Episodi
-
Aflevering 54 met Jan Knuivers en Léonie Janssen - Over de ontwikkeling, valorisatie en implementatie van een versterkt kerncurriculum voor leraren op de pabo van de HAN en de rol van lerarenopleidingen in post-initiële nascholing en professionalisering.
Alles over researchED Nederland 2024: https://researched.eu/congres/researched-nederland-2024/
-
Een extra podcast in samenwerking met het Masterplan basisvaardigheden van het ministerie van OCW, met Jorrit Blaas, Bernard Teunis en Esther van Huisstede - Over de concept-kerndoelen en werken aan de basisvaardigheden. Waarom komen er nieuwe kerndoelen voor de basisvaardigheden Nederlands, rekenen-wiskunde, burgerschap en digitale geletterdheid? Hoe worden de nieuwe kerndoelen ontwikkeld? Luister in deze podcast hoe scholen betrokken zijn en hoe je als school curriculumbewust met de kerndoelen aan de slag kunt gaan.
-
Episodi mancanti?
-
We gaan in gesprek met Sofie Faes: Over het belang van een sterke feedbackcultuur in ons onderwijs, hoe feedback leerlingen ook echt tot actie kan brengen en wat daarvoor nodig is. En eh: Hoe staat het eigenlijk met die feedbackcultuur tussen leraren zelf?
Alles over researchED Nederland 2024: https://researched.eu/congres/researched-nederland-2024/
-
In deze aflevering van onze podcast gaan we in gesprek met Ina Cijvat en Marco Snoek. We hebben het over onderwijs als teamsport en het neerzetten van een professionele teamcultuur om in gezamenlijkheid vanuit een curriculumherziening te komen tot het beste onderwijs tot in de klas.
Alles over researchED Nederland 2024: https://researched.eu/congres/researched-nederland-2024/
-
In deze aflevering van de researchED Nederland podcast spreken we met Maarten Huygen. Over ons Nederlands onderwijs vanuit het oogpunt van een nationaal en internationaal ervaren (onderwijs)journalist. Wat gaat er goed en wat kan er beter? En wat zegt het hoofdlijnenakkoord voor een nieuw kabinet hier precies over?
Alles over researchED Nederland 2024: https://researched.eu/congres/researched-nederland-2024/
-
In een nieuwe researchED Nederland-podcast spreken we met Peter Langerak en Dinette Vredeveld over het herstellen van de basisvaardigheden Rekenen-Wiskunde in het vo. Waarom is dit zo broodnodig en hoe pak je dit dan aan? Als sprekers op ons nationale congres van 22 juni lichten zij een tipje van de sluier op van wat bezoekers op die dag kunnen verwachten.
-
In de 48e aflevering van onze researchED Nederland-podcast een gesprek met onderwijsonderzoeker en mede-oprichter & directeur van Education Lab Tijana Prokic-Breuer. Ze is te gast samen met schoolleider Elize Jong en leerkracht Nikita van Geemen, beide werkzaam op Onze Amsterdamse School. Deze basisschool is één van de co-creërende scholen die meedraait in het TaalLab van Education Lab. Wat is dit TaalLab precies, waarom is het opgericht, hoe kun je hieraan meedoen en wat kunnen scholen en leraren hier aan hebben? Op 24 januari aanstaande staat er weer een nieuwe TaalLab-dag in de agenda, mocht je hier meer over willen weten kijk dan op https://education-lab.nl/geen-onderdeel-van-een-categorie/doe-mee-met-het-taallab/ en meld je aan!
-
In de laatste aflevering van de Ontwikkelkracht-serie binnen onze researchED Nederland-podcast een gesprek met Veronique van der Perk en Debbie Dussel. Veronique is Hoofd Kennisdeling bij het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) en Debbie leraar groep 5 aan de Willibrordschool. Het NRO staat binnen Ontwikkelkracht aan de lat voor de pijler ‘Kennisdeling’. Hoe vullen zij dit in en hoe zit het met de betrokkenheid van de onderwijspraktijk? Waar kun je terecht voor meer informatie en hoe kun je als school, schoolleider of leraar zelf actief meedoen en/of -denken?
-
Jeanne van Loon startte in november 2022 bij het ministerie van OCW als kwartiermaker voor het Programmabureau Ontwikkelkracht en is sinds april 2023 aangesteld als Programmanager Ontwikkelkracht bij OCW. Hiervoor werkte ze als MT-lid bij de directie Kennis van het ministerie van OCW en deed ze de nodige ervaring op als projectleider en programmamanager aangaande evidence-informed beleidsvorming op het terrein van Volksgezondheid en Zorg. Met Jeanne van Loon verkent Jan van de Ven de bredere ambitie van Ontwikkelkracht en de specifieke rol daarbinnen van het Programmabureau Ontwikkelkracht van OCW
-
In aflevering #45 van onze podcast is Michèl de Vries te gast. Michèl is voormalig leraar basisonderwijs, lerarenopleider, kartrekker van het LerarenOntwikkelFonds en vooral ook lid van het Groeikracht-kernteam. Met het Groeikrachtprogramma staat Michèl de Vries binnen Ontwikkelkracht voor de pijler onderzoeks- en verbetercultuur. Met Michèl verkennen we de bredere ambitie van Ontwikkelkracht en de specifieke rol daarin van Groeikracht en vooral ook: hoe kunnen scholen hier een actieve bijdrage aan leveren, wat hebben ze eraan en waarom is dat van belang?
-
Arjan van der Meij: Hij stond ruim 25 jaar voor de klas als natuurkundedocent en werd zelfs in 2021 verkozen tot natuurkundedocent van het jaar, begin 2023 verliet hij zijn geliefde klaslokaal en meldde hij zich bij het ministerie van OCW voor een nieuwe klus. Als programmacoördinator bouwt hij samen met collega’s van de grond de pijler Expertscholen binnen Ontwikkelkracht op. Met Arjan verkent Jan van de Ven de bredere ambitie van Ontwikkelkracht en de specifieke rol daarbinnen van die Expertscholen en vooral ook: hoe kunnen scholen hier een actieve bijdrage aan leveren, wat hebben ze eraan en waarom is dat van belang?
-
Met het verbetercultuur- en professionaliseringsprogramma De Transformatieve School komen Iliass El Hadioui en zijn collega’s al jaren vele scholen binnen. Vanaf dit schooljaar maakt het Transformatieve School-traject integraal deel uit van Ontwikkelkracht. Op deze manier hoopt Iliass El Hadioui in verbondenheid met alle andere pijlers zorg te dragen voor de onderzoeks- en verbetercultuur-pijler binnen dit ambitieuze onderwijsprogramma. Hoe kijkt Iliass El Hadioui naar de uitdagingen die hierbij komen kijken en waarom is Ontwikkelkracht wat hem betreft meer dan de som der delen? En hoe kunnen scholen een actieve bijdrage leveren om zo samen tot nóg meer ontwikkelkracht voor ons onderwijs te komen?
-
In aflevering #42 van onze podcast is Inge de Wolf, directeur en oprichter van Education Lab, te gast. Education Lab staat binnen Ontwikkelkracht met hun Teacher Lab en Taal Lab voor de pijler onderzoek in co-creatie. Hoe begon voor Education Lab dit Ontwikkelkrachtavontuur en wat hopen zij met dit groeifondsproject voor elkaar te krijgen samen met en voor ons Nederlands onderwijs? Hoe kun je meedoen als school en wat gaan leraren, schoolleiders en hun schoolteams hiervan merken? Met Inge de Wolf kijken we naar de ambities op korte en lange termijn, kijken we naar de wisselwerking tussen de verschillende pijlers binnen Ontwikkelkracht en zetten we een eerste podcast neer in een speciale zesdelige podcastserie over dit ambitieuze onderwijsprogramma.
-
In aflevering #41 van onze researchED Nederland-podcast is Leraar van het Jaar vo 2022, onderwijscolumnist en geschiedenisdocent Erik Ex te gast. Hoe heeft hij het afgelopen jaar als ambassadeur van het onderwijs beleefd en wat heeft de titel Leraar van het Jaar hem gebracht? Natuurlijk spreken we over zijn missie om het smartphonegebruik binnen onze scholen terug te dringen, maar ook over zijn vak geschiedenis in relatie tot leesvaardigheid, het lerarentekort en onderwijs als gewenste hoofdonderwerp richting de verkiezingen van november.
-
In podcast #40 met Josien Boetje spreken we over de razendsnelle ontwikkelingen van Artificial Intelligence en ChatGPT in het onderwijs. Hoe moeten we hier in het onderwijs mee omgaan en naar kijken? Voeren we het juiste gesprek en hoe zit het met de inhoudelijke kennis over deze ontwikkeling specifiek en digitale vaardigheden in het algemeen? Josien bepleit de nieuwe kansen die technologische ontwikkeling ons biedt om het leren van leerlingen te bevorderen, mits we die op een juiste manier inzetten.
-
#39 Manon Biemans: ‘Elke docent een leesdocent'
In deze 39e aflevering van onze researchED-Nederland podcast spreken we over één van de vier domeinen die als Basisvaardigheid wordt gezien: Taal/Lezen. Wat kun je doen als leerkracht in het voortgezet onderwijs om het taal-/leesonderwijs zo sterk mogelijk in je onderwijs te verwerken? Niet alleen in het vak Nederlands, maar ook in allerlei andere vakken. Hoe kun je bijvoorbeeld met Close Reading in de zaakvakken aan de slag gaan en wat brengt dat je leerlingen en jezelf?
-
In onze researchED-podcast #38 met Jacquelien Bulterman spreken we samen over haar boek ‘Het Lerarentekort: pleidooi voor vakmanschap’. Bulterman pleit hierin voor een andere kijk naar het leraarschap in relatie tot vakmanschap en expertise. Hoe kan het dat vakmanschap en expertise in het onderwijs steeds buiten het klaslokaal wordt gelegd en gezocht? Bulterman spreekt van een beweging weg van de ‘toeschouwerswetenschap’ waarbij onderwijsonderzoek op (te) grote afstand van de onderwijspraktijk vertelt hoe leraren hun werk moeten doen. Hoe komen we tot een betere balans die recht doet aan het leraarschap?
-
Podcast nummer 37 is met Iliass El Hadioui en gaat over over Ontwikkelkracht en de plek van de Transformatieve school in dit meerjarenplan om onderwijskwaliteit een flinke duw in de rug te geven.
Wat is hierbij van belang, waar liggen de kansen en wat zijn de grootste uitdagingen? Van Teacher Efficacy via Collective Teacher Efficacy uiteindelijk naar Student Efficacy, hoe krijg je dat op je school samen voor elkaar. Uiteraard ook vooruitblik naar de sessie van Iliass op 11 maart en een vervolgsessie die zijn collega Hind Mahrach verzorgt over het ‘Hoe dan?’ voor scholen en leraren. -
De nieuwe researchED NL Podcast met als gast Symen van der Zee: Over het onderzoek dat De Morgen deed naar de kwaliteit van lerarenopleidingen in Vlaanderen en hoe zich dat verhoudt tot onze Nederlandse lerarenopleidingen. Ook kijken we alvast vooruit naar de sessie van Symen op 11 maart met de pakkende titel ‘1000% succesvol succes voor ieder kind!!!’ over de (te) grote focus op het individu en zelfredzaamheid in ons onderwijs. Iedereen verantwoordelijk voor zijn eigen succes en dus ook zijn eigen falen, maar is dat eigenlijk wel zo en wat brengt dat ons onderwijs?'
-
In deze researchED Nederland Podcast-aflevering is Marita Eskes te gast, die tijdens researchED NL 2023 een sessie komt geven over het leesonderwijs op onze basisscholen en het belang van goede, onderbouwde kennis bij leraren en op scholen. Ook maken we een doorkijkje met Marita naar haar sessie op 11 maart waarbij ze samen met twee leerkrachten, Ineke ten Hoeve en Marianne van den Dikkenberg, het podium zal betreden. We gaan dieper in wat hoge verwachtingen kunnen betekenen, ook op scholen met een populatie vol uitdagingen.
- Mostra di più