Simone De Beauvoir Podcasts
-
I vår sommarserie "Nio tänkare att ha koll på" kretsar samtalet kring paret Sartre och de Beauvoir och deras filosofi om frihet och att människan är vad hon själv gör sig till.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
December 1933. Tre unga vänner träffas på en bar i Paris. En av dem heter Jean Paul Sartre, en annan Simone De Beauvoir. Den tredje, Raymond Aron, har varit i Berlin och studerat fenomenologin: en idétradition som utgår från den levda erfarenheten, istället för abstrakta principer och axiom.
Här sås fröet till en filosofi som under maximer som ”Existensen föregår essensen” och ”Man föds inte till kvinna, man blir det” skulle komma att nå långt utanför de akademiska seminarierna, in i konsten och litteraturen – och rentav förknippas med en livsstil med individens okränkbara frihet i centrum.
Hur såg det löfte ut som lockade så många, inte minst unga, till existentialismen under åren efter Andra världskriget? Och vad har Sartre och De Beauvoir att säga oss idag? Filosofiska rummet tar sig an den franska existentialismen med hjälp av Åsa Moberg, författare och översättare, och Mats Rosengren, professor i retorik vid Uppsala universitet.
Programledare: Tithi Hahn
Producent: Mårten ArndtzénProgrammet sändes första gången den 10 februari 2019
-
Människan har ett slitit jobb. Vi är fullt upptagna av att inte råka ut för saker och att vakta på oss själva så att vi inte råkar visa hur hemska vi är. I avsnittet bekänner Linda att hon är mest fokuserad på att allt ska vara rättvist och att inte vara till besvär och Susanna berättar att hon på riktigt tror att hon kan kontrollera vad andra tänker om henne. Ingen av oss är heller förtjusta i att gråta inför andra. Vad vinner man på sitt kontrollbehov? Vad förlorar man? Och hur får man egentligen sitt kontrollbehov under kontroll?
De böcker och filmer vi nämner är:
Förr eller senare exploderar jag - John Green Tvetydighetens moral - Simone de Beauvoir Andetag - Jennifer Niven A call to courage, film med Brené Brown på Netflix -
Komiker och improvisatörer gästar Lustgas förklädda till påhittade karaktärer.
Andreas och Elias dagdrömmer om kongatåg och rollspelar nya lyssnare. Sen måste Andreas lämna och tar in vikarien Arbetare #547 som är hejduk åt superskurken Mr. Black. Han berättar om den nya gemenskapen han funnit i arbetslaget och filosoferar om vad som är en god gärning. Gästar gör den franska författaren Cecile Saint-Pastis som tycker att barn bara är små vuxna som borde läsa Sartre och Simone De Beauvoir så att de blir drägliga att umgås med.
Varning för dumheter och brist på verklighetsförankring.
Instagram:
@lustgascomedy
@fiskfotografen