Linköping Podcasts
-
Med jämna mellanrum dyker debatten upp. Vad är sant och vad är fiktion? Och får man skriva vad som helst om verkliga personer i skydd av romanen? Victor Malm, kulturchef på Expressen, och Mikaela Zabrodsky, vd på Förläggareföreningen, hjälper oss att reda ut.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Alex Schulmans berättelse om sin mormor och morfar fick fina recensioner och många läsare när den kom 2018. "Bränn alla mina brev" har ordet "roman" på framsidan – samtidigt som Schulman i intervjuer har framhållit att han har velat berätta den sanna historien om sina morföräldrar.
I tidskriften Kvartals granskning häromveckan ifrågasätts hur Schulman använt verkliga personer och händelser i en fiktiv berättelse – som på samma gång vill vara en roman med full konstnärlig frihet, och läsas som en autentisk beskrivning av verkligheten.
Det har lett till en förnyad debatt om vad en roman kan vara. Behöver vi ett nytt kontrakt mellan läsare och författare?
KRITIKSAMTAL: DANIEL SJÖLIN OM TRE AV VÅRENS VIKTIGASTE NYA DIKTSAMLINGARKulturredaktionens kritiker Daniel Sjölin har läst tre av vårens nyutkomna diktsamlingar – Judith Kiros "Det röda är det gränslösa", Ilya Kaminskys "Dansa i Odessa" (övers: Lars Gustaf Andersson) och Lars Håkan Svenssons "Snöns eftermäle". Tre sinsemellan olika diktsamlingar värda att uppmärksamma.
OCH DE NOMINERADE TILL SVERIGES RADIOS LYRIKPRIS ÄR...Fem poeter är nominerade till Sveriges Radios lyrikpris, som tillkännages under nästa veckas Litteraturveckan i P1. Under den här veckan får vi ta del av de nominerade diktsamlingarna, och först ut är Athena Farrokhzads "Åsnans år", i uppläsning av författaren själv, liksom Lennart Sjögrens "Det röda äpplet", i uppläsning av Stina Ekbladh.
MÖT BOKCIRKELN "SIRIS VÄNNER" – EN AV BOKCIRKLARNA I ÅRETS ROMANPRISJURYUtdelningen av Sveriges Radios romanpris är kulmen på Litteraturveckan i P1, och i år utgörs lyssnarjuryn av medlemmar från bokcirklar i Östergötland och på Gotland. Nästa vecka hör vi juryns överläggningar om de nominerade romanerna – men redan nu ska vi få lära känna årets bokcirklar lite mer.
Ett par mil utanför Linköping vid Göta kanal, ligger Bergs slussar och Vreta kloster. Här bor de fem medlemmarna i bokcirkeln "Siris vänner", en bokcirkel som har en given plats i vardagen och där alla har gångavstånd till varandra.
ESSÄ: 1600-TALETS KONSTNÄRER HAR NÅGOT ATT LÄRA OSS OM MÄNNISKANS KAMP MED NATUREN"Återställ våtmarker" har blivit ett slagord bland klimataktivister som kämpar för minskade koldioxidutsläpp. I Sverige försvann många av våra koldioxidbindande våtmarker vid de stora utdikningarna som gjordes under 1800-talet – en landskapsomvandling som Sara Lidman speglar i sitt jernbaneepos. Men också landskapsmålarna i 1600-talets Nederländerna fångade människans kamp med naturen. Det här är konstverk som vi idag kan betrakta i ett nytt ljus. Det menar författaren Erik Lindman Mata i dagens essä från OBS.
Programledare: Eskil Krogh Larsson
Producent: Felicia Frithiof -
I det 343: e avsnittet pratas det inledningsvis om AI-fusk, drönarleverans, #DeathTok, Moores-lag, sociala medie-förbud och John Hattie. Förutom ett gäng mer eller mindre nödvändiga AI-tips är denna veckas samtal tämligen analogt, då huvudtemat nämligen är något så icke-digitalt som klasstorlek. Enligt en norm i Linköping är nämligen 28 elever den magiska siffran. Hur många elever är för många? Kan en klass vara för liten? Två-lärarsystem? Kan det digitala hjälpa till? Som vanligt är frågorna fler än svaren men utifrån forskning och egna åsikter samtalar de båda pedagogerna fritt kring för- och nackdelar. Även denna vecka är det mesta sig likt då det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
-
Experterna i Klimatpolitiska rådet tycker att regeringens klimatpolitik är för dålig. Regeringen och Sverigedemokraterna vill räkna alla människor som bor i Sverige. I Linköping ska flera skolor läggas ned, vilket oroar mamman Ingrid som har en dotter med autism och språkstörning.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
Halloj!
Vi pratar om slutspelet hittills, och att Gustafs tippning högst väntat ser ut att spricka. Damernas grundserie är också avklarad och vi tippar damernas kvartsfinaler!
Det blir också en hel del silly; Martin Östholms sorti med Pixbo - som också värvar forwarden Victor Johansson från Lerum. Vad betyder det för rävarna till kommande säsong?
Martin Karlsson blir kvar i Linköping, Monika Schmid förlänger med Rönnby, och ormarna från Småland har gjort klart med en ny tränare till kommande säsong. Om det och mycket annat pratar vi om.
Trevlig lyssning!
/Gustaf och Samuel
Get bonus content on PatreonHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Flera thaimassagesalonger i Linköping erbjuder sexuella tjänster mot betalning. I veckans avsnitt av Correnpodden berättar reportrarna om hur de gjorde granskningen.
-
Nytt avsnitt och ny vikarie när Jonathan Rudman gästar oss. Blir det några fina övergångar innan fönstret stänger? Linköpings pånyttfödelse. Tobias Gustafsson vs Emil Johansson. Kalmarsunds skadestrul. Frågelådan öppnas som vanligt. Bra.
I detta avsnitt: Jonathan Rudman, Albin Skur och Kim Ganevik
Följ oss: @pmd_podcast
Stötta oss: patreon.com/protestmotdomslut
-
Nytt avsnitt och ny vikarie när Jonathan Rudman gästar oss. Blir det några fina övergångar innan fönstret stänger? Linköpings pånyttfödelse. Tobias Gustafsson vs Emil Johansson. Kalmarsunds skadestrul. Frågelådan öppnas som vanligt. Bra. I detta avsnitt: Jonathan Rudman, Albin Skur och Kim Ganevik Följ oss: @pmd_podcast Stötta oss: patreon.com/protestmotdomslut
-
Vi snackar handboll har träffat östgöten Jimmy Grandin, som lämnade tryggheten och handbollen i Linköping för studier på Chalmers i Göteborg. En medioker handbollsspelare i division 4 och med en kebabrulle 2015 på balkongen tillsammans med vännen Oskar Mattelin kom idén att starta sajten Handbollskanalen, och som har blivit en viktig och bra informationskanal för svensk handboll från Norr till Söder.
Jimmy är dessutom vice ordförande i Handboll Väst.
Härlig personlighet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
För 40 år sedan inträffade en av Sveriges allvarligaste sjukhusolyckor någonsin på en njurmedicinsk klinik i Linköping – en tragedi som kostade tre patienter livet. Det kom att kallas ”dialysmålet”, och Lena Svenaeus var offentlig försvarare för den sjuksköterska som pekades ut som ansvarig. I ”Juridikens värld” berättar hon om fallet, om behovet av syndabockar, och vilka likheter det finns med moderna rättsskandaler. Hör henne också berätta om sin tid som Jämställdhetsombudsman (JämO), då lönediskriminering för första gången bekämpades i Arbetsdomstolen – och varför hon är starkt kritisk till Diskrimineringsombudsmannens arbete: ”Rutinen att använda diskrimineringsanmälningar som upplysning om lagens innehåll istället för att ge hjälp till de drabbade är direkt stötande”.
-
Nästan ett helt år har gått sedan den senaste skjutningen ägde rum i den blodiga gängkonflikt som skakat Linköping de senaste åren. I dagens avsnitt av Correnpodden levererar lokalpolisområdeschefen Ann-Christine Rehnström en nulägesbild. Hon berättar också om polisens lärdomar efter påskkravallerna, om framtida övervakningskameror och om ett helt nytt projekt som ska stoppa gängens rekrytering. …
Fortsätt läsa "52. Ett år utan skjutningar • Polischefen: ”Definitivt inte lugnt”"
-
Det är nytt år och vi bjuder på nya bekymmer:
Det är livsfarligt att lägga sig av med laster, Hundåren, det slutgiltiga inlägget i manligt-kvinnligt-debatten(!), George Costanza på massage och galenskapernas kvarter i Uppsala.
Venligst,
Moa & Sara
Brasklapp: doktorandtjänsten som annonserades ut var i Linköping och inte Lund.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vi måste öka utvecklingstakten!” Menar Frida Meyer, specialist i akutsjukvård och gäst i detta avsnitt av Akutläkarpodden. Frida blev akutläkare för att utmana sig själv och har sedan dess varit med och utvecklat akutsjukvården under lång tid, både lokalt i Linköping men också nationellt och ett av hennes käpphästar är att vi måste förstå och ta tillvara kompetensen hos akutläkare. Varför Frida tycker att alla ska vara nyfikna på det prehospitala är också ett självklart tema när Region Östergötlands prehospitala MLA gästar.
Deltar: Frida Meyer, Hilda och Arin
-
Peter Benson, Madeleine Lundberg och Otto Klaar avhandlar följande i veckans podd:
Börsens byrackor (Dogs of the Dow), Lyko, Solnaberg Properties, Link Prop och Sleep Cycle
Detta avsnitt av Affärsvärlden Analys sponsras av: Spotlight Stock Market https://spotlightstockmarket.com
Länk till Affärsvärldens nya verktyg Uppköpsguiden: https://www.affarsvarlden.se/verktyg/uppkopsguiden -
En sammanfattning av viktiga händelser i Sverige under året.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Först ska det handla om alla unga män som har dött i Sverige.
Det var många nyheter om våldet mellan kriminella gäng i år. Väldigt många unga män och pojkar blev mördade. Över 60 personer har dött när de blivit skjutna med vapen i år. Det är fler än alla andra år som det gjorts mätningar av det dödliga våldet med vapen. Ofta beror morden på bråk mellan kriminella gäng.
Flera av morden var i Södertälje. En person som bor där sa att hon var rädd.
– Alltså jag, jag har bott här i 48 år. Jag aldrig har varit så här rädd som de här senaste åren. Aldrig. Det... jag känner inte igen Sverige. Det är hemskt.
Det var många andra nyheter om våld under året. Under påskhelgen var det våldsamma bråk i flera svenska städer. Det var bråk i Linköping, Norrköping, Örebro, Stockholm och Malmö. Många människor kastade stenar mot poliser och förstörde polisbilar. Det kallas för upplopp. 300 poliser blev skadade. Bråken började för att högerextremisten Rasmus Paludan protesterade mot islam. Han skulle bränna upp koraner.
Mats Öhman är polis i Örebro. Han var rädd för att hans kollegor skulle dö när det var upplopp där. Han sa att upploppen var hemska i alla städer, men att det var värst i Örebro.
– Då var jag djupt oroad att jag skulle få meddelande om att det var döda eller riktigt svårt skadade arbetskamrater. Det var fruktansvärt det som hände i Norrköping. Fruktansvärt det som hände i Linköping. Stockholm, Malmö. Men den här attacken, den attacken som var här är den värsta svensk polis har upplevt.
Ungefär 40 personer har dömts till fängelse för brottet sabotage mot blåljusverksamhet efter upploppen. Det betyder att man attackerar polis, räddningstjänst eller ambulanser. Några har också dömts till utvisning.
Två mord fick särskilt mycket uppmärksamhet i år. Det ena mordet var i Malmö. En 18-årig elev dödade två lärare på sin skola. Han dömdes till livstids fängelse för morden. Det är det hårdaste straffet man kan få i Sverige. Det var första gången en så ung person fick det straffet i Sverige. Förut fick personer mellan 18 och 20 år alltid kortare straff. Det ändrades i början av året.
Det andra mordet var på Gotland under Almedalsveckan i Visby. Där samlas många politiker och andra personer för att prata om viktiga samhällsfrågor. En man som heter Theodor Engström dödade en kvinna som hette Ing-Marie Wieselgren. Hon var känd eftersom hon jobbade med psykisk hälsa på den stora organisationen SKR. Hon brukade vara med på radio och tv.
Theodor Engström åtalades för terroristbrott och mord. Han dömdes för mord. Han dömdes också för brottet förberedelse till terroristbrott, eftersom han planerade att mörda Centerpartiets ledare Annie Lööf. Han dömdes till rättspsykiatrisk vård, eftersom han var psykiskt sjuk vid mordet. Det betyder att han får vård i stället för fängelse.
Nu ska det handla om kriget i Ukraina, och hur det har påverkat Sverige.
Den 24:e februari invaderade Ryssland Ukraina. Det blev krig. Det har påverkat hela Europa och Sverige på många olika sätt.
Många ukrainare har flytt från kriget och kommit till Sverige. Nu bor ungefär 50 000 ukrainare här. Många ukrainska barn går i svenska skolor. Lev är en av dem. Han har lärt sig lite svenska.
– Jag pratar svenska i skolan.
Sverige har skickat vapen, pengar och utrustning för flera miljoner kronor till Ukraina för att hjälpa folket och soldaterna där. Svenska militärer har även utbildat nya ukrainska soldater.
Kriget gjorde att både politiker och vanliga människor i Sverige ändrade sig om Nato. Nato är en militär organisation som många västländer är med i. Före kriget ville den socialdemokratiska regeringen inte vara med i Nato. Men efter krigets början bestämde regeringen att Sverige skulle ansöka om att gå med. Nu vill nästan 70 procent av folket i Sverige också gå med i Nato. Det är många fler än före kriget.
Lilian Svensson tycker att det verkar bra att vara med i Nato. Sverige blir starkare då, säger hon.
– Vi är ju utanför annars. Och tillsammans med Finland och hela Skandinavien är vi jättestarka tror jag.
Sverige och Finland skickade in sina ansökningar tillsammans i maj. Sverige är inte med i Nato än för Turkiet har inte godkänt ansökan. Turkiet har flera krav för att släppa in Sverige i Nato.
Kriget påverkade även priset på bensin, diesel och el. Det blev mycket dyrare att tanka bilen och värma upp hus. Många personer fick svårt att betala sina elräkningar. Det blev även svårt för många företag.
Många andra saker blev också dyrare i år. Det var många nyheter om den ekonomiska krisen. Nyheterna handlade till exempel om inflation, dyr mat och höjd ränta.
Inflationen steg mycket i Sverige under året. Förra året var inflationen ungefär 2 procent. Det är normalt. I november i år var inflationen 9,5 procent.
Inflationen visar hur mycket priserna har ökat jämfört med för ett år sedan. Den höga inflationen beror bland annat på att el och mat är så dyrt. I början av året kostade ett paket smör ungefär 50 kronor. Nu kostar det nästan 70 kronor.
Vissa hade inte råd att köpa all mat de behövde i år. Fler personer än vanligt behövde hjälp för att klara sig. Antonio i Skövde fick mat av kyrkan.
– Det finns inga pengar kvar för att köpa mat. Tack och lov att det finns hjälp ifrån kyrkan så man kan ha lite mat.
Sveriges centralbank Riksbanken har försökt minska inflationen. Riksbanken har höjt sin ränta, som heter styrräntan. Då blir det dyrare för människor att låna pengar av vanliga banker. Det kan göra att folk handlar mindre, och då minskar inflationen. I år har Riksbanken höjt räntan till 2,50 procent. Det är den högsta räntan på 14 år.
Nu ska det handla om sjukdomar.
Det var inte lika många nyheter om coronapandemin i år som förra året. I februari slutade corona-reglerna att gälla. Då blev många glada. Man kunde till exempel ha fest och gå på fotbollsmatch eller konsert igen. Så här sa en tjej till P4 Halland.
– Jag tycker att det känns helt underbart att man äntligen får lov att vara fri till att göra vad man vill. Det jag menar är att om jag vill gå ut och dansa en lördag så kan jag gå och dansa. Eller om man vill gå på konsert.
I maj upptäcktes det första fallet av sjukdomen apkoppor i Sverige. Tidigare fanns sjukdomen mest i länder i Afrika. Det vanligaste var att djur smittade människor. Men i våras började sjukdomen spridas mellan människor i Europa.
Nu ska det handla om en gasläcka.
I september började det läcka gas från rör på botten av Östersjön. Rören heter Nord stream 1 och 2. De går från Ryssland till Europa. Experter märkte att det var explosioner i vattnet nära Sverige samtidigt som rören började läcka. Flera länder gjorde stora undersökningar i vattnet. Militärer åkte dit med båt och dykare fotograferade rören. Utredningarna visade att någon hade sprängt rören. Det är fortfarande ingen som vet vem som sprängde rören.
Sist ska det handla om sport.
Det har varit ett bra år för många svenska idrottare. Stavhopparen Armand Duplantis och skridskoåkaren Nils van der Poel slog världsrekord.
Armand Duplantis vann världsmästerskapen, VM, både inomhus och utomhus. Han slog nytt världsrekord när han hoppade 6,21 meter. Han hoppar högst stavhopp i hela världen.
Skridskoåkaren Nils van der Poel vann två OS-guld för Sverige. Han vann tävlingen på 5 000 meter och tävlingen på 10 000 meter. Han slog nytt världsrekord när han åkte 10 000 meter på 12 minuter och 30 sekunder. Det är snabbast i hela världen.
-
2022 är snart slut och vi skall se tillbaka på P3 krimåret som gått, fallen som stuckit ut och rösterna som hörts.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Under år 2022 producerade P3 Krim över 40 timmar poddmaterial - varje vecka, hela året, har vi släppt avsnitt. I den här årskrönikan ser vi tillbaka på krimåret som gått - fallen som stuckit ut, rösterna som hörts och avsnitten som berört extra mycket.
Tråkigt nog slog dödskjutningarna nya rekord och kom att prägla mycket av krimåret. Flera städer drabbades extra hårt som t ex Gävle, Linköping och inte minst Södertälje. Även efterspelet av mordet på 12-åriga Adriana har fått mycket uppmärksamhet under året.
2022 blev också ett år med många fall av grovt våld mot kvinnor. Morden på Malmö Latin, kvinnan som våldtogs och kastades ner i ett gruvhål, mordet på Tove i Vetlanda och mordet på Hisingen där en kvinna kördes ihjäl av sina söner är några exempel på fall som skakade om Sverige.
Fler fall, och avsnitt, som stuckit ut var de om korrupta advokater, krigsbrott i Ukraina, rekordstora knarkbeslag, Almedalsmordet och inte minst påskupploppen.
Det blir också de senaste uppdateringarna om årets mest uppmärksammade fall och var de står idag.
Tack till er som lyssnar och inte minst till er som hör av er med tips. Och extra stort tack också till er som medverkat i P3 Krim under året och vars historier vi fått berätta.
Gott nytt år önskar vi på P3 Krimredaktionen.
Programledare: Linus Lindahl, Mariela Quintana Melin
Producent: Stefan Sundberg
Reporter: Jill Ericsson, Jennifer Ahlbom
Tekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: [email protected]
Tipstelefon: 0734-61 29 15
- Mostrar más