Episodi
-
Niet iedereen kent de term ‘Maven’. De term ‘Influencer’ daarentegen kent iedereen tegenwoordig juist wel. Dat dit zo is heeft een oorzaak. In deze beschouwing ga ik hier iets dieper op in. Ik vind het belangrijk om te werken aan ons onderscheidingsvermogen. Aan helderheid. Seeing things clearly. Het tegenovergestelde is verwarring. Het is de ‘verwarring’ die leidt tot conflict. De oplossing voor conflict is simpel gezegd helderheid.
-
Uiteraard staat het denken altijd aan. Het brein doet net als alle andere organen gelukkig z’n werk. Logisch dat de ochtend een bijzonder tijdstip is. Net als bij het opkomen van de zon komen ‘wij’ ook op. Op het moment dat het mind body-organisme, wat we doorgaans het lichaam noemen, wakker wordt biedt de wereld zich aan. Op dat moment worden we bewust van de directe wereld om ons heen. Het brein is vaak nog bezig met downloaden en op gegeven moment is onze filter operationeel en kunnen we de dag beginnen. Mijn eigen routine is meestal door eerst een tijdje te zitten en door dit ‘zitten’ het proces als het ware te laten vertragen. Observeren. Zazen practice. Daarna zet ik een podcast op of iets dergelijks. Vanzelf ontstaan er dan beschouwingen en die deel ik dan op deze manier. Ten eerste als naslag of opslag. Maar ook als oefening in het ordenen. Daarnaast is voor mij sharing caring.
-
Episodi mancanti?
-
Vervolg van de vorige aflevering waarin ik J.Krishnamurti introduceer.
-
Natural Law is always in effect. Nooit niet. Het mooie van ons menszijn is de ervaring van vrijheid. Maar hoe relateert deze vrijheid tot Natural Law (NL). Deze universele wetmatigheden worden ook wel Cosmic Laws genoemd. Maar ook wel de wet van Vrijheid of Eenheid. Kortom door de eeuwen heen zijn er altijd omgevingen geweest waarin Natural Law onderwezen werd. Want ook al is dit onze ware natuur, door conditionering en maatschappelijke programmering vergeten we dit als het ware. Met andere woorden het pad van zelfonderzoek (waarin het ontdekken van je ware Zelf centraal staat) bewandelen is niet zo eenvoudig. Het gaat in tegen eeuwenoude generationele conditioneringen. Een proces wat intensief begeleid zal moeten worden. In deze serie wil ik een aantal ‘Natural Law Teachers’ introduceren aan de luisteraars. In deze eerste aflevering maak ik een start met J. Krishnamurti.
-
Vechtsport is krijgskunst maar krijgskunst is niet vechtsport. In dit eerste deel sta ik stil bij deze twee termen. Wat ikzelf zie is dat veel woorden worden gebruikt zonder te beseffen wat zijn nou echt betekenen. Dit geldt overigens voor onze taalgebruik in het algemeen. Ik denk dat er weinig tot geen aandacht is voor ‘woordengebruik’. Dit komt voor een groot deel doordat er een ongeduldige onrustige houding van jongs af aan wordt ontwikkeld. Stilstaan wordt niet geambieerd. Alles draait daarentegen om snelheid. Hoe sneller hoe beter. Het is een kunst om tijd te nemen om de dingen helderder te gaan zien.
-
Krijgskunst of Martial Arts is voor mij een thema die dicht aan m’n hart ligt. Een serie maken omtrent dit thema is iets wat al lang op m’n lijstje staat. Het onderwerp wordt in mijn beleving, in elk geval maatschappelijk gezien, niet goed begrepen waardoor deze kunst niet tot haar recht komt. Dit heeft uiteraard oorzaken en ik hoop op deze wijze een kleine bijdrage te geven aan een stukje bewustwording en onderscheidingsvermogen. Allskool Feelosophy is eeuwenoude kennis in een modern jasje. Het doel is om filosofie praktisch te maken. Nuttig en zinvol. Uit de single loop ontwikkelen. Niet alleen samenhang begrijpen maar vooral voelen. Van alle vormen van bewegen in onze dagelijkse levens vind ik dat martial arts niet gedegradeerd zou moeten worden tot uitsluitend vechtsport. Het is met name deze smalle kijk die voor negatieve effecten zorgt.
-
Dit is een audio opname van een reflectie op een sessie uit de VITEX HP (Human Performance) Coach opleiding. Deze klas is inmiddels aan het vierde leerjaar (level 4) begonnen en ik reflecteer hier op de avond ervoor. Het vierde jaar staat in het teken van ‘program designing’ waarin de aspirant coach alle kennis en ervaring van afgelopen drie jaren toepast in een periodisering gericht op zichzelf. De afsluiting van dit programma is het participeren aan een boks wedstrijd in mei 2024. Tevens is dit de symbolische afsluiting van de opleiding. In deze podcast hoor je de diepgaande kennis die aan de basis van deze opleiding ligt.
-
Eens in de zoveel tijd lopen Pieter en Mike het Pieterpad. Ze wandelen dan twee of drie etappes van het parcours. Naast dat het een gezonde vorm van bewegen voor het lichaam is is het ook een mooie manier om de geest te laten ‘wanderen’. Pieter en Mike houden ervan om diep in de ziel te kijken. Geen thema is voor hun ‘too much’ en wordt grondig over gefilosofeerd. In deze opname beschouwen zij het thema ‘systemisch waarnemen’. Een thema wat de laatste tijd veel aandacht krijgt binnen ‘coaching land’.
-
Het begrijpen van Natural Law houdt ook in dat de wijze waarop zij onderwezen wordt net zo divers kan zijn als het universum zelf. Met andere woorden ‘many paths, one goal’. Alle paden leiden tot het ene doel. Namelijk het kennen van ‘the true Self’ die geworteld is in Natural Law. Op dit moment verdiep ik me in twee Natural Law teachers met uiteraard twee verschillende herkomsten. Beide communiceren over hetzelfde echter de wijze waarop zij communiceren zijn totaal verschillend. Leven vanuit Natural Law Principles houdt ook in dat je ten alle tijden ziet, onder alle omstandigheden, dat deze wetmatigheden altijd in werking zijn. Met andere woorden hoe onzichtbaar het soms lijkt het doel van ieder mens is de herkenning en vereenzelviging met deze wetmatigheden.
-
Tijs is er al vanaf het begin van de oprichting van Allskool bij. Hij is veelzijdig. Een echte allrounder. Muzikant, danser, filosoof, bioloog, buitensporter, vechtsporter etcetera. Uiteraard heeft hij net als iedereen z’n eigen uitdagingen in het leven. In dit uur vertelt hij over zijn ‘tijdslijn’.
-
Chris is ontwerpster van beroep. Zelfstandig ondernemer. Getrouwd met een muzikant. Gevoelig en ‘begaan’ met de wereld. Wat ze niet altijd even makkelijk vindt. Vanaf het begin binnen VITEX viel ze op door haar fysiek. Groot, sterk en MZV vaardig. Van een sterke voorkeur voor ‘lekker volgen’ inmiddels gegroeid tot meer comfort in de rol van ‘leiden’. In dit gesprek van een uur krijgen we een korte inkijk in haar leven.
-
In deze uitzending staat Pika’s levensverhaal centraal. Een uur is (sowieso) veel tekort om een compleet levensverhaal te vertellen. Dit uurtje is dan ook bedoelt om een klein beetje kennis te maken met het kleurrijke leven van Pika. Een veelzijdig figuur die van vele markten thuis is.
-
In deze uitzending staat het levensverhaal van Nathalie Derks centraal. Nathalie begint binnenkort aan het afsluitende vierde jaar van de VITEX Coach opleiding. Ze heeft een achtergrond in de orthomoleculaire voedingstherapie, yoga, is moeder en werkzaam binnen de rechtbank van Arnhem. Nathalie is, net als iedereen binnen Allskool, een ‘spiritual seeker’ en leergierig van aard. Zelf vindt ze het wel meevallen maar Nathalie is een moedige vrouw met veel levenservaring.
-
In dit gesprek staat het verhaal van Esther centraal. Geboren uit een Nederlandse moeder en een Italiaanse vader. Opgegroeid in Gelderland. Grafisch ontwerper, bestuurslid van judovereniging Bushi en moeder van twee judoka’s. Aangelegd met Italiaans temperament heeft zij inmiddels meer rust kunnen vinden in zichzelf. Ze is nog niet klaar zegt ze, maar is op de goede weg.
-
Daan vertelt in dit gesprek over z’n levensverloop. Van West Friesland naar Gelderland. Van jongs af aan gefascineerd door muziek. En alles wat daarbij komt kijken.
-
Theo is econoom, bankier, marathonloper, vader, etc. Een rustige Limburgse jongen. Achter deze rust zit een avontuurlijk ingesteld persoon. In deze aflevering vertelt hij in grote lijnen zijn levensverloop.
-
Een korte audio met een filosofisch tintje.
-
In dit gesprek staat het levensverhaal van Dick Klaassen centraal. Hij vertelt over zijn achtergronden als veteraan, uitzendingen, ondernemer, teamleider, opleider etcetera. Zoals wij allen is ook hij een ‘zoeker’ en heeft ‘zijn plek’ inmiddels aardig weten te vinden.
-
Toon Pieters geeft in dit gesprek een ‘inkijkje’ in zijn leven. Toon zit inmiddels een jaar of drie bij VITEX en volgt de coach opleiding. Hij vertelt over zijn achtergrond als bio-medicus, zijn liefhebberij voor ‘metaaldetectie’, zijn rol als eenmanszaak en zijn experimentele, ‘zelfonderzoekende’ levenshouding.
-
Leren valt en staat met een veilige leeromgeving. De mate of dosering van veiligheid is bepalend voor het leereffect. Hoe onveiliger de omgeving hoe minder leereffect. Betekent dit dat de leerling altijd comfortabel moet zijn? Nee juist niet want leren vindt plaats buiten de comfortzone. Waar wel op gelet moet worden is de hoeveelheid discomfort of onveiligheid er aangeboden wordt. De kunst is om de juiste hoeveelheid onveiligheid of spanning te geven zodat de leerling uit zijn of haar comfortzone gaat maar niet zodanig veel dat het in paniek raakt.
- Mostra di più