Peter Englund Podcasts
-
På senare år har författaren och historikern Peter Englund dagligen läst i Virginia Woolfs dagböcker:"Jag förtrollades av denna utomordentligt intelligenta, känsliga, begåvade, komplicerade kvinna!"
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
PETER ENGLUND OM VIRGINIA WOOLF!I Kulturlivet med Gunnar Bolin är det gästen som bestämmer vem vi ska tala om! I veckans avsnitt har historikern och författaren Peter Englund valt att han vill prata om Virginia Woolf, en författare han tycker har en sällsynt vacker hjärna och som han blir en smula spak inför.
Peter Englund debuterade 1988 med "Poltava" som blev en kritiker- och läsarsuccé. Hans hyllade författarskap har skildrat 1600-talets svenska stormaktstid, första världskriget i en svit böcker, egna minnesfragment i "Jag kommer ihåg" och ett mord på en ung kvinna i "Söndagsvägen". 2022 kom "Onda nätters drömmar: november 1942 och andra världskrigets vändpunkt i 360 korta kapitel". Peter Englund är ledamot av Svenska akademien sedan 2002.
Virginia Woolf (1882-1941) är en av 1900-talets främsta engelska författare. Hon räknas till de stor modernisterna och idag är romanerna "Mrs Dalloway" och "Mot fyren" klassiker, så även de feministiska "Ett eget rum" och "Orlando". Virginia Woolfs dagböcker som hon skrev från 1915 fram till sin död, gavs ut i sin helhet under åren 1977-1984. På svenska finns ett urval samlat i utgåvan Ögonblick av frihet: dagboksblad 1915-1941, som gavs ut i översättning av Rebecca Alsberg 2008.
KULTURLIVETS GUNNAR BOLINProgramledare Gunnar Bolin är mångårig medarbetare på Sveriges Radio och har arbetat på kulturredaktionen sedan 1989. Förutom otaliga radioinslag har han också skrivit två böcker: "Hovjuvelerarens barn" och "Bibliotekarien i Magdeburg".
Producent: Maria Götselius
-
Som utlovat kommer här en fördjupning om den västra fronten i Karl X Gustavs första danska krig - Krabbefejden. Blir patron för att lyssna på helawww.patreon.com/kungarochkrig Litteratur:Svenska krig 1521-1814 av Ulf SundbergOfredsår av Peter EnglundTåget över Bält av Lars Ericsson Wolke
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Som utlovat kommer här fördjupningen om Tredagarsslaget vid Warszawa 18-20 juli 1656. För att lyssna måste du bli patron Instagram: @kungarochkrigTwitter: @kungarochkrigFacebook: Kungar och krig Litteratur som använts:Svenska krig 1521-1814 av Ulf SundbergOfredsår av Peter EnglundTåget över Bält av Lars Ericsson Wolke
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Dagens gäst är historikern Peter Englund och temat är hur man skriver historia. Peter Englund är ledamot i Svenska Akademien och var dess ständiga sekreterare mellan 2009 och 2015. Han är en mästerlig berättare och har skildrat allt från världskrigen till slaget vid Poltava, drottning Kristinas liv och en mordhistoria från Hökarängen. Vi samtalar om vad som kännetecknar en välskriven historieskildring, riskerna med att skriva historia som är färgad av samtidens normer, och varför det är viktigt för historikern att kunna erkänna dygder i det han eller hon föraktar.
Peter Englunds bok "Onda nätters drömmar": https://www.adlibris.com/se/bok/onda-natters-drommar-november-1942-och-andra-varldskrigets-vandpunkt-i-360-korta-kapitel-9789127160088
Bli medlem på Patreon: https://www.patreon.com/bildningskomplexet och få exklusiva avsnitt och övriga avsnitt reklamfritt före alla andra, eller stötta podden på SWISH på 0709262541
Facebook: Bildningskomplexet
Instagram: Bildningskomplexet
Twitter: @BenjaminElfors
E-post: benjaminelfors@gmail.com
Musikproduktion: Ivar Edding
Omslag: Emma Westin/Matthew Sundin
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Essäböcker hittar man på vitt skilda avdelningar i bibliotekets hyllor. Anledningen är att de ofta handlar om många olika saker. En essä är ett försök att resonera kring och utveckla en personlig tankegång kring ett ämne. Gärna med någon vetenskaplig förankring. Michel de Montaigne brukar anges som essäns upphovsman. Han levde på 1500-talet och skrev personliga betraktelser om en rad olika ämnen. En rad olika ämnen avhandlas också i det här avsnittet - allt från konstnärer i utanförskap till snöns och vardagsföremålens historia.
Böcker som nämns: Michel de Montaigne: Essayer, 3 band (2012)
Peter Englund: Tystnadens historia (2021)
Bengt af Klintberg: Kuttrasju (1998)
Mats Ekdahl: Snöns historia (2019)
Anders Cullhed: Tidens guld (2017)
Olivia Laing: Den ensamma staden (2017) och Märkligt väder (2021)
Patrik Svensson: Den lodande människan (2022)
--- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/ofiktion/message -
Brev, dagböcker och memoarer ger 39 personliga och samtida vittnesmål som tillsammans skapar en lika laddad som intim bild av krigets vändpunkt. De personliga berättelserna visar händelserna inifrån och med en ofta svåråtkomlig närhet, vilket får historien att framträda på ett alldeles nytt vis. Så vad kan vi i dag lära av dessa 39 personers historier och finns det ett samband till hur vi berättar om krig i dag?
Peter Englund i samtal med Dan-Erik Sahlberg, programchef på Sigtunastiftelsen.Medarrangör Natur & Kultur
-
I tider av krig och upprustning frågar vi oss i Filosofiska rummet: Vad är fred? Räcker det med att våldet upphör? När fred krockar med rättvisa vad väger tyngst?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det har föreslagits att Ukraina ska avstå landområden i utbyte mot fred med Ryssland. Många skulle slippa dö i ett förödande krig, men många ukrainare skulle förlora sin frihet och angriparen skulle belönas. Våld föder våld, och bara förhandlingar kan få slut på krig, säger pacifister.
Är sanktioner och diplomati moraliskt bättre än militära insatser?
När ett nytt krig i Europa är ett faktum och Sverige är på väg in i Nato – förändrar det även vårt tänkande om krig och fred?
Medverkande i samtalet är historikern och författaren Peter Englund, filosofen Magnus Jiborn och Lisa Hultman, professor i freds- och konfliktforskning.
Programledare: Cecilia Strömberg Wallin
Producent: Marie Liljedahl -
I november 1942 vände andra världskriget och Peter Englund vill nu ta reda på hur vanliga människor upplevde denna tumultartade tid. Dessutom tar vi reda på vad Facebook gör med vår historiesyn.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hur kändes det att leva under en av de mörkaste och mest tumultartade månaderna under 1900-talet? Historikern Peter Englund har i aktuella boken Onda nätters drömmar samlat berättelserna från ett 40-tal helt vanliga människor som på olika sätt påverkades av krigets vändpunkt – frontsoldater, journalister, sexslavar, koncentrationslägerfångar och helt vanliga hemmafruar. Tobias Svanelid träffar författaren för att ta reda på vad dessa erfarenheter kan säga oss idag och vilken ny bild de ger av andra världskrigets vändpunkt.
Dessutom uppmärksammar vi pinfärska forskningsfältet digital minnes- och historiekultur, där historiker och andra forskare nu vill ta reda på vad Facebook och andra sociala medier gör med våra minnen och vår historiekultur. Robin Ekelund vid Malmö universitet är en av få svenska forskare som fördjupat sig i ämnet.
-
Allvarligt talat med författaren och historikern Peter Englund.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vad ska jag göra för att sluta oroa mig för mina barn? Per Ehn
Hur upplever man lycka i en allt mörkare värld? Linnea Holmberg
Ska man tänka ”jag kunde tjänat mer”? Emelie Haglund
Vad kan jag göra för att bromsa tiden? Justus BennetMusik vald i samarbete med Anton Karis
Susanna Einerstam producent
susanna.einerstam@sverigesradio.se -
Vill du lyssna på hela avsnittet måste du bli månadsgivare. Som ett patreon-exklusivt avsnitt kommer idag ett avsnitt om Hannibalsfejden. Kriget var den del av det Torstensonska kriget som utspelade sig vid den svensk-norska gränsen från Jämtland till Göteborg 1644–1645. Namnet kommer från Norges ståthållare Hannibal Sehested. (Bilden som använts till avsnittet är från Sjöslaget vid Femern som rent tekniskt inte är en del av Hannibalsfejden, men det finns inga målningar av den specifika fejden) Instagram: @kungarochkrig Twitter: @kungarochkrig Facebook: Kungar och krig Litteratur som använts:Ofredsår - Peter Englund
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hur smakar Moderaternas chips? Vad betyder partiets nya frågetecken och utropstecken? Och hur går det för högerns valkampanjer? Tyckpressen rivstartar efter sommaruppehållet! Gästar gör Göran Greider (ledarskribent på Dagens ETC), Amanda Broberg (vik. ledarskribent på DN) och Anne Kaun (professor i medie- och kommunikationsvetenskap). Programledare: Max V Karlsson
Panelens tips:
Anne Kaun tipsar om "The People's Choice" av Paul F Lazarsfeld.
Amanda Broberg tipsar om Söndagsvägen av Peter Englund.
Max V Karlsson tipsar om "Ruling the Void" av Peter Mair.Ansvarig utgivare: Andreas Gustavsson
-
Allvarligt talat med författaren och historikern Peter Englund.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hur gör man för att inte bli bitter? Liselott Evasdotter
När byter man åsikt? Klas Ancker
Rädsla är det medfött? Per Dahlquist
Ska jag spara alla minnen? Christina Jonå NordlingMusik vald i samarbete med Anton Karis
Susanna Einerstam producent
susanna.einerstam@sverigesradio.se -
Allvarligt talat med författaren och historikern Peter Englund.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kan en relation återuppstå? Eva-Marie
Går historien i cykler ? Ella
Varför får jag inte berömma mig själv? Vienno Mårtensson
När ska man förverkliga sina drömmar? Sara StrindevallMusik vald i samarbete med Anton Karis
Susanna Einerstam producent
susanna.einerstam@sverigesradio.se -
Allvarligt Talat med författaren och historikern Peter Englund.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Allvarligt Talat är ett program och en podd där du som lyssnar får svar på dina frågor som går på djupet.
I Allvarligt Talat svarar Peter Englund på följande frågorHur vet man att man är tillräckligt beredd? Axel Dahl
Varför är relationen till döttrar och söner olika? Annika Cripps
Varför måste de döda leva kvar på nätet? Britta Näslund
Hur mycket ensamhet kan man stå ut med? SofieMusik vald i samarbete med Anton Karis
Susanna Einerstam producent
susanna.einerstam@sverigesradio.se -
Allvarligt Talat är tillbaka - programmet och podden där du som lyssnar får svar på dina frågor som går på djupet. I det här avsnittet svarar författaren Agnes Lidbeck på frågor som till exempel "Fungerar kärlek på avstånd?"
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Allvarligt talat med författaren Agnes LidbeckSka jag försöka ändra på inskränkta människor? Julia
Fungerar kärlek på avstånd? Annie Wyon
Har livet en mening utan mål? Ebba Tapper
Har jag rätt att sörja att min vän ingått en kärleksrelation? Eva BohlinAllvarligt talat är ett program som bygger på lyssnarnas frågor. Programvärdar: Peter Englund och Agnes Lidbeck.
Musik vald i samarbete med Anton Karis
Susanna Einerstam producent
susanna.einerstam@sverigesradio.se - Mostrar más