Göran Larsson Podcasts
-
I det här avsnittet diskuterar Lovisa och Robert begreppen makt, synd och helvetet inom kyrkan och hur de kan missbrukas för att skada människor.
Vill du veta mer om ämnet? Kolla in de här böckerna:
”Fräls oss från ondo – om makt och maktmissbruk” av Helen Västberg och Fredrik Lignell (Libris)
”Skamfilad – Om skammens många ansikten och längtan efter liv” av Göran Larsson (Verbum)
”Fri att tjäna – Ledarskap i Jesu efterföljelse” av Magnus Malm (Artos)”Låt oss prata” är en poddserie i tre delar av Lovisa Almén och Robert Eriksson som är pastorer i Betlehemskyrkan Göteborg. Här tar de tag i frågor som de brottas med och som de möter många frågor och funderingar kring som de vill att kyrkan ska prata mer om.
Avsnittet spelades in 21 december 2022.
Medverkande: Lovisa Almén och Robert Eriksson
Producent: Evelin NybergAnsvarig utgivare: Robert Eriksson
-
Exklusivt! Varmt välkomna till ett nytt avsnitt av Poddterapeuten. Nu såhär i slutet av året och säsongen blir det grand finale och podden gästas inte av en gäst, utan fyra!
Detta blir som ett smörgåsbord för dig som lyssnar som är unikt för en podd att leverera. Du får i avsnittet som tack för att du lyssnar och delar en otrolig kunskapsbank från alla oss och vi pratar om mötet med klienten, att använda sig själv som verktyg och vi delar med oss av våra bästa tips.
I avsnittet pratar vi om oss själva som verktyg i samtalsterapin, om känslor, tankar, sammanhang och roller. Om Psykoedukation, självmedkänsla och skam och skuld. Vi berättar om mötet med klienten och delar med oss av våra bästa verktyg och tips. Vi pratar även om det relationella, makt, tillit och alliansskapande.
Följ Poddterapeuten på Instagram på @poddterapeuten för dagliga uppdateringar och massa innehåll. Här kan ni också kommentera avsnittet. Kontakta podden på [email protected]
Tack Erika, Hoda, Mikael och Victor! Tack till dig som lyssnat.
Kontakta gärna mig på Poddterapeuten om du vill vara med i podden eller i nästa panel nästa säsong så tittar vi på det efter ledigheten. Även ett panelsamtal med coacher kommer nästa säsong. Vi har mycket att se fram emot.
Jag vill passa på att tacka alla gäster som varit med i år och Erika som cohost som verkligen förgyllt podden.
Skamfilad av Göran Larsson finns på bokhandeln, avsnittet på Medberoendepodden finns här: https://podcasts.nu/avsnitt/medberoendepodden/skamfilad-med-goran-larsson
Om hotsystem och compassionteori med Paul Gilbert: https://www.compassionfokuseradterapi.se/paul-gilbert/
Anders Hansen med boken Depphjärnan.
Björn Natthiko Linde med boken Jag kan ha fel.
Bergets meditation https://cfms.se
Erika Landin.
Erikas fantastiska Youtube: https://youtube.com/@landinsterapi
Instagram: @landinsterapi
Linktree: https://linktr.ee/Landinsterapi
Hoda J. Brännerud.
Instagram: @hjmind Här finns flera meditationer.
Mejluppgifter: [email protected]
Hemsida: hjmind.se
Mikael Henkelman.
Instagram: @kbt_mikael
Hemsida: https://musicandmind.se
Victor Nilsson.
Instagram: @victorterapi_stockholm
Hemsida: https://www.victorterapi.se
Klicka på länken för en presentation av alla deltagare: https://www.instagram.com/p/CmG33_7ME-X/?igshid=MDJmNzVk
Poddterapeutens alla avsnitt finns där du väljer dina poddar och även på poddtoppen.se: https://poddtoppen.se/podcast/1550975965/poddterapeuten Hodas avsnitt finns här: https://poddtoppen.se/podcast/1550975965/poddterapeuten/samtal-om-meditation-sjalvmedkansla-och-ett-mirakel
Victors avsnitt finns här: https://poddtoppen.se/podcast/1550975965/poddterapeuten/samtal-om-sammanhang-och-roller
Senaste Lördagsfika med Erika finns här: https://poddtoppen.se/podcast/1550975965/poddterapeuten/advents-special-alla-avsnitt-2022-med-lordagsfika
Avsnittet med Mikael är inspelat och kommer i vår. Stay tuned! Vill ni komma i kontakt med gänget och boka samtalsterapi så kontakta varje enskild person. Malin som driver Poddterapeuten tar dock inte nya klienter just nu pga vidarestudier. Du som arbetar som samtalsterapeut eller coach, var det några tagningar, verktyg eller teorier som gav mening och du vill titta vidare på och använda så blir vi så glada om du refererar till avsnittet om det var där tanken eller kunskapen väcktes. På så sätt delas avsnittet som ringar på vattnet för spridning av kunskap och fler kan nås för ökad mental hälsa och ökad ”måbrakänsla”. Tack! -
Danmark och Sverige var rivalerna som under århundraden slogs om herraväldet i Norden. Skånska kriget inleddes i september år 1675 efter att danskarna tillsammans med Nederländerna förklarade krig mot Sverige. Danskarna ville återta Skåne, Blekinge och Halland som landet förlorat vid freden i Roskilde år 1658.
Skånska kriget såg den 4 december 1676 det blodigaste slaget Sverige upplevt med Slaget vid Lund där hälften av de stridande stupande. Landskapen föröddes av krigen där reguljära förband, friskyttar och snapphanar mötte varandra i regelrätta slag och klassisk gerillakrigföring. Största förlorarna var som alltid civilbefolkningen.
I reprisen av det nymixade avsnitt 67 av podcasten Historia Nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med Göran Larsson, tidigare chef för Malmös museer och Stadsarkivet samt författare till två böcker om Skånska kriget.
En uppmärksammad roll i krigföringen spelade snapphanarna, som kämpade såväl i militärt organiserade friskyttekompanier som i små grupper eller på egen hand. Svenskarna sökte på alla sätt komma tillrätta med snapphanerörelsen med omväxlande drakoniska straff och amnestiplakat, och snapphanarnas betydelse avtog starkt mot slutet av kriget.
Avgörande för krigets utgång var inte de svenska militära framgångarna i Skåne. Det dansk–svenska kriget var en del av ett stort europeiskt krig mellan å ena sidan Frankrike, som var Sveriges allierade, och å den andra en koalition mellan Nederländerna, Spanien, den tysk–romerske kejsaren och bl.a. Brandenburg och Danmark. Med början i augusti 1678 slöt Ludvig XIV fred med sina främsta motståndare, och plötsligt var därmed Danmark jämte Brandenburg isolerat, och Danmark tvingades sluta fred utan några vinster. Fredsslutet skedde först i Fontainebleau och sedan i Lund, där samtidigt ett svensk–danskt förbund ingicks 1679. Därmed var Skånes framtid avgjord.
Bild: Slaget vid Lund där Karl XI längst till vänster synes för svenska trupper jaga fienden ut på fältet. I bakgrunden slätt och den brinnande byn Vallkärra. Oljemålning från 1696 av Johann Philip Lemke.
Musik: Storyblocks Audio
Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I dagens avsnitt pratar jag med Christina om makt. Christina Franzen
har lång erfarenhet av chefspositioner i såväl offentlig som privat verksamhet. Christina har utvecklat och drivit ett flertal forskningsprojekt som alla finns dokumenterade i forskningsrapporter och böcker som t ex Det lönar sig - om genusmedveten ledning och styrning i verkstadsindustri.
Vad är makt? Varför kan det vara så svårt att prata om? Är makt bra eller dåligt? Vilka olika sorters makt finns det och olika definitioner? Hur påverkar makt dig och hur kan du påverka makt? Vi pratar om Ryssland och kriget i Ukraina, om influensers och härskartekniker. Och småpåvar…
Kasam:
https://www.socialstyrelsen.se/kunskapsstod-och-regler/omraden/evidensbaserad-praktik/metodguiden/kasam/
Berit Ås:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Berit_Ås
Mer om Pewdiepie:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Pewdiepie
Mer om Therese Lindgren:
https://www.instagram.com/p/CafIGBcLaku/?utm_medium=copy_link
Mer om makt: Ett exempel kan vara att om du behöver något av någon så har personen du behöver det från en viss maktposition gentemot dig. Tex en läkares expertmakt handlar om att dom har makten att ge det du behöver. Du är i beroendeställning till läkaren som patient i den situation och den kontext som gör att du söker vård. Du är också på ett sätt i beroendeställning till din chef i kontexten att du arbetar och behöver lön för att betala dina räkningar.
Böcker:
Skamfilad av Göran Larsson
Makt av Mats Börjesson och Alf Rehn
Härskarteknik av Elaine Eksvärd
Poddar:
https://podcasts.nu/avsnitt/medberoendepodden/skamfilad-med-goran-larsson
https://poddtoppen.se/podcast/1501194174/snacka-snyggt
Poddterapeuten© kan du nå på [email protected] och vår hemsida qraft.se. Där kan du också läsa mer om Christina Franzén. -
Finns det något bra med sorgen?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vad händer med dig efter sorgen?
I studion finns Anna Nachman, begravningsansvarig på den judiska församlingen i Stockholm och Göran Larsson, präst, författare och psykoterapeut.Programledare: Åsa Furuhagen
Producent: Anders Diamant -
Tamer Umdu bjuder i detta specialavsnitt av Marknadspodden in expertgästerna, Göran Larsson och Magnus Algotsson Alwén, för att prata rusning på naturgaspriser skapar fysisk brist på urea ute i Europa.
-
När konvojen rullar upp för ett krön hörs ljudet från maskingevär inifrån djungeln. De svenska biståndsarbetarna kastar sig ur sina bilar medan kulorna viner. Tre av dem kommer inte hem den kvällen.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
Gunnar Sjöberg, Kent Andersson och Göran Larsson försöker ta skydd, men blir tillfångatagna.
Det är i september 1987 som gerillagruppen Unita genomför kidnappningen i skogen utanför Angolas huvudstad Luanda. Sverige samarbetar med regeringspartiet MPLA i Angola, som även stöttas av kommunistiska Kuba och Sovjetunionen.
Angola har hamnat mitt i det Kalla kriget, och gerillan, som får hjälp av USA och apartheidregimens Sydafrika, försöker få omvärldens uppmärksamhet genom att kidnappa missionärer och biståndsarbetare.
I Sverige startar ett intensivt arbete med att få fångarna fria. Statsminister Ingvar Carlsson möter president Ronald Reagan i Vita huset och vädjar om hjälp. Samtidigt påbörjar gerillasoldaterna och de tre svenskarna en lång vandring genom djungeln. Men en av dem behöver bäras fram på bår.
Medverkande:
Gunnar Sjöberg: En av de tre kidnappade biståndsarbetarna.
Vailett Sandbolm: Kidnappade Gunnar Sjöbergs syster.
Isabel Lobos: Kidnappade Gunnar Sjöbergs fd fru.
Joakim Fröderberg: Elektriker som jobbade i Angola som biståndsarbetare.
Lena Hjelm-Wallén: Dåvarande socialdemokratisk biståndsminister.
Sten Rylander: Dåvarande ambassadör i Angola.
Anders Bjurner: Dåvarande chef för svenska utrikesdepartementets Afrika- och Mellanösternsektion.
Annie Marie Sundbom: Diplomat och socialdemokratisk politiker.
Av: Markus Alfredsson.
Producent: Ida Lundqvist.
Ansvarig utgivare: Sabina Schatzl.
År: 2021.
-
En brokig och upprorisk skara och en okuvlig man som slogs på danskarnas sida, men som till slut krossades av Stormaktssveriges växande muskler.
Nya avsnitt från P3 Historia hittar du först i Sveriges Radio Play.
I P3 Historia leder Cecilia Düringer lyssnarna genom världshistoriens vindlande berättelser. Varje avsnitt handlar om ett historiskt skeende, med en historisk person i fokus.Redaktionen för detta avsnitt består av:
Cecilia Düringer – programledare och manus
Mårten Andersson – research och manus
Navid Bavey – scenuppläsare
Elias Klenell – ljuddesign och slutmix
Tove Palén – producentMedverkade i programmet gjorde också Göran Larsson historiker och tidigare chef för Malmö muséer.
Vill du veta mer om snapphanarna? Här är några av de böcker som ligger till grund för avsnittet:
De kallades snapphanar av Kim Hazelius
Skånes historia. D. 2, 1376-1720 av Gunnar Wetterberg
Snapphanarna skånsk motståndsrörelse eller laglösa mördare? av Alf Åberg
Mickel Pedersen Gyding och Svend Povlsen Gynge två Göingehjältar från forna ofredstider
av Torsten Lundberg
Loshultskuppen 1676 av Vigo Edvardsson
Snapphanekriget 1675-1679 dokument från en orolig tid av Vigo Edvardsson -
Danmark och Sverige var rivalerna som under århundraden slogs om herraväldet i Norden. Skånska kriget inleddes i september år 1675 efter att danskarna tillsammans med Nederländerna förklarade krig mot Sverige. Danskarna ville återta Skåne, Blekinge och Halland som landet förlorat vid freden i Roskilde år 1658.
Skånska kriget såg den 4 december 1676 det blodigaste slaget Sverige upplevt med Slaget vid Lund där hälften av de stridande stupande. Landskapen föröddes av krigen där reguljära förband, friskyttar och snapphanar mötte varandra i regelrätta slag och klassisk gerillakrigföring. Största förlorarna var som alltid civilbefolkningen.
I det 67:e avsnittet av podcasten Historia Nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med Göran Larsson, tidigare chef för Malmös museer och Stadsarkivet samt författare till två böcker om Skånska kriget.
En uppmärksammad roll i krigföringen spelade snapphanarna, som kämpade såväl i militärt organiserade friskyttekompanier som i små grupper eller på egen hand. Svenskarna sökte på alla sätt komma tillrätta med snapphanerörelsen med omväxlande drakoniska straff och amnestiplakat, och snapphanarnas betydelse avtog starkt mot slutet av kriget.
Avgörande för krigets utgång var inte de svenska militära framgångarna i Skåne. Det dansk–svenska kriget var en del av ett stort europeiskt krig mellan å ena sidan Frankrike, som var Sveriges allierade, och å den andra en koalition mellan Nederländerna, Spanien, den tysk–romerske kejsaren och bl.a. Brandenburg och Danmark. Med början i augusti 1678 slöt Ludvig XIV fred med sina främsta motståndare, och plötsligt var därmed Danmark jämte Brandenburg isolerat, och Danmark tvingades sluta fred utan några vinster. Fredsslutet skedde först i Fontainebleau och sedan i Lund, där samtidigt ett svensk–danskt förbund ingicks 1679. Därmed var Skånes framtid avgjord.
Bild: Slaget vid Lund där Karl XI längst till vänster synes för svenska trupper jaga fienden ut på fältet. I bakgrunden slätt och den brinnande byn Vallkärra. Oljemålning från 1696 av Johann Philip Lemke.
Musik: Storyblocks Audio
Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.