Stefan Ingves Podcasts
-
Donera månadsvis: www.underorion.se/stotta
Swish: 123 696 24 43
Ett avsnitt om fd. riksbankschef Stefan Ingves,
om räkenskapsdagen som är kommen,
zimbabwefiering,
en skojig konspirationsteori om Ingves räntechockande av den ömtåliga bostadsmarknaden,
om finans-Stockholms Orwellska dubbeltänk kring e-kronan och Bitcoin,
samt litet om den kommande Ingves-filmen.
För att skriva lyssnarbrev, ställa frågor eller annat så använd kontaktformuläret på: https://underorion.se/about/
Hjälp podcasten genom att donera månadsvis, swisha eller skicka krypto!
Donationer ger oss möjligheten att kunna fortsätta utan reklam och utan annan finansiering som gör oss mindre oberoende.
Donera månadsvis via https://www.underorion.se/stotta
Swisha till: 123 696 24 43
Bitcoin
bc1qemxd23jleknkg9jcrlvve300whfd9a3zt3mzyy
Avsnittet spelades in 17 januari 2023 -
Donera månadsvis: www.underorion.se/stottaSwish: 123 696 24 43Ett avsnitt om fd. riksbankschef Stefan Ingves,om räkenskapsdagen som är kommen, zimbabwefiering, en skojig konspirationsteori om Ingves räntechockande av den ömtåliga bostadsmarknaden, om finans-Stockholms Orwellska dubbeltänk kring e-kronan och Bitcoin,samt litet om den kommande Ingves-filmen.För att skriva lyssnarbrev, ställa frågor eller annat så använd kontaktformuläret på: https://underorion.se/about/Hjälp podcasten genom att donera månadsvis, swisha eller skicka krypto!Donationer ger oss möjligheten att kunna fortsätta utan reklam och utan annan finansiering som gör oss mindre oberoende.Donera månadsvis via https://www.underorion.se/stottaSwisha till: 123 696 24 43Bitcoinbc1qemxd23jleknkg9jcrlvve300whfd9a3zt3mzyyAvsnittet spelades in 17 januari 2023
-
Stefan Ingves har lämnat rodret på Riksbanken efter 17 år. Under den största delen av hans tid har Riksbanken missat inflationsmålet. Nu ska Erik Thedéen ta över i den värsta inflationskrisen på flera decennier. Hur mycket kommer räntan behöva fortsätta höjas i år?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare:
Anders Jelmin
Röster och medverkande i programmet
Johan Prane, tidigare reporter, Ekonomiekot
Annika Alexius, professor i nationalekonomi, Stockholms universitet
Stefan Ingves, tidigare Riksbankschef
Erik Thedéen, Riksbankschef
Jörgen Appelgren, revisionsdirektör, Riksrevisionen
Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker, Nordea
Producent:
Olof WijnbladhTekniker:
Lotta Linde-Rahr
[email protected] -
Annika och Sara bjuder på buffé med valda bitar från året som gått: Psalm eller Politik! Säg det som Stoltenberg! Vem skrattar! Rim i vallåtar! Dessutom psalmkorvar, orgelbaguetter och Stefan Ingves!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkar gör ett gäng av årets alla underbara tävlande i form av Emil Persson, Fredrik Wikingsson, Hanna Fahl, Björn Wiman, Petrina Solange, Isak Jansson, Nivette Dawod, Jenny Ågren, Emma Knyckare, Ina Lundström, Susanna Dzamic, Kalle Lind, Saila-Mari Gråik, Jimmy Halvarsson, Lova Olsson och Moa Wallin.
På återhörande den 13 januari. Gott nytt år!
Lantzkampen i P1 är en frågesport om veckans nyheterSå går det till: Två lag, med två personer i varje, tävlar om vem som mest hängivet har följt med i veckans nyhetsrapportering.
Programledare är som alltid Annika Lantz och vår ständiga domare Sara Lövestam!
-
Denna gång handlar det bland annat om: Hur man gör bokslut, årsredovisning, K2, K10 m.m.
Gäst: Jimmy Avebjörk
Innehåll i podden!
Tävling!!! (1:14) (Skicka in ditt svar till [email protected], ämne: Mjukost)Vad är ett bokslut? (4:18)Olika typer av bokslut, olika bolagsformer? K2 (4:36)Kan man tjäna pengar på korrekt utfört bokslutsarbete? (5:04)Hur gör man det här steg för steg? (7:13)Vilken hjälp kan man förvänta sig av en redovisningsbyrå, om man tar hjälp av en sådan? (9:00)Sammanfattning (10:25)Planer för framtida avsnitt (10:24)Drömgäster Björn Ohlsson, Anders & Måns och Stefan Ingves? (13:48)Missa inte våra tidigare avsnitt:
Varför ska man ha en redovisningsbyrå? Att tänka på när man ska starta restaurang? (Gäst Christoffer Karlsson) Hur kan man få nöjdare kunder som redovisningsbyrå? (Gäst Petter Åkesson) Vad gäller vid Julbord och Julgåvor? (Gäst Madeleine Sabelström)Vi som gör Ekonomipodden med Jim och Tomas heter Jim Hüller och Tomas KG Friman och arbetar på Talenom Redovisning AB.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Konsultbranschen står sig stark, tillväxten fortsätter i flera bolag men får vi se minskade marginaler när lönespiralen tar vid? Stefan Ingves sista räntebesked analyseras, och lärdomar från Black Friday gås igenom. Marknadens fredagsprogram är tillbaka! Idag med investeraren och it-konsulten Niklas Aldén, även känd från podden Market Makers. I studion även Handelsbankens prognoschef, Johan Löf och programledaren Helene Rothstein.
-
Konsultbranschen står sig stark, tillväxten fortsätter i flera bolag men får vi se minskade marginaler när lönespiralen tar vid? Stefan Ingves sista räntebesked analyseras, och lärdomar från Black Friday gås igenom. Marknadens fredagsprogram är tillbaka! Idag med investeraren och it-konsulten Niklas Aldén, även känd från podden Market Makers. I studion även Handelsbankens prognoschef, Johan Löf och programledaren Helene Rothstein.
-
I veckans avsnitt kör vi inför publik på Storsjöteatern i Östersund och med oss har vi Sveriges Radio-medarbetarna Moa Wallin, Lova Olsson, Jimmy Halvarsson och Saila-Marie Gråik!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I lag "Wallin och Olsson" hittar vi P3-stjärnan Moa Wallin och P1-stjärnan Lova Olsson! I lag "Halvarsson och Gråik" hittar vi P4 Jämtland-stjärnan Jimmy Halvarsson och Sameradion-stjärnan Saila-Marie Gråik! Elområde 3 mot elområde 2!
Och vilken vecka vi har haft!
Det blir nya favoritronden "Vems skratt?"! Låga krav en masse! En Mikael Damberg som avslöjar lite för mycket om sitt sängkammarliv! Ulf Kristerssons aforismer! Stefan Ingves avskedsföreställning! Och ligger det, vid närmare eftertanke, kanske en "bajsdimma" över hela skiten?
Varmt välkomna till ännu en fredag med Lantzkampen!
Lantzkampen i P1 är en frågesport om veckans nyheterSå går det till: Två lag, med två personer i varje, tävlar om vem som mest hängivet har följt med i veckans nyhetsrapportering.
Programledare är som alltid Annika Lantz och vår ständiga domare heter självklart Sara Lövestam!
Hör du något lustigt i nyheterna som du tycker skulle passa i Lantzkampen - hör av dig till oss! Mejl: [email protected]
-
M, SD, KD och L vill på olika sätt begränsa amorteringskraven så att hushåll inte ska behöva amortera lika mycket som idag. Men Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen tycker att det är en dålig idé.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Erik Thedéen har varit generaldirektör för Finansinspektionen i sju år och var med om att införa amorteringskrav i två steg. Amorteringskraven innebär att den som tar bolån på över 50 procent av bostadens värde måste amortera på lånen. Tanken med kraven är att hushåll inte ska ta för stora lån i förhållande till sin inkomst.
I augusti gav S-regeringen Finansinspektionen i uppdrag att utvärdera amorteringskraven. Bakgrunden till regeringsuppdraget är att stigande priser för el, mat, bensin och höjda räntor pressar många hushåll. Under pandemin pausades amorteringskraven tillfälligt. De fyra partier som förhandlar om ett regeringssamarbete har också uttryckt att de på olika sätt vill pausa eller lätta på amorteringskraven.
Finansinspektionen ska lämna sitt svar till regeringen nästa fredag, men redan nu säger Erik Thedéen i Ekots lördagsintervju att han inte tycker att regeringen ska ändra på amorteringskraven. Han menar att det skulle motverka Riksbankens försök att genom en stram penningpolitik få ner inflationen. Och vill man hjälpa de hushåll som drabbas värst av stigande priser och räntor så är sänkta amorteringskrav ingen träffsäker metod, enligt Erik Thedéen. "Det är bara hälften av hushållen som har bolån, och de har typiskt sett ganska goda inkomster. Så ska vi klara av de med lägst marginaler, då är det här en väldigt dålig åtgärd, då finns det många bättre åtgärder som finanspolitiken kan komma med", säger Erik Thedéen.
Han framhåller att de hushåll som inte klarar att amortera på grund av ändrade ekonomiska förutsättningar pga arbetslöshet, sjukdom – eller väldigt höga elräkningar – kan söka om undantag från amorteringskraven från sin bank.
Lågkonjunktur – och hög inflationBåde hushåll och företag pressas av stigande kostnader och av inbromsningen i ekonomin.
"Det här är ett väldigt bekymmersamt läge. Normalt sett när vi går in i en lågkonjunktur så går inflationen ner och penningpolitiken kan stimulera ekonomin. Det är inte det läge vi har nu utan nu stramar istället penningpolitiken åt för att få ner inflationen. Och samtidigt faller ekonomin.", säger Erik Thedéen.
Hur orolig är då Erik Thedéen för Sverige ekonomi? "Jag är vaksam, och kanske lite extra vaksam. När det rör sig såhär mycket på räntor, på inflation, på aktier och bostadspriser – då kan det hända olyckor. När det sker så här stora förändringar, då kan det uppstå saker som vi inte kan förutse.", säger Erik Thedéen.
De högt belånade kommersiella fastighetsbolagen som Finansinspektionen länge framhållit som en risk för den finansiella stabiliteten har på senare gått ner i värde. Men Thedéen ser inget hot just nu mot den finansiella stabiliteten eftersom bankerna är stabila.
Riksbankschef efter nyårEfter årsskiftet tar Erik Thedéen över som riksbankschef efter Stefan Ingves. Vad tar han med sig in i den rollen?
Gäst: Erik Thedéen, generaldirektör Finansinspektionen
Kommentar: Kristian Åström, Ekots ekonomikommentator
Programledare: Cecilia Strömberg Wallin
Producent: Maja Lagercrantz
Tekniker: Elin Hagman -
Journaliststjärnorna Staffan Dopping och Cecilia Garme möter komikerstjärnorna Dilan Apak och Moa Lundqvist!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Äntligen fredag! Journalister från nättidskriften Kvartal möter komiker från humorshower i en duell mellan lag "Staffan Dopping & Cecilia Garme" och lag "Dilan Apak & Moa Lundqvist"!
För vilken vecka vi har haft!
Det blir en passivt aggressiv Richard Herrey! P1-skånska! Stockholmsnäver! Kvadrupelhöjningar som väcker kräkreflexen! Dansband med Stefan Ingves! Poetry slam! Anklagelser mot Bokmässan! Liberalernas huvudmotståndare!
Och dessutom! Det höll vi ju på att glömma. Vad är egentligen meningen med livet?
Varmt välkomna till ännu en fredag med Lantzkampen!
Lantzkampen i P1 är en frågesport om veckans nyheterSå går det till: Två lag, med två personer i varje, tävlar om vem som mest hängivet har följt med i veckans nyhetsrapportering.
Programledare är som alltid Annika Lantz och vår ständiga domare heter självklart Sara Lövestam!
Hör du något lustigt i nyheterna som du tycker skulle passa i Lantzkampen - hör av dig till oss! Mejl: [email protected]
-
Inflationen ligger nu på nio procent enligt SCB och inte helt otippat är det räntekostnader och skyhöga elpriser som har bidragit till ökningen. Experter siar också om att räntan kommer att höjas ytterligare. Den 20:e september kommer Riksbanken med Stefan Ingves i spetsen med nytt besked om styrräntan.
Experterna menar nu också att vi är på väg in i en lågkonjunktur.
Hur kommer det bli det närmaste året med konjunkturen? Är Sverige förberedd på en lågkonjunktur och finns det nåt som kan bromsa inflationen?
Gäst: Sara Bränström, reporter på Näringsliv på Svenska Dagbladet.
Programledare: Jenny Ågren.
Kontakt: [email protected]
-
Riksbankschefen Stefan Ingves brinner för att folk ska begripa vad han säger.
En stark förvissning finns om att man måste veta vilka man talar till, förstå sin publik och ha en uppfattning om var åhörarna bottnar rent språkligt.
Man måste lägga tid på att kunna ta ett rum. Hans egna erfarenhet av att undervisa och inte nå fram har lärt honom mycket, och det är som om han går in i en roll när han ska ut med ett budskap.
Stefan ser sig själv som en nörd och levde som barn i en värld där samhällsfrågor diskuterades och där det fanns gott om förebilder i just detta att tala inför andra.
Hur är det då att vara svensk ekonomis tyngsta röst?
Han är alltså chef för en självständig myndighet som är världens äldsta centralbank, och om det här med pengar ska fungera behövs en oberoende sådan.
Arbetet tar mycket tid i anspråk, och visst kan han känna press på sig. Ämbetet innebär en hel del besvärliga situationer där stora beslut som påverkar många ska fattas, ofta på mycket kort tid.
Stefan reder ut begrepp som valutakris, finanskris och bankkris, bostadsbubblan och inflation. Vad beror på vad egentligen, och hur stor del Sveriges ekonomiska beslut ligger i Sverige? Vad föregår ett räntebesked, och hur ofta pratar han med finansministern?
Vi pratar om att hantera kriser och vad som faktiskt är ett worst case scenario i finansvärlden. Stefan får en fråga om LSS från en tidigare gäst och reflekterar över vad han längtar efter att göra när han kliver av sitt uppdrag.
Och ni vet marshmallow-testet? Där barn ska stålsätta sig för att inte äta en marshmallow med en gång för då kan man få fler? Hör Stefan Ingves parallell kring detta och våra ekonomiska beteenden.
En klok sak att ta med sig - Det som verkar för bra för att vara sant är ofta just för bra för att vara sant.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Riksbankschefen om att arbeta med pengar när allt håller på att gå över styr.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Som chef för Riksbanken är Stefan Ingves Sveriges mest kända ekonom. Han har haft positionen sedan 2006 och hans mandat har förnyats två gånger. Därmed är han bland dem som suttit längst på chefsposten.
Genom sitt arbete på Internationella valutafonden (IMF) har han varit ett stöd för flera länder i ekonomiska kriser och har därför ibland kallats för ”brandsläckare” och ”Mr Bankkris”.
Stefan Ingves om sitt Sommarprat:– Jag pratar om pengar, era och andras, och hur det är att arbeta med pengar när allt håller på att gå över styr här hemma eller på annat håll. Jag blandar med musik som följt med på resan.
Producent: Karin Wirenhed
Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play
-
Inflationen har blivit högre och och mer utdragen än vad Riksbanken räknat med. Nu säger riksbankschef Stefan Ingves att det inte kommer att fungera att sitta med armarna i kors. Marknaden prissätter 10 räntehöjningar fram till årsskiftet 2023/24, och "det ska nog fungera" säger han i Makrorådet special, där han slår fast att inflationsmålet är överodnat för Riksbanken även i ett läge där ekonomin håller på att klappa ihop,.
Programledare: Di:s makroexpert Viktor Munkhammar.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Kriget i Ukraina tvingar centralbanker världen över att räkna om. I Sverige anses Riksbankens senaste prognos vara överspelad och en räntehöjning väntas komma tidigare.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare:
Anders JelminMedverkande och röster i programmet:
Kristian Åström, ekonomikommentator
Margareta Svensson, ekonomireporter
Stefan Ingves, riksbankschef
Johan Kuylenstierna, klimatpolitiska rådets ordförande - Näytä enemmän