Episodit
-
I detta avsnitt intervjuar jag Philip Andersson, som är fysioterapeut för IFK Värnamo, om Return to Sport, bedömning av när en spelare anses vara redo för återgång till spel och viktiga saker att tänka på gällande rehab.
Philip bjuder på många bra kliniska tips och kliniskt resonemang. Vi nämner också några ramverk som kan vara till stöd i bedömning av RTS och rehab av idrottare som ska tillbaka till spel.
Ni hittar Philip på Instagram @andersssonphilip
-
Tobias Croner, specialistfysioterapeut inom ortopedi och erfaren lärare i MDT, är en oehört vass kliniker och när jag tänker på Tobias tänker jag på kliniskt resonemang.
Jag har inspirerats mycket av Tobias och i detta avsnitt får ni ta del av en del av hans tankar kring just kliniskt resonemang och det bjuds på många kliniska guldklimpar!
Lyssna och lär! :)
-
Puuttuva jakso?
-
I detta avsnitt intervjuer jag (Peter) Wim Grooten, docent, forskare och lärare på Karolinska Institutet. Wim har gedigen erfarenhet i att göra systematic reviews.
Vad är en systematisk review (SR)? Vad är en meta-analys? Kan man lita på konklusionen av en SR? Finns det bra och dåliga SR? Hur bedömer man kvalitén på studierna som inkluderas i SR? Vad betyder egentligen "shit in-shit out" gällande SR? Hur läser Wim en SR? Lyssna för att får svar på dessa frågor, samt Wims egna tips.
Mycket nöje!
Jag vill passa på att rekommendera Wims podcast som heter "Fysion säger". Finns där poddar finns.
-
I detta avsnitt intervjuar Peter och Erwin, Hannes Brunner, som är fysioterapeut, och som varit med och skrivit ett vårdprogram för vårdgivare som träffar patienter som blivit utsatta för tortyr.
Vad är tortyr? Hur vanligt är det? Vad får tortyr för konsekvenser och vad är vanliga symtom? Vad ska man som vårdgivare göra och inte göra när vi träffar dessa patienter? Detta är frågor som Hannes besvarar i avsnittet.
Vårdprogrammet: https://vardgivare.skane.se/siteassets/1.-vardriktlinjer/regionala-vardprogram---fillistning/vardprogram-om-vard-och-stod-efter-tortyr.pdf
Eller googla: vårdprogram tortyr
Kontakta Hannes: [email protected]
-
I detta avsnitt intervjuar jag (Peter) Kenneth Färnqvist, som är fysioterapeut, doktorand, forskare inom tendinopatier och matstrups- och magsäckscancer. Temat för intervjun är tendinopatier och sensmärta.
Spelar terminologin roll? Vilken roll spelar msk ultraljud? Varför får man tendinopatier och vem får dem? Vad finns det för förklaringsmodeller till uppkomst av tendinopatier? Vad säger forskningen om passiva behandlingsmetoder? Vad säger forskningen om träning för tendinopatier? Vad finns det för vanliga misstag och missuppfattningar?
Detta är frågor som tas upp i avsnittet.
Kenneths blogg hittar ni här: https://tendonguru.com/
-
I detta avsnitt pratar vi (Peter, Tim och Erwin) om vår resa och utveckling som kliniker, från examen till nutid. Vad och vilka har influerat oss? Hur har vårt mindset förändrats över tid?
Jag ber om ursäkt för det dåliga ljudet från min mikrofon. Jag måste ha missat att ändra ljudinput. Vi skulle försöka hålla avsnittet lite kortare, men det gick ju såklart inte. Ni kan ju öka uppspelningshastigheten så minskas avsnittstiden ;)
-
I detta avsnitt intervjuer jag (Peter) Erwin Lindén, specialistfysioterapeut inom smärta, om hur det är att jobba som fysioterapeut på en specialistmottagning för patienter med rygg- och nackbesvär.
Vad finns det för krav för att få komma dit? Vad gör man vid bedömningen av patienterna? Vilka faktorer är avgörande för om en patient är en lämplig kandidat för kirurgi eller inte? Hur kommunicerar man patienterna efter kirurgi och vad ger man för råd? Vad innehåller rehabiliteringen för dessa patienter?
Detta är några av frågorna som besvaras i avsnittet.
Tipsa gärna dina kollegor om podden! Följ oss gärna på Instagram! :)
-
Detta avsnitt är en rebroadcast. I detta avsnitt intervjuas Daniel Petersson som pratar om cervikogen yrsel, om den diagnosen nu ens existerar.
Sammanfattningsvis:
Det är oklart om nacken kan vara den grundläggande/primära orsaken till yrselproblematik, och således oklart ifall diagnosen cervikogen yrsel ens existerar. Om den gör det bör man i första hand utesluta andra yrseldiagnoser och att cervikogen yrsel är en uteslutningsdiagnos.
I dagsläget finns inga specifika tester för att kunna ställa diagnosen cervikogen yrsel. Ställer man diagnosen bör man kunna förklara hur man kommit fram till det. Det är tänkbart att om man redan har en yrselproblematik, kan nackbesvär eventuellt påverka yrseln. Det är vanligt att patienter med yrselproblematik också har nackbesvär.
Poddvärdar:
Peter Lindberg, leg. fysioterapeut
Daniel Pantelic, leg. kiropraktor
-
Rebroadcast: Detta avsnitt läggs upp på nytt eftersom vi tycker att det är så bra och hoppas att det kan nå nya lyssnare.
I detta avsnitt är temat yrsel och BPPV (godartad lägesyrsel, kristallsjukan). Vi intervjuar fysioterapeuten Daniel Petersson som specialiserar sig på yrsel och jobbar i dagsläget enbart med yrselpatienter i Linköping. Daniel håller även i yrselkurser via sitt företag Rehabkurser.
Det blev ett långt avsnitt, men också mycket intressant!
Samtalet om BPPV börjar 26.27.
Poddvärdar:
Peter Lindberg, leg. fysioterapeut
Daniel Pantelic, leg. kiropraktor
-
I detta avsnitt intervjuar jag ST-läkaren (Allmänmedicin) Klas Ytterbrink Nordenskiöld om hans ideella arbete på Läkare i världen. Han jobbar som läkare på deras mottagning i Stockholm som erbjuder sjukvård till papperslösa människor.
Vi pratar om utmaningar och svårigheter med att jobba med patienter från andra kulturer och som inte pratar svenska. Vi pratar om att vara vårdgivare och hantera komplexa fall. Lyssna för att ta del av Klas erfarenheter och kloka tankar!
Poddvärd: Peter Lindberg
(Om det inte går att lyssna på avsnittet i Spotify hänvisar vi till andra appar eller webbspelare)
Tack för att ni lyssnar! Betygsätt gärna podden på Spotify och Apple Podcaster!
-
Har pendeln svingat för långt åt det biopsykosociala hållet gällande smärta och smärtbehandling?
Detta diskuterar vi i detta avsnitt. Till vår ära har vi fått förstärkning av Erwin Lindén (specialistfysioterapeut inom smärta, Tyngre Rehab).
Poddvärdar:
Peter Lindberg, leg. Specialistfysioterapeut inom smärta
Daniel Pantelic, leg. Kiropraktor
Tim Hustad, leg. Naprapat
-------
Följ oss gärna på Instagram och Facebook @rehabsnack.
Betygsätt och skriv gärna vad ni tycker om podcasten på Apple podcaster och Spotify! Tack!
-------
Om ni har problem att spela upp podden på Spotify rekommenderar jag att ni använder en annan app eller lyssnar via webspelare.
-
I det här avsnittet har jag (Peter) äran att gästas av Oskar Glas, som är fysioterapeut och specialiserar sig inom idrottsmedicin och fysisk aktivitet. Oskar är också poddvärd i Tyngre Rehab.
I avsnittet berättar Oskar om hans erfarenheter av att jobba som fysioterapeut för Livgardet och Försvarsmakten. Ett jobb som han tycker har varit fantastiskt roligt och stimulerande.
Vad gör man som fysioterapeut inom det militära? Vad ställs man inför för utmaningar? Och vad behöver man som terapeut för färdigheter för att klara av jobbet? Det och mycket mer får du höra i avsnittet.
-
I detta avsnitt tar vi upp och diskuterar vi tre utmaningar och dilemman:
När patienten förväntar sig fler besök på kortare tid, och inte glesare kontakt över en längre period. När patienten har specifika förväntningar på behandling och vad smärtan beror på. När patienten bara vill bli av med smärtan.Det var längesen vi alla tre poddade tillsammans, så vi ber om ursäkt för att vi är lite rostiga i kanterna. Hoppas ni får ut något av det i alla fall. Mycket nöje!
Ni som lyssnar får jättegärna betygsätta oss på Spotify och Apple podcaster. Skriv gärna en kort recension om ni vill så blir vi glada! Tack på förhand!
-
I detta avsnitt pratar jag (Peter) med Sara Widén om pedagogikens roll i det kliniska arbetet med patienter. Sara är psykolog och lärare på Fysioterapeut- och Psykologprogrammet på Karolinska Institutet.
Vad är det bästa sättet att lära ut och få patienter att lära sig det vi vill att de ska lära sig? Lyssna så får ni höra!
-
I det sista avsnittet för denna säsong pratar jag (Peter) med Niklas Juth, filosof, professor vid Uppsala universitet och docent i medicinsk etik vid Karolinska Institutet, om vetenskapsteori/filosofi, vad kunskap är och hur vi skapar den.
Detta ämne tycker jag är både intressant och viktigt för alla kliniker som jobbar evidensbaserat med patienter. Vi behöver känna till de processer som ligger bakom apparaten att få fram kunskap.
"Without data you're just another person with an opinion." - W. Edwards Deming.
Ha en riktigt härlig sommar allihopa! Passa på att lyssna på våra tidigare avsnitt. Glöm inte att följa oss på Instagram och Facebook!
-
I detta avsnitt har jag äran att gästas av Giorgio Grossi, beteendevetare, leg. psykoterapeut, docent i medicinsk psykologi, forskare och författare. Giorgio är expert inom stress- & utmattningssyndrom och KBT/ACT, och har skrivit flera böcker om detta.
I avsnittet får vi ta del av Giorgios expertis inom bemötande, kommunikation och bedömning av patienter med stressymtom. Om du är en vårdgivare som träffar patienter med stressymtom (eller själv lider av det) bör du inte missa detta avsnitt!
Mer om Giorgio Grossi:
https://giorgiogrossi.se
Boktips:
https://stressmottagningen.se/boktips/
Ladda ner Stressmottagningens app med övningar i medvetens närvaro:
https://stressmottagningen.se/app/
Tack till dig som lyssnar på vår podd! Arbetet med podden görs helt idellt. Därav har vi därför ingen reklam. Om du vill stötta vårt arbete får du gärna följa oss på sociala medier och skriva en recension på Apple podcaster och Spotify.
-
I detta avsnitt delar fysioterapeuten och smärtextperten Erwin Lindén (Tyngre Rehab) med sig av ett urklipp av sina erfarenheter, reflektioner och lärdomar, som han fått med sig över tiden som kliniker och att själv kämpat med smärtproblematik.
Att lyssna på andras historier och perspektiv har varit/är väldigt värdefullt för mig (Peter) i min personliga och professionella utveckling. Jag hoppas att detta avsnitt med Erwin kan ge er lyssnare några nya perspektiv och/eller bekräftelse och validering på era tankar, känslor och erfarenheter.
Erwin är poddvärd i podcasten Tyngre Rehab. Ni kan följa Erwin på Instagram @erwin.linden.
-
I detta avsnitt gästas Tim Hustad av sin naprapatkollega Peter Viklund. De presenterar och diskuterar konceptet "Kontextuell Rehabilitering", inklusive patientens förutsättningar, screening, målsättning och grad av sensitisering.
Tim och Peter presenterar ett systematiskt tillvägagångssätt att göra en bedömning utifrån ett biopsykosocialt perspektiv, på ett lättförståeligt sätt.
Genom en bedömning av smärttillståndet sett till patientens kontext, kan man få ut en smärtprofil, som gör det lättare att välja och individanpassa behandlingen.
Om ni vill se bilden på stegen de går igenom i avsnittet, så finns bilden på vår Instagram "Rehabsnack".
Länk till SERAs kurs med namn "Fördjupning i smärta för muskuloskeletal behandling": https://www.tickettailor.com/events/seranordic/605361
-
I detta avsnitt intervjuar jag (Peter) Sofia Sjöbrink (leg. fysioterapeut och blivande specialist inom fysisk aktivitet och idrottsmedicin) om hur det är att jobba för ett idrottslag. Sofia jobbar för svenska ungdomslandslaget i handboll (vid sidan om sitt kliniska jobb på en idrottsinriktad mottagning), och har tidigare jobbat för Tyresö handbollslag.
Vad gör man som fysio för ett idrottslag? Vad har spelarna för besvär? Vad gör man vid akut omhändertagande av skadade spelare? Vad finns det för utmaningar? Vad bör man ha för kunskaper? Detta är frågor vi tar upp i avsnittet.
Kontakt med Sofia: [email protected]
Tack för att du lyssnar på Rehabsnack! Följ oss gärna på Instagram och Facebook. :)
-
I detta avsnitt intervjuar och pratar jag (Peter) med specialistfysioterapeuten Åsa Österlund, om hur KBT kan kombineras med fysioterapi, och hur hon använder det i praktiken. Eftersom detta är ett så stort område, blev det ett lite mer generellt samtal, och vi hinner endast skrapa på ytan på ämnet.Ett stort fokus i samtalet med Åsa, är hur viktigt det är med kommunikationen och den terapeutiska alliansen.
Tanken är att spela in en andra del längre fram i tiden, där vi plockar ut konkreta redskap inom KBT:n och hur de kan användas i praktiken med patienter.
Åsa har tidigare blivit intervjuad i Capios podd, så vill du höra mer om Åsa, hennes jobb och tankar så kan du lyssna på det avsnittet: https://capio.se/tips-och-rad/podd/poddmottagningen-om-kbt-och-fysioterapi/podd-23-om-kbt---textversion/
- Näytä enemmän