Kristdemokraterna Podcasts
-
Under våren efterlyste Nordegren & Epstein i P1 lyssnare som tänker byta parti i årets riksdagsval. I det här avsnittet hör du alla åtta modiga lyssnare berätta om uppbrottet med det tidigare partiet och förväntningarna på det nya.
Specialavsnitt: Intervjuserien "Partibytarna", alla delarI vår serie Partibytarna här i Nordegren & Epstein i P1 har vi under våren 2022 pratat med vanliga svenska väljare som av en eller annan anledning valt att lämna ett parti till förmån för ett annat inför höstens riksdagsval. Vad fick dem att lämna det parti de röstat på förut och vad skulle kunna få dem att gå tillbaka?I det här avsnittet får du höra resultatet från samtliga program i serien "Partibytarna" där alltså sammanlagt åtta modiga lyssnare intervjuas om uppbrottet med det tidigare partiet och förväntningarna på det nya. Medverkande:Roger Fagermo, byter till Sverigedemokraterna. Ulf Svahn, byter till Moderaterna. Bi Hjern, byter till Socialdemokraterna. Ola Germundsson, byter till Miljöpartiet. Håkan Johansson, byter till Kristdemokraterna. Ingemar Mellgren, byter till Liberalerna. Gunnar Mattsson, byter till Vänsterpartiet. Hashan Sulaiman, byter till Centerpartiet.Programledare: Daniel Alling, Louise Epstein, Thomas Nordegren och Héène Benno.Producenter: Olle Björkman, Amanda Rydman och Ulrika Lindqvist. -
Kristdemokraternas energipolitiska talesperson Camilla Brodin understryker gång på gång vikten av helhetssyn på marknaden för att kunna göra bedömningar om vad som behöver göras. Det kan finna anledning att förändra på flera saker för att förbättra marknaden och korta ned tillståndstiderna. Valet av teknik ska vara neutralt samtidigt som planerbara kraftslag borde få ersättning för den nytta de ger systemet. Därför är regel- och marknadsstöd till kärnkraften förnuftigt, enligt henne. För att planen om utbyggnad ska gå ihop behöver vind- och sol byggas ut ännu mer, även enligt Camillas ambitioner. Hur skapar man då tillit till dessa energislag hos befolkningen? Här får vi alltså en genomgång av de viktigaste energifrågorna för Camilla och Kristdemokraterna inför valet 2022.
Tipsa om personer du vill att vi ska intervjua i podden: https://www.sigholm.se/energistrategipodden
Podcasten är producerad av Sigholm - din samarbetspartner med energi i fokus: https://www.sigholm.se/ -
Ebba Busch, partiledare för Kristdemokraterna, gästar gänget.
OBS. Just det här avsnittet bjuder vi på eftersom det är valår. Vill du få tillgång till hela versionen av alla våra andra avsnitt och alla exklusiva avsnitt? Stöd oss på Patreon.
Sista Måltiden Shop: https://sistamaltiden.se
Är du Patreon och vill få tillgång till alla avsnitt i sin helhet? Vill du bli Patreon för att få tillgång till allt? Tryck här.See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
-
Inför valet i september 2022 driver vi kampanjen 3 minuter i veckan med syfte at ändra skollagen. En skolkurator med ansvar för 1000 elever har 3 minuter i veckan åt varje elev. Det är inte hållbart. Vi vill att man i skollagen inför ett maxtak på hur många elever en skolkurator får ansvara över, vårt förslag är 400 elever per skolkurator. Vi har bjudit in partiledarna från alla svenska riksdagspartier för att diskutera saken med dom. Vi vill gå och rösta, väl medvetna om vad partierna vill göra i frågorna som rör psykisk ohälsa, elevhälsa och Sveriges framtid. Välkomna till poddspecialen 3 minuter i veckan. I avsnitten pratar vi om 3 omfattande enkätundersökningar. För att ta del av dom och skriva under vår namninsamling för en ändring av skollagen, gå in på treminuter.se.
Idag träffar vi: Ebba Busch, partiledare för Kristdemokraterna. -
Babs Drougge och Lisa Nord på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: David Druid och Sara Kinberg.
Vi går igenom den politiskt svettiga gårdagen när Sverige nästan hamnade i regeringskris, åtminstone enligt en rätt upprörd statsminister Magdalena Andersson. Hon menade att hela regeringen skulle avgå om Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna skulle lyckas fälla justitieminister Morgan Johansson i en misstroendeomröstning.Men kort efter att vi hade det här snacket meddelade Centerpartiets Annie Lööf att hennes parti inte kommer ställa sig bakom högeroppositionens misstroende. Så just nu har den politiska vilden Amineh Kakabaveh den avgörande rösten. Sedan snackar vi om Storbritanniens Queen Elizabeth som firas i dagarna fyra för sina 70 år på tronen, men hur ska den 96-åriga drottningen orka? I går meddelade Buckingham Palace att hon inte kommer delta i fredagens symboliskt viktiga gudstjänst i Sankt Paulskatedralen. -
Igår tog rättegången mellan Amber Heard och Johnny Depp slut. Juryn valde att fälla Amber Heard för förtal. Men varför verkar det som att alla hållit på Johnny i denna rättegång?
Rättegången mellan Johnny Depp och Amber Heard slutade med att Amber fälldes för förtal och dömdes att betala motsvarande 100 miljoner kronor till Johnny Depp i skadestånd. Trots bitvis gripande vittnesmål av Amber så verkar hela världen ha hållit på Johnny. Vad beror det på, och vilka konsekvenser kan rättegången få för kvinnors trovärdighet i rättsalar? Vi frågar Anna Björklund, författare och krönikör i Göteborgsposten. Sedan avslutar vi vår serie Partibytarna. Denna gång möter vi Hashan Sulaiman som röstat olika i alla val och i år lutar åt att rösta på Centerpartiet, och Gunnar Mattsson som i år kommer gå från Kristdemokraterna till Vänsterpartiet. Dessutom berättar Thomas om sin relation till gamla Saab-bilar, och så undrar vi hur man bäst förbereder sig för ett lämpligt firande av vår nationaldag den 6 juni. Programledare: Thomas Nordegren Bisittare: Helene Benno Producent: Ulrika Lindqvist -
Warar iyo Barnaamijyo Af Soomali ah
Xisbigga Kristdemokraterna ayaa sheegey in ay san qaadaci doonin raadiyaha Iswiidhan, kadib markii xisbigu la shirey howlwadeenada radiyaha Iswiidhen, ayuu xisbigu shaaciyey arinkan mar uu waraysi ay siisay Ekot, Paludan oo ogolaansho ka helay boliiska si uu baanbaxyo ugu qabto degmadda Örebro iyo warar kale. -
Acko Ankarberg är sjukvårdspolitisk talesperson för Kristdemokraterna, ett parti som starkt driver på för att staten ska ta huvudansvaret för sjukvården. Det är ett sätt att säkerställa jämlik vård och att befolkningen har tillgång till vård på lika villkor, säger Acko Ankarberg. Idag är det stora skillnader i tillgången till behandling, läkemedel och rehabilitering. Väljarna vill också ha ökad statlig kontroll. Men vad kan man göra redan nu för att stärka sjukvården?
Acko Ankarberg talar också bland annat om en nationell vårdförmedling för att korta vårdköerna, möjligheterna att använda hälsodata bättre för att utveckla sjukvården och KD:s förslag på hur Sverige kan bli världsledande inom Life Science.
-
Under 90- och 00-talet försvann 95 procent av den svenska armén. Nu är målet att på nytt bygga upp ett starkt försvar och på sikt höja försvarsbudgeten till 2 procent av BNP. Var behövs resurserna som mest? Hur ser framtidens försvar ut? Och vad kan vi lära av Finland och andra Östersjöstater? Det är frågor som vi pratar om veckans Hotspot. Gäster i programmet är Karlis Neretnieks, generalmajor och tidigare rektor för Försvarshögskolan, och Mikael Oscarsson, riksdagsledamot och försvarspolitisk talesperson för Kristdemokraterna.
-
Regelförenklingar för lantbruket, ökad livsmedelsberedskap och en sänkt reduktionsplikt. Det är några av de frågor som Kristdemokraterna prioriterar inför höstens val. I Lantbrukspoddens valspecial möter du fram till valet riksdagspartiernas landsbygdspolitiska talespersoner. I detta avsnitt är det Kristdemokraternas riksdagsledamot Magnus Oscarsson som Land Lantbruks reporter Louise Carlsson Örning träffar i riksdagen.
Har du synpunkter eller förslag på ämnen och gäster till podden? Mejla oss på [email protected]
-
Vad säger KD-ledaren Ebba Buschs uttalanden i Ekots lördagsintervju – kring polisens agerande under påskens upplopp – om partiets valstrategi? DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg om hur Kristdemokraterna har förändrats under Ebba Busch och hur uttalandet om polisen påverkar valrörelsen 2022.
Programledare: Ülkü Holago. Producent: Sabina Marmullakaj. Ljudtekniker: Patrik Miesenberger. Tekniker: Oliver Bergman, Bauer Media. -
Det borde ha varit islamister och upprorsmakare som är skadade, inte svensk polis, säger Ebba Busch (KD). Hör henne i Ekots lördagsintervju.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) riktar nu kritik mot de regionala polisledningarna för hanteringen av upploppen i flera svenska städer under påskhelgen.Hon frågar varför poliserna på plats inte fick order om att gå tillbaka in under upploppen och varför de istället beordrades att retirera. Hon öppnar också för att polisen i situationer som denna använder sina tjänstevapen och skjuter skarpt. När vi står i ett läge där någon vill döda den som står för att upprätthålla lag och ordning och skydda oss alla, då måste det vara möjligt för polisen att eskalera till den nivån som krävs, säger hon.Problematiskt att Finland leder NatofråganEbba Busch (KD) säger i den del av intervjun som handlar om ett eventuellt framtida Nato-medlemskap att statsminister Magdalena Andersson (S) låter Finland leda Sverige in i Nato. Vi borde, oavsett vad vi tycker om ett Nato, ha en livskraftig diskussion mellan partierna om förutsättningarna för ett Nato-medlemskap och vilka krav i kan ställa på Nato, säger hon bland annat. Om Ebba BuschNamn: Ebba Busch, partiledare Kristdemokraterna Ålder: 35 Bakgrund: Partiledare för Kristdemokraterna sedan 2015, invald i riksdagen 2018.Gäst: Ebba Busch, partiledare Kristdemokraterna Kommentar: Tomas Ramberg, inrikespolitisk kommentator på Ekot Programledare: Henrik Torehammar Producent: Anna Pandolfi Tekniker: Stina Fagerberg -
Markoolio dyker in tidigt i studion och det blir tjo OCH tjim! Vi pratar partyhiphop, dyra klockor, och spelningen på Emmaboda som förändrade allt! David Druid splashar vatten i ansiktet, Linnea Wikblad duschar som man bara gör på film och Kodjo Akolor har gör sin egna voice over! P3 Nyheter Kalle Berg rapporterar om Bilderna från Butja & Orbáns valseger i Ungern. Erik Glaad dyker in och snackar partibråk i Centerpartiet, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet.
Programledare: Kodjo Akolor, David Druid och Linnea Wikblad -
I Sverige finns ett mål om att det inte ska vara mer fördelaktigt att bo i vare sig hyresrätt, bostadsrätt eller villa.
Det torra begreppet kallas "neutralitet mellan upplåtelseformerna" och presenterades av dåvarande bostadsministern Ingvar Carlsson år 1974.I dag har bostadsrättsinnehavare tjänat miljoner på sitt boende medan den som bor i hyresrätt ofta betalar mer varje månad än den som äger sin lägenhet.Carina Listerborn, professor i stadsbyggnad vid Malmö Universitet, berättar om hyresrättens ställning i dag.Vi får höra hemma hos-reportage från såväl Möllevången som lyxlägenheterna i Turning Torso i Malmö.I studion möts Larry Söder, bostadspolitisk talesperson för Kristdemokraterna och Emma Hult, bostadspolitisk talesperson för Miljöpartiet, för ett samtal om vem som egentligen ska bo i hyresrätt.Programledare: Fredrik Pålsson Reporter: Olivia Bons Producent: Matias Rankinen Ljuddesign: Julia Öjbrandt -
FN har antagit en ny resolution. Den syftar till att förbättra situationen för de 300 miljoner människor världen över som lever med eller är anhöriga till någon med ett sällsynt hälsotillstånd. Resolutionen fokuserar på att säkerställa ett stärkt hälso- och sjukvårdssystem och implementeringen av nationella strategier för området. I avsnitt 34 av Sjukvårdspodden pratar Jonas Edström och Beata Ferencz om vad som behöver hända för att de med ett sällsynt hälsotillstånd ska få en bättre situation, både i Sverige och i världen. Medverkande är Anders Olauson, ordförande för Ågrenska, Acko Ankarberg, riksdagsledamot för Kristdemokraterna, Helene Cederroth, ordförande för Willefonden och Barbro Westerholm riksdagsledamot för Liberalerna.
- Montre plus