MP Podcasts
-
Staten och myndigheter kan gå före när det gäller klimatomställningen. Det visar exemplet Nya Zeeland där offentlig sektor klimatsäkras i rekordfart. Eva Mineur från Klimatpolitiska rådet och fd statssekreterare Eva Svedling (MP) diskuterar vad staten och förvaltningen kan göra för att hjälpa hela Sverige att minska koldioxidutsläpp. Myndigheterna skulle kunna göra stor skillnad för klimatet om de inte behövde tampas med målkonflikter och otydlig styrning. Men måste man vänta på order ovanifrån eller kan man börja vid eget skrivbord? Programledare: Silvia Kakembo
-
På onsdag den 16 november kan riksdagen fatta beslut om en ändring i grundlagen, som hotar både demokratin och yttrandefriheten. Med den kontroversiella lagen om utlandsspioneri riskerar graverande uppgifter att stanna i det fördolda – och journalisten bli spion.
Eller hur ska man egentligen förstå det som nu sker? Kan viss journalistik snart bli olaglig? I vilken utsträckning kan detta påverka möjligheterna att bevaka Sveriges internationella samarbeten och avslöja missförhållanden? Och vad händer med meddelarfriheten? Kommer ingen att våga vara visselblåsare längre?
Konstitutionsutskottet har redan sagt ja till lagändringen, och snart ligger förslaget på riksdagens bord ännu en gång. Våra folkvalda är på god väg att anta den nya spionlagen – men det får inte ske utan debatt om vilka konsekvenser det för med sig.
PK-debatt 14 november 2022 på Kulturhuset i Stockholm.
Medverkande:
Nils Funcke, journalist och debattör i yttrandefrihetsfrågor Stina Oscarson, författare och samhällsdebattör Tove Carlén, jurist på Journalistförbundet Ida Karkiainen (S), ordförande i Konstitutionsutskottet och tidigare civilminister Jan Riise (MP), ledamot KonstitutionsutskottetPK-debatt leds av Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg.
Kvällen inleddes med ett samtal med den turkiske exiljournalisten och debattören Bülent Kenes. Han bor i Sverige och precis har pekats ut som "terrorist" av Turkiets president Erdogan, som vill se honom utlämnad.
-
Det är bara detaljer som har hindrat oss från att få en ny regering idag enligt Ulf Kristersson. Men i detaljerna gömmer sig djävulen, heter det ju...
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har begärt två dagar extra för att förhandla färdigt om regeringsbildningen. "Vi är i mål, det är bara detaljer kvar", säger Kristersson. Om han kommer överens med Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna inom 48 timmar så kan Ulf Kristersson bli Sveriges nye statsminister i början av nästa vecka. Men vad är det för detaljer som ställer till det?
Vi tar också ta upp ett annat val där utgången är oviss, nämligen valet till den amerikanska senaten. Delstaten Georgia kan fälla avgörandet, och där kämpar två pastorer en jämn kamp om senatorsplatsen. Nu har det uppdagats att den republikanska kandidaten, som kampanjar för ett totalt abortförbud, själv uppmanat sin flickvän att göra abort, och dessutom betalat för ingreppet. Kan detta förskjuta majoriteten i senaten i Washington? Och varför är abortfrågan så viktig i amerikansk politik? Det frågar vi filosofen och författare Roland Poirier Martinsson.
Det ska också handla om vad som hände med alkolåsen på personbilar. Många ville ju att de skulle bli obligatoriska, men vad har hänt? Karin Svensson Smith (MP) är före detta riksdagsledamot och utredare för alkolåsutredningen. Hon gästar programmet och berättar om turerna kring alkolåsen.
-Jag kände verkligen att det här är rätt, säger Karin Svensson Smith. Det ska inte gå att starta fordonet när man är berusad.
I USA ökar antalet döda i trafiken på grund av alkoholpåverkade förare, och nu vill amerikanska trafiksäkerhetsverket införa obligatoriskt alkolås på alla nytillverkade bilar. Ska det vara så omöjligt att hålla sig nykter bakom ratten? Och finns det ingen annan teknik som skulle kunna göra samma nytta? Lars Olov Sjöström, trafiksäkerhetschef på Motorförarnas helnykterhetsförbund, ger sina synpunkter.
- Hade vi alkolås i alla bilar, då skulle en fjärdedel av dödsolyckorna försvinna på en gång, säger han.
Och så ska vi prata om kung Charles III kröning. Datumet är spikat, och det spekuleras i om den kommer att bli lite kortare och mindre svulstig än drottning Elizabeths kröning, som han genomled som barn 1953. Men vilka av alla krångliga ceremonier är det i så fall som ska bort?
Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Ulrika Lindqvist -
Mursal Isa flydde kriget och klimatförändringarna och bytte därmed gräset och fåren på Somalias stäpp mot renarna och snön i Kiruna.
Till slut hamnade han i Borlänge där han började engagera sig politiskt. Först i socialdemokraterna men ganska snabbt bytte han till Miljöpartiet.
Nu är han etta på MPs lista till regionen och han pratar klarspråk om klimat, brottslighet, utsatta områden och varför Sverige misslyckats med integrationen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hur räddar vi planeten? Hur löser vi energin? Hur ställer vi om transporterna? Vad ska individen gör och vad är politikens uppgift?
Deltagare: Ali Esbati (V), Mattias Vepsä (S), Lorentz Tovatt (MP), Rickard Nordin (C), Joar Forssell (L), Camilla Brodin (KD), Martin Kinnunen (SD). Moderaterna valde att inte medverka.
Leds av: Maria Sandmon, klimatredaktör Dagens ETC, och Andreas Gustavsson, chefredaktör Dagens ETC
-
Intressen ställs mot varandra i skogspolitiken, bland annat i frågorna om naturvärden och biologisk mångfald. Hör debatt mellan Per Bolund, Miljöpartiets språkrör, och Peter Helander, skogspolitisk talesperson för Centerpartiet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hör även kommentar av Ekots miljöreporter Annika Digréus.
Programledare: Cecilia Strömberg Wallin
Producent: Felicia Hassan
Sändningskoordinator: Veronika Mitrevska
-
Vi tar upp att S-kandidat vägrar ta kvinnor i hand och att Jan Emanuel Johansson kritiserar S för att gå övre medelklassens ärenden istället för folkets. Dessutom om väljarnas betyg på partiernas invandringspolitik. Men först om att Per Bolund (MP) anser V och C har samma värdegrund.
-
Livslångt lärande är oundvikligt och viktigt. För en politiker betyder det att ständigt lyssna in, utveckla sig och förstå mer av det samhällsperspektiv man är vald att ta beslut inom. Möt Annika Hirvonen, riksdagsledamot och ledamot i utbildningsutskottet för miljöpartiet. Det viktigaste lärandet just nu handlar för henne och hennes parti om att förstå hur vi måste organisera om vårt samhälle, ta hand om naturens resurser och planeten. Det intresset har funnits med ända sen hon var barn och ledde till både studier i hållbar samhällsutveckling och senare också juridik, för att kunna satsa på förändringsarbete inom områden som miljö, klimat och jämställdhet. Men som också menar att lärande handlar även om värderingar, moral och ansvar.
I avsnitt 80 hör du Annika Hirvonen från miljöpartiet, i den sista delen i Livslångts valserie med alla riksdagspartierna, där alla intervjuer har gjorts av Carl Heath. -
"Känslan av ensamhet och utanförskap präglade mina tonår väldigt mycket, men också uppbrottet" berättar miljöpartiets språkrör Märta Stenevi.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I P1 Kulturs programpunkt Verket som värker får lyssnarna berätta om ett konstnärligt verk som betytt mycket för dem rent personligt.
Inför valet har vi vänt oss till partiledarna: Vilket verk betyder något alldeles särskilt för dig?
Märta Stenevi, språkrör för Miljöpartiet, har valt boken "Vem ska trösta Knyttet?" av Tove Jansson.
Reporter: Tove Lindell.
-
Ställ dina valfrågor direkt till partiledarna i Karlavagnen i P4. I detta avsnitt: Per Bolund (MP). Med Svjetlana Pastuhovic.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Miljöpartiets språkrör Per Bolund svarar på lyssnarnas frågor och förklarar bland annat för elvaårige Raman hur hans parti ska minska utsläppen av fossila bränslen. Han förklarar dessutom att Miljöpartiet vill att högkostnadsskyddet ska bli mer generöst.
I Karlavagnen Valspecial får du som lyssnar ställa frågor till partiledarna - vad är viktigt för dig? Karlavagnen nås på telefonnummer 020- 22 10 30 eller mejl: [email protected].
Programledare: Svjetlana Pastuhovic.
Sveriges Radios samlade valbevakning hittar du på sverigesradio.se/val-2022.
-
Märta som gjort en politisk raketkarriär utan politisk bakgrund berättar om partiets ideologi. Om varför de har svårt att locka väljare mitt i brinnande klimatkris. Om hat och hot. Vi träffar blivande maken Peter Johnsson som hon träffade på en datingsajt. Producent: Malou von Sivers. Redaktör: Mikaela Nilsson. Ansvarig utgivare: Johanna Thulin Bratten.
-
Amanda Lind (mp) får svara på provocerande frågor om ayahuasca. Svetlana Aleksijevitj böcker stoppas i Belarus, Kajsa Ekis Ekmans nya jobb(?), och AI-rapparen FN Meka - det senaste offret för cancelkultur.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Nanna Olasdotter Hallberg, Moa Wallin och Kristofer Andersson tar sig an den senaste veckans cancellerade kulturpersoner och frågar ut den före detta kulturministern.
-
Vi pratar med alla politiker som vill prata med oss inför valet 2022. Vi har diskuterat lokala frågor och försökt få med antroposofiska perspektiv i samtalen. Vi har inte sökt konfliktlinjerna utan satsat på att få till så bra samtal som möjligt.
I detta avsnitt medverkar: Daniel Johnston Erland Kornfeld Hanna Klingborg (MP) Mats Pertoft (MP) Tekniker: Horst-Henrik Liljeström
Vill du nå oss? Mejla till [email protected]
-
Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi berättar om den tuffa tiden i ungdomen, bröllopet som skjuts upp hela tiden och bokidén som aldrig hamnar på pappret. Plus politiken såklart
-
Språkröret Märta Stenevi om vad Miljöpartiet tänker göra med energipolitiken när priserna stiger och ett eventuellt regeringssamarbete efter valet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Dessutom svarar språkröret på lyssnarnas frågor inför valet den 11 september 2022.
Titti Schultz intervjuer med partiledarna finns även i P4 Extra – Gästen.
Sveriges radios samlade valbevakning hittar du på sverigesradio.se/val-2022.
- Mostrar más