Episodi
-
Waarom zijn podcasts allang geen nichemedium meer? Hoe gaan andere mediakanalen de strijd aan met de opkomst van de podcast? En wat is het geheim achter een succesvolle podcast?
In het tweede deel van de honderdste aflevering vieren Yana en Nadia deze mijlpaal met Alex Agnew, de Vlaamse King of Comedy en, samen met Andries Beckers, host van de populaire podcast Welcome to the AA. In een wereld vol snelle content zorgt de podcast voor échte diepgang, en volgens Alex verandert dat de manier waarop de mainstream media zich ontwikkelen en hoe podcasts blijven groeien.
Thema’s van deze podcastaflevering:
(00:00:00) Introductie
(00:04:09) Een kritische blik op fast content
(00:12:43) De opkomst van podcasting in België
(00:16:38) De waarde van goede podcastgasten
(00:24:09) Individualisme versus collectief welzijn
(00:29:02) Geld verdienen, adverteren of toch niet
(00:35:33) De opkomst van podcasting, de ondergang van klassieke media
(00:46:47) Authenticiteit, vertrouwen en connectie: dat is podcasting
(00:51:21) Zijn podcasts financieel haalbaar?
(00:57:00) Is stoppen met podcasting een optie?
(00:59:00) Afsluiter en grand finale
-
Waarom is vrije meningsuiting zo belangrijk voor creatievelingen? Hoe vervaagt de grens tussen infotainment, entertainment en pure informatie? En waarom winnen podcasts steeds meer terrein ten opzichte van traditionele talkshows?
In de honderdste aflevering van 50 Koffies vieren Yana en Nadia deze mijlpaal met niemand minder dan de Vlaamse King of Comedy en podcasthost, Alex Agnew. Ze duiken in een levendig gesprek over humor, de evolutie van entertainment en hoe comedy en podcasts mensen dichter bij elkaar brengen. Zet je schrap voor scherpe inzichten, grappige anekdotes en leerrijke momenten!
Thema’s van deze podcastaflevering:
(00:00:00) Introductie(00:12:47) De weg naar het podium
(00:21:37) Wat zijn humor en comedy?
(00:32:28) Wat betekent vrijheid van meningsuiting eigenlijk?
(00:40:34) Waarom lachen goed is voor je (mentale) gezondheid
(00:44:43) Diversiteit in comedyland
(00:50:11) Podcasts veroveren het medialandschap
(00:56:53) Aan wie geef je wel of niet een platform?
(01:03:10) Diverse stemmen en representatie in de media
(01:09:29) Desinformatie of te veel informatie?
-
Episodi mancanti?
-
Hoe creëer je een psychologisch veilige werkvloer? Waarom is werving en selectie van talent veranderd? En hoe bouw je een goede werkrelatie op? Onze twee gasten Joke Oosters en Sarah Selleslagh weten alles over wat er leeft binnen werkrelaties.
Joke is psychotherapeute en oprichtster van Trust for Business, waar ze organisaties helpt menselijker, wendbaarder en psychologisch veiliger te worden. Ze is ook executive coach en keynote speaker over dit thema.
Sarah is oprichtster van SOLIX Search & SOLIX Academy, een platform voor werving en selectie, en een recruitmentschool. Ze werd verkozen tot Strafste Onderneemster van Mechelen 2024 en is host van ‘The Hopping Podcast’.
Thema’s van deze podcastaflevering:
(00:00:00) Introductie
(00:11:16) Wat is een (duurzame) werkrelatie?
(00:19:13) Wat maakt een juiste onboarding?
(00:25:40) Psychologische veiligheid en kwetsbaar leiderschap
(00:29:32) Wat zijn verwachtingen en behoeften van werknemers en werkgevers?
(00:40:05) Psychologische veiligheid en emotionele maturiteit
(00:49:33) Emoties reguleren op de werkvloer
(00:55:58) Emotionele maturiteit in werving en selectie
(00:59:01) Persoonlijke ontwikkeling op de werkvloer
(01:06:45) De uitdagingen en misverstanden rondom diversiteit in organisaties.
(01:10:32) Psychologische veiligheid in diverse teams
(01:18:14) Blik op de toekomst
(01:22:08) Afsluiting en dankwoord
De pagina met komende events van Trust for Business zijn hier te vinden.
Met de kortingscode 50koffies-50% kunnen luisteraars deelnemen aan de open training Psychologische Veiligheid & Emotionele Maturiteit met 50% korting. -
Hoe ga je om met neurodiversiteit op de werkvloer? Welke vormen van neurodiversiteit bestaan er? En waarom is het belangrijk om spikey profielen te begrijpen?
Daphné De Troch en Dietrich Moerman, de oprichters van Bjièn, besloten na hun late diagnoses van ADHD en autisme hun unieke inzichten in te zetten om anderen te ondersteunen. Samen zetten ze zich in om werkomgevingen neuro-inclusief te maken, zodat iedereen vanuit hun kracht kan presteren.
(00:00:00) Introductie
(00:06:36) Wat is neurodiversiteit, neurodivergent en neurotypisch?
(00:20:56) Wat betekent een diagnose voor neurodivergente personen?
(00:34:23) Mythes over neurodiversiteit
(00:48:22) Stigma's rond neurodivergentie
(00:55:56) Neurodivergentie op de werkvloer
(01:05:03) Effectiviteit van diverse teams
(01:09:12) Hoe maak je inclusief ruimte voor neurodivergente personen?
(01:16:51) Blik op de toekomst
(01:21:25) Afsluiting en dankwoord
-
Wat zijn de kenmerken van een perfectionist? Waarom word je ziek van perfectionisme en bevestigingsdrang? En hoe kun je perfectionisme loslaten?
Marcel Hendrickx is een expert op het gebied van perfectionisme en bevestigingsdrang (people pleasing). Hij is NLP-trainer, perfectionismecoach en oprichter van Het Ontwikkelingsinstituut, waar hij meer dan 130 perfectionismecoaches in België heeft opgeleid. Na een hartinfarct op 46-jarige leeftijd besloot Marcel zich om te scholen tot coach.
Hij ontwikkelde de OCP-methodiek, waarmee hij honderden mensen heeft geholpen om hun perfectionisme aan te pakken. Marcel schreef ook boeken over dit thema: ‘Zeg me dat ik oké ben’ en ‘Burn-out begint in de kleuterklas’. In zijn werk toont hij hoe perfectionisme kan leiden tot faalangst, depressie, burn-out en ernstige gezondheidsproblemen zoals een hartinfarct.
-
Kan je gelukkig én productief zijn? Hoe kan je in het (werk)leven genoeg ruimte maken voor kwetsbaarheid en emotie? En is er plaats voor persoonlijke tegenslagen op de werkvloer?
Dirk De Wachter is gerenommeerd psychiater en hoogleraar aan de KU Leuven, gespecialiseerd in relatie- en gezinstherapie. Hij is bekend om zijn boeken en lezingen over de psychologische en maatschappelijke vraagstukken van deze tijd. Dirk zet zich in voor meer aandacht voor kwetsbaarheid en verbondenheid in onze samenleving, waarbij hij altijd een kritische en menselijke blik werpt op de moderne psychiatrie.
-
Kan je relaties herstellen die ooit zijn stukgelopen? Welke impact heeft trauma op je veerkracht? En hoe kan je grenzen stellen op en naast de werkvloer?
In deze aflevering beantwoordt Bieke Detavernier al deze vragen. Zij is kinderpsychologe en heeft 20 jaar gewerkt bij het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Antwerpen. Daarnaast begeleidt ze teams en hulpverleners tijdens of na een moeilijke situatie van grensoverschrijdend gedrag. Bieke is een expert op het gebied van trauma’s, relatieherstel en de ontwikkeling van kinderen, wat ook doorwerkt in het volwassen leven.
-
Wat is de return on investment van welzijn op het werk? Hoe word je een topperformer zonder je veerkracht te verliezen? Hebben perfectionisten meer kans op burn-out en is de vierdaagse werkweek een zegen of een vloek?
Ontdek het antwoord op al deze vragen in deze aflevering met Kim Hilgert en Aagje Vanwalleghem. Kim is medeoprichter van Tryangle, een team dat bedrijven helpt werkgeluk te creëren, en partner van 4 Day Week Global. Aagje, zesvoudig Belgisch kampioen gymnastiek en Olympisch finaliste, begeleidt sinds 2016 volwassenen en kinderen naar veerkracht en een winning mentaliteit.
-
Medicatie of Meditatie? De ‘quick fix’ waar iedereen naar zoekt ... Word je echt gelukkiger van meditatie? Kan iedereen beginnen met meditatie en mindfulness? En welke impact heeft mediteren op ons brein en ons lichaam?
Steven Laureys is topneuroloog, auteur en onderzoeker gespecialiseerd in menselijk bewustzijn. Hij verdiept zich al langer dan tien jaar in meditatie, slaap en mindfulness. Al jarenlang doet hij onderzoek naar dewerking van hersenen van patiënten met bewustzijnsstoornissen, zoals mensen in coma. Steven deelt ook zijn kennis op een laagdrempelige manier in verschillende boeken, waaronder het 'Het no-nonsense meditatieboek' en 'Ons briljante brein'.
**Trigger warning:**
Deze aflevering bevat content overbeelden van zelfdoding en zelfverminking onder jongeren als gevolg van sociale noden en het gebrek aan emotionele ondersteuning. Voor luisteraars die hiervoor gevoelig zijn; deze content wordt besproken tussen 38:53 en 40:23.
-
Zijn we aan het vergaan van de stress en overprikkeling? Hoe verminder je stress en angst met je nervus vagus? En hoe kan je jezelf beschermen tegen stress uit je omgeving, maar ook verbonden blijven met anderen?
Luc Swinnen is arts, statisticus, auteur en spreker. Hij doet al meer dan twintig jaar onderzoek rond stress en stressgerelateerde klachten. Luc schreef meerdere bestsellers over stress, burn-out en de nervus vagus, de zogenaamde rempedaal van ons zenuwstelsel dat ons rust, empathie en creativiteit bezorgt.
-
Kan je je lichaam en brein trainen om beter te slapen? Bestaat er zoiets als een ochtend- en avondmens? En waarom verslechtert onze slaapkwaliteit steeds meer?
In deze aflevering duiken we dieper in onze slaap met professor An Mariman. Zij is psychiater, somnoloog en expert in slaapstoornissen en moeheidsklachten in het UZ Gent. An onderzoekt de impact van slaap op onze fysieke en mentale prestaties en behandelt mensen met allerlei slaapproblemen op de slaapkliniek in Gent.
-
Hoe neem je je focus terug in een wereld vol prikkels en afleiding door sociale media? Wat is switchtasken en waarom is het onproductief? En ligt de oplossing voor (werk)geluk echt in je brein en mindset?
Elke Geraerts geeft antwoorden op al deze vragen. Zij is doctor in de psychologie, professor aan de UGent en CEO van Better Minds at Work. Met een team van experts helpt ze bedrijven wereldwijd om te investeren in (mentaal) welzijn en duurzame productiviteit op de werkvloer. Ze schreef verschillende bestsellers over mentale veerkracht en doet onderzoek naar waarom en hoe wij, nu meer dan ooit, moeten investeren in ons brein.
**Trigger warning:**Deze aflevering bevat content over beelden van zelfdoding en zelfverminking onder jongeren als gevolg van de negatieve impact van algoritmes op socialemediaplatforms. Voor luisteraars die gevoelig zijn voor deze onderwerpen, specifieke details worden besproken tussen 23:08 en 24:23.
-
Heb je je ooit afgevraagd hoe je data kunt gebruiken om je bedrijf te laten groeien? Hoe lanceer je succesvol, zowel online als offline, een product op de markt? En wat zijn de grootste fouten die startende ondernemers maken? We spreken met Nicholas D’hondt en Tibbe Verschaffel, twee jonge ondernemers die elk hun niche veroveren met keer op keer succesvolle lanceringen.
Tibbe is medeoprichter en CEO van Planet B, een bedrijf van duurzame love brands. Je kent hem misschien van het bekende merk WONDR Care en de duurzame rietjes van Bambooze. Recent lanceerde deze eco-ondernemer met zijn bedrijf Planet B ecologische wasstrips op de markt onder de naam Klaaar.
Nicholas is founder van GrowForce, dat later werd verkocht aan UpThrust, het grootste growth marketing bedrijf van Europa. Vandaag is hij Chief Marketing Officer van UpThrust.
Luister zeker deze aflevering als je wilt weten hoe je je als merk positioneert in een competitieve markt en als start-up stevig kunt groeien in jouw niche.
-
Hoe kun je na 11 jaar gesloten te zijn, succesvol de deuren heropenen? Welke stappen moet je zetten om een straffe comeback te maken? En hoe blijf je je merk heruitvinden voor een breder publiek?
We schuiven aan tafel met Carmen Willems, cultureel ondernemer en een van de drijfveren achter de geslaagde heropening van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA). Zij was meer dan twintig jaar algemeen directeur van het Gallo-Romeins Museum in Tongeren. Sinds 2017 werkt ze bij het KMSKA, eerst als zakelijk directeur en vandaag is ze algemeen directeur van dit internationaal erkend museum.
Luister je mee naar hoe ze deze Vlaamse trekpleister terug op de kaart zette?
-
In deze aflevering nemen we je mee in de wereld van buitengewone branding voor bedrijven in de horeca- en vrijetijdssector. Hoe creëer je van nul een concept dat aanslaat?Waarom blijf je best weg van doorsnee branding? En welke ingrediënten heb je nodig voor een succesvolle love brand?
We spreken de heren van de WASBAR en Chez Claire: Dries Henau en Yuri Vandenbogaerde. Deze Gentse partners in life & business vormen sinds 2008 het brein achter verschillende Belgische merken. Vandaag doen The Brand Guys wat ze het liefst doen: straffe concepten en merken maken voor bedrijven in hospitality en leisure, allemaal vanuit hun missie “to fight the average”.
-
In deze aflevering bespreken we hoe je als brand strategisch communiceert. Welk imago wil je uitstralen? Welke partnerships ga je aan voor een succesvolle launch? En hoe zet je jezelf en je bedrijf op de (internationale) kaart?
We praten met experts in creatieve marketing en strategische communicatie: Angelique Foré en Barbara De Beir. Ze vertellen hoe ze in enkele jaren tijd een community van ondernemende vrouwen bijeenbrachten met de juiste partners en een stevige dosis doorzettingsvermogen.
Angelique draait al meer dan vijftien jaar mee in de media- en communicatiesector. Ze werkte als televisieproducer bij Medialaan en was tien jaar medeoprichter en marketing & sales director bij Belmodo, een Belgisch online modeplatform en blogazine.
Barbara heeft als marketeer gewerkt voor grote internationale bedrijven als Reckitt Benckiser en Imperial Meat Products. In 2017 werd ze General Manager van urban coworking space N°18 Ampla House in Gent, en ontmoette daar Angelique.
In 2019 lanceerde het ondernemende vrouwenduo Generation WOW, een community voor ambitieuze vrouwen in alle fases van het ondernemerschap. Ze organiseren ook conferenties met internationale headliners als Esther Perel, Bobbi Brown en binnenkort Randi Zuckerberg.
-
Deze 32-jarige ondernemer en investeerder gelooft sterk in contactmomenten creëren tussen mens en merk. Hij lanceerde verschillende succesvolle bedrijven die miljoenen omzet draaien, en hielp grote merken zoals Studio 100 en Lidl om nog dichter bij de consument te staan. Gil Dejonghe legt uit wanneer merkactivatie wel of niet misloopt, hoe je als startend bedrijf effectief kan lanceren en welke simpele technieken je kan toepassen om op lange termijn te blijven schalen.
Gil lanceerde al verscheidene projecten via marketingbureaus CityCubes en SPACIFIED. Ook is hij managing partner bij MK3 Group, een investeringspartner voor gevestigde bedrijven, van familieondernemingen tot grote KMO’s.
In deze aflevering rond het topic 'lanceren' bespreken we:
De beste voorbeelden van merkactivatie
De sterkste emotie waarop startende bedrijven kunnen inspelen
Hoe je jouw personal brand kan inzetten
Wat bedrijven onderschatten aan B2B sales
Wanneer je best wegblijft van massief bereik
De grootste misconceptie over marketingbudgetten en online adverteren
Waarom we succes verheerlijken en de kracht van ‘mislukkingen’
Wat je cijfers zeggen: cashflow en cashmanagement
Hoe je schaalt door community building en contactmomenten
-
We schuiven aan tafel met Liesbeth Vandenrijt en Els Minner, twee experts op het gebied van HR en teammanagement die hun eigen bedrijven leiden en Belgische werkvloeren omvormen tot duurzame en wendbare organisaties.
Liesbeth is managing partner bij Motmans & Partners, een bureau dat zich specialiseert in het werven en selecteren van C-level, directie- en middenmanagementprofielen. Ze heeft een sterke passie voor familiebedrijven, die meer dan 70 % uitmaken van de bedrijven in Vlaanderen.
Els is oprichter van Room without a Roof, waar verschillende HR-expertises onder één dak samenkomen. Ze is expert in learning en development en begeleidt organisaties naar een werkomgeving waar gelukkige werknemers hun talenten kunnen ontplooien, blijven groeien en zich ontwikkelen. 50 Koffies mocht haar podcastreeks over leren en ontwikkelen ‘Learning without a roof’ produceren.
In deze aflevering hebben we het over:
Welke expertise bedrijven nodig hebben voor duurzam teammanagement De loyale Belg en zoektocht naar zingeving Lifelong learning en zelfreflectie op de werkvloer Een onbenutte bron van talent: de inactieven Hoe je talent actief kan werven Het belang van gedeelde verantwoordelijkheid en flexicurity Waarom werkgevers stress hebben voor flexibiliteit Hoe je vertrouwen opbouwt met je medewerkers Het grote dilemma sinds de coronacrisis: thuiswerken De veelvoorkomende valkuilen van bedrijfsleiders die op lange termijn schadelijk kunnen zijn -
Marion Debruyne zoekt steeds aanknopingspunten tussen onderzoek, expertise en de snel evoluerende realiteit, en wil komaf maken met het eenzijdige, achterhaalde beeld van ‘goed leiderschap’. Ze werpt ook een blik op hoe teammanagement en innovatie hand in hand gaan en wat elke schakel van een bedrijf hierin kan betekenen. Marion vertelt alles over haar parcours tot decaan van de grootste businessschool in België, en wat leiders van vandaag en morgen onderscheidt.
Marion is sinds 2015 decaan van Vlerick Business School, een van de top business schools in Europa. Ze stuurt meer dan 250 professoren en programmadepartementen aan, en gaf les aan topinstituten als de Wharton School en de Kellogg School of Management in de VS.
In deze aflevering rond het topic 'teammanagement' bespreken we:
Waarom je in je carrière sneller moet durven springen Hoe je de overgang maakt van expert naar ervaren leider Hoe teams innovatie beïnvloeden en niet omgekeerd Wat bedrijven missen om sneller en marktgerichter te zijn Wat championship, sponsorship en leadership zijn Het effect van de schaduw van een leider Waarom we best afstappen van het archetype van een leider De twee tegenstrijdige beelden van leiderschap Hoe je je eigen imposter syndroom hackt Waarom leiding geven geen rol is De grootste uitdagingen voor leidinggevenden sinds de coronaperiode -
Deze aflevering staat in het teken van het thema teammanagement. We hebben het erover met Peter Baillière, een HR- en leiderschapsexpert met meer dan 40 jaar ervaring. De HR-topman studeerde sociologie aan de KU Leuven en begon zijn carrière bij de autofabrikant Volvo in Gent als payrollmedewerker. Hij klom op tot Europees personeelsdirecteur bij Volvo Europe en na Volvo's overname door Ford in 1999, verhuisde hij naar Zweden om het wereldwijde HR-beleid op te zetten. In 2007 stapte hij over naar Alfa Laval als Senior Vice President Human Resources. Sinds 2018 is hij Executive Vice President en Senior Vice President Human Resources bij ASML, een Nederlands bedrijf dat in korte tijd is uitgegroeid tot 's werelds grootste chipmachinemaker. Na vier decennia neemt Peter afscheid van HR en de bedrijfswereld om rust te (leren) nemen en terug te geven aan toekomstige generaties.
We verkennen verschillende managementculturen in Zweden, België, Nederland en binnen internationale bedrijven. Verder bespreken we wat leiderschap betekent in termen van diversiteit en inclusie op de werkvloer, hoe deze thema's een plek krijgen in het bedrijfsbeleid, en de evolutie van teammanagement in relatie tot nieuwe generaties werknemers.
Peter vertelt wat ASML onderscheidt van andere techgiganten zoals Google en Facebook, zowel op wereldniveau als in werkcultuur. Met meer dan 40.000 werknemers van 100 verschillende nationaliteiten belichten we de uitdagingen en verantwoordelijkheden in personeelsmanagement. Hoe geef je op een menselijke manier ontslag aan mensen? En hoe ga je aan de slag met welzijn en veiligheid op de werkvloer?
We staan ook stil bij de 'war for talent', waardoor bedrijven verder moeten kijken dan louter kennis en zich richten op soft skills, zoals analytisch vermogen en communicatievaardigheden. Peter deelt zijn passie voor neurodiversiteit en zogenaamde 'spiky' profielen. Daarnaast benadrukt hij het belang van ontwikkelingsmogelijkheden binnen het bedrijf, een open feedbackcultuur en inclusieve wervingsprocessen. Tot slot kijken we naar de toekomst van HR, met aandacht voor diverse domeinen zoals artificiële intelligentie, flexibiliteit voor jongere generaties en de blijvende kracht van persoonlijke verbinding in human resources.
- Mostra di più