Episodi
-
דלקת וושט אאוזינופילית, או בשמה הלועזי "Eosinophilic Esophagitis" (בראשי תיבות - EoE), היא מחלה דלקתית כרונית הגורמת לעלייה במספר תאי האאוזינופילים בוושט ולפגיעה בתפקודו. המחלה מתאפיינת בהחמרות שבאות לידי ביטוי בקשיים בבליעה, כאב ותחושת חנק, ובהפוגות לסירוגין.בשני העשורים האחרונים חלה עלייה במספר הילדים והמבוגרים המאובחנים בה, למרות שעדיין המסע שמטופל עובר עד האיבחון יכול להיות ארוך ומייגע...מה ניתן ללמוד על המחלה, מהן הסכנות ואיך מתמודדים איתה? בפענוח התעלומה יעזור לנו ד"ר נעם זביט, מנהל השירות למחלות אאוזינופיליות של מערכת העיכול, מרכז שניידר לרפואת ילדים בישראל.
למידע נוסף או שאלות יש לפנות לרופא המטפל. מוגש כשירות לציבור מטעם חברת סאנופי. -
שירות לציבור של חברת סאנופי.
וירוס RSV, הוא וירוס נשימתי נפוץ הנחשב לגורם שכיח למחלות וזיהומים שונים בדרכי הנשימה והריאות בכל הגילאים, בעיקר בחודשי החורף בהם הנגיף פעיל. הוירוס הינו הגורם העיקרי להתפתחות ברונכוליטיס ודלקת ריאות בקרב תינוקות בעיקר בחודשי החורף. למעשה, מרבית התינוקות ידבקו בוירוס ה-RSV במהלך השנתיים הראשונות לחייהם, כאשר הוירוס מהווה את אחת הסיבות המובילות לאשפוזים בביה"ח, בעיקר בתקופת החורף. מהו אותו וירוס ומדוע כל התינוקות צריכים הגנה בפניו? בפענוח התעלומה תסייע לנו דוקטור עדי קליין, מנהלת מחלקת ילדים בהלל יפה. -
Episodi mancanti?
-
שירות לציבור מטעם חברת סאנופי
בישראל לוקים בכל שנה כ-30,000 איש בהתקפי לב, ועוד כחמישה עשר אלף בשבץ מוחי. כתשעים אחוזים מהם סבלו מטרשת טרם ההתקף או השבץ. רמה גבוהה של כולסטרול בדם מהווה גורם סיכון משמעותי להתפתחות של טרשת עורקים.
מאילו רמות כולסטרול בדם עלינו להתחיל טיפול? האם למעשה, ברמות מסוימות, כולסטרול טוב לנו?
מהו כולסטרול גנטי ומה הסיכון והשכיחות שלו?
אירחנו בפרק את רונן דורסט, קרדיולוג בכיר במערך הלב בהדסה, וראש החברה לחקר מניעה וטיפול בטרשת עורקים שעשה לנו סדר בדברים. -
כשמסתכלים על התקדמות האנושות, אחד מהדברים שהכי התפתחו הם מרחקים. אנחנו מגיעים למקומות שרק לפני כמה מאות שנים נראו בלתי אפשריים - לא רק לחלל אלא דברים פשוטים הרבה יותר: טיסה ליבשות שונות תוך כמה שעות, בנוחות ובעלות נמוכה. אנחנו יכולים לצאת למסעות שהיו דמיוניים ובלתי אפשריים עד לא לפני הרבה זמן. אבל לחיבור הזה בין חבלי ארץ רחוקים יש גם השלכות בלתי רצויות: מפגש עם מחלות חדשות.
בפרק הפעם של "לעומק הרפואה" דיברנו עם ד"ר יעל פארן, סגנית המערך למחלות זיהומיות ומנהלת מרפאת המטיילים בבית החולים איכילוב על רפואה גיאוגרפית, כיצד להתכונן לפני טיסה לחו"ל, גם למדינות מהם לא ציפינו לכך, ואיך ג'ין אנד טוניק קשור לכל זה. -
אם יש משהו שידוע לכל זה שלטעות זה אנושי. כולנו טועים. גם גוף האדם טועה לפעמים, וזה נושא הפרק שלנו - דלקת סוג 2: תופעה שכיחה בהרבה מהידוע. היא עדיין מסתורית בחלקה, בין היתר מפני שאי אפשר להצביע על נגיף או חיידק ספציפיים הגורמים לה. דלקת זו מובילה למחלות שונות - שהרבה פעמים לא מאובחנות כהלכה - וכל זה בגלל טעות במערכת החיסונית.
יחד עם ד"ר מונה כידון, מנהלת מרפאת האלרגיה בילדים בבית חולים ספרא, גילינו מה גורם לדלקת הזו, לאילו מחלות היא גורמת (בין היתר אטופיק דרמטיטיס ונאזל פוליפוזיס) וכיצד היום נלחמים בה. -
אם אתם חיים על הפלנטה שלנו, כנראה שזו לא פעם ראשונה שאתם שומעים על אסתמה. יכול להיות שאתם גם יודעים שבמסגרת התקף, קנה הנשימה נהיה צר כל-כך עד שמעבר אוויר הופך למאבק של ממש. אבל מה גורם להתקף כה אלים? האם חולי אסתמה אמורים להשלים עם התקף כזה שקורה אחת לשבוע? מה הרפואה המודרנית מציעה עבור אותם חולים? ומדוע מהפכת ההיגיינה של העולם המודרני דווקא מזיקה לתופעת האסתמה, שנדמה כאילו הופכת שכיחה יותר ויותר? ד"ר רמית מעוז סגל, רופאה בכירה ביחידה לאלרגיה, אימונולוגיה קלינית ואנגיואדמיה בשיבא, ענתה לנו על כל השאלות האלה - ועוד כמה, כולל שבירת מיתוסים על המשאף. מוגש כשירות לציבור מטעם חברת סאנופי.
-
בשלושים השנים האחרונות חל זינוק דרמטי במספר החולים במחלת עור מסתורית בשם 'אטופיק דרמטיטיס'. למרות שכיחותה, הרופאים עדיין מתקשים להסביר את מקורה. אחת התאוריות הבולטות היא זו המכונה 'תאוריית ההגיינה', לפיה ילדים בעולם המערבי לא נחשפים די הצורך ללכלוך וזוהמה, ובכך פוגעים במערכת החיסונית שלהם. פרופ' אמי חודק, מומחית ברפואת עור, תצלול איתנו לנבכי המחלה המורכבת הזו ותספר לנו על 'המהפכה האימונולוגית': טיפולים חדשים ומבטיחים במגוון של בעיות במערכת החיסונית. 'לעומק הרפואה' הוא פודקאסט חדש שיצרנו עבור חברת סאנופי. חפשו 'לעומק הרפואה' באפליקציות הפודאקסטים השונות, ובאפליקציית רשת עושים היסטוריה.
-
האם יהודים אשכנזים נוטים להיות נשאים של יותר מחלות גנטיות, איך זה משפיע על בדיקות הסקר הגנטיות ומי היה הסטודנט לרפואה שגילה את אחת המחלות הנדירות השכיחות ביותר בקרב יהודים אשכנזים? שיחה מרתקת עם ד"ר חגית בריס פלדמן, מנהלת המכון הגנטי במרכז הרפואי איכילוב, על תורשה, היסטוריה והקשר היהודי אשכנזי. מוגש כשירות לציבור מטעם חברת סאנופי.
-
האף שלנו הוא מסוג האיברים שאנחנו לא מרבים לחשוב עליהם - עד לרגע שמשהו בו משתבש. רק כשהאוויר אינו זורם בנחיריים וממלא את הריאות, אנחנו מבינים עד כמה נשימה תקינה חיונית לאיכות חיינו. את הפרק הזה נקדיש למסע במערות האף שלנו, בין כל הדברים שעלולים להשתבש. אורח הפרק דר' מאיר ורמן, מומחה לאף אוזן גרון וניתוחי ראש צוואר. מוגש כשירות לציבור מטעם חברת סאנופי.