Episodi
-
הסופר חיים באר וד"ר מוטי זעירא משוחחים על אידיאליסטים שחלומם נשבר, על הקסם והעוצמה שבחלום הגדול, על התגובות למפגש עם המציאות המורכבת ועל אנשי המעשה המתפשרים עם המציאות ומצליחים להגשים את החזון, גם כשהוא חלקי.שיחה על חכמינו ז"ל ועל חלוצי העלייה השנייה (ז"ל), שחלמו על עולם טוב יותר, ורק חלקם העזו להגשים למרות המציאות.
-
איך נרקמת תרבות? על אותנטיות וחיקויתאנים שהופכות לזהב, אתרוגים מושלכים, אדריאנוס המלך, ברל כצנלסון ואפילו מאיר שלו- כולם נפגשים בשיחה בין הסופר חיים באר והחוקר רגב בן דוד. שיחה על אותנטיות וחיקוי, ועל הדרך בה תרבות נוצרת שכבה על גבי שכבה, מתוך חיבורים עדינים לעבר, אבל לא מתוך חיקוי מוחלט אלא עם התאמה לחיי ההווה.
-
Episodi mancanti?
-
הסופר חיים באר וד"ר רני יגר משוחחים על האפשרות ליצור עולם בלי רוע או פיתויים. הלימוד המשותף מעלה תובנות מפתיעות על ההתמודדות עם יצר הרע, המחיר של חיים בלעדיו, ועל הכאב והיופי הקיימים בחלקים פחות מחמיאים בנפש האדם. שיחה על אריות, יצרים ו... קודש הקודשים.
-
קודש על פני תהום והארץ היתה תוהו ובוהו... הסופר חיים באר משוחח עם הרב שי זרחי על התהום המאיימת הנמצאת בתשתיתו של הר הבית, ועל השיטה שגילה דוד המלך לשמור שתמשיך להזין את העולם, ולא להציף או לייבש אותו. שיחה על תהומות ועל שירי מעלות שיוצרים קדושה, איזונים וחיים.
-
האם חלומות חוזים את העתיד או שמא הם משקפים את עולמו הפנימי של החולם? האם לחלום יש פירוש אחד נכון או כמה אפשריים? האם פתרון החלום יכול להשפיע על המציאות? הסופר חיים באר ופרופ' חיים וייס דנים בשאלות אלה, על משמעותם של חלומות ופתרונם בימים קדומים ובימינו.
-
הסופר חיים באר והסופרת גַיִל הראבן בלימוד ושיחה, לא על רבי יהודה הנשיא אלא על... שפחתו. איך אישה ללא מעמד או שם, 'עושה בית ספר' לתלמידי החכמים הגדולים ביותר? מה היתרון של החיבור לחיי היומיום הפשוטים ואולי אפילו עלובים? ואיזו ביקורת טמונה ב'סיפורה של שפחה' על עולמם של מי שיושבים במגדל השן?
-
הסופר חיים באר וד״ר תמר אלרם, מנהלת בית החולים הדסה הר הצופים, לומדים ומשוחחים על אומץ, חוכמה ותעוזה נשית בשני סיפורים תלמודיים בהם נשים אמיצות וחזקות פוגשות בגברים בעלי עמדה וכוח, ומפגינות מחשבה מקורית ובטחון עצמי מרשימים.שיחה על סקרנות, אומץ והמעשה הנכון, ועל היכולת לפעול בהצלחה בעולם של גברים.
-
יופי שאתם כאן. מוזמנים לצלול לדיאלוג של הסופר חיים באר עם המשוררת נועה שקרג׳י על תפיסת היופי והכיעור במקורות החז"ליים; על הערצת היופי ועל משמעותם של תיאורי היופי החז"לי, על יופי חיצוני ויופי פנימי ועל השאלה האם הזדקנות פוגעת ביופי או מוסיפה יופי מסוג אחר?
-
הסופר חיים באר והרבה תמר גור קראוזה בדיאלוג מרגש על התנגשות בין אמת לאהבה בשעות קריטיות בחיים, ברגעים שאין להם תחליף. מה קורה כשמחלוקת מביאה לריחוק ולכאב? האם ניתן או רצוי לוותר על 'האמת' רגע לפני הפרידה הסופית? או אולי דווקא העמידה על דעתך היא הדרך הראויה?
-
מה ביקשה אישה מחברתה להביא לה מהעולם הזה לעולם הבא? הסופר חיים באר בשיחה עם המסאית והעורכת נעה מנהיים על העולם הבא, כפי שהוא משתקף במחשבת חז"ל ובעיניהם.האם החיים בעולם הזה הם פרוזדור לעולם הבא, הטוב והחשוב יותר, או שמא החיים בעולם הזה הם העיקר ומה שחשוב זה מה שקורה כאן ועכשיו? האם העולם הבא הוא רוחני ומנותק מעולמנו או שמא הוא קרוב והרבה יותר דומה לחיים שלנו כאן?
-
הסופר חיים באר והמשורר עמיחי חסון בשיחה ולימוד על מערכת היחסים בין אדם לאלוהים כפי שתיארו אותה חז"ל - מי זקוק למי במערכת היחסים, איזה אלוהים מתגלה בדברי חז"ל ומה תפקידה של הפרשנות בעת העתיקה ובימינו, במערכת היחסים המסעירה הזאת?
-
הסופר חיים באר והמשוררת אורית גידלי בדיאלוג ובלימוד על הקשר בין אדם לאלוהים ועל השאלה האם ניתן לנהל משא ומתן עם אלוהים? מה כוחה של השתיקה, מה מקומן של המילים וכיצד הפרשנות של חז"ל .מסייעת (או לא) במשא ומתן שכזה
-
הסופר חיים באר משוחח עם ד"ר גילי (מבצרי) זיוון על דרמות המתחוללות בין מורים לתלמידים, כאשר הבדלים באמונות, תפיסות עולם, מגדר או מראה, יוצרים קונפליקטים שמאירים באור אנושי ושביר הן את המורים והן את התלמידים. שיחה שעוסקת בחכמי התלמוד, אך נוגעת גם למורים ולתלמידים של ימינו.
-
הסופר חיים באר משוחח עם עו"ד דינה זילבר על היכולת למצוא איזון בין לימוד התורה לבין המשפחה, ובין השאיפה לרוחניות וקרבת אלוהים לבין חיי היומיום של בני משפחתם. מה קורה כשהאיזון בין היחד הזוגי לבין הצורך הרוחני (או הכלכלי) האישי משתבש ומי משלם את המחיר?
-
הסופר חיים באר משוחח עם הסופרת תמר וייס-גבאי, על סיפורי חוני המעגל - על שליטה, הרפיה והבנה שאנחנו חלק משרשרת דורות מתמשכת, שמעניקה משמעות אמיתית לקיומנו.
-
הסופר חיים באר משוחח עם הרב מנחם הכהן, רב תנועת המושבים ונשיא מרכז ספיר לתרבות ולחינוך יהודי, על תפיסת העולם הפסימית של בית שמאי ועל התפיסה האופטימית של בית הלל, שגם מחלוקות רבות לא גרמו להם להפסיק לכבד אלו את אלו. יחד הם מנסים לבדוק האם עוד קיימת הנהגה יהודית שמתבוננת על בני אדם ועל העולם במבט אופטימי?
-
האם כיבוד הורים בימינו הוא בגדר המלצה בלבד? בעידן הנוכחי, ישנה מגמה בולטת של קידוש זכויות הילד על חשבון זכויות ההורים שלעיתים נרמסות - מבלי שאף אחד יגן עליהן. בפרק הראשון חיים באר בדו-שיח תלמודי עם אבירמה גולן על הורים וילדים.