstatera att Talibanerna hade besegrats.
Precis som med den sovjetiska invasionen av Afghanistan 1979 betydde dock inte Kabuls fall att motståndet försvann. Precis som tidigare drog sig Talibanerna tillbaka ner i södra Afghanistan och in i Pakistan, och kriget fortgick fram till 2021 i vågor fram och tillbaka genom gerillakrigföring i de afghanska bergsområdena och över opiumfälten i Helmand.
Som stöd hade USA med sig NATO-alliansen, men samarbetet mellan å ena sidan de olika europeiska länderna och Kanada å andra sidan USA förblev ansträngd. Attackerna mot New York innebar att NATO:s artikel 5 aktiverades för första gången i alliansens historia, men graden av uppslutning på USA:s sida varierade stort och med olika stort stöd.
De politiska konflikterna mellan medlemsstaterna och USA blev ännu värre efter att USA och Storbritannien beslutade att angripa Irak 2003 för att en gång för alla göra sig av med Saddam Hussein. Även de nordiska länderna engagerade sig, men med olika politiska motiv. Norge och Danmark slöt upp som ”goda allierade” i Afghanistan och Finland och Sverige engagerade sig i fredsbevarande operationer under ISAF-flagg. Danmark var särskilt engagerade och förlorade också mest soldater i förhållande till sin folkmängd.
Sammantaget var Operation Freedom i Afghanistan kulmen på ett inbördeskrig som pågått sedan Saur-revolutionen 1978, och som delvis ännu inte kommit till någon lösning. Den amerikanska utrymningen av Afghanistan 2021 innebar en bitter reträtt, med konsekvensen att Talibanerna återkom till makten. På det hela taget blev Operation Enduring Freedom ett misslyckande, och de militära erfarenheterna och lärdomarna sparsmakade.
Bild: En Apache-helikopter ger skydd från luften medan fallskärmsjägare från kompani A, 1:a bataljonen, 325:e luftburna infanteriregementet, flyttar in i position kort efter luftanfall in i Lwar Kowndalan, Afghanistan, 1 oktober för att påbörja ett femdagarsuppdrag. Foto av Spc. Mike Pryor, USA, Wikipedia, Public Domain.
Lyssna också på Kriget i Afghanistan 1979-89 – början på slutet på Sovjetmakten
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Putin har kallat Sovjetunionens upplösning för det förra århundradets största geopolitiska katastrof och förlusten av ett tusenårigt rike. Plötsligt skulle 15 länder styra och sköta sig själva, förhålla sig till varandra utan ledning från Moskva, och klara av den smärtsamma omställningen till nya politiska och ekonomiska system. Så hur gick det egentligen? Och hur står det till idag? Vad innebär det att vara en postsovjetisk stat i Rysslands skugga?
Medverkande:
Jakob Hedenskog, analytiker vid UI:s Centrum för Östeuropastudier
Stefan Ingvarsson, analytiker vid UI:s Centrum för Östeuropastudier
Redaktör och programledare: Jonas Löfvenberg
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Degerfors IF:s sportchef Patrik Werner gästar programmet för tredje gången. Programledare är Fredrik Narvelid och Dennis Pavlovic.
-
I premiären av Islossning gästas vi av Skellefteå AIK:s sportchef Niclas Lundkvist, som bland annat får svettas lite när han grillas med fem tuffa frågor. För kommer Jocke Lindström att spela i AIK nästa säsong – och vill Lundkvist att Löven ska gå upp? En intervju med allt från utmaningarna att vara i en förening …
Fortsätt läsa "Avsnitt 1 – Niclas Lundkvist"
-
2022 års första avsnitt av Röglepodden fokuserar på Ted Brithén, Rögles imponerande resa i CHL och coronakaoset i SHL. Intervjuer med centerstjärnan, och SHL:s sportchef utlovas.Hattricket av Ted Brithén i första CHL-semifinalen mot Frölunda var ett riktigt formbesked från stjärncentern som haft ett stökigt år bakom sig. Han var isens främste aktör och pratade efteråt om sitt ökade välbefinnande de senaste veckorna.Röglepodden har följt upp tisdagskvällens succé med en ny intervju med Ted Brithén exklusivt för er poddlyssnare.Det är första gången i Rögles historia man spelar i Europas mästerskapsturnering, och via 5–3-segern har Rögle nu ena benet i CHL:s final. Kommer debutanten Rögle lyckas gå hela vägen? Returen ska spelas på tisdag i Göteborg. Under förutsättning att båda lagen lyckas hålla sig borta från coronaviruset vill säga.För problemen blir allt större och påtagligare. JVM kunde inte färdigspelas utan avslutades i förtid på grund av covidfall i lagen, den andra CHL-semifinalen mellan Red Bull München och Tappara i CHL kunde inte heller spelas av den anledningen, och i SHL är många lag nu också drabbade.Det betyder att SHL:s sportchef Johan Hemlin har långa, och inte alltför roliga, arbetsdagar med att flytta, klippa och klistra ihop nya speldatum. Och det blir allt rörigare för alla som följer hockeyn att hänga med.Röglepodden ger er också en intervju med honom där han bland annat får svara på om det finns risk för att det blir pannkaka av återstoden av säsongen.För Rögles del innebär det så här långt att den tänkta hemmamatchen mot Timrå på lördag flyttas framåt i tiden, och i stället kommer Färjestad till Ängelholm.
-
Om D-vitamin, laktosintolerans och hur kaffe på maten påverkar ditt näringsupptag. Professor Agnes Wold irriterar sig på människor som lägger sig i vad andra människor äter och dricker, och förklarar varför hon anser att man inte kan prata om nyttig och onyttig mat.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, tar sig an samtidens hälsofrågor tillsammans med programledaren Christer Lundberg.
Agnes Wold om D-vitamin:Så funkar D-vitamin och därför hjälper det inte mot vintertrötthet. Agnes förklarar hur näringsämnen i maten påverkas av mikrovågsugnen och så rasar hon över WHO:s rekommendationer om skärmtid för barn.
Podden som avlivar myter och ger svar på dina frågor om coronavirus, tarmflora och riskerna med att bädda sängen.
-
Ebba Witt-Brattström gästar vår serie om intellektuella svenskar (Ca 31 minuter in i avsnittet). Vad innebär det för henne att vara intellektuell? Vi pratar även om demens. Hur bemöter man en dement person på bästa sätt?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I måndags började Krisberedskapsveckan av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. De uppmanar bland annat privatpersoner att packa en krislåda med förnödenheter ifall krisen kommer. På MSB:s hemsida finns förslag på packlista men varför saknas det underhållning i lådan? Vi ringer upp och frågar Anna Teljfors, kommunikatör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Vår serie om intellektuella gästas vi idag av författaren och professorn emerita Ebba Witt-Brattström som ger sin syn på hur det är att vara intellektuell i Sverige. Är det bättre eller sämre än i Finland där hon har arbetat i flera år? Varför tycker hon det är viktigt att lära sig tre språk?
Just nu visas den prisbelönta filmen The Father med Anthony Hopkins i huvudrollen på svenska biografer. Filmen handlar om en alzheimersjuk mans svårigheter att förstå vad som händer runt omkring honom. Verkligheten är nyckfull, skrämmande och ofta helt obegriplig. Är skildringen realistisk och hur kan omgivningen bemöta människor med demenssjukdomar på bästa sätt? Det ska vi prata om med Lena Marmstål Hammar, legitimerad sjuksköterska och biträdande professor i vårdvetenskap vid Mälardalens högskola.
Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Amanda Rydman
-
Dagens poddavsnitt gästas av Alexander Stubb, före detta statsminister och utrikesminister i Finland och tidigare Europaparlamentariker. I ett samtal med Göran von Sydow och Annika Ström Melin kommenterar han EU:s hantering av coronakrisen, vaccinfrågorna och den omtalade hälsounionen. Samtalet berör även kommissionens roll i EU, EU:s agerande i världen och det ungerska partiet Fidesz beslut att lämna EPP – den konservativa partigruppen i Europaparlamentet där Alexander Stubb tidigare var ledamot.Alexander Stubb är direktör för School of Transnational Governance vid European University Institute (EUI) i Florens.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
För nästan exakt 40 år sedan, den 22 oktober 1970 slutar fångarna på Österåker att äta. Det är en protest mot arbetstvånget, rastgårdarnas utformning och mot att en gemensamhets lokal har gjorts om till isoleringsavdelning. Redan dagen därpå ansluter sig fångarna på Hall till hunger strejken. Fängelse efter fängelse sluter upp och när kvinnorna på Hinseberg efter tre dagar beslutar sig för att sympatistrejka går fångarnas uppror inte längre att stoppa.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
Samtidigt pågår en febril aktivitet utanför fängelsemurarna. På Riksförbundet för kriminalvårdens humaniserings, KRUM:s, kansli arbetar aktivister dygnet runt med att samordna aktiviteterna mellan fångarna. KRUM har också ett nära samarbete med journalister på Ekot och får via Sveriges Radio ut sin information. Den massmediala bevakningen är enorm och når långt över Sveriges gränser.
Samverkan mellan den radikala 68-generationen, de som kom att kallas teoretikerna och fångarna, de sk a praktikerna är ett möte mellan två samhällsskikt som saknar motstycke i historien och resulterar i att 2600 fångar över hela landet till slut hungerstrejkar.
En hårt pressad kriminalvårdsstyrelse tvingas, efter sex dygn, till förhandlingsbordet och svensk kriminalvård kommer att förändras i grunden.
Myndigheten inleder en serie överläggningar med fångarna. Det är första gången i historien som fångarna själva får komma till tals om utformningen på den vård de är satta under.
Producent: Emma Janke
Extra ljudklipp:
Gunnar Engström, blivande fängelseschef för fängelset Hall 1970. Berättar om sina nya radikala arbetsmetoder och om hur han spelar bordtennis med en fånge. I potten ligger en permission.Annbritt Grunevald, blivande fängelsechef om hur hon 1970 såg på "Krummarna", aktivisterna i Riksförbundet för kriminalvårdens humanisering, som besökte fångarna och ibland rökte hasch med dem i fängelset.Harri Miekkalina, fångarnas ledare under fångupproret 1970, om det värsta brott han gjort och om sin syn på Wallenberg och Robinhood och rättvisan. Harri Miekkalina i en intervju från 1971 om säkerhetsavdelningen på Österåkerfängelset.