Sveriges olympiska kommitté Podcasts
-
Ett maratonavsnitt om mat, kost, hormoner och blodsockermätning! Stig Mattsson är forskare, legitimerad dietist, kostrådgivare och jobbar inom Sveriges Olympiska Kommitté med kostrelaterade frågor och har under många år bland annat jobbat med längdåkningslandslaget och simlandslaget.
Med Stig pratar vi om hur man kan optimera sin kost, hur man bör äta under tränings- respektive vilodagar och vanliga fallgropar man kan hamna i när det kommer till just mat och energi - samt vilka baksidor det finns av att äta för lite.
Om man håller på med konditionsidrott (de flesta här) och äter mat (borde vara alla) så är detta ett superintressant och väldigt lärorikt avsnitt man inte vill missa!
Att Stig dessutom var en av de första aktiva i svenska triathlonlandslaget någonsin ser vi givetvis som en stor bonus - trots att karriären inom just triathlon blev lite kortare.
Stig in 31:44
Stig ut 1:52:28
-
I detta samtal pratar jag med Anders Ekstrand som är psykolog med lång erfarenhet att jobba med elitidrottare inom en rad olika landslag samt åt Sveriges Olympiska Kommitté (SOK). Anders är en av Sveriges främsta inom området psykisk ohälsa bland idrottare vilket han jobbar med att rehabilitera och förebygga.
Anders berättade inledningsvis om hans egen bakgrund och varför han läste till psykolog och fastnade för idrott och kopplingen till psykisk ohälsa. Han berättade om sin yrkeskarriär och framförallt uppdraget han har hos SOK
Mycket intressant samtal där Anders redogjorde för ämnet för avsnittet och framförallt gav många svar på mina funderingar kring psykisk ohälsa. Det märktes väl hur stor erfarenhet han har i ämnet och att han kan omvandla teorin i praktiken.
Stort tack för att du var gäst i Vintersportpodden och delgav mig och lyssnarna din erfarenhet och kompetens. Stort lycka till med din fortsatta utveckling och arbete med att förebygga Psykisk ohälsa.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I detta avsnitt hade jag förmånen att samtala med Linda Bakkman som är näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap. I 16 år har hon arbetat som kostrådgivare för Sveriges olympiska kommitté med att förbättra kosten för våra mest framgångsrika idrottare. Hon skriver regelbundet i SvD om frågor som rör mat, näring och en aktiv livsstil och är författare till böckerna Maten bakom resultaten och Vego i världsklass.
Ett samtal som var mycket intressant, roligt och framförallt givande. Linda har stor erfarenhet och kompetens inom kost kopplat till prestation vilket vi pratade om och Linda gav både exempel och råd på hur man som idrottare och motionär ska tänka och förhålla sig till kost och prestation.
Stort tack Linda för att du delade med dig av din enorma kunskap och erfarenhet. Lycka till med allt du tar dig för i framtiden!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I nya avsnittet av Hockeypodden intervjuas Damkronornas förbundskapten Ulf Lundberg. Det blir analys av OS-turneringen, framåtblick mot VM och koll på statusen för svensk damhockey.
– Vi behöver jobba stenhårt och ruskigt smart för att nå målet att spela om medaljer i nästa OS, säger Ulf Lundberg.
Förlustsiffrorna i OS-kvartsfinalen mot Kanada skrevs till 0–11, trots det är Damkronornas förbundskapten Ulf Lundberg glad över att hans spelare fick uppleva den matchen.
– Det var viktigt att vi fick möta Kanada, för att vi alla skulle få se skillnaden och få målbilden klar för oss: det är upp till den nivån som vi siktar, säger Ulf Lundberg i Hockeypodden.
I avsnittet analyserar Ulf Lundberg Damkronornas fem matcher under OS-turneringen förra månaden.
Dessutom pratar han om Olympisk offensiv, satsningen som Svenska Ishockeyförbundet, Sveriges Olympiska Kommitté och SDHL står bakom för att Damkronorna ska vara med och slåss om medaljer i OS 2026.
– Vi behöver jobba stenhårt och ruskigt smart för att nå målet, men om vi alla drar åt samma håll, så blir det riktigt bra, säger Ulf Lundberg.
Du hittar Hockeypodden där poddar finns.
Programledare är Linus Hugosson.
-
I avsnitt 148 får Kenneth och Erwin äran att ta del av den beundransvärda erfarenhet som Peter Drugge besitter. Peter är fysioterapeut, idrottsmedicinare och har ägnat i större delen av sin karriär åt yttersta elitidrotten hos Sveriges Olympiska Kommitté (SOK). Med 11 Olympiska spel i ryggen som fysioterapeut så har han minst sagt en del att dela med sig av.
Det pratas om Peters resa till och inom SOK, hur fysioterapi ser ut inom kommittén men även inom den yttersta elitidrotten. Hur hamnar man där Peter hamnat och hur går egentligen evidensbaserad vård till på ett OS?
Mer om SOK och Peter kan du hitta här.För att stötta vår podcast på ett enkelt sätt så ta del av vårt samarbete med utbildningsplattformen TrustMe-Ed och deras prenumerationserbjudande:
Månadsprenumeration med 7 dagar gratis prövotid Helårsprenumeration med 7 dagar gratis prövotidFölj Tyngre Rehab och värdarna på Instagram: @Tyngrerehab, Daniel Andréasson, Kenneth Färnqvist och Erwin Lindén.
Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts - lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
-
I detta samtal har jag förmånen att samtala med Sveriges Olympiska Kommittés (SOK) verksamhetschef Peter Reinebo. Peter har stor och lång erfarenhet av idrott i allas dess slag. Han har jobbat inom olika instanser och under lång tid på SOK. Detta ger honom bra kunskap och insyn inom svensk idrott. Detta krävs i hans jobb då han har nära relation med respektive special förbund i satsningen mot kommande- och framtida OS.
Han beskriver hur SOK arbetar i förhållande till Riksidrottsförbundet och Special förbunden dels i satsningen och investeringen i pengar men även i uttagningar och nomineringar till SOK:s topp- och talangprogram. Peter ser att han och SOK har en mycket bra relation med alla instanser och att de tillsammans skapar en framgångsrik miljö för topprestationer!
Oundvikligt kommer vi in på de omdiskuterade petningarna i sommarens OS i Tokyo där det var stora diskussioner i några fall där idrottaren inte blev uttagen till OS. Peter ger en tydlig förklaring till hur de jobbar med uttagningar och hur de jobbar med kriterier för att bli uttagen.
Mycket bra avsnitt som ger en bra insyn i OS uttagningar och hur SOK arbetar vilket kommer bli högaktuellt nu när OS uttagningarna närmar sig inför vinter OS i Peking!
Tack Peter för ett bra och trevlig samtal och stort lycka till SOK i kommande OS!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Sporthusets spännvidd, från löparstjärnan Kalle Berglunds första öppna berättelse om sin mentala ohälsa - till kärleksbombning av discgolf. Svenska rekordhållaren på 1500 meter, om sin försiktiga väg tillbaka efter sommarens OS-kollaps: ”Min klubb och sponsor stöttar mig, men har inte fått ett enda samtal från Sveriges Olympiska Kommitté”. Jens Fjellströms reaktion: ”Det är horribelt”. Och därför är just discgolf en idrott som förebygger mental ohälsa! Förre elitspelaren Mattias Nilsson om sporten som bara växer. 55-54-53-52…nedräkning Allsvenskan 2021!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
OS i Sydney blev ett väldigt lyckat arrangemang även för svensk del. Arrangörerna och den stora skaran av volontärer såg till att skapa en jätteskillnad på stämningen i Australien jämfört med den i Atlanta i USA fyra år tidigare.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sveriges olympiska kommitté hade satt ett mål på 12 medaljer – det överträffades med två. Just ordet träffades passar bra eftersom två av de svenska gulden kom i skytte och i det här avsnittet möter vi just guldmedaljören Pia Hansen. Den andra svensken vi hör är seglaren Johan Molund. Han tog ingen medalj men det var första gången som segling blev en publiksport i och med att tävlingarna till stor del avgjordes i stan – inte så långt ifrån det berömda operahuset.
Hör om svenska framgångar, hajar i vattnen och givetvis Cathy Freemnan som var hemmanationens stora favorit.
Avsnittet är gjort av Dag Malmqvist och Roger Burman. 2020.
Slutmix: Patrik Falck.Arkivljud: Sveriges Radio.
Foto omslagsbild/kollage: TT
-
Glenn Östh är gäst i det nya avsnittet av Coach meet Coach. En av Sveriges mest framgångsrika bordtenniscoacher någonsin. Som förbundskapten, först för ungdomslandslagen och sen för seniorlandslaget hade Glenn stor påverkan på utvecklingen av det svenska pingisundret. Spelare som J-O Waldner, Jörgen Persson, Mikael Appelgren och Erik Lindh blev världens bästa pingislandslag. Det kulminerade 1989 när Sverige slog Kina i VM-finalen med 5–0. Efter en lång framgångsrik karriär inom pingis blev Glenn sportchef på Sveriges Olympiska Kommitté. I detta avsnitt av Coach meet Coach berättar Glenn om hela sin ledarresa, sin ledarskapsfilosofi, hans syn på mental utveckling, målsättningsarbete och feedback. Vi får också höra om hans erfarenheter från Tyskland, hans jobb i SOK och väldigt mycket annat.
God Lyssning !