Episodi
-
In deze aflevering van COMPOD vieren we het 25-jarig bestaan van Babbage Company door terug te blikken op de ontwikkeling van het communicatievak en vooruit te kijken naar de uitdagingen én kansen van ons vak in de toekomst. Samen met emeritus-hoogleraar Communicatiewetenschappen Betteke van Ruler en bijzonder hoogleraar Strategische Communicatie Lotte Willemsen bespreekt Monique thema's zoals ethiek, de menselijke maat, en de impact van AI. Hoe blijven we relevant in een snel veranderende wereld? En hoe verhouden wetenschap en praktijk zich tot elkaar in ons vak? Ontdek het in deze speciale aflevering van COMPOD!
-
Data en communicatie groeien steeds meer naar elkaar toe. Data wordt meer en meer de drijvende kracht achter beslissingen. Ook als communicatieprofessional krijg je hier dus veel mee te maken. Maar toch klinkt de wereld van data vaak onbereikbaar. In deze aflevering van COMPOD slaat Monique de brug tussen datamarketing en communicatie. Dat doet ze door in gesprek te gaan met David den Besten, freelance Senior Online Marketeer. David leert je hoe je uit je comfortzone stapt en op een laagdrempelige manier kunt beginnen met data.
-
Episodi mancanti?
-
Interne communicatie is een steeds wezenlijker onderdeel van ons vak, maar wordt toch nog vaak onderschat. Het wordt vaak als minder belangrijk gezien dan externe communicatie of er is minder/geen budget voor. Maar waarom is interne communicatie eigenlijk zo cruciaal? En wat komt daar allemaal bij kijken? Samen met Huib Koeleman, Senior Consultant Corporate Communications én medeoprichter van bureau Orange Otters Verandercommunicatie, bespreekt Monique verschillende facetten van interne communicatie. Van AI tot GenZ.
-
In deze aflevering van COMPOD staan de nieuwe trends in het communicatievak centraal. Monique gaat op onderzoek uit: staan we op een kantelpunt in het communicatievak? Met welke trends kun je direct aan de slag als communicatieprofessional? En voor welke uitdagingen staan we? Om achter het antwoord op deze vragen te komen, gaat Monique in gesprek met de voorzitter van het Trendteam van Logeion, Jaap de Bruijn. Jaap is al ruim 6 jaar lid van het Trendteam en vertelt ons alles over de nieuwe trends.
-
In deze aflevering van COMPOD duikt Monique in de wereld van transitietaal en narratief. Waarom lukt het niet altijd om je doelgroep te overtuigen met logica en cijfers? Onze gast, communicatieadviseur en taalstrateeg Jens van der Weele, legt uit hoe je mensen kunt raken in hun onbewuste brein met woorden die plakkracht hebben. Met zijn tien jaar aan ervaring in de maatschappelijke verandercommunicatie neemt Jens je mee in de wereld van storytelling, narratief en transitietaal. Luister mee en ontdek hoe woorden écht kunnen werken
-
De ontwikkelingen van AI blijven ons verbazen. De Rijksoverheid raadt het gebruik van AI af, maar kun je dit wel tegenhouden? En hoe zet je als communicatieprofessional AI op een effectieve en verantwoorde manier in? In deze aflevering van COMPOD duikt Monique samen met AI-experts Luke Andries (interim communicatieadviseur) en Eric Kalsbeek (motion designer) in de invloeden van AI op het communicatievak. Ontdek wat voor jou de voordelen kunnen zijn en hoe jij AI kunt gebruiken in je dagelijkse werk.
-
In een wereld die steeds maar luider wordt en waar meningen steeds vaker botsen, is het onderwerp van deze aflevering relevanter dan ooit: luisteren. Door écht te luisteren bouw je sneller een brug dan door steeds het hoogste woord te hebben. Maar hoe luister je echt? Dat ontdekte Harrie van Rooij, Communicatiestrateeg en -adviseur bij de Rijksoverheid, in zijn proefschrift over het belang van luisteren bij spanningen binnen organisaties. In afl. 8 van COMPOD gaat Monique met Harrie in gesprek over hoe je problemen écht kunt ophelderen, namelijk door te luisteren.
-
Welkom op PubCom! Het thema dit jaar is luisteren, daarom gaat Monique in gesprek met een luisterexpert. Harrie van Rooij is Communicatiestrateeg en -adviseur bij de Rijksoverheid en onderzocht de oplossing voor spanningen binnen organisaties. Je raadt het al: luisteren! In deze special ontdek je hoe je begint met écht luisteren.
-
Iedere derde dinsdag van september lijkt weer hetzelfde liedje: de miljoenennota, de plannen die van tevoren uitlekken, de hoedjes. Gebeurt er eindelijk eens iets verrassends? Prinsjesdag dit jaar is wel echt uniek, na de val van het kabinet en aan het begin van de verkiezingsstrijd. In deze aflevering van COMPOD nemen Maarten en Monique een kijkje achter de schermen van Prinsjesdag met woordvoerder, strategisch adviseur en mediatrainer Ward Bezemer. Hij was woordvoerder voor onder andere Sigrid Kaag, Hugo de Jonge, Frans Timmermans en Dilan Yeşilgöz-Zegerius. Iemand met een échte politieke antenne dus! In afl. 7 neemt Ward je mee in de geheimen van woordvoering, spindoctors en het Binnenhof.
-
Meer groente en fruit eten, meer bewegen, minder vlees eten. Tussen weten & willen en kunnen & doen zit een grote kloof. Deze aflevering halen we tools uit de veranderwetenschap erbij met gedragspsycholoog Bob van Dam om dit gat te verkleinen. Waar begin je, wat is de kracht van gedragspsychologie en slaan we niet een beetje door met nudging? Wil jij ook meer leren over effect, doelgedrag en een goede gedragsanalyse? Je hoort het in afl. 6 van COMPOD!
-
In allerlei vormen zie je het voorbijkomen. Employer Branding lijkt dé tovertruc om je medewerkers te binden én te boeien. Hoe dat bij een grote organisatie gaat, bespreken Maarten en Monique met Claudia Zwitser, Hoofd Recruitment & Employer Branding bij de Nederlandse Spoorwegen. Hoe pak je dat aan met zo’n 900 openstaande vacatures? En is employer branding voor een bekende organisatie eenvoudiger? Ontdek het in afl. 5 van COMPOD!
-
Diversiteit en inclusie, gevoelige onderwerpen waarover veel gesproken en geschreven wordt. In afl. 4 van COMPOD gaan Maarten en Monique voorbij deze krachttermen, door in gesprek te gaan met ervaringsdeskundige en trainer over dit onderwerp Niki Lou Eleveld. Is een inclusieve organisatie een utopie en inclusieve communicatie geforceerd? En kun je in deze tijd eigenlijk nog wel je oprechte mening geven? In afl. 4 van COMPOD kom je erachter.
-
De grenzen tussen feit en fictie, tussen echt en nep, vervagen elke dag meer. Fake news ligt overal op de loer en er ontstaan nieuwe werelden. Spelen met de realiteit, daarover gaan Monique en Maarten in gesprek met gast Menno van Doorn, research director bij Sogeti en mede-auteur van het boek Echt Nep. Hoe gaat dat in zijn werk, spelen met realiteit? Bestaat het onderscheid tussen echt en nep nog wel? Is de communicatieprofessional de synthetische verhalenverteller van de toekomst? Je hoort het in afl. 3 van COMPOD.
-
Gaat AI de wereld domineren? Dat is de vraag. Het is hoe dan ook een hot topic binnen het communicatievak en we zullen onze grenzen moeten verleggen. Daarover gaan Monique en Maarten in gesprek met gast Maarten Reijgersberg, oprichter en eindbaas van communicatiebureau RAUWcc. Is de communicatieafdeling over 5 jaar gehalveerd? En is het straks nog wel nodig om creatief te zijn? Je hoort het in afl. 2 van COMPOD
-
Je kunt ze tegenwoordig bijna niet meer op één hand tellen: alle crisissen. De energie-, woning-, corona- en vluchtelingencrisis, what’s next? Tijdens deze eerste aflevering over crisiscommunicatie gaan we het proberen met de waarheid. Daarover gaan Maarten en Monique in gesprek met Bart Visser, communicatieadviseur en strateeg. Kiest hij voor 100% transparantie of is het beter om radicaal openhartig en eerlijk te zijn? En heeft hij nog een actieve herinnering aan zijn persoonlijke crisis in communicatie?