Ricky Podcasts

  • AVSNITT 25 - SOLEN SKINER OCH TAI KLAR PÅ 30 MINUTER | Ricky och Alex är tillbaka för ett nytt poddavsnitt av Cirkus Speedway. I avsnittet diskuteras en hel del Polen, Lag-EM, svenskarna som är igång och även lite om BAUHAUS-ligans upptaktsträff.

    Avsnittet presenteras av F Moto. De har de mesta inom speedway, isracing och motocross.Tack även till våra samarbetspartners MAX500 - Mediaproduktion, Fotograf Erik Kruse samt Speedwayfans.se.Vill du stötta podden?Swish: 123 010 72 92.Lyssna på Cirkus Speedway här:http://kite.link/cirkus-speedwayhttp://cirkusspeedway.seHörs snart igen!/Cirkus Speedway
  • Ett nytt avsnitt är här och idag gästas vi av ingen mindre genom Jacob Thorssell. USA-resan, England, kommande säsong, Rzeszow tur och retur - samt mycket annat hinner avhandlas.

    Alex och Ricky quizar. Vi svarar på lyssnarfrågor. Pratar lite om Spanien, Allsvenskan, BAUHAUS-ligan och så klart mycket mer.Avsnittet presenteras av F Moto. De har de mesta inom speedway, isracing och motocross. Tack även till våra samarbetspartners MAX500 - Mediaproduktion, Fotograf Erik Kruse samt Speedwayfans.se.Vill du stötta podden?Swish: 123 010 72 92.Lyssna på Cirkus Speedway här:http://kite.link/cirkus-speedwayhttp://cirkusspeedway.seHörs snart igen!/Cirkus Speedway


  • AVSNITT 19 - UTE PÅ HAL IS | Hela trion är åter samlade. Nästan i stort. I alla fall i inledningen och avslutningen. Lite speedway avhandlas naturligtvis, senaste tiden, reflektioner och Silly Season. Dessutom får Ricky möta Alex i ett quiz.


     


    I detta avsnitt så är vi kanske ute på hal is? Men världsmästaren i isracing Martin Haarahiltunen gästar podden. Vi pratar om vägen till guldet, VM-serien, hur det var att köra i Ryssland och mycket mer. Så klart tar vi med era lyssnarfrågor!


     


    Avsnittet presenteras av F Moto. De har de mesta inom speedway, isracing och motocross. Passa även på att köp den perfekta julklappen, det vill säga ett presentkort på www.fmoto.se.


     


    Tack även till våra samarbetspartners MAX500 - Mediaproduktion, Fotograf Erik Kruse samt Speedwayfans.se.


     


    Stort tack även till Roffe Lundstedt för hjälp med bildlån för omslaget till poddavsnittet.


     


    Vill du stötta podden?


    Swish: 123 010 72 92.


     


    Lyssna på Cirkus Speedway här:


    http://kite.link/cirkus-speedway


    http://cirkusspeedway.se


     


    Hörs snart igen!


    /Cirkus Speedway

  • AVSNITT 18 - FRÅN SKULD TILL GULD | JW jobbar - men den det hindrar inte Alex och Ricky från att segla igenom ett nytt avsnitt avsnitt av Cirkus Speedway. I detta avsnitt gästar Dackarnas lagledare Mikael Teurnberg, där han berättar om "från skuld till guld", när Rospiggarna vände allt och fick fira ett guld. Men även lite om lagbygget i Dackarna. Silly Season hinner avhandlas och sedan så utmanar Alex samt Ricky i ett quiz. Avsnittet presenteras av F Moto. De har de mesta inom speedway, isracing och motocross. Tack även till våra samarbetspartners MAX500 - Mediaproduktion, Fotograf Erik Kruse samt Speedwayfans.se. Vill du stötta podden? Swish: 123 010 72 92. Lyssna på Cirkus Speedway här: http://kite.link/cirkus-speedway http://cirkusspeedway.se Hörs snart igen!

    /Cirkus Speedway

  • AVSNITT 17 - Bogdans polska pass | Alex och Ricky går igenom några lyssnarfrågor och härliga Youtube-klipp. Vi snackar tv-avtal och publik. Båda två ger er sin tabell till nuvarande trupper samt går Igenom Ekstraligalagen för kommande säsong. Avsnittet presenteras av F Moto. De har de mesta inom speedway, isracing och motocross. Tack även till våra samarbetspartners MAX500 - Mediaproduktion, Fotograf Erik Kruse samt Speedwayfans.se. Vill du stötta podden? Swish: 123 010 72 92. Lyssna på Cirkus Speedway här: http://kite.link/cirkus-speedway http://cirkusspeedway.se Hörs snart igen! /Cirkus Speedway

  • AVSNITT 16 - SANDSTRAND I MÅLILLA | Vi är tillbaka igen efter några dagars vila. Grand Prix-schemat. Resemål. Sandstrand i Målilla till Grand Prixet? Silly Season för det som varit i BAUHAUS-ligan samt Allsvenskan.JW och Alex inleder med ett sidospår, innan Ricky välkomnas in i podden. Och så klart har vi en tävling mellan Kling och Edberg även i det här avsnittet.

    Vi får även flagga för det kan vara lite ljudstrul i avsnittet, vi ber om ursäkt för det. Avsnittet presenteras av F Moto. De har de mesta inom speedway, isracing och motocross. Tack även till våra samarbetspartners MAX500 - Mediaproduktion, Fotograf Erik Kruse samt Speedwayfans.se.Vill du stötta podden?Swish: 123 010 72 92.Lyssna på Cirkus Speedway här:http://kite.link/cirkus-speedwayhttp://cirkusspeedway.seHörs snart igen!/Cirkus Speedway

  • AVSNITT 12 - BACK IN BUSINESS | JW är tillbaka efter sjukdom. Ricky följer speedwayen med en hjärnhand från Småland. Alex svävar vidare med Lejonen.En ny vecka med speedway, där det har varit final, vi ser fram emot en kommande Grand Prix-deltävling i polska Torun. Vi avhandlar det senaste inför helgen, drar av en del lyssnarfrågor och lyfter fram ett antal andra samtalsämnen.Ett avsnitt utan gäst idag - med tanke på det intensiva schemat, men vi hoppas så klart ni gillar det stillsamma avsnittet från vår sida.Avsnittet presenteras av F Moto. De har de mesta inom speedway, isracing och motorcross.Tack till våra samarbetspartners MAX500, Speedwayfans samt Fotograf Erik Kruse.Vill du stötta podden?Swish: 123 010 72 92.Lyssna på Cirkus Speedway här (dyker snart upp där poddar finns):http://kite.link/cirkus-speedwayhttp://cirkusspeedway.seHörs om en vecka!/Cirkus Speedway

  • Avsnitt 11: Riders Replacement | Ett nytt avsnitt av Cirkus Speedway. Ricky och Alex tar tonen, när vi även tillämpar Riders Replacement för JW som är sjuk. Detta avsnitt gästas av Joel Andersson och Mathias Thörnblom. Quiz. Finalsnack och mycket mer avhandlas i avsnittet. Så klart pratar vi lite mer om Grand Prix-deltävlingen som var i Målilla. Där hela trion jobbade med TV-sändningen. Avsnittet presenteras av F Moto. De har de mesta inom speedway, isracing och motorcross. Tack till våra samarbetspartners MAX500, Speedwayfans samt Fotograf Erik Kruse. Vill du stötta podden? Swish: 123 010 72 92.Lyssna på Cirkus Speedway här: http://kite.link/cirkus-speedway http://cirkusspeedway.se Hörs om en vecka!/Cirkus Speedway

  • AVSNITT 10 - SKUMMA TAXIRESOR TILL LUTON | Ja, vi firar tio avsnitt! Hurra! Onsdagen var det sannerligen Ricky vs Alex. Alex leder i halvtid med 49-41 - och JW var tillgänglig på kortnummer för Edberg så fort det behövdes hämta Nocco eller Cola Zero.Denna vecka pratar vi som vanligt svensk speedway, Grand Prix, gratulerar inte minst Valsarna för det allsvenska guldet: Men dessutom gästades vi av ingen mindre än Daniel "Eleganten" Davidsson. Piraternas lagledare och starke man, berättar om säsongen, sin karriär och mycket annat. Det här avsnittet presenteras i samarbete med F Moto. De har de mesta inom speedway, isracing och motorcross.Tack till våra samarbetspartners MAX500 - Mediaproduktion, Fotograf Erik Kruse samt Speedwayfans. Lyssna på Cirkus Speedway här:🔗 http://kite.link/cirkus-speedway🔗 http://cirkusspeedway.seStötta podden via Swish: 123 010 72 92.Vi hörs om en vecka - tjingeling!/Cirkus Speedway.

  • AVSNITT 7 - VIKARIEN LINUS | Vi är tillbaka med ett nytt avsnitt. Redan sju stycken in! Tiden går fort. Ricky går på moln efter Dackarnas slutspelsfajt, Wahlberg hänger i och Edberg vilade sig i form i Eklöfs buss i Hallstavik under tisdagskvällen.Vi hinner avhandla mycket gamla roliga anekdoter, Grand Prix Challenge, BAUHAUS-ligan, Allsvenskan och inte minst Elspeedway. Sedan svara på lite lyssnarfrågor.Detta avsnitt gästar vikarien Linus Eklöf, som berättar om att sitta på speedwaycykeln igen. Minnen från karriären, drömsjuan, favoritbanan och mycket mycket mer.Avsnittet presenteras av F Moto. De har de senaste inom speedway, isracing och motorcross.Vill du stötta podden går det bra via Swish. Vi har 123 010 72 92.Stort tack även till våra samarbetspartners MAX 500 - Mediaproduktion och Fotograf Erik Kruse.Vi hörs om en vecka!/Cirkus Speedway.

  • AVSNITT 4 - MINNS DU 2019, GARDELL? | Äntligen är vi tillbaka! Ricky har lämnat de dyra glasspriserna på Öland och är åter tillbaka hemma i Småland. För JW och Alexs del så har det varit bråda dagar, där den sistnämnde var i Vojens två dagar. Det finns mycket att diskutera den här veckan, inte minst Speedway Of Nations men även den svenska ligan. Vi testar ett nytt grepp idag - med att ha med två väldigt intressanta gäster med oss samtidigt genom Oliver Berntzon samt Krister Gardell. Vi pratar inte minst uteslutningen under SON, Sveriges prestationer, hur man ser på att visa känslor - sedan påminner Oliver Krister om en situation från 2019 i Frankrike, som bjuder på spännande anekdot.

    Krister får även berätta om sin aktiva domarkarriär och det är ett högst intressant samtal, kring speedwayen i allmänhet som vi hoppas att ni gillar!

    Dessutom så lyfter vi fram lyssnarfrågor och succésegmentet "Fuck, marry, kill" är tillbaka. Ja, som ni märker: det är en fullspäckad och lång podd denna vecka.

    Glöm inte bort att du kan stötta podden via Swish: 123 010 72 92 (Mottagare MAX500 AB). Dessutom finns vi ju även på Patreon. Vi vill även skicka ett stort tack till er lyssnare och lyfta fram våra samarbetspartners MAX500 - Mediaproduktion samt Fotograf Erik Kruse.

    Trevlig lyssning - så hörs vi om en vecka! /Cirkus Speedway.

  • I veckans avsnitt pratar jag om min nuvarande studierutin, alltså om studierutinen jag har just nu. Jag har gjort avsnitt om detta förut, men eftersom jag alltid försöker förbättra min rutin, och jag då och då hittar nya metoder så tyckte jag att det var en bra idé att göra ett nytt avsnitt!

    Länkar:

    Det här är affiliate links - du stödjer mig när du använder dem! Om du använder italki-länken får du 10$ i krediter när du köper för mer än 20$!

    Lingq:https://www.lingq.com/?referral=SwedishLinguist

    italki:https://www.italki.com/affshare?ref=af3046765

    --------------------

    Hemsida: www.swedishlinguist.comPatreon: Swedish LinguistInstagram: swedish.linguistYouTube: Swedish LinguistFacebook: Swedish Linguist

    -------------------

    Ett smakprov (sample) av transkriptet: (du kan också läsa det på min hemsida)

    (Tänk på att detta är transkriberat talspråk, det ser inte ut som vanlig skriven svenska!)

    Nämen tjenare tjenare, välkommen till Simple Swedish Podcast! Och ja, jag sitter här i Valencia och svettas, för det är väldigt varmt här just nu. Så, jag har stängt mitt fönster för att det inte ska låta så mycket. För jag bor nära en väg, och det är mycket trafik där. Så det är ännu varmare här nu. Så ja, men, vi kör, vi kör.

    Först, innan vi börjar, ska jag tacka några nya patrons. Så, det är Nataliia, Friederike, Adrian, Andrija, Ricky, Tom och Merve. Tack till er för att ni stödjer den här podden! Och för alla andra som kanske också vill stödja podden, gå till min hemsida – swedishlinguist.com.

    Och där kan du också prenumerera på nyhetsbrevet. Nyhetsbrevet, där får du tips, uppdateringar, sånt, alltid på lätt svenska. Och alla som är nya på nyhetsbrevet får en gratis PDF med dom 20 vanligaste misstagen som folk gör på svenska. Och du får också en massa tips på hur man når en avancerad nivå i svenska. Så ja, swedishlinguist.com.

    Så idag ska jag prata om min studierutin, min nuvarande studierutin, alltså den jag har just nu. Och jag har gjort avsnitt om min studierutin förut, men det var ganska länge sen, och ja, den försändras ofta. Så jag tänkte jag gör ett avsnitt om det igen.

    Så ja. Just nu så fokuserar jag på ryska. Och ja, mitt långsiktiga mål, det är att nå en ganska avancerad nivå i ryska. Så jag vill kunna prata med folk, jag vill kunna titta på filmer, serier, läsa böcker, läsa om historia, läsa artiklar, ah, generellt kunna använda språket.

    Och mitt fokus just nu är vokabulär. För vokabulär är alltid det som tar längst tid när man lär sig ett språk. För man måste lära sig tusentals nya ord, och det tar helt enkelt lång tid. Så.. Och det bästa sättet att lära sig många ord på, det är att läsa mycket.

    ...för hela transkriptet tillsammans med översättningar på svåra ord och uttryck, klicka här!

  • Den så kallade gigekonomin har fått en enorm påverkan på arbetsmarknaden. Kritikerna framhäver otryggheten, förespråkarna talar om friheten. Författaren Boel Gerell funderar över det fria arbetet.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    ESSÄ: Detta är en text där skribenten reflekterar över ett ämne eller ett verk. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

    Två ansikten bredvid varandra, samma man på båda bilderna och ändå inte. Det är nåt med ögonen som skiljer. Till vänster ett ljus och en styrka, som hos någon som bär på en förväntan. I mungiporna leker ett leende – men på bilden till höger är ljuset släckt och munnen stumt sluten.

    Det är fredag kväll. Och det är måndag morgon.

    I konstnären Carin Carlssons fotografiska projekt ”Check out – check in” från år 2000 har hon posterat sig vid stämpelklockan i en fabrik i Malmö och fotograferat arbetarna på väg ut från arbetsplatsen efter veckans slut. Och på väg in igen till en ny vecka. I bilderna vill hon inte bara fånga ögonblicken utan också glappet mellan dem: den lediga helgen och friheten.

    Många år har gått sedan Carin Carlsson fotograferade männen i fabriken och allt färre sådana arbetsplatser finns kvar. Fasta tider och lediga helger är inte längre en självklarhet och vi drar inte ett gemensamt nationellt andetag av lättnad varje fredag klockan fem. I fabrikerna går maskinerna på högvarv dygnet om och produktionen maximeras genom säsongsanställningar och så kallade fria arbetstider.

    Och fri är ju ett ord som låter bra. Fri som i den lediga helgen när allt kan hända. Fri som i möjligheten att välja själv och fri som i friställd när du inte behöver arbeta alls. När den lediga helgen blir en ledig arbetsvecka och måndag morgon och fredag kväll flyter samman i ett enda tillstånd av valfrihet. Att stiga upp ur sängen eller att ligga kvar, att slå på teven eller låta den vara stängd. Att sätta ett pris på sig själv och hålla fast vid det. Eller ta de erbjudanden som ges, till det pris man får.   

    I frihetens tid är vi inte längre anställda utan uppdragstagare eller som det heter i den brittiske regissören Ken Loachs film ”Sorry we missed you” från 2019:

    –You don’t work for us, you work with us.

    För att rädda familjens ekonomi tar Ricky jobb för en budfirma, men innan han kan börja arbeta måste han köpa en skåpbil på avbetalning. Villkoren är stenhårda och körschemat orimligt, med höga böter för varje missad leverans. Ändå är Ricky till en början stolt och hoppfull. Efter år som anställd är han äntligen sin egen chef eller som det heter på det nya språket: the master of his own destiny.

    Låt oss för ett ögonblick dröja där, i tillförsikten han känner när han antagit erbjudandet. För att fullt ut förstå gigekonomins lockelse behöver vi se tillbaka på ansiktena vid stämpelklockan i Malmö den där tidiga måndagsmorgonen i början av 2000-talet. Se resignationen i blickarna när en ny vecka tar sin början med samma arbetsuppgifter som den förra. Tryggt kanske, men också förutsägbart. Och i förutsägbarheten ryms ledan som om den växer sig tillräckligt stark kan få oss att ge upp allt, även det som i grunden är bra för oss. För drömmen om något annat och större. Ett liv larger than life där så mycket mer är möjligt och där vi fullt ut kan bli oss själva.

    I takt med att fackföreningsrörelsen fick igenom många av sina krav under 1900-talet och allt fler kunde räkna med fasta arbetstider, sjukförsäkring och semester färgades kampen som tidigare varit intensivt röd – med fladdrande fanor och medryckande paroller – istället kommunalgrå. Villkoren som tidigare generationer kämpat och riskerat livet för blev snabbt vardagsmat och stoltheten över den så kallade välfärden och Folkhemmet byttes mot ett grumligt självförakt över den egna präktigheten. Den fastanställde arbetaren blev en knegare och egna hems-drömmen förvandlades till en patetisk kliché symboliserad av de tre v-na: villa, Volvo, vovve.

    Trygghet som resignation och nederlag alltså, när lika villkor blev till en likformighet lika fyrkantig och symmetrisk som planskissen över ett bostadsområde i miljonprogrammet. I de lagom stora rutorna stuvades Medelsvensson in i det som på nittiotalet och genom författaren Jonas Gardells försorg kom att kallas Mellanmjölkens land. Schabloner och klyschor alltsammans förstås och samtidigt ryms i själva språket början på förändringen. Genom ord och uttryck definieras världen och perspektiv som tidigare tyckts självklara ruckas och förflyttas och drar på köpet med sig allt; våra värderingar och ideal. Våra mål och våra drömmar.

    Som barn tillbringade jag mycket tid hos min mormor, som hade för vana att stänga av teven så snart Olof Palmes ansikte framträdde på skärmen, vilket var ganska ofta i sjuttio- och det tidiga åttiotalets Sverige. Åtgärden skedde okommenterat, som en självklarhet, en hand på fjärrkontrollen och ett plopp i rutan när bilden på Palme försvann. För min mormor var socialdemokraterna och fackföreningsrörelsen lika med makten, sosseeliten och fackpamparna, fulla av vackra ord men korrupta och falska under ytan. Misstron var på inget vis unik, Palme var ifrågasatt även i de egna leden och hatad i många kretsar just som symbol för den till synes orubbliga makten, betongsossarna och förbuds-Sverige.

    Det sägs att vårt land förändrades när Palme mördades. Att något mer än en stor statsman gick ur tiden den där natten i februari 1986, men frågan är om inte skiftet skedde långt tidigare. För barnen som växte upp i miljonprogrammets fyrkanter var föräldragenerationens kneg med 40-timmarsvecka och lagstadgad semester ingenting att sträva efter. Lika lite som ”hel och ren” längre var målbilden för den personliga klädstilen. Hellre revs de hela kläderna i stycken och sattes samman igen med säkerhetsnålar och i subkulturer som punken odlades revolten mot snart nog allting och särskilt då mot samhällets auktoriteter och förmodade krav på att inordna sig i ledet vid stämpelklockan.

    Med paroller som fuck the system, anarchy is order, government is chaos fladdrade fanorna igen i en ny protest mot den rådande ordningen. Och även om somliga påstår att punken är död lever drömmen om det fria livet. Som en glimt i fabriksarbetarnas ögon en fredagskväll i det tidiga 2000-talet, med helgens andrum inom räckhåll.

    Och ett par decennier senare, som det välsmorda lingot hos gigekonomins företrädare när krav på ständig tillgänglighet blir till flexibilitet, dåligt betalda engångsjobb till variation, total brist på trygghet till utmaningar och kreativitet. Positivt laddade termer som för tanken till en stimulerande fritidsaktivitet hellre än ett dagligt förvärvsarbete. Och det var väl frihet vi ville ha?

    –This decides who lives and who dies, säger uppdragsgivaren på budfirman i Ken Loachs film och pekar på smartphonens app. Klarar Ricky inte appens krav är han ute ur leken. Game over, vinna eller försvinna. I frihetens tid har makten inte ens ett mänskligt ansikte som vi kan revoltera mot och det finns ingen att skylla på om vi misslyckas. När var och en är sin egen chef får vi själva bära våra brustna drömmar.

    Boel Gerell, författare

  • Vi är så glada ha-ha, att ett nytt avsnitt släpps idag, precis idag HURRAHURRAHURRA. Skämt å sido, Mange ger dig allt du vill ha, men Gabrielle Löwengrip behöver inte det eftersom hon redan har allt. Boys will be boys, Foki är Foki utan Ricky och frieri i offentligheten kommer alltid finnas kvar i cyberrymden.