Oslo Podcasts
-
Om nostalgitrippar och senaste veckan där Svea har hängt på modeevent i Oslo där det varit mayhem, och Myra berättar om varför hon behöver producera om sina låtar när hon åker på turné.
-
I detta avsnitt pratar jag med den erfarna alpina tränaren Jörgen Nordlund som idag ansvarar för de svenska alpina slalomdamerna i Världscupen. Han har även jobbat inom Norska alpina landslaget, varit tränare på skidgymnasium, startat ett nytt koncept för skidgymnasieverksamhet, drivit träning för ungdomar i egen regi samt varit verksam inom föreningslivet med sina egna barn. Med andra ord är det en alpin tränare som vet vad han pratar om då han med sin breda och långa erfarenhet har sett alla delar av alpin skidåkning.
Vi pratar om tränaryrket i stort och kommer ner på detaljer inom skidåkningen. Han beskriver komplexiteten och berättar hur han och teamet jobbar med åkarnas utveckling. Han beskriver sambandet mellan fysisk träning, mental träning och alpin skidåkning. Alla delar måste vara på plats för att nå toppen och han beskriver det som att gör man inte jobbet inom dessa delar finns inte förutsättningen att bli bäst i världen samtidigt som det inte är en garanti att en åkare blir bäst i världen om de har alla delar på plats.
Med Jörgens erfarenhet var det intressant att prata och jämföra Svensk alpin skidåkning med Norska motsvarigheten. Det är en fråga jag funderar på en hel del och fler med mig. Jag tycker resonemanget var bra och intressant och Jörgen hade en ganska tydlig bild av vad vi behöver göra inom svensk skidåkning för att få fler åkare totalt inom den alpina sporten som håller på längre upp i åldrarna och till sist fler som når elitnivån.
Jörgen brinner för utveckling och alpin skidåkning. Han berättar om det koncept han startade inom skidgymnasieverksamheten. Det konceptet bygger på att eleven har kvar sin bas hos föräldrarna för att fullt ut kunna fokusera på skidåkningen i stället för allt som kan störa runt omkring. Där gör han en liknelse med framgångarna Norge haft med åkare runt omkring Oslo. Han pratar också om vikten att inte ha tidig selektering och utslagning. Viktigt att tänka långsiktigt och se till den långsiktiga utvecklingen.
Vi pratar om strukturen i det Svenska alpina damlandslaget där Jörgen ser en bra bredd med en bra kombination av individer och ålder vilket skapar en bra dynamik. Han berättar om sin syn på att åka fler grenar och Sveriges fartsatsning. Då det i år är VM kommer vi in på hur åkarna laddar upp för VM i februari.
Stort tack Jörgen för att du delade med dig av din kunskap och erfarenhet och lycka till med allt du tar dig för i framtiden. Det var ett mycket givande och trevlig samtal för mig och jag är säker att du som lyssnar kommer tycka detsamma!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
En valross har förirrat sig från Arktis till sommarhettan i Oslofjorden. Hon heter Freya och gillar att solbada på småbåtar. Hon blir sommarens stora snackis. Men också ett säkerhetsproblem.
En kylig marsdag får sommarpärlan Smögen besök av något så ovanligt som en 600 kilo tung valross. Magnus Sandberg stöter på det, han först tror är en gigantisk säl, på sin kvällspromenad och sätter sig på en armlängds avstånd från henne: Valrossen tyckte väl inte jag såg så skräckinjagande ut för jag var ingen isbjörn eller någonting liknande, berättar han om när han blev sittande helt ensam med valrossen i över en timme. Hon heter Freya och är en ung valrosshona. Hon sicksackar mellan Norge och Sverige och besöker även Strömstad.Valrossen Freya skapar uppståndelseJag trodde inte mina ögon, berättar Rose-Marie Hansson som genast ringer till sin väninna Carina. Du får slänga allt och komma för det här måste du bara få uppleva, nästan skriker hon. Den i vattnet graciösa men på land lite klumpiga valrossen skapar stor uppståndelse. Hon tar sig upp på fritidsbåtar, lapar sol och tuggar på inredningen. Freya blir snabbt en attraktion och media från hela världen rapporterar om henne. Rune Aae, högskolelärare och doktorand i biologi, forskar egentligen på fiskgjusar men råkar tidigt bli medias valrossexpert och innan sommaren är över har han gett 400 intervjuer med nyhetsredaktioner från hela världen. Jag fick inte gjort något annat. Telefonen var varm hela tiden. Mediatrycket har varit bortom allt förnuft, skrattar Rune.Valrossen Freya ses som ett samhällsproblemBadgästerna låter inte Freya vara i fred och många vill gärna ta en selfie med valrossen. En del människor går till och med ner i vattnet trots att Freya är i närheten. Vid flera tillfällen jagas badande människor upp ur vattnet av rovdjuret. Jag försökte stoppa folk själv men det tog bara några sekunder så var de lika nära igen. Jag fick en sån obehagskänsla att jag tillslut valde att ringa polisen, säger Olav Dövik, till vardags kriminalreporter på NRK.Det norska Fiskeridirektoratet gör nu observationer som visar att att det finns stor risk för både människor att komma till skada och frågan om avlivning av Freya seglar upp. Medverkande: Magnus Sandberg, boende på Smögen Rune Aae, högskolelärare och doktorand i naturvetenskap vid universitetet i Sørøst-Norge Carina Westersund, boende i Strömstad Rose-Marie Hansson, boende i Strömstad Olav Dövik, kriminalreporter på NRK Tone Fiskeseth, boende i Oslo Christian Ytteborg, marinachef Kongen marina Thea och Osmun, skolelever i Moss Astri Tonian, konstnär och skulptörDokumentären är gjord 2022.En dokumentär av: Kalle Wannerskog och Emil Östlund Producent: Sofia Kottorp Slutmix: Olle Sjöström -
De sju kvinnorna i den ukrainska musikgruppen Dakh Daughters blev kända under revolutionen på Majdan vintern 2013-14 och har sedan dess etablerat sig som en av Europas mest originella ensembler.
Efter Rysslands storskaliga invasion av Ukraina 24 februari 2022 flydde Dakh Daughters till Frankrike där medlemmarna nu har sin bas. Men de är på ständiga turnéer för att med sina föreställningar väcka världens uppmärksamhet kring det som händer i Ukraina. Kulturredaktionens Fredrik Wadström har besökt Teater Dakh i Kyjiv sedan vårvintern 2014 och träffat Dakh Daughters regelbundet genom åren. Nu möts de i Oslo för att sammanfatta vad medlemmarna varit med om genom revolution, framgångsrika turnéer och ryskt anfallskrig mot hemlandet.Medverkande: Solomiia Melnyk, Natalka Bida Halanevytj, Vlad TroitskijMusik från Dakh Daughters tre album "If", "Air" och "Make up". -
I detta avsnitt är Malena gäst. Hon bor i Oslo, har tre barn, är förlossningsaktivist, snart utbildad barnmorska och expert på det här med amning, inklusive samamning.
Jag har återhittat en del av mig själv och snart fyller podden fyra år! -
Häng med ut i världen med Folksagopodden! Fram till jul ger vi oss ut på en resa genom världens sagor. Varje dag innehåller en bokstav, ett land och såklart en saga!
Idag är bokstaven N, landet är Norge och sagan är Det blå bandet, hittad av mig i Norska Folksagor (1868), insamlad av P. C Asbjörnsen och J. Moe
Världsdel: Europa
Huvudstad: Oslo
Invånare: ett gäng
-
I Oringenpodden #180 möter ni Lukas Liland. Han kommer från Oslo i Norge men har tillbringat de senaste åren i Uppsala för studier och träning.
Han var med i OK Linnés segrarlag vid Tiomila i Ånnaboda i våras, då sprang han långa natten.
Lukas Liland är även en duktig skribent med en egen blogg där han tar upp olika teman och ämnen, bland annat om värderingar inom idrotten, om idrott och politik. Spännande tankar i dessa tider när vi nu närmar oss historiens mest utskällda mästerskap, fotbolls-vm i Qatar.
Lyssna gärna till Oringenpodden #180 med Lukas Liland.
Kontakta oss via [email protected]
-
I vår serie "Verket som värker" handlar det om en film, en bok, ett konstverk ni lyssnare aldrig kunnat släppa, som verkligen satt avtryck i livet. För mer än tjugo år sedan såg Johan Westerholm Odd Nerdrums omdiskuterade målning "Mordet på Andreas Baader", som framställer en av ledarna för den västtyska terrororganisationen Röda armé-fraktionen som en religiös martyr, och sedan dess lämnar den honom ingen ro. Målningen finns på Astrup Fearnley museet i Oslo. Reporter: Anna Tullberg
Du som lyssnar nu är också välkommen att höra av dig till oss och berätta om det verk som värker hos dig! Konst, dans, teater, film, musik, litteratur... vad du vill, men det ska vara ett verk som följt dig genom tiden och livet, som ligger och gnager, som satt sina spår.Mejla oss på: [email protected] -
Äntligen är SAQMI Play tillbaka med ännu en episod om queer svensk filmhistoria. Denna gång får ni möta regissörerna Nina Bergström och Sander C. Neant Falk i ett generöst samtal kring arbetet med filmen som de gjorde tillsammans. Filmen blev legendarisk och var den första lesbiska dokumentären som gick upp på svenska biografer över hela landet. De var unga eldsjälar som stred för sin film, de åkte på världsturné, vann priser och de blev arbetströtta. Följ med in i ett härligt rum av skratt och glädje kring en snart 30 år gammal film som håller än i dag.
Den 3 maj 2022 bjöd SAQMI och Doc Lounge in till nypremiären av Sveriges första lesbiska dokumentärfilm - Väninnor - Berättelser från garderoben!Slutsåld föreställning på Folkteatern i Göteborg och underbar stämning med båda regissörerna på plats. Lesbiska hits serverades av Linda Gester och rummet formligen vibrerade queerhet. Efter filmvisningen följde ett samtal mellan Nina Bergström (Oslo) och Sander C. Neant Falk (Sthlm) modererat av Anna Linder, SAQMI (Gbg).
Om filmen Väninnor - berättelser från Garderoben:
De är fem kvinnor i åldrarna 60 till 85 år och de är lesbiska. De har levt med rädslan att vara annorlunda och med risken att förskjutas av vänner, släktingar och arbetskamrater.
I åratal har de smugit med sina känslor; dubbelliv har varit deras vardag. Någon av dem har aldrig tidigare talat om sin homosexualitet ens med sina närmaste. Med stark närvaro och sprängkraft berättar de fem kvinnorna om sina liv och om sin förbjudna kärlek. Tidstypisk musik, pressklipp, arkivbilder och privata fotografier illustrerar deras berättelser i denna varmt innerliga dokumentärfilm.
Väninnor hyllades av kritikerkåren när den fick sin premiär under mitten av 90-talet, men har sedan dess varit otillgänglig för publiken. Nu har filmen äntligen digitaliserats och får lov att återta den framskjutna plats i queerhistorien den så väl förtjänar. Filmen har digitaliserats med stöd av Svenska Filminstitutet.
Om de medverkande (English):FRIEDA was born in Vienna in 1924, but was brought up in the Sovjet Union. As a young woman she was constantly fallling in love with other women, but when she came to Sweden after the war, she tried hard to be as women should. Frieda ended up living a married family life for more than 30 years.
”I wasn’t homosexual. No, I was just an odd sort, always falling in love with girls, or women. That was all”
KERSTIN was born in 1926 in Stockholm. She worked as a schoolteacher for almost 40 years, until 1981, when she changed career and was ordained priest in the Swedish Church. Almost all her life Kerstin has managed to keep her relationships with women secret from both friends and relatives.
”We belittle God when we think He forbids some people to love eachother. Love closeness and understanding is something we all need, and you shrink as a human being if you don’t have someone to love.
ELLEN was born in 1932 in Germany. She was brought up in a danish fosterhome during the war. Elen and her foster-sister, Ulla, fell in love with each other. Their relationship lasted for 40 years, even though Ellen had a child, got married and moved to Sweden.
”It wasn’t love in my case. He didn’t love me either, for that matter. What I wanted was to secure my child’s future; economically.”
BOEL was born in 1933 and brought up in an intellectual milieu in Stockholm. Early in life she married the man she loved. In the seventies Boel got involved with the women’s movement. It was during that time she met women who lived a lesbian life.
”People are inclined to see us as cousins or sisters, instead of lovers. That is probably because women generally don’t count as sexual beings, other than in relation to men.
ABBE was born in 1925 in the swedish countryside and brought up in a strictly religious fosterhome. Abbe always knew she was different. Loneliness, longing and self-loathing was part of her everyday life for years, until she finally met other women who was ”like that”.
”Then they were going to have a meeting… Women like that, only. In one place! And I thought – Oh my God, how will that look like? What on earth have I gotten myself into!?”
Fakta om filmen:Titel: Väninnor – berättelser från garderobenRegissör: Sander C. Neant Falk & Nina BergströmMedverkande: Abbe Österberg, Boel Matthis, Ellen Lindström, Frieda Lööv och Kerstin HammarstenFilmfotografer: Lisa Hagstrand och Maria Hammar TurosProducent: Anna G MagnúsdottírLand: Sverige, barntillåten. Språk: svenska. Längd: 53 minBiografpremiär på Zita, Folkets Bio i Stockholm, 25 oktober 1996.
Biografier:Nina Monika Bergström, född 30 maj 1962 i Karlstad, är regissör, manusförfattare, skådespelare och animatör för film och teater. Svensk men numera bosatt i Norge. Bergström är utbildad skådespelare med bakgrund som skådespelare och regissör för teater. Debuterade som filmregissör, manusförfattare, klippare, musikkompositör med dokumentärfilmen Väninnor – berättelser från garderoben (1996). Studerade animation och konst vid Graphic Studio 1998-2000. Arbetade därefter i 15 år som regissör och animatör med långfilm och tv-serier i Norge, vilka mottagit flertalet priser och nominationer såsom Emmy Award, Amandaprisen, och Annecy Cristal. Bergström gick Mästarklass i berättande vid Stockholms dramatiska högskola 2013 där hon också arbetade som lektor. Sedan 2018 arbetar hon som högskolelektor vid Høgskolen i Innlandet, avdelning Digital konst. Bergströms film, Pappa (2016) mottog Nordic Docs Honourable mention och är inköpt av Nasjonalbiblioteket i Oslo.
Filmografi: 1996 – Väninnor – berättelser från garderoben – dokumentärfilm, 2003 – Open Dance Company – videoverk, 2005 – Elias den lille redningsskøyta – tv serie, 2006 – Slipp jimmy fri – bio film, 2007 – Elias og Kongeskipet – bio film, 2007 – Knerten og Lillebror – bio film, 2008 – Elias – tv serie, 2009 – Alias Belle Gunnes – videoverk, 2010 – Trolljegeren – bio film, 2012 – Blekkulf – tv serie, 2016 – Pappa – dokumentärfilm, 2019 – Tori Wrånes – videoverk, 2022 – Who Do We Think We Are – tv serie (in progress).Sander C. Neant Falk är dokumentärfilmare, klippare, konstnär och pedagog verksam sedan 90-talet efter utbildning på filmskolan ESRA i Paris, dokumentärfilm på Nordens Biskops Arnö och Konstfack. Neant Falk har regisserat, producerat och till stor del fotat och klippt sina tre långa dokumentärer som visats på biograf, SVT och vunnit flera priser på internationella filmfestivaler. Filmen Du ska nog se att det går över belönades med en Guldbagge för bästa dokumentär och fick hedersomnämnande av internationella filmkritikerförbundet FIPRESCI. Filmen Väninnor – berättelser från garderoben hyllades av kritiker och var den första lesbiska dokumentärfilmen som gick upp på svenska biografer. Båda filmerna ingår i Svenska Filminstitutets satsning på viktig svensk film som digitaliseras under 2021. 2005-08 studerade Neant Falk som filmare på Konstfack för att utforska ett mer experimentellt förhållningssätt till film, foto, video och klippning. Resultatet blev konstfilmen Your Mind is Bigger than All the Supermarkets in the World som fick fina recensioner och visades i fullsatta salonger på Folkets Bio. Sedan 2017 varvar Neant Falk egna konst och kortfilmsprojekt med arbete som terapeut med fokus på skapande processer och arbete som värd och konstpedagog på Konsthall C i Stockholm.Filmografi: 1996 – Väninnor – berättelser från garderoben – dokumentärfilm, 2003 – Du ska nog se att det går över, dokumentärfilm, 2010 – Your Mind is Bigger than All the Supermarkets in the World, dokumentärfilm, 2011 – Nine Speeches on Violence by Three Wise Men, konstfilm
Extra tips för er som vill veta mer om lesbisk filmhistoria:→ PODD: SAQMI PlayI samband med nypremiären av Väninnor – berättelser från garderoben släpptes ett längre samtal med Sander C. Neant Falk.
Filmen visades som en del av SAQMI:s serie Cherry Pic, nummer 4 i ordningen, och anordnades tillsammans med Doc Lounge Göteborg. Visningen presenterades i samarbete med Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen, Folkteatern, FilmCloud och ABF.
"Cherry Pic är kvällen som framhäver de lokala pärlorna och dammar av de nationella klassikerna. I denna serie visar vi er de svenska queerfilmerna ni absolut måste se.Cherry Pic is all about picking out local gems and dusting off national classics, bringing you the queer Swedish films you absolutely need to see".
Credits SAQMI Play:Producent: Anna LinderDesign och kod: Vincent OrbackKomposition: Amanda LindgrenInspelat live av Folkteaterns teknikerKlipp och mix: Silas Lilo JensenAnsvarig utgivare: Anna LinderSAQMI Play produceras med stöd avKulturrådet och Göteborgs stad.
-
Lauras pojkvän Amar blir ibland vild av svartsjuka. Våld i ungas nära relationer är minst lika vanligt som mellan vuxna.
Jag får en jättestor ilska i mig, jag blir vild när jag blir svartsjuk. Kärlek kan göra ont faktiskt, säger 18-årige Amar.Amar och hans flickvän Laura har varit ihop sen de gick i mellanstadiet. Under åren har de bråkat mycket. Vid ett antal tillfällen har det blivit fysiskt, med puttar och fasthållningar. Då älskade jag honom med hjärtat men jag hatade honom i huvudet. Man borde aldrig ta till våld men det har hänt oss båda, säger Laura, 17.Utbrett våld i nära relationI slutet av I slutet av 2021 avslutades den största kvantitativa svenska forskningsstudien som gjorts, med fokus enbart på våld i ungas nära relationer. Studien resulterade i en avhandling, skriven av Sibel Korkmaz. Forskningsledare har varit Carolina Överlien, professor i socialt arbete vid Stockholms universitet och verksam på Nasjonalt Kunskapssenter om Vold og Traumatisk Stress (NKTVS) i Oslo. Vi visste inte att våldet var så omfattande för unga för vi hade aldrig gjort studier på det. Det första vi måste göra är att inse att det här är en problematik som förekommer i ungas relationer och att det finns i minst lika stor omfattning som bland vuxna, säger hon.Vad är våld i nära relationer?Våld i nära relation kan se ut på olika sätt. Det kan bland annat vara psykiskt, fysiskt, sexuellt, digitalt eller ekonomiskt. I studien från Stockholms universitet framgår att varannan av de tillfrågade i åldrarna 15 till 19 hade upplevt psykiskt våld som kränkningar, manipulation, kontroll eller hot. Var tredje hade upplevt olika sorters sexuellt våld. En av sex hade upplevt fysiskt våld. Det är det psykologiska våldet som de unga berättar mest om. Det handlar inte om en enstaka taskig kommentar, utan det är ett systematiskt kränkande och nedvärderande språk, eller att begränsa en annans liv i så stor utsträckning att de inte kan leva på ett normalt sätt. Det fysiska våldet är det minst förekommande i våra studier.Mår du dåligt av din relation?Besök ungarelationer.se. Här finns även stöd för föräldrar.Våldsam ung kärlek är en serie i tre delar av Ulrika Nandra.Producent: Martin Jönsson [email protected]: Bengt PetterssonFotnot: Amar och Laura heter egentligen något annat. -
För konstnären Karin Mamma Andersson är Carl Fredrik Hills konst något mycket särskilt: "Frågar man mig sätter jag Hill högst, han är helt klart den viktigaste i den svenska konsthistorien".
CARL FREDRIK HILL EN AV SVERIGES FRÄMSTA LANDSKAPSMÅLARECarl Fredrik Hill (1849-1911) föddes i Lund. Hans tecknartalang upptäcktes tidigt och trots motstånd från fadern, började han på Konstakademien i Stockholm. Hans landskapsmåleri uppmärksammades och Hill var själv helt övertygad om att han skulle bli en hyllad konstnär. 1873 reste han till Paris och fick bland annat med ett verk på Salongen, dåtidens främsta konstutställning. Men något större genombrott blev det inte, Hill blev alltmer paranoid, ansåg sig motarbetad och övergav landskapsmåleriet för mer symboliska fantasivärldar. 1878 drabbades Hill av ett psykiskt sammanbrott och togs in på mentalsjukhus. Efter fem år på olika sjukhus blev han hämtad för att bo med sin mor och syster Hedda i Lund. Under hela sjukdomstiden gjorde han tusentals teckningar och skrev texter som bevarats till eftervärlden och han anses bland annat ha förebådat expressionismen. Carl Fredrik Hill dog 1911 och hans konst började ställas ut strax därefter. I dag räknas han till en av Sveriges mest framstående konstnärer.KARIN MAMMA ANDERSSON GREPS AV HILLS KONST FÖR FÖRSTA GÅNGEN FÖR 30 ÅR SEDANKarin Mamma Andersson är en av Sveriges internationellt mest erkända konstnärer och hennes konst finns på bland annat Moderna museet i Stockholm, Göteborgs konstmuseum Nasjonalmuseet i Oslo och MoMA i New York. Separatutställningen "Humdrum days" visades på Louisiana 2021 och det var en unik händelse ingen annan nu levande svensk konstnär hade tidigare haft en separatutställning på det danska museet och det slog väl ut, kritikerna var genomgående mycket positiva. Mamma Andersson har också representerat Sverige på Venedigbiennalen 2003 och var en av sju konstnärer som medverkade som co-curatorer på 33:e São Paolo Biennalen 2018. Mamma Andersson har bland annat ägnat sig åt landskapsmåleri och just konstnären Carl Fredrik Hill är i fokus på en utställning tillsammans med Tal R på Kunsten Museum of Modern Art i Aalborg hösten 2022.I avsnittet medverkar också Pedro Westerdahl, konstexpert och konsthistoriker.GUNNAR BOLIN KULTURJOURNALIST PÅ SVERIGES RADIOProgramledare Gunnar Bolin är mångårig medarbetare på Sveriges Radio och har arbetat på kulturredaktionen sedan 1989. Förutom otaliga radioinslag har han också skrivit två böcker: "Hovjuvelerarens barn" och "Bibliotekarien i Magdeburg".Producent: Maria Götselius -
Från olika delar av världen möts vi återigen vid våra mikrofoner för att bjuda på nya spaningar från logistikens värld.
Nina sätter guldkant på vardagen med distansarbete från Teneriffa och har varit på Oslo Business Forum. P.O har varit på studiebesök i Göteborgs hamn och förbereder en spännande ny keynote.
Vi pratar också om digitalisering som botemedel för ett sjukt transportsystem, hur man bör arrangera en konferens för att den ska bli så bra som möjligt och varför framtiden kommer att präglas av emotionell intelligens.
Det blir också tips om rapporter, nyheter och konferenser där du kan träffa oss framöver.
Länkar:
Läs mer om P.O’s kommande keynote
Oslo Business Forum 2023
Läs Cradlenets rapport
Foto: Cheyenne Olander
Redigering, mix och master av https://littlecabincreatives.com -
Grupputställningen "I staden växer ett fält" på Malmö konsthall samlar 50 Malmökonstnärer och har som ambition att säga något om vad en lokal konstscen kan vara. Lyckas det? Konstkritiker Linda Fagerström besöker studion.
DET HÄNDE SEDAN MED DE NYANLÄNDA I "DRÖMMAR PÅ MÅNEN"Vi besöker konstnären Henrik Telemans utställning "Drömmar på månen" på Folkets konsthall i Malmö. Utställningen är en uppföljning av det uppmärksammade projektet "I telefonen finns hela människan", där mobilfilmer och berättelser från nyanlända samlats in om drömmar, saknad och blicken på ett nytt hem. Nu har konstnären tittat på vad som händer när människorna på flykt återförenas med nära och kära.UKRAINSK SCENKONST I EXIL I "BOMB SHELTER NIGHT"Den ukrainska teatergruppen Teater Dakh som turnerar runt i Europa har skapat en nattlig sjutimmarsföreställning som de kallar "Bomb Shelter Night". Publiken bjuds in för att kanske få uppleva någonting av det som ukrainarna lever med i sin vardag. De senaste veckorna har vi sett allt fler bilder på människor i Ukraina som återigen tvingas gömma sig i skyddsrum och tunnelbanestationer när Ryssland trappar upp raket- och drönarattackerna. Reporter Fredrik Wadström åkte till Oslo för att uppleva "Bomb Shelter Night".ESSÄ: VILKEN SKÄRVA BLIR BERÄTTELSEN OM DITT LIV?I dagens OBS-essä fortsätter temat fragment. Författaren och kritikern Boel Gerell funderar i den här essän från 2021 på vad som blir summan av ett liv i ljuset av litteratur som ger röst åt levande och döda.Programledare: Lisa Wall Producent: Felicia Frithiof Reporter: Jesper Cederstrand -
I ett unikt samarbete mellan Teater Dakh från Kiev, kulturfestivalen Gogolfest och Det Norske Teatret i Oslo genomfördes en sju timmars nattföreställning om den ryska invasionen av Ukraina.
Vid flera tillfällen under natten på Det Norske Teatret gick ett flyglarm och publik och artister skickades ned till teaterns källarplan.Skådespelaren Gjertrud Jynge, som deltog under natten, säger att alla norrmän kan relatera till berättelser om krig efter nazisternas ockupation under andra världskriget.Ett reportage av Fredrik WadströmMedverkande:Vlad Troitskyj, konstnärlig ledare Teater DakhAnders Hasmo, daramturg Det Norske TeatretGjertrud Jynge, skådespelareErik Ulfsby, regissör och chef på Det Norske TeatretSolomiia Melnyk, Dakh DaughtersNatalka Bidka, Dakh Daughters -
Ny drönare upptäckt över flygplats i Oslo. Truss svarar på frågor i parlamentet. Självmord ska haveriutredas. Efter översvämningarna i Bangladesh. Rysk serie med fejkade Hollywoodkändisar. Gunnar Strömmer, justititeminister. Slaget om Kherson nära. Sovjetmonument rivs i Polen. Gatlyktor släcks i Laholm för att spara el.
- Montre plus