Svenska Ishockeyförbundet Podcasts
-
I dagens avsnitt så avhandlar vi de spelade matcherna, pratar upp de kommande matcherna samt även haveriet med bangers inkastade på isen, men kanske främst hur Svenska Ishockeyförbundet hanterar frågan. Det och en hel del annat i detta långa avsnitt! God lyssning!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Radiosportens intervjuer, reportage och sporttips för barn och unga.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Spelarna i Enköpings flicklag får inte längre spela 5 mot 5. Från den här säsongen gäller 3 mot 3 på mindre yta för dem och för alla andra hockeyspelande barn i Sverige.
- Man får röra pucken mer och man måste passa och använda varandra, säger Moa Ståhl.
Lagkamraten Maryam Marouki tycker att 5 mot 5 har varit roligare.
- Det är mer positioner, större plan, man får en bättre inlevelse, säger hon.
Maryam är 12 år och en av de äldre i Enköpings flicklag där de yngsta fyller 10 i år, men förra säsongen mötte de lag där spelarna ibland var betydligt äldre.
När alla nu ska spela 3 mot 3 tror Svenska hockeyförbundet, som bestämt om de nya spelformerna, att det kommer bli lättare för föreningar att få ihop rena flicklag och även enklare för föreningar på mindre orter att få ihop lag. Men det är inte det som är anledningen till att ingen längre ska spela 5 mot 5.
- Det är fler närkamper, man får vara delaktig, säger Sara Ridderlund på Svenska Ishockeyförbundet.
-
Här har ni honom, Sveriges bästa hockeyspelare 2022. Colorados lagkapten Gabriel Landeskog gästar den här veckan podden för att ta emot Guldpucken, priset som delas ut av Expressen och svenska ishockeyförbundet till Sveriges bästa hockeyspelare. I ett fullmatat avsnitt får du höra "Gabbe" prata om: Supersäsongen 21/22! Om han var naken när han dök upp på Eric Johnsons hotellrum! Okända storyn bakom Sverigeflaggan under paraden i Denver! Dagen med bucklan! Firarveckorna och Colorados partykung! Filmiska sista bytet under finalen och orden från Nathan MacKinnon! Drömmen om att tangera Joe Sakic! Sms:en från Sidney Crosby och Ray Bourque! Hur nära det var att han bytte klubb förra sommaren! Beundran för Cale Makar och Nathan MacKinnon! Colorados mäktiga resa 2016-2022! Skillnaden mellan Patrick Roy och Jared Bednar! Hur "Gabbe" lyckats nå den absoluta världstoppen!
-
En galen snickare tar över en hockeyklubb som just ramlat ner i division 2. Klubben saknar både spelare och tränare men den nya ordföranden har storslagna visioner. Han skapar på kort tid hockeyhysteri i Malmö och irritation i övriga Sverige. På några få år tar han klubben från division 2 och konkurshot till SM-guld.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det här är berättelsen om byggentreprenören Percy Nilssons köpelag, den fula ankungen som riskerade svensk ishockeys framtid och blev hatad av hela hockey-Sverige.
Ett program av Martin Marhlo och Fredrik Zander, våren 2022.
Medverkande:
Percy Nilsson, byggentreprenör och tidigare ordförande i MIF.
Timo Lahtinen, tränare i MIF 1989–1994.
Mats Lusth, fd landslagsback och lagkapten MIF.
Micke Johansson, polis och MIF-supporter.
Tommy Boustedt, SM-guldtränare och fd generalsekreterare Svenska Ishockeyförbundet.Arkivljud: Sveriges Radio och SVT.
Slutmix Sandra Pettersson
-
Uppsnack
Ulf Lundell
Isabella Scorupco
Hockey-VM, Svenska Ishockeyförbundet och svenska spelare i Ryssland
Janne Andersson och Arga Snickaren
Olles spelarundersökning
Evert Taube
Maradona och memorabilia
Snooker-VM
Sportikoner i trubbel med rättvisan
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
När Ryssland beslutade sig för att invadera Ukraina fick det följdverkningar på hela världen, inklusive idrotten och ishockeyn. I veckans avsnitt får ni höra en spelare som aktivt valde att lämna sin ryska KHL-klubb CSKA Moskva för att han inte kunde stå bakom Rysslands agerande.Han heter Lucas Wallmark – och han har tillsammans med sin lagkamrat Joakim Nordström hyllats unisont för sitt ställningstagande.I avsnittet berättar Lucas om vad han upplevde på plats i Moskva under krigets inledande dagar, flyktvägen från Ryssland, samtalen med CSKA, hur avtalen löstes, miljonerna han gått miste om, pengarna han fick behålla från kontraktet, varför det var självklart att stå upp för Ukraina, hur han ser på övriga KHL-svenskar som blev kvar i Ryssland under slutspelet, stödet från svenska ishockeyförbundet och hur hans familj hemma i Sverige mådde.Dessutom blickar han mot stundande VM – som blir hans första i karriären. Det blir även ett samtal om hans klubblagskarriär, åren med Skellefteå och Luleå, kärleken till Björklöven, relationen med Per Kenttä, hyllningen till Rod Brind'Amour, framtiden som verkar ligga hos Zürich och tankarna på att en dag dra på sig "Löven"-tröjan.
-
Karin Frick gör entré i Sporthuset. Tv-programledaren som gick från tennistalang till ”djuriskt" tävlande på padelbanan. Nu kärleksbombar hon sporten som exploderat i popularitet. Lasse Granqvists kritik mot Svenska Ishockeyförbundet efter virriga besked om svenska KHL-spelare i Tre Kronor: ”Det saknas kompass gällande ryska anfallskriget”. Därför kan Luleå mot Färjestad bli en klassisk SM-finalserie! Degerfors kris i Allsvenskan. Jens Fjellström med frågan varför guldfavoriten Malmö FF har så många skador. Och Tommy Åström hyllar återigen en svensk stjärna i en världssport, nu handlar det om bordtennisens Truls Möregårdh.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I nya avsnittet av Hockeypodden intervjuas Damkronornas förbundskapten Ulf Lundberg. Det blir analys av OS-turneringen, framåtblick mot VM och koll på statusen för svensk damhockey.
– Vi behöver jobba stenhårt och ruskigt smart för att nå målet att spela om medaljer i nästa OS, säger Ulf Lundberg.
Förlustsiffrorna i OS-kvartsfinalen mot Kanada skrevs till 0–11, trots det är Damkronornas förbundskapten Ulf Lundberg glad över att hans spelare fick uppleva den matchen.
– Det var viktigt att vi fick möta Kanada, för att vi alla skulle få se skillnaden och få målbilden klar för oss: det är upp till den nivån som vi siktar, säger Ulf Lundberg i Hockeypodden.
I avsnittet analyserar Ulf Lundberg Damkronornas fem matcher under OS-turneringen förra månaden.
Dessutom pratar han om Olympisk offensiv, satsningen som Svenska Ishockeyförbundet, Sveriges Olympiska Kommitté och SDHL står bakom för att Damkronorna ska vara med och slåss om medaljer i OS 2026.
– Vi behöver jobba stenhårt och ruskigt smart för att nå målet, men om vi alla drar åt samma håll, så blir det riktigt bra, säger Ulf Lundberg.
Du hittar Hockeypodden där poddar finns.
Programledare är Linus Hugosson.
-
Mikael Åbom möter i detta avsnitt Anders Larsson, Ordförande för Svenska Ishockeyförbundet. Det blir ett varmt och öppet samtal om Anders erfarenhet och syn på ledarskap, kommunikation och drivkrafter. Från näringslivet till idrottslivet har Anders resa gått och idag får vi framhålla att Anders har skapat en gedigen erfarenhet och har ett stort intresse för idrotten i Sverige och framförallt ishockeyn. Anders berättar också om uppgiften och rollen i internationella Ishockeyförbundet, där inte mindre än 81 nationer ska komma överens.
I detta poddavsnitt kommer Mikael och Anders att samtala om vad det är som motiverar Anders att lägga så många arbetstimmar varje vecka på sina olika uppdrag och varför det är så viktigt att ha viljan att komma överens när du leder en verksamhet. Extra viktigt med en organisationsform som idrottsrörelsen tillhör. I samtalet blir det också tydligt att Anders motiveras av att det finns ett högre syfte i de uppdrag han är involverad i, samt att få bidra till ett bättre samhälle.
Anders är en trevlig gäst att möta i poddstudion, bjuder på sig själv och har en varm och trevlig personlighet. Genuint intresserad av det han håller på med. Mötet med tränaren i unga år som gav honom andra roller och uppgifter i klubben istället för att säga, du platsar inte i laget, gav Anders startskottet på att i dag vara en utav de största ledare inom Svensk idrott.
Avsnittet är en del av special edition - Good Governance i samarbete med Styrelseinstitutet. -
Hockeystudion ser tillbaka på ännu en händelserik vecka där både Tre Kronors och Damkronornas OS-trupp är presenterade. Johan Garpenlöv nobbade svenska skyttekungar från alla de tre stora ligorna och det väckte en hel del frågetecken varför inte spelare som Malte Strömwall, Jesper Olofsson och Patrik Karlkvist är med.
Men även i SHL har det varit full fart där Dick-effekten lyser starkt över Djurgården, som vunnit två matcher sedan Dick Axelsson gjorde comeback. Har tåget ändå gått för Djurgården eller kan de svara för en magnifik upphämtning? Tyngre har det tippade topplag som Frölunda och Växjö, inte minst för Frölunda. Är laget på väg att falla ihop som de två senaste åren och är Roger Rönnberg rätt man att få skutan på rätt köl igen?
Riksidrottsnämnden har ännu en gång tagit Svenska Ishockeyförbundet i örat, vilka konsekvenser kommer det egentligen att få?
-
I det nya avsnittet av Hockeypodden från Svenska Ishockeyförbundet resonerar Anders Lundberg och Anders Wahlström om begreppet tävla.
Att tävla är något grundläggande i all idrott. I ishockey gäller det att göra fler mål än motståndaren, och där kommer tävlingsmomentet in.
– Det finns utmaningar kring tävling i barn- och ungdomsidrotten, säger Anders Wahlström, som är utvecklingschef på Svenska Ishockeyförbundet. Det kan finnas individer som väljer kortsiktiga resultat framför långsiktig utveckling, och där kan man gå vilse.
En tränare kan använda olika verktyg för att få sitt lag att vinna. Det är en självklarhet att det sker på elitnivå, men det blir problematiskt när det kryper ner i åldrarna.
– Spelarnas uppdrag är alltid att vinna matchen, men som tränare för barn ska man inte försöka manipulera resultatet genom att till exempel toppa laget, däremot ska man coacha och utbilda barnen och se matchen som ett lärtillfälle, säger Anders Lundberg.
Vad gör idrottande kul?
En bra spelarutvecklingsmiljö håller hög kvalitet och ger spelarna möjlighet att bli sitt bästa jag, menar Wahlström. För att bli bäst måste man fortsätta och det förutsätter en miljö där spelarna trivs.
– Hög kvalitet på spelarutbildningen gör idrottandet roligt för spelaren, säger Wahlström.
Och vad som specifikt gör idrottande kul finns det aktuell forskning på. Svenska Ishockeyförbundet har haft besök av forskaren Amanda Visek från George Washington University, som via frågestudier har tagit fram 84 faktorer som gör idrottande roligt.
– Den viktigaste ingrediensen är att spelaren ska få göra sitt bästa, och däri ligger att spelaren ska få kämpa, tävla och ta ut sig, berättar Wahlström.
Mer om Viseks forskning och om begreppet tävla hör du i Hockeypodden.
-
Tidernas F1-final, VM-hjältar, lottningsfiasko och Lasse Granqvists självinbjudan till ökenhett ultratriathlon! Vi möter Benny Halvarsson som i somras utförde 21 Iron Man på 21 dagar i Sveriges 21 län…hur är det möjligt? Debatt med Miro Zalar, mitt i Hockeyettans juridiska korseld. Kan och bör Svenska Ishockeyförbundet uteslutas från svensk idrott? Och lyssnarnas sångönskemål fortsätter strömma in…från supportrar i med- och motgång!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I detta avsnitt pratar jag med Svenska Ishockeyförbundets Generalsekreterare Johan Stark. Johan har en gedigen idrottsbakgrund med en aktiv karriär inom Basket på elitnivå som både aktiv och ledare. Han har också varit generalsekreterare på Svenska Basketförbundet samt klubbdirektör i Brynäs IF som har stark hockeytradition och kultur.
Vi pratar om Johans bakgrund som basketspelare och hans uppväxt i Ockelbo, hans arbete inom basketen både som avlönad men även som ideell ledare och utmaningar som finns med att vara ledare. Sedan kommer vi in på varför han sedan valde att hoppa på arbetet som klubbdirektör för Brynäs IF inom ishockeyn och efter en sejour i Basketförbundet är han numera generalsekreterare för Ishockeyförbundet. Han berättar om sin syn på ledarskap i allmänhet sedan kommer vi in på ishockeyns utmaningar både sportsligt men även förbundets arbete med rätt attityd och ledarskap. Johan är en mycket klok man som jag är säker på är rätt person att leda hockeyn in i framtiden och lotsa verksamheten i rätt riktning för att bibehålla sin popularitet men även utveckla idrotten i en positiv riktning.
Vi pratar också om viktiga ämnen som tidig specialisering, tidig utslagning, TV puckens vara eller icke vara samt hur han ser på sommar camper och privata initiativ. En naturlig fråga är i detta sammanhang också att prata om ishockeyns tillgänglighet som sport och utmaningen med att få den tillgänglig för alla.
Vidare samtalar vi en del om idrottens tävlingsmoment och hur synen är på att räkna mål och ha serier.
Stort tack till Johan Stark för ditt deltagande i Vintersportpodden och jag önskar dig all lycka att leda ett av Sveriges populäraste sporter och förbund i framtiden!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hockeypodden från Svenska ishockeyförbundet är tillbaka. Avsnittet har temat TV-pucken och hockeygymnasium och gästas av Anders Lundberg och Mikael Rundgren från Svenska Ishockeyförbundet, samt av Christian ”Fimpen” Eklund, före detta spelare. TV-pucken är en av hockey-Sveriges mest anrika turneringar. Sedan starten 1959 har SVT sänt turneringen, som sedan 2019 även lyft in distriktslagen på flicksidan som tidigare spelat Stålbucklan. Det pågår en levande debatt kring turneringen för 15-åringar, om dess syfte och utformning. I det här avsnittet av Hockeypodden svarar Anders Lundberg, spelarutvecklingschef på Svenska Ishockeyförbundet, på många av de vanligt förekommande frågorna om TV-pucken. – TV-pucken är första steget in i Svenska Ishockeyförbundets elitförberedande verksamhet. En liten aktivitet i den stora bilden för en spelares utveckling. Om vi jämför en spelares karriär med Vasaloppet ser jag TV-pucken som ett av spurtpriserna. Det är på seniornivå som vi kan börja prata om hur långt en spelare har tagit sig, säger Anders Lundberg. Lundberg svarar på några av de heta debattfrågorna, så som: • Är 15 år en bra ålder att börja med uttagningar? • Varför spelas inte turneringen på våren, efter uttagningarna till NIU? Många myter om NIU Huvudfokus i det timslånga poddavsnittet läggs på Sveriges 33 elithockeygymnasieskolor, NIU. – Sverige är det enda landet i världen där du kan läsa ishockey som ett ämne du får betyg i, säger Mikael Rundgren, ansvarig på Svenska Ishockeyförbundet för NIU. Många killar och tjejer upplever en press inför antagningarna till NIU, något som Rundgren adresserar i poddavsnittet, samtidigt som han slår ihjäl en del myter: • Vilka datum gäller för antagningarna? • Är det kört att komma in på NIU om man inte spelar TV-pucken? • Hur många flyttar utanför sin region för att gå på NIU? • Vad händer med de spelare som inte kommer in på NIU, hur kan de fortsätta sin hockeysatsning under gymnasiet? ”Jag ville visa att de hade fel” Christian Eklund var en av killarna som inte fick plats i Stockholms TV-puckslag när han var 15 år. Ett hårt besked som gjorde honom nedslagen i ett par dagar. Sedan knöt han näven i fickan. – Vi vuxna, föräldrar och ledare, behöver tona ned hajpen kring TV-pucken. Vi måste förstå vad TV-pucken är, att det bara är en turnering. När jag blev petad gick jag in i mindsetet att jag skulle visa dem att de hade fel, säger ”Fimpen”, som också delar med sig av nyttiga erfarenheter han har med sig som pappa till hockeyspelande barn. Mer om TV-pucken, NIU och hockeyföräldrar hör du i det nya avsnittet av Hockeypodden från Svenska Ishockeyförbundet. Programledare är Linus Hugosson.
-
I detta avsnitt av Vintersportpodden pratar jag med Hockeylegenden och den framgångsrika företagsledaren Jonas Bergqvist. Jonas har näst flest landskamper i Tre Kronor med hela 272 st som också ör hans varumärke och företag numera! Jonas är en otroligt trevlig och jordnära person med enorm erfarenhet från såväl idrotten som näringslivet. Det är något vi pratar om och vilka likheter och skillnader som finns däremellan och vad han burit med sig från sin karriär in i näringslivet. Jonas var även marknadschef för Leksands IF samtidigt som han var spelare vilket han talar varmt om då det gav honom en bra bas att stå på till efter karriären vilket är viktigt för att känna sig trygg och behövd även efter karriären när rampljuset släcks!
Jonas blev sedan VD under 7 år för Leksands IF som han spelat i under 17 säsonger. Efter åren i Leksands IF gick han vidare utanför idrotten och testade sina vingar i högt uppsatta roller inom stora organisationer såsom LRF Konsult, Swedbank, AJ Produkter. Under ett antal år var han även styrelseledamot i Svenska Ishockeyförbundet och ett antal andra styrelser. Numera driver han egen konsultfirma i namnet tvåsjutvå AB. Jonas har en enorm ledarerfarenhet, den tillsammans med att vara en engagerad och ödmjuk person gör honom mycket intressant. Han delar verkligen med sig av sina erfarenheter och ger härliga tips hur man kan tänka i vissa situationer och för att utvecklas.
Jonas tog bland annat tre stycken VM guld och ett OS guld i sin karriär vilket är mycket imponerande.
Detta är verkligen ett avsnitt jag rekommenderar såväl hockeyintresserade människor som personer inom näringslivet som är intresserad av ledarskap och utveckling, såväl etablerade som unga!
Stort lycka till med din verksamhet Jonas och Stort tack för att du var gäst i Vintersportpodden och delade med dig av dina erfarenheter!
MVH/Ville Bylin och Vintersportpodden
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Mostrar más