Idrottsgalan Podcasts
-
Om kvaltiderna på SM och andra mästerskapstävlingar.Eftersnack till WADC i Lund.Amerikanska GP – svenskresultaten.Statistiksnack.FINAs stora förändringar – mindre pampvälde.Mot VM i Fukuoka 2023Idrottsgalan – är den överhuvudtaget rättvis?
-
Trots väl menad rådgivning i Sportstudion, Måns Zelmerlöw kunde inte hålla sig och försökte mot alla odds skämta i Idrottsgalan. Toppformen är i antågande, efter en tung period tror nu Sebastian Samuelsson på guld i skidskytte-VM, ni möter honom i Sportstudion. Vi utlovar också som vanligt en pricksäker analys av veckans Big 9. Dessutom tackar vi David Batra för "saxofondissen" i Talang. Vi redovisar Duellen, och så är ni välkomna in i den sjuka världen som heter sysselsättningen gym.
-
Hanna och Christopher är lite irriterade på måndagens idrottsgala. Matilda Rånge från P3 Nyheter pratar om just incidenten på galan och sockerskatt. Aftonbladets krönikör Jan-Olov Andersson är den enda som sett Zlatan som skådis. Ekonomijournalisten Gunnar Harrius snackar om personlig konkurs och P3 Din Gatas Petter Hallén går genom disslåtarnas historia.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: Christopher Garplind och Hanna Hellquist.
-
Thomas vill veta om små modulära kärnkraftsreaktorer (SMR) är svaret på kapacitetsbristen i elnätet. Och hur exakt hur småskaliga kan de bli?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Christian Ekberg, professor i kärnkemi vid Chalmers tekniska högskola, medverkar i programmet för att svara på alla Thomas frågor om små kärnkraftverk.
USA:s tidigare utrikesminister Henry Kissinger, 99 år, tycker att det är dags att förhandla om fred med Ryssland för att undvika världskrig. Men är någon redo att ta det steget? Peter Wallensteen, senior professor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet, är med och reagerar på Kissingers förslag.
Dessutom är Thomas förväntningsfull inför ett uppdrag som han och Louise ska utföra tillsammans ikväll: de ska dela ut priser på Idrottsgalan!
Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Amanda Rydman -
I veckans avsnitt pratar systrarna om Elins nya studie, Idrottsgalan och varför Elin inte postar så mycket på instagram
Ställ din fråga till Elin och Ida på systrarnakjos.se
Producent: Jakob Almgren
-
Sensationen Häcken, majestätiskt hyllade i Svt:s årskrönika, Sportstudion analyserar det fylliga tv-materialet från programmet. Nedräkningen till Idrottsgalan är igång, på måndag är det dags och med oss direkt på telefon finns programledaren Måns Zelmerlöw.
Det är jackpot på Big 9 och Maskinen analyserar och pekar ut miljondraget på kupongen.
Dessutom: Hotell Romantik, Ring så spelar vi, Frida Karlssons kollaps, kärnkraftsvågen och så minns vi tillbaka på oförglömliga ögonblick tillsammans med sysselsättningen padel. -
Simpanelen tycker till om nomineringarna till Idrottsgalan. Hur fel ute är man i galakommittén? Nya U-23 EM - bra eller dåligt? Årsplaneringen 2025-28 - hur kommer Open Water att integreras i bassängprogrammet? Vilken eller vilka har inspirerat dig mesta i ditt jobb med simningen? Favoritplats för läger i Sverige och utomlands.? Många frågor och ännu fler svar! I dagens Simpodden Hultén & Jansson med Simpanelen!
-
Nu är Jerringprisomröstningen igång för det heta sportåret 2022. Vem eller vilka tar hem Radiosportens pokal på Idrottsgalan? De nominerade ser du i en lista nedan och du kan webbrösta här. Ringrösta och rösta i Svt:s Duoapp går också bra.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
De nominerade, med telefonnummer, är:
Damstafettlaget, skidskytte 099-321 01
Armand Duplantis, friidrott 099-321 02
Lag Niklas Edin, curling 099-321 03
Marcus Ericsson, racing 099-321 04
Mattias Falck/Kristian Karlsson, bordtennis 099-321 05
Herrlandslaget, handboll 099-321 06
Sara Hector, alpint 099-321 07
Sandra Näslund, skicross 099-321 08
Sarah Sjöström, simning 099-321 09
Jonna Sundling, längdskidor 099-321 10
Nils van der Poel, skridsko 099-321 11
Henrik von Eckermann, ridsport 099-321 12
Walter Wallberg, puckelpist 099-321 13
Ebba Årsjö, alpint 099-321 14Vinnaren presenteras på Idrottsgalan 16 januari.
Nomineringarna och röstningsförfarandet på webben hittar du här.
Att ring-rösta kostar 9,90 kronor per samtal (plus ev trafikavgifter). 9,03 kr går till Idrottsgalans och Radiohjälpens insamling ”Idrott är mer än bara idrott” för att motverka psykisk ohälsa.
-
Skidskytten Mona Brorsson är isolerad på ett hotell och bara väntar på att OS i Peking ska starta.
Sysselsättningen padel – hur låter egentligen sysselsättningen? Miljöexperten förklarar.
Dessutom, det godkända fusket inom handbollen, nycklarna till helgens Big 9 och sömnpillret idrottsgalan. -
I detta avsnitt samtalar jag med Svenska Skidskytteförbundets Huvudtränare, Johannes Lucas. Johannes kommer från Tyskland, närmare bestämt München där han även bor. Johannes är bara 28 år vilket är otroligt ungt i detta sammanhang och med tanke på vad han har för ansvar och vad han varit med om. Det är en mycket klok person jag pratar med som beskriver sin syn på ledarskap och vad som gör att hans Team presterar så bra. Johannes är nominerad till årets idrottsledare i Sverige vilket är en fin utmärkelse. Vem som får priset avgörs 17/1 på Idrottsgalan.
Vi pratar också om skidskyttarnas status och hur de agerar sista tiden inför OS för att både vara förberedd fysiskt och mentalt. Johannes berättar att de har tänkt på allt och hur de försöker skapa en miljö i träningen som skapar en stress likt den på tävling.
Jag hoppas att Johannes kommer stanna i Sverige som ledare då jag tycker han har en mycket bra syn på ledarskap, sedan har han ett stort engagemang och sprider stor Energi till människor runt om honom vilket är viktigt i ett lagbygge!
Stort tack Johannes för att du är gäst i Vintersportpodden och stort lycka till på OS. Jag är mycket tacksam för att du delade med dig av dina tankar och gav mig stor energi!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Välkommen till ett fullsmockat sportavsnitt! Veckans gäst i En Skånsk Klassiker anser att text-tv är den bästa nyhetsappen, han kommer från en sportig familj och har till och med fått Börje Salming att skratta på Idrottsgalan, komikern från Hisingen, Niklas Andersson! Det blir gott snack om bland annat söndertrasade målvaktsbrallor, idrottens andemening, hur man lurar sig till soff-tid framför veckans match, och det rafflande avslöjandet, varför heter det curling?
-
I det nionde avsnittet av SLA Sportpodd avhandlas förutsättningarna inför Idrottsgalan, smittspridningen i stadens lag och handbolls-VM med Jonas Samuelsson.
-
I Passningen #252 pratar redaktionen mest om Idrottsgalan där en viss friidrottare föga oväntat tog en storslam.
Annika Sörenstams "jag ångrar inget"-attityd hyllas, IIHFs beslut att flytta Hockey-VM från Vitryssland ifrågasätts, valla-frågan inom skidsporten diskuteras och cirkusen kring Peter Hunt och IFK Norrköping dissekeras. Vet ni, kära lyssnare, förresten vilken sport som är världens största sett till antalet utövare? Ni gissar garanterat fel så lyssna på Passningen #252 för svaret!
Ha så skoj! -
Komiker, programledare, manusförfattare och en av programledarna för årets Melodifestival. Om de små delar av liv, korta historier, det som kallas för anekdoter.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Meningsfulla och meningslösa anekdoterKomikern och programledaren David Sundin delar i sitt Sommar upp livet i små delar och presenterar korta anekdoter.
-Jag tror att om man ger sig på att dela upp en persons liv i mindre delar så blir det typ uppväxten, skolåren, jobbet och pensionen. Men om man sen fortsätter att bryta ner det i ännu mindre delar, och fortsätter så, så återstår små, små delar av liv, små korta historier. Och är det inte så att vi alla är och blir summan av just - våra historier.
Hans förkärlek för historier tar oss med på en resa som handlar om slumpen, rädslor, fisk och om varför han skaffade mustasch.
Om David SundinKomiker, programledare, manusförfattare, 44 år. Född i Väderstad, uppväxt i Gimo, bosatt i Stockholm. Debuterar som Sommarvärd.
Var en av programledarna för årets Melodifestival och är närmast aktuell som Dynamit-Harry i nya filmen Se upp för Jönssonligan och med egna standup-föreställningen Nya Svenska Ord.
Har under det senaste året även varit lekledare i SVT:s populära Bäst i test och programledare för Kristallen och Idrottsgalan. Debuterade för sju år sedan som ståuppkomiker. Arbetade tidigare med reklam och produktion av hemsidor.
Är intresserad av jakt och samlar på små plastgubbar.Delar man upp en persons liv i mindre delar blir det till exempel uppväxten, skolåren, yrkeslivet och pensionen. Fortsätter man bryta ner och bryta ner så återstår till slut små, små delar av liv, små korta historier, det som kallas för anekdoter. En del är förmodligen meningsfulla och säger något om personen och andra är totalt meningslösa.Vilka anekdoter som är vilka lämnar jag helt och hållet upp till er.
Producent: Robin Muhr -
Basketspelare, 25 år. Född i Stockholm, bosatt i New York. Debuterar som Sommarvärd.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Amanda Zahui har varit basketproffs i fem år och spelar idag i New York Liberty. Resan dit började i förorten Dalen i Stockholm
Som 183 cm lång tioåring behövde Amanda något att göra efter skolan och hon fastnade snabbt för basket. Det fortsatte i Södertälje och tog sedan fart i Minneapolis och vid The University of Minnesota, där basket stod på schemat, men även huvudämnet afrikanska och afro-amerikanska studier.
Amanda Zahui berättar om sina rötter och om rasismen hon utsatts för och vad det innebär att uppfattas som ”fair-skinned”, ljushyad, i USA.
"Och jag är afrosvensk, vilket innebär att min baba (alltså min pappa) är västafrikan från Elfenbenskusten och svart och min mammie (alltså min mamma) är vit svensk med påbrå från Spanien och Frankrike."
Amanda Zahui berättar om sin fysiska storlek som sin stora tillgång. Det var inte lika lätt när hon som sjuåring ansågs för lång och för tung för sin ålder. "Ja, jag är lång. 193 centimeter och jag väger cirka hela 87 kilon. Jag är fluffig, vilket betyder att jag har precis tillräckligt med kött på benen just för mig."
Zahui är ständigt på resande fot och hinner sällan vara hemma i Sverige, men hon följer engagerat vad som händer i Vårby Gäris, ett basketprojekt för att sysselsätta unga förortstjejer.
"Ligasäsongen för WNBA är bara några månader, från maj till september. Därför åker många av oss runt i världen under vinterhalvåret för att spela i olika länder och ligor. I Europa heter högsta ligorna Euroleague och Eurocup, det motsvarar Champions League och Europa League i fotboll. På så vis har jag bott i Turkiet, i Ryssland, i Tjeckien och i Ungern."
Mer om Amanda ZahuiSvensk landslagsstjärna och sedan flera år professionell basketspelare i New York Liberty i WNBA. Har varit toppspelare i de svenska landslagen från U16 upp till seniorlaget.
Fick i år Sportspegelns pris på Idrottsgalan för sitt engagemang i projektet Basket Gäris som uppmuntrar flickor i förorten att spela basket.
Tagit två SM-guld med Telge Basket. Spelar också i Euro League när det inte är säsong i den amerikanska proffsligan. I collegeserien i USA slog hon ett 14 år gammalt rekord genom att sätta 39 poäng och ta 29 returer i en match.
Producent: Sujay Dutt
- Montre plus