Episodi
-
“Kürt sorunu da çözümü de dönüşüyor”
“Silahsızlanma ve müzakere TBMM’deki çözümün parçası olmayabilir”
“Özdağ’ın Kılıçdaroğlu’nu destekleme uzlaşısı kayyum uygulaması sürecek anlamına gelmiyor”
“Kılıçdaroğlu’nun kazanması TBMM’nin demokratikleşme lokomotifi olmasının da önkoşulu“
Aydın Selcen Gündem Dışı’nda yorumluyor. -
Gündem Dışı’nın bu hafta yayınlanan bölümünde Aydın Selcen, 14 Mayıs seçimlerine az bir süre kala, muhalefetin kazanması durumunda yeni dönemde dış politikanın nasıl olacağına ve Türkiye’nin önündeki belli başlı meselelere değindi. Avrupa Birliği üyelik sürecinin ve AB ile ilişkilerde Türkiye’de yurttaşların vizesiz seyahat hakkının da konuşulduğu bölüm yayında.
-
Episodi mancanti?
-
Gündem Dışı’nın bu hafta yayınlanan bölümünde Aydın Selcen “Türkiye’nin 14 Mayıs seçimlerinden sonra iktidar değişikliği varsayımıyla sınır ötesindeki Kürtler konusunda neler yapılabilir?”, “Sınır ötesindeki Kürtler denilince neyi anlıyoruz?”, “İç ve dış politikanın bu bağlamda geçişkenliği nasıl olmalı” sorularını değerlendirdi.
-
Seçimlere yaklaşık iki haftalık bir süre kaldı. Olası bir iktidar değişikliğinde Türkiye’nin yeni dış politikası ne yönde seyredebilir? Ulusal çıkar tanımında ve tehdit algılarında yenilikler/değişiklikler olur mu? Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanlığı seçimini kazanırsa, diğer beş ortağıyla eşgüdümlü bir şekilde dış politikayı yönetebilecek mi?
Aydın Selcen, Gündem Dışı’nda yorumluyor. -
Sudan’da Devlet Başkanı General Abdel Fattah al-Burhan komutasındaki ordu ile paramiliter Hızlı Destek Güçleri’nin (RSF) karşı karşıya geldiği çatışma iç savaşa döndü. Beş gündür devam eden çatışmalarda en az 185 kişi öldü, bin 800’den fazla kişi yaralandı.
General Abdül Fettah al-Burhan’a bağlı rejim güçleri ve General Muhammed Hamdan Dagalo’ya (Hemeti) bağlı RSF güçleri, başkent Hartum’da kritik noktaların kontrolü için savaşıyor.
Sudan’da yaşananlar neden önemli? İç çatışmanın tarafları kim, nedenleri ne ve tarihçesi nasıl? Dış güçler bu çatışmanın neresinde duruyor?
Aydın Selcen, Gündem Dışı’nda yorumluyor. -
–Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Çin ziyaretinin yansımaları
– AB, ABD’nin Çin’le Soğuk Savaşı’nda taraf olmak istemiyor
–Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle çöken hatalı yaklaşım bu kez Çin’le mi yineleniyor?
–Türkiye dış politikasının Fransa’nın stratejik özerklik takıntısıyla benzerlikleri
Aydın Selcen, Gündem Dışı’nda dış politika gündemini değerlendiriyor. -
Yeni soğuk savaşta ve çokkutuplu dünyada 14 Mayıs sonrası dış politika sınamaları ve fırsatları Macron Çin'de, Finlandiya NATO'da, Rus taktik nükleer füzeleri Belarus'ta S-400'ü Hindistan'a yollamak önerisi değerlendirilmeli Aydın Selcen, Gündem Dışı'nda dış politikadaki güncel meseleleri yorumluyor.
-
Gündem Dışı’nın bu hafta yayınlanan bölümünde Türkiye’nin komşu ülkelerinde yaşanan olaylar, Kemal Kılıçdaroğlu’nun hedeflediği paradigma değişikliği ve seçim sonrası Türkiye’de dış politikanın nasıl olabileceği ele alındı.
Kemal Kılıçdaroğlu’nun hedeflediği paradigma değişikliği bağlamında, HDP ile görüşmesinde çözüm adresi olarak Meclis’in gösterilmesinin, ileride Kürt yurttaşlarla birlikte taze bir başlangıç olacağını söyleyen Selcen, seçimi kazanan kişinin borç, dış ticaret açığı, deprem hasarı, enflasyon, hane halkını rahatlatmak, yargıda ve eğitimde reform gibi sorunlarla meşgul olacağını dile getirdi.
Seçimi kazanan kişi ülkede bir enkaz devralırken, Türkiye’de dış politika nasıl görünüyor?
Aydın Selcen, Gündem Dışı’nda değerlendirdi. -
Türkiye 14 Mayıs’ta seçime gidiyor. Toplumun geniş kesimlerinin daha demokratik bir Türkiye hayali de seçim sonuçlarına endesklenmiş görünüyor. Aydın Selcen, Gündem Dışı’nda bu hafta yakın çevremizdeki ülkelerden Gürcistan, İsrail ve Yunanistan’daki kitlesel hareketlerin Türkiye için barındırdığı esinlerden bahsediyor. Selcen’e göre “Diri bir sivil toplumun gerçek demokrasi için önemini muhalefet de kavramalı.”