Bernie Sanders Podcasts
-
Ronie Berggren och Björn Norström om det senaste i USA: Kevin McCarthy har beslutat att Eric Swalwell, Adam Schiff och Ilhan Omar inte ska få sitta i några viktiga kommittéer, demokrater rasande; Misstänkt kinesisk spionballong över Montana; FBI förväntas leta igenom Mike Pences hem för att hitta hemliga dokument; Polisen i Los Angeles stoppar ny masskjutning; Hunter Biden erkänner att ”the lap top from hell” faktiskt var hans; Republikansk lokalpolitiker i New Jersey skjuten till döds; Ny opinionsundersökning visar att allt fler anser att USA under Biden är på väg åt fel håll; Latinamerikanska politiker i Connecticut kräver att termen ”Latin x” ska tas bort i Connecticut; New York Citys borgmästare Eric Adams säger nu att staden är full; Bernie Sanders hycklar om kapitalism; Arizonas republikaner godkänner motion mot Critical Race Theory, men den kommer att stoppas av demokratisk guvernör; För amerikaner ligger klimatet långt ner på prioriteringslistan; Katolsk biskop i Texas kritiserar Bidens syn på aborter; Liberalen Bill Mahr får nu kritik av vänstermobben för att vara högerextrem; New York City bestämmer att alla kommunanställda måste genomgå CRT-utbildningar; Demokraterna i Representanthuset kräver att statligt anställda ska få hög löneökning som kompensation för Trumptiden; Black Lives Matter går hand i hand med socialisterna i Arizona.
--------
STÖD AMERIKANSKA NYHETSANALYSER: http://usapol.blogspot.com/p/stod-oss-support-us.html -
Radio Kamrat är en podd för upplysning om kommunism och kommer ut varannan onsdag.
I varje avsnitt berättar Rebecca Weidmo Uvell om kommunism. Det finns oerhört mycket fakta om kommunismen som medvetet gömts och glömts och någon organiserad folkbildning om världens värsta ideologi finns inte.
Veckans avsnitt handlar om mannen som misslyckades två gånger med att bli demokraternas presidentkandidat men som ändå lyckades engagera en ny socialistisk ungdomsgeneration. Amerikanen Bernie Sanders.
Podden produceras i samarbete med den konservativa tankesmedjan Oikos.
-
Ronie Berggren och Björn Norström om det senaste i USA: Den klassiska TV-serien ”Vänner” får woke-kritik för att mest ha handlat om vita människor; Gavin Newsom vill behålla Kaliforniens sista kärnkraftverk; Trumps kandidater röner framgångar i primärvalen; Tulsi Gabbard kritiserar FBI för räd mot Donald Trump; Broder till mördad soldat vid Bidens tillbakadragande från Afghanistan tar sitt eget liv; Roe v Wade tynar bort från nyhetsflödet; Rashida Tlaib nycklar genom att tjäna stora pengar på att hyra ut bostäder; Kamala Harris makes livvakter tar handikapplatser; Hillary Clinton och Bernie Sanders i luven på varandra; Amerikansk kongressdelegation besöker Taiwan två veckor efter Pelosis besök; Biden yrar om inflationsstatistiken; Netflix-serien Q-force ställs in; University of California i San Diego anordnar event som portar vita och asiater; WHO vill byta namn på apkoppor för att inte framstå rasistisk; Biden säger fel om Inflation Act; Salman Rushdie verkar överleva, men Biden måste bli tuffare mot Iran; 80-årig kvinna avstängs på livstid från badhus för att hon inte ville byta om tillsammans med transgender; Allt fler matteböcker blir woke-påverkade.
---------
STÖD AMERIKANSKA NYHETSANALYSER: http://usapol.blogspot.com/p/stod-oss-support-us.html -
I det tredje avsnittet hör du Lena Granath (V). Hon är gruppledare för Vänsterpartiet i kommunfullmäktige Oskarshamn. Hon sitter i kommunstyrelsen. V fick 8,1% av rösterna vid det senaste valet till kommunfullmäktige 2018.
Vi pratar bland annat om:
SkolaMiljö och klimatÄldreomsorgTrygghetFöretagande, näringslivMigrationHör Lena Granath prata om att majoriteten lägger för stort fokus på tillväxt till nackdel för klimatet. En av förebilderna är den amerikanska politikern Bernie Sanders. Du får dessutom veta varför V inte vill bygga en ny hockeyarena för 4 500 åskådare, utan i stället bygga en träningshall och renovera den befintliga arenan.
Oskarshamns kommun hamnade på plats 230 för bästa företagsklimatet på Svenskt Näringslivs ranking för 2021. OBS kommunen avancerade 22 placeringar upp på rankingen jämfört med 2020 är den rätta statistiken.
-
Inte nog med att det är djupt orättvist, eländigt och besvärligt att leva i fattigdom, det påverkar dessutom vår kognition och gör oss lite dummare. Björn och Lina går igenom under vilka förutsättningar som fattigdom har en negativ inverkan på vårt beslutsfattande och när bristen på resurser faktiskt gör oss smartare.
Klipp och musik:
Aloe Blacc - I Need A Dollar
Deg, SVT
Bernie Sanders
Lars Demian - Pengar
Dani M – Fattigman
mail: [email protected]
redigering: Peter Malmqvist
producent: Clara Wallin
Vill du slippa reklamen? Prenumerera på Dumma Människor för 19 kr/månaden (ink moms). https://plus.acast.com/s/dummamanniskor.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
En framgångsrik populist måste ha förmågan att piska upp opinioner med hjälp av effektfull propaganda. Men den som slår dövörat till gör det på egen risk, menar litteraturvetaren Jimmy Vulovic.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det finns nog få uttalanden Hillary Clinton ångrar lika mycket som att hälften av Donald Trumps väljare kan placeras i ”the basket of deplorables”. Presidentvalet 2016 slutade illa för henne. Naturligtvis inte enbart på grund av det uttalandet men hennes ord bör ha spelat stor roll för att mobilisera Trumpväljare. Åtminstone efter att hans populistiska kampanj gjort sitt med det Hillary Clinton sa den 9 september 2016. En vecka senare intog han scenen på ett massmöte i Miami, Florida. Entrén skedde till tonerna av ”Do you hear the people sing” från musikalen Les Misérables efter Victor Hugos roman från 1862.
Det var en propagandistisk iscensättning av saker, händelser och tider som egentligen inte hör ihop. Sångens militäriska trummor dundrade. Bakom honom projicerades en storslagen revolutionsbild med USA:s fana centralt placerad, tillsammans med bland annat den franska trikoloren och den egna kampanjflaggan. ”Les Deplorables” stod skrivet med stora bokstäver över den revolutionära folkmassan. Publikens jubel visste inga gränser.
Publikens jubel visste inga gränser.
Skickliga propagandister är alltid också opportunister, alltså den sortens människor som tar tillfället i akt så fort minsta möjlighet till påverkan ges. När nya medieteknologier dyker upp är de bland de första att ta dem till sig. Handskrift, tryckpress, fotografi, film, radio, ja, säg de teknologier som de inte snabbt har lyckats göra till effektiva propagandainstrument. I vår tid har den digitala tekniken med alla sociala medier och globala distributionsvägar förvandlats till både den politiska och kommersiella propagandans viktigaste redskap. Men det räcker såklart inte att bara vara snabb. Skickliga propagandister vet också att precision är viktigt i kampen om människornas känslor och åsikter, till exempel genom att dra nytta av växande trender och opinioner eller att som i Trumps fall effektivt vända en motståndares ord till sin fördel.
När publiken lugnat ner sig lite sa han ”Welcome to all of you deplorables.” Jubel igen. Därmed var ett i den politiska debatten nytt, slagkraftigt och långvarigt begrepp skapat. Sedan dess har det varit exempelvis den politiske strategen och rådgivaren Steve Bannons favoritbegrepp. En våg av memes och videos taggade med bland annat ”Les Deplorables” och ”Deplorables Unite” växte snabbt i styrka. Tack vare Hillary Clinton fick Trumps budskap om att återerövra USA från en arrogant och självtjänande elit mycket stor spridning i sociala medier och på videosajter. Propagandamaterialet ljudsattes ofta med ”Do you hear the people sing”, i vilken ett nedtryckt folk stiger mot ljuset efter en avgörande strid. Sången är ett perfekt soundtrack till Donald Trumps populistiska strategi.
Alla politiker i demokratier måste väl egentligen, för sin politiska överlevnads skull, vara någon form av populister. Samtidigt är den ideologiska populismen något mer än att bara försöka tilltala så många väljare som möjligt. Det finns alltså allmänna populister och sedan finns det populister med ett mer specifikt uppdrag. De senare bygger i princip all sin politik på föreställningen om ett ofta vagt definierat folks rätt att styra sitt öde. Det är en politisk strategi med lång historia och alla populiströrelser, såväl höger- som vänsterrörelser, när en idé om att det i kontrast till folkets vilja finns en korrupt och självtjänande elit som måste besegras, eller åtminstone regleras och regeras. Federico Finchelstein berättar i sin bok From fascism to populism från 2019 att den moderna populismen är starkt förknippad med fascism, eftersom det var den väg många fasciströrelser valde efter det andra världskrigets slut, alltså efter det totala ideologiska sammanbrott som krigsslutet innebar för dem.
Antiliberalism och antielitism, fortsätter han, är två av de idéer som förenar fascismens och populismens retorik, liksom ofta främlingsfientlighet i de fall det rör sig om högerpopulism. Ändå är det enligt honom viktigt att skilja på begreppen. Populismen är inte detsamma som fascism eftersom den i regel inte bejakar våld som politisk strategi. Populister bejakar istället demokratin ledsagad av folkviljan.Den demokratiska idén om folkets självbestämmanderätt är drivande och kampen står för dem därför om att få definiera vem som tillhör respektive inte tillhör folket, samt som en följd av det vilka ”the enemy of the people” är, för att låna Donald Trumps ord om liberal press och väl också om Hillary Clinton och hennes politiska klass. Och på spelplanens andra sida, så som den tog sig uttryck i exempelvis Occupy Wall Street och Bernie Sanders kampanjer, pekas folkfiendefingret istället mot till exempel ”big banks and businesses”. Oavsett sida är risken för en majoritetens tyranni uppenbar, om inte individens rätt till liv, friheter och egendom säkerställs.
Uttalandet om ”the basket of deplorables” slog en bro genom tiden.
Även om ideologisk populism brukar betraktas som ett modernt efterkrigsfenomen lades grunden för dess diskurs, alltså sättet att tala om och förstå det politiska livet, under 1700-talets amerikanska och franska revolutioner. Det var då de breda demokratiska idealen och idén om ett folk som ett subjekt med suverän rätt till självbestämmande föddes. Cas Mudde och Cristobal Rovira Kaltwasser påminner oss i boken Populism: A very short introduction från 2017 om att omvälvningen i Frankrike skedde på den aristokratiska elitens bekostnad. Ett argument för den blodiga uppgörelsen var den då nya idén om ett folk och en folkvilja som krävde sin rätt. Under efterföljande århundraden har sedan många andra eliter, både verkliga och rena konspirationsteoretiska fantasiprodukter, ställts mot påstådda folkviljor: kapitalister, världsjudendomens konspiratörer, socialister, militarister, globalister och nu alltså även liberal press och politiker som exempelvis Hillary Clinton.
Uttalandet om ”the basket of deplorables” slog en bro genom tiden. De nedsättande orden och det Donald Trump gjorde med dem skapade ett retoriskt associativt samband mellan franska revolutionen, dess förlorade ideal som i Les Misérables och valet 2016. Givet den öppet populistiska rörelse han leder är det lätt att förstå varför han så snabbt utnyttjade uttalandet. En maning till uppror mot det folkförakt hans anhängare såg i Hillary Clinton låg ju plötsligt bara där, precis som i en liten ask. Det var bara att öppna den.Svårare att förstå är varför Hillary Clinton bjöd på möjligheten. Kanske därför att hon behövde någonstans att placera alla de rasister, sexister, homofober, xenofober och islamofober hon såg i hans led. De finns ju onekligen där, precis som överallt annars. Men frågan är om det i huvudsak är just det hatet som nu driver denna populiströrelse, där röstandelen för Donald Trump bland flera minoriteter faktiskt ökade 2020. Och om det nu inte är det hatet som driver rörelsen just nu, säger då inte detta exempel något viktigt om faran i att hellre vilja se det man tror sig se än att se det uppenbara rakt framför en, faran med att se världen ur en snäv och död vinkel någonstans snett uppifrån.
Jimmy Vulovic
-
Donald Trump varnade för att Bernie Sanders ville införa en "nordisk socialism" i USA. Tänk om Trump har rätt, att det finns en sådan socialism redan här och nu. Pelle Dragsted från danska vänsterpartiet Enhedslistan gästar Apans anatomi för att prata om hur embryot till en socialistisk väg bortom revolution och reformism finns i de nordiska välfärdsstaterna, kooperativen och experimenten med löntagarfonder. Hans bok Nordisk socialism kommer på Verbal i november.
Läs mer:
Pelle Dragsted: Nordisk socialism. På väg mot en demokratisk ekonomi (Verbal)
https://verbalforlag.se/bocker/nordisk-socialism/
Information.dk: Hvad är socialisme idag?
https://www.information.dk/serie/socialisme-dag
Magnus Marsdal: Dragsted vil liste pistolen ud af kapitalisternes hænder. Jeg tror, de vil opdage hans list
https://www.information.dk/debat/2021/07/dragsted-liste-pistolen-kapitalisternes-haender-tror-opdage-list
Jacobin: When the pie shrinks - interview with Pelle Dragsted
https://jacobinmag.com/2019/06/denmark-social-democrats-red-green-austerity
Fredrik V Sand: The last socialists (Jacobin):
https://jacobinmag.com/2019/06/denmark-red-green-social-democrats-elections -
Veckans panel i Spanarna bjuder på påskrelaterade spaningar. Helena von Zweigbergk: Tillbaka till 50-talet. Göran Everdahl: I salamanderns tid & Jessika Gedin: Bananens värde.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Tre skarpsynta personligheter försöker avläsa trender i vår vardag och ge oss sina framtidsvisioner.
Spanarna är programmet för dig som gillar samhällsspaning med humor.
I programmet hör du varje vecka tre skarpsynta personligheter som försöker avläsa trender i vår vardag och ge oss sina framtidsvisioner.Till sin hjälp har de programledaren Ingvar Storm.
OBS! Programmet och podden från långfredag 10:e april gjordes innan det blev känt att Bernie Sanders givit upp sitt försök att bli demokraternas presidentkandidat.
-
Bernie Sanders is a 2020 Presidential Candidate of the Democratic Party and is currently serving as the U.S. Senator of Vermont. https://berniesanders.com/ Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices
-
Ola Söderholm tar tillbaka allt ont han har sagt om storslagen sentimental amerikansk retorik efter att ha sett ett klipp där Bernie Sanders kramas med en muslimsk kvinna. Moa Lundqvist försvarar den köttälskande ministern Sven-Erik Bucht. Folk verkar inte ha förstått att han är landsbygdsminister och inte livsstilsminister. Simon Svensson har en teori om att det upptrissade debattklimatet är de nyvuxnas fel för de kan inte bestämma sig för om de ska vara vuxna eller huliganer. Dessutom blir det en stilstudie i hur man får torra nyhetsinslag att bli svängiga med hjälp av gamla Clash-låtar.
-
Styrränta, Bernie Sanders, köttgrodan och apartheidscentern. Och vem är Hultabulta?