Episodes
-
Är Hybrit en bortkastad investering? Måste vi utveckla en AI för att skapa hype kring offentlig upphandling med klimatkrav? TCO:s ordförande Therese Svanström och ekonomiskribent Per Lindvall spanar från Almedalsveckan 2023.
Dessutom: Hindrar det finanspolitiska ramverket investeringar i infrastruktur? Måste staten ta större ansvar för kommuners ekonomi?
Nytt avsnitt av Arbete och fritid med programledare Mikael Feldbaum. -
Kriminologen Sven Granath anser att den folkliga upprördheten efter mordet i Farsta kan leda till en varaktig förändring. Han berättar också om hur förändringarna på drogmarknaden lett till den kriminalitet vi ser idag.
Nytt avsnitt av podden Arbete och fritid med kriminologen och analytikern vid Stockholmspolisen Sven Granath och programledare Mikael Feldbaum. -
Episodes manquant?
-
Har du förtjänat dina framgångar eller förklaras de av tjocka släkten? Kulturjournalisten Petter Larssons pappa liksom fem generationer före honom arbetade på samma fabrik. Ändå ser kulturskribenten sig inte som någon klassresenär. Nu har han gått till botten med hur den sociala rörligheten utvecklats och hur vi ser på klassresor, ojämlikhet och rättvisa med boken Riggat. Han gästar studion tillsammans med ständiga paneldeltagaren Britta Lejon. Programleder gör Arbetsvärldens chefredaktör Mikael Feldbaum.
-
Britta Lejon, ST, och frilansjournalisten Ülkü Holago berättar om utsikterna i det turkiska presidentvalet.
Den turkiska oppositionens stora löfte är att återföra makt till parlamentet. I veckans poddavsnitt om läget inför den andra presidentvalsomgången men också om den vilda strejken i pendeln, förhandlingarna om nytt avtal för spårtrafiken och om de två helt olika typerna av hot mot anställda i offentlig sektor. -
TCO:s kanslichef Mikael Sjöberg gästar podden och kommenterar den vilda strejken i pendeln, Johan Pehrsons arbetsmarknadspolitik, bristerna i omställningsstödet och om Sverige fixar AI-revolutionen.
-
Tankesmedjan Arena Idés chefsekonom Elinor Odeberg gästar Arbete och fritid. Hon menar att penningpolitiken borde bli mer demokratiskt styrd och förespråkar prisregleringar på el för att lindra inflationen.
Nytt avsnitt av Arbete och fritid med Mikael Feldbaum, Arbetsvärlden och gästen Elinor Odeberg, Arena Idé. -
Medlingsinstitutets Irene Wennemo gästar Arbete och fritid. Att matkedjornas vd-löner rusar gör inte avtalsrörelsen lättare menar hon. Det största hotet mot avtalsrörelsen 2023 är intern splittring hos både fack och arbetsgivare.
Medverkar gör också Britta Lejon, Fackförbundet ST. Leder samtalet gör Mikael Feldbaum, Arbetsvärldens chefredaktör. -
Sveriges invandrare har varit avgörande för att fylla luckorna på svensk arbetsmarknad på senare år. Och eftersom vi jobbar allt längre, så klarar vi kompetensbristen bättre än larmrapporterna påstår. Det hävdas i nya avsnittet av Arbete och fritid.
Står Sverige inför en skenande brist på arbetskraft de kommande åren? Larmen är många. Men veckans gäst, Håkan Gustavsson, utredare på TCO, menar att tack vare anpassningar hos arbetskraften och att vi jobbar allt längre, så är prognoserna onödigt alarmistiska. Sveriges arbetsmarknaden är inte på väg mot kollaps. Dessutom har invandrare fått jobb allt snabbare i Sverige vilket bidragit till att andelen av befolkningen som arbetar fyllts på.
Medverkar i podden gör också Britta Lejon, ordförande ST, och Arbetsvärldens chefredaktör Mikael Feldbaum. -
Är en ny kärlekshistoria på gång mellan fack, arbetsgivare och politik? Tidigare statssekreteraren Samuel Engblom gästar Arbete och fritid.
De senaste tio åren har parterna presenterat lösningar som politikerna gjort till sina. Ibland för att politiken hotat med lagstiftning, ibland för att parterna haft nytta av staten för att lösa problem. Strejkrätten, trygghetsöverenskommelsen, korttidsarbete och etableringsjobben är några exempel. Vad betyder det här för framtiden? Kan arbetskraftsinvandringen bli ett nytt område där avgränsningen mellan stat och parter blir en förhandlingsfråga? Vilka strategier kan parterna ha? Den tidigare statssekreteraren Samuel Engblom gästar podden Arbete och fritid. Mikael Feldbaum, Arbetsvärldens chefredaktör, leder samtalet. -
Den 24 juni ska den norska utredningen om att återta vården i offentlig regi vara klar. Men nu hotar flera utredare att hoppa av. Vi reder ut hur norrmännen ser på privata vinster i välfärden.
Gäst i podden är Björn Lindahl, chefredaktör för tidningen Arbetsliv i Norden och sedan 40 år baserad i Oslo. Britta Lejon, ordförande ST ger perspektiv på den svenska debatten. Leder samtalet gör Arbetsvärldens chefredaktör Mikael Feldbaum. -
Förutsättningarna ser goda ut för att landa löneökningar nära fackens krav. Samtidigt ska man egentligen inte titta i backspegeln. Det säger Unionens nya chefsekonom Tobias Brännemo, gäst i Arbete och fritid.
Gästen Tobias Brännemo svarar på varför industrifacken kräver just 4,4 procent i löneökning 2023 när tyska löneökningar ligger över. Han menar också att Riksbanken bör hålla sig till de lägre föreslagna ränteökningarna och säger att finanspolitiken bör prioritera utbildning och välfärd.
Nytt avsnitt av Arbete och fritid med Mikael Feldbaum och gästen Tobias Brännemo. -
Glappet mellan politik och verklig förändring ute i verksamheten blir allt större. Det menar den tidigare statssekreteraren Erik Nilsson som har skrivit en bok med tips om hur politiker borde jobba.
Som ordförande i Norrmalms stadsdelsnämnd i mitten på nittiotalet ville Erik Nilsson höra vilka styrsignaler som förskolepersonalen uppfattat från den politiska ledningen i Stadshuset. ”Det var någonting med fjärilar” blev svaret. Det blev en tankeställare som trettio år senare utmynnat i en bok om hur politiken kan bli bättre på att styra verksamheter. I podden talar Erik Nilsson också om erfarenheterna från flyktingkrisen 2015 och pandemin 2020. -
Att Theodor Engström mördade en tjänsteman som representerade det offentliga Sverige är inte överraskande. Tvärtom är det en del av en trend där hoten mot tjänstemän frodas tillsammans med konspirationsteorier, menar forskaren Andreas Önnerfors.
Nytt avsnitt av Arbete och fritid med Britta Lejon, ST, Mikael Feldbaum, Arbetsvärlden och gästen Andreas Önnerfors. -
Podden Arbete och fritid möter samordnaren för Visions 70 klimatombud. Bättre upphandlingar, mer utbildning och förmånscyklar står på deras dagordning.
Viktoria Hellström samordnar Visions klimatombud. Arbetsgivarna är ofta positivt inställda till förändringar så det handlar mycket om att klimatombuden ska sätta sig in vilka verktyg facket har för att påverka, menar hon.
I podden också Britta Lejon om angreppen på yttrandefriheten hos tjänstemän på myndigheter och kommuner. Hur stort är hotet från Sverigedemokraterna där till exempel riksdagsledamoten Björn Söder vill ”städa departementen från sosse-aktivister”? -
Regeringen borde nu satsa på välfärden istället för att kompensera för elkostnader. Det menar Karin Pilsäter, TCO, som också berättar om hur en budget blir till och hur det funkar i regeringskansliet.
Varför blev Johan Pehrson arbetsmarknadsminister? Vad innebär det att miljödepartementet ingår i näringsdepartementet? Och hur tajt är Tidö-laget? Karin Pilsäter guidar till vad som är troligt och möjligt för den nya regeringen utifrån sin bakgrund som statssekreterare, ekonomisk-politisk talesperson och erfarenhet av finansutskottet och näringsutskottet.
Välkommen till ett nytt avsnitt av Arbetsvärldens podd Arbete och fritid. Programledare är Arbetsvärldens chefredaktör Mikael Feldbaum. -
Sverigedemokraterna står till vänster om M och KD i arbetsmarknadspolitiken. Det menar Sverigedemokraternas nya ordförande i arbetsmarknadsutskottet Magnus Persson som gästar Arbete och fritid.
Magnus Persson välkomnar LO:s och Byggnads besked om att man kommer att träffa Sverigedemokraterna för att påverka partiets politik. Han menar att Sverigedemokraterna är garanten för att hålla emot de borgerliga partiernas önskan att sänka a-kassan. Och han anser att de regionala skyddsombuden inte längre kan utses av facken eftersom de ”politiserats”.
Medverkar i podden gör också Britta Lejon som menar att den reformering av Arbetsförmedlingen som Sverigedemokraterna och de borgerliga partierna förespråkar är en ”fin omskrivning för att slakta arbetsmarknadspolitiken”.
Vi talar också om metoder för att få bukt med långtidsarbetslösheten, Lex Laval, att ställa krav på arbetslösa, arbetskraftsinvandring, diskrimineringslagen och varför Magnus Persson har fått smeknamnet ”fackpampen” bland partikollegorna. -
Sverige lever kvar i förväntningarna som skapades av ett högskattesamhälle. Trots att vi sänkt skatterna och leveransen blir därefter. Det säger Daniel Lind, utredningschef på Arena Idé som gästar Arbete och fritid.
I nya avsnittet av Arbete och fritid talar vi om hur svensk produktivitet kan utvecklas. Daniel Lind leder Produktivitetskommissionen, ett initiativ av facken inom industrin. Han menar att svensk produktivitet gynnas av en kombination av bättre arbetsmiljö och stärkta förutsättningar för näringslivet i både fysisk infrastruktur och utbildning och välfärd. Sverige måste haka på det skifte som skett i den internationella debatten där välfärd och jämlik utbildning ses som stärkande av konkurrenskraften. 100 miljarder i offentliga investeringar per år skulle ta Sveriges konkurrenskraft framåt, menar Daniel Lind som arbetat som ekonom på flera fackföreningar. Han ger också fyra tips till den nya regeringen. Mikael Feldbaum, Arbetsvärlden, leder samtalet. -
Min första önskan till en ny regering är att rusta upp Arbetsförmedlingen, säger Laura Hartman, LO:s chefsekonom som också gärna ser gratis kollektivtrafik.
Laura Hartman, LO:s chefsekonom och Britta Lejon, ordförande fackförbundet ST, talar valrörelse i nya avsnittet av Arbete och fritid. Knappt 6000 personer är inskrivna i arbetsmarknadsutbildningar. Det är skamligt lågt, menar Laura Hartman som efterlyser en mer aktiv arbetsmarknadspolitik. Arbetsförmedlingen är sargad efter nedmonteringen och signalen från politiken är ”stopp stopp, hej hej, vi vet inte vad vi ska göra”, med resultatet att mer arbetsintensiva program inte får plats när förvaltningsanslaget krympt och programpengar istället skickas till baka till staten. Alltmedan Arbetsförmedlingen byggt upp en ”gigantisk” upphandlingsavdelning.
Laura Hartman förespråkar ”Sverigepriser” på el ”över en period”, säger hon vidare. -
Vad händer när konservativa partier anammar högerradikala idéer? Den österrikiska statsvetaren Natascha Strobl som skrivit boken Radikaliserad konservatism gästar podden tillsammans med författaren och Timbromedarbetaren Andreas Johansson Heinö. Vi reder ut vart den svenska valrörelsen är på väg, om Moderaterna och Kristdemokraterna blivit radikaliserade och om demokratin och pressfriheten hotas av Sverigedemokratiskt inflytande.
-
Hög lön eller god arbetsmiljö? Och är riksdagen mer som tv-serien West Wing eller House of Cards? Arbetsvärlden ställer partiernas arbetsmarknadspolitiska talespersoner mot väggen och får svar på tuffa dilemman.
Hör seminariet som spelades in inför publik under Almedalsveckan 2022 och modererades av Arbetsvärldens chefredaktör Mikael Feldbaum.
Deltagare: Patrik Åkesson (KD), Anna Johansson (S), Alireza Akhondi (C), Ciczie Weidby (V), Magnus Persson (SD) Roger Haddad (L), Janine Alm Ericson (MP) och Mats Green (M). - Montre plus