Episodi
-
Misschienben je door deze reeks over net-nets getriggerd en wil je wel een uitgewerktvoorbeeld zien. Ik stel je voor aan Anexo.
Anexois een Engels bedrijf, hoofdzetel in Liverpool en genoteerd op de 2de Londensebeurs AIM. Het bedrijf biedt rechtshulp en krediet diensten aan, vooral gerichtop individuen die betrokken zijn geweest bij verkeersongevallen. Anexo heeft zich gepositioneerd als een nichespeler binnen de juridische en financiële dienstverlening. https://www.beursbabbel.be/net-nets-deel-9-een-case-study-anexo/
https://www.beursbabbel.be/net-nets-deel-10-conclusies-losse-eindjes-en-blik-op-de-toekomst/
-
Wekomen nu bij een cruciaal onderdeel van de beleggingsstrategie.
Wegaan een screener opmaken die je een eerste ruwe lijst van kandidatenpresenteert. We zullen deze lijst de long list noemen. Voor deze screener doeik enkele aanbevelingen, maar het staat iedereen vrij om daar zijn eigeninvulling aan te geven.
Parameterswaarop je screent dienen kwantitatief te zijn. Op de kwaliteiten van eenmanagement kan je niet screenen, dat is research voor later. De long list dientde bedrijven weg te filteren die je zeker al niet wil bekijken in detail. https://www.beursbabbel.be/net-nets-deel-7-de-criteria-om-naar-een-long-list-te-gaannet-nets-deel-7/
https://www.beursbabbel.be/net-nets-deel-8-een-portfolio-opbouwen/
-
Episodi mancanti?
-
Nu we weten wat net-nets zijn, ik je heb overtuigd dat het een rendabele strategie kan zijn en de grote misvattingen de wereld uit zijn wil ik dieper ingaan op de do’s en dont’s bij het gebruik van de formule.
Laat me beginnen met de formule voor de berekening van de NCAV te herhalen.
https://www.beursbabbel.be/net-nets-deel-5-de-ncav-formule-toepassen/https://www.beursbabbel.be/net-nets-deel-6-de-valkuilen-van-de-ncav-formule/
-
Ik denk dat het nuttig is om net-nets te situeren in het scala van verschillende andere manieren van waardebeleggen. Ik beperk me bij deze vergelijking uitdrukkelijk tot waardebeleggen en heb het niet over bitcoin, grondstoffen, macro-economische beleggingsstrategieën, momentumbeleggen, ETF- (tegenwoordig meer bekend als hangmat-) beleggen of wat dan ook. Ik wil vergelijken wat vergelijkbaar is.
https://www.beursbabbel.be/net-nets-deel-3-net-nets-in-vergelijking-met-andere-strategieen/
https://www.beursbabbel.be/net-nets-deel-4-research/
-
Dit is de eerste podcast in een reeks van vijf waarin ik je laat kennismaken met één van de meest zuivere beleggingsstrategieën aller tijden: de net-net strategie. Ze werd toegepast en beschreven door Benjamin Graham.
Graham staat bekend als de vader van waardebeleggen en zijn strategieën hebben talloze investeerders beïnvloed, waaronder Warren Buffett. Een van zijn meest onderscheidende benaderingen was het vinden van diep ondergewaardeerde bedrijven die hard afgestraft zijn door de markt en daarna in een vergeetput lijken te sukkelen.
Net-net alludeert naar het feit dat deze bedrijven goedkoper noteren dan hun netto werkkapitaal, zijnde het werkkapitaal min alle schulden. Bij de waardering van een net-net wordt zodoende geen rekening gehouden met de vaste activa (zoals gebouwen, materieel, goodwill, immateriële activa, lange termijn investeringen en andere) dat het bedrijf bezit.
https://www.beursbabbel.be/net-nets-een-vergeten-beleggingsstrategie-deel-1-inleiding/
https://www.beursbabbel.be/net-nets-deel-2-waarom-zou-je-als-belegger-interesse-hebben/
-
In onze beleggingen hebben we een voorkeur voor kleine familiebedrijven die ook nog eens goedkoop noteren. Er wordt algemeen aangenomen dat zowel smallcaps als familiebedrijven op lange termijn beter presteren op de beurs. Hetzelfde wordt gezegd van de value-factor. Dat kan dan toch niet anders dan een recept zijn voor succes? Maar zijn al deze factoren wel zo doorslaggevend?
-
Bij de start van het nieuwe jaar blikken we graag even terug naar waar we vorig jaar begonnen zijn. De titel van de nieuwsbrief was toen: '2023 wordt een goed jaar'. Ongeacht wat er gebeurde, 2023 zou een goed jaar worden. Ofwel zou de beurs stijgen, ofwel zouden we kansen krijgen om onze portefeuille verder te versterken met mooie koopjes.
Tegen de verwachtingen in is het wat van beide geworden. Na eerst een blitzstart doken de aandelen weer lager om in de zomer weer wat te stijgen en vervolgens verder te dalen met een dieptepunt eind oktober, waarna er een eindejaarsrally begon.
https://www.beursbabbel.be/rationaliteit-en-geduld/ -
Deze keer geen beleggingsoverpeinzingen, maar wel eventjes stilstaan en terugblikken op de voorbije jaren. En ook een beetje vooruit kijken.
Het begon zo’n vijf jaar geleden met een uitdagende vraag.
https://www.beursbabbel.be/ockhams-scheermes/ -
Bekruipt u hetzelfde gevoel als ons?
Niks dan euforie rond de groeiaandelen. Met AI als de motor die de magnicificent seven en andere tech groeibedrijven naar ongekende hoogten stuurt.
https://www.beursbabbel.be/of-kunnen-we-toch-niet-beter-in-ai-beleggen/
-
Deel 2
De geweldige, de goede en de gruwelijke. Dat zijn de drie categorieën die Warren Buffett gebruikt om bedrijven op te delen om hun kwaliteit te beschrijven. Het is ook de titel van een paragraaf in zijn Berkshire Hathaway 2007 Shareholder Letter.
Warren Buffett is niet enkel een geweldig investeerder, hij slaagt er ook in om de zaken eenvoudig te beschrijven waardoor hij de ideale leermeester is. In zijn brief aan aandeelhouders geeft in een drietal pagina’s zijn manier van analyseren mee en bespreekt hij daarbij elke categorie met voorbeelden uit zijn portefeuille.
Liever lezen? https://www.beursbabbel.be/the-great-the-good-and-the-gruesome/
-
De geweldige, de goede en de gruwelijke. Dat zijn de drie categorieën die Warren Buffett gebruikt om bedrijven op te delen om hun kwaliteit te beschrijven. Het is ook de titel van een paragraaf in zijn Berkshire Hathaway 2007 Shareholder Letter.
Warren Buffett is niet enkel een geweldig investeerder, hij slaagt er ook in om de zaken eenvoudig te beschrijven waardoor hij de ideale leermeester is. In zijn brief aan aandeelhouders geeft in een drietal pagina’s zijn manier van analyseren mee en bespreekt hij daarbij elke categorie met voorbeelden uit zijn portefeuille.
Liever lezen? https://www.beursbabbel.be/the-great-the-good-and-the-gruesome/
-
Uiteraard heb ik ook mijn denkpistes over wat de toekomst kan brengen, en ik wil daar best wel eens over mijmeren tussen pot en pint. Maar hier ga ik er u niet mee vervelen, want mijn mening over macro-economische zaken heeft geen invloed op hoe ik te werk gaan voor mijn beleggingen.
Eén voorspelling die ik wel wil maken is deze: 2023 wordt een goed jaar voor ons als waardebeleggers.
https://www.beursbabbel.be/2023-wordt-een-goed-jaar/
-
Het was een tijdje geleden dat we een boek besproken hebben. Dit boek van 2020 stond al sinds zijn verschijning op mijn leeslijst. Nu is het er van gekomen. En het is goed, heel goed. De schrijver is - als gewezen columnist van The Wall Street Journal - zeer sterk in het eenvoudig en helder voorstellen van de essentie.
https://www.beursbabbel.be/boekbespreking-the-psychology-of-money-van-morgan-housel/
-
Met de regelmaat van de klok krijgen Sam en ik de vraag wat we denken over de inflatie, hoe de oorlog in Oekraïne invloed heeft op de beurs, wat de rente gaat doen in deze onzekere tijden, in welke geografische regio’s je best kan investeren, of de tech sector vandaag nog interessant is na zo’n geweldige pandoering, … en zoveel meer macro-economische vragen. Op zich allemaal boeiende en interessante vragen. Helaas zijn wij geen expert in deze materie. Hoe relevant is onze opinie dan?
https://www.beursbabbel.be/mijnheer-de-expert/
-
De media doen weer wat ze graag doen, doemberichten brengen met spannende koppen om zo meer clicks te genereren. Afhankelijk van naar welke beurs je kijkt spreekt de media over de slechtste eerste jaarhelft sinds de financiële crisis (Eurostoxx 600) of de dotcomzeepbel (Nasdaq) of zelfs sinds 1970 (S&P 500).
Uiteraard hebben ze daarmee gelijk, dat valt cijfermatig niet te betwisten. Ik heb het wel moeilijk wanneer de schuld gelegd wordt bij de oorlog in Oekraïne en de oplopende inflatie. Voor vele (veelal Amerikaanse) media is Rusland ook de enige schuldige van deze oplopende inflatie. Vreemd dan wel dat de inflatie al opliep voor de oorlog. Zou het financieel lakse beleid sinds de financiële crisis in 2008 - en die tijdens Corona in overdrive ging - er misschien ook iets mee te maken hebben?
De uitleg voor de daling van de beurzen wordt vaak herleid tot slechts enkele zaken, de angst voor een recessie door de oplopende inflatie en de aanpassingen van de waarderingen door de oplopende rentes.
https://www.beursbabbel.be/wees-niet-bezorgd/
-
Voor deze podcast wil ik inzoomen op één topic uit de veelheid van boekhoudkundige elementen. Eén van de meest misbegrepen concepten is ‘goodwill’ en breder genomen alles wat met immateriële activa te maken heeft. Daar zijn al boeken over geschreven en menige blogs over volgeschreven. Ik geef u mijn versie.
https://www.beursbabbel.be/goodwill/
-
Op 24 februari viel Rusland Oekraïne binnen en veranderde de wereld. Oorlog en het bijgaande menselijke leed blijft moeilijk te vatten. Waarom toch?
Het heeft geen zin dat ik een analyse maak over deze oorlog, ik ben geen geopolitiek expert of macro-econoom. Wel lees ik het nieuws en vele van deze analyses om mijn job te kunnen doen.
Daarbij heb ik enkele conclusies getrokken welke ik meeneem bij het beleggen.
https://www.beursbabbel.be/een-andere-wereld/
-
Een schaker verandert zijn strategie niet zoals hij van hemd wisselt. Een belegger ook niet.
Er zijn verschillende strategieën die naar een bevredigend resultaat kunnen leiden, meerdere kunnen goed zijn. Maar enkel wanneer ze goed en consequent zijn uitgevoerd.
https://www.beursbabbel.be/schaken-en-beleggen-2/
-
Heb je een overzicht van je investeringen? Het je een doel gesteld?
Overschouw de prestaties van je investeringen in 2021, noteer wat ze voor je deden. Ben je rijker geworden of armer? Vergeet daarbij de inflatie niet en stel vast dat zichtrekeningen, spaarboekjes en obligaties een ramp zijn.
Nagedacht over vastgoed? Fysiek of op de beurs?
Beleg je via een fonds? Weet je dan hoeveel kosten je betaalt en welk netto rendement er over blijft?
Beleggen in ETF’s: Met één hele brede kan je volstaan. Twee of drie om wat accenten te leggen is ook prima. Ook hier je huiswerk doen en letten op de kosten.
Holdings: een geweldige manier om jouw geld naast dat van de welvarende families te laten renderen. Met een minimum aan huiswerk kan je starten.
Individuele aandelen: het is fun, maar niet voor iedereen. Enkel aan beginnen als je tegen een stoot volatiliteit kan en hoed ook: met mate.
https://www.chesscapital.be/goede-voornemens/
-
Studies wijzen uit dat de base rate, dat is de statistische kans op een positief rendement ongeveer 56% op een periode van één maand. Dus iemand die denkt dat het succes volledig tot zijn kunde is terug te brengen overschat zich schromelijk. Hij heeft voor een groot deel het geluk aan zijn zijde. Grote positieve rendementen op korte termijn kan je beter toewijzen aan beginnersgeluk dan aan kunde.
Startende beleggers wens ik toe dat ze eerder verliezen lijden met kleine sommen geld dan dat ze zich onoverwinnelijk wanen.
https://www.chesscapital.be/het-belang-van-toeval/
- Mostra di più