Episodi
-
In de installatie die kerkmeester Marinus Boezem voor de Grote Kerk in Veere maakte, komen veel aspecten van zijn oeuvre samen. Licht, tijd, ruimte, schoonheid en beweging, de betekenis van de gotische kathedraal en de verbinding tussen de aarde en het universum. Hoe is dat oeuvre van Marinus Boezem ontstaan? Wat drijft hem? Waarom kan alles wat hij ziet tot kunst worden getransformeerd?
Nico Out blikt met Marijke Bik, die meewerkte aan de installatie, terug op Boezems ontwikkeling als kunstenaar en bespreekt de keuzes die hij als kerkmeester heeft gemaakt.
-
Grote Kerk Veere - het borduurwerk van Kerkmeester Marinus Boezem
Marinus Boezem is vooral regisseur van de verbeelding van de toeschouwer. Hij gebruikt daarvoor de meest uiteenlopende materialen en werkt vaak samen met anderen. Met zijn vrouw Maria-Rosa, zijn dochter Natasja, ook kunstenaar, die - wat is toeval? - afstudeerde op een project over Monteverdi in de Grote Kerk Veere. Maar ook met andere kunstenaars en ambachtslieden. Aan het borduren van de ontwerptekening van de nooit gebouwde toren van de Grote Kerk werkten zo’n vijftig vrouwen mee. Hun ervaringen zijn deel van de installatie. Nico Out sprak met drie van hen: Marijke Bik-Drijver, Gieske van Hoorn en Nanda van Mil.
-
Episodi mancanti?
-
Elk jaar krijgt een kunstenaar om als kerkmeester van de Grote Kerk Veere het middenschip naar haar of zijn hand te zetten. Dit jaar is Karin van Dam kerkmeester. Zij reist over de hele wereld en verwerkt wat zij ziet en meemaakt in ruimtelijke constructies en installaties die zij ter plekke maakt. Daarbij schakelt zij vaak anderen in. Voor haar installatie ‘Zwerk, wol en water’ speelt Karin van Dam in op de wisselwerking tussen de Grote kerk en de wolhandel die Veere tot bloei bracht. Met TextielLab Tilburg ontwikkelde zij veel van het materiaal dat zij voor haar installatie gebruikte. Nico Out sprak met Karin van Dam😊 over haar ontwikkeling als kunstenaar, haar werkwijze en over het creëren van 'Zwerk, wol en water’.
-
Katten. Hun functie is altijd al geweest om muizen en ander kwaad buiten de deur te houden en ze eindigden soms ook net als onze mummiekat Gries als bouwoffer. Ook ná hun negende leven waren zij vaak diegenen die belast werden met het afweren van het kwaad. Katten en ook andere (huis)dieren komen in vele mythes, verhalen en overleveringen voor. Je hoort er alles over in deze podcast.
-
De Grote Kerk heeft vele huisdieren: zo wonen er 450 vleermuizen, op een eigen verdieping hoog bovenin de kerk. De vleermuizen zie je niet. Maar als je het durft kun je wel Gries bekijken, de kat van de Grote Kerk. Deze mummiekat was te koop in een antiekzaak in Utrecht en zou een middeleeuws bouwoffer zijn geweest. Maar is dat wel waar? Speur mee en ontrafel het mysterie van onze kerkkat.
-
Elk jaar krijgt een kunstenaar opdracht om als Kerkmeester van de Grote Kerk Veere het middenschip naar zijn hand te zetten. Als eerste Kerkmeester van de Grote Kerk Veere maakte Folkert de Jong een indrukwekkende installatie van 25 hangende schepen van kaarsvet, met de titel ‘Ex Voto’.
-
Elk jaar krijgt een kunstenaar opdracht om als Kerkmeester van de Grote Kerk Veere het middenschip naar zijn hand te zetten. Als eerste Kerkmeester van de Grote Kerk Veere maakte Folkert de Jong een indrukwekkende installatie van 25 hangende schepen van kaarsvet, met de titel ‘Ex Voto’.